Sia feat. Kendrick Lamar - "The Greatest" (låtanmeldelse)
Terningkast 2

Sidræva samarbeid

Sia har lurt med seg Kendrick Lamar på årets mest intetsigende singel hittil.

Australske Sia Furler må vel være verdens hemmeligste superstjerne. Både som låtskriver og artist har hun satt betydelige avtrykk i den moderne pophistorien med euforisk-melankolske perler som «Pretty Hurts» (Beyoncé), «Diamonds» (Rihanna) og hennes egen «Chandelier», for å pirke i toppen av isfjellet.

«The Greatest», som kanskje eller kanskje ikke peker fram mot et kommende åttendealbum fra 40-åringen, tyder imidlertid på at kilden for alvor er i ferd med å gå tom. Med unntak av Sias stadig mer enerverende diksjon: Her gjøres det ikke engang et forsøk på å kamuflere opportunismen med noe som minner om særegenhet.

Resultatet er en sang som snytt ut av en influensasyk Max Martins snørrete nesegrev; en melodi Ace Of Base trolig ville veid og funnet for lett, og som Shakira forhåpentligvis ville fnist foraktelig av å bli tilbudt. Verset er kun marginalt mindre klisjéfylt enn refrenget, men man får ta med seg de små lysglimtene man kan.

Sia feat. Kendrick Lamar – «The Greatest»

Kendrick Lamar – verdens viktigste nålevende rapper, vil mange hevde – er i denne sammenhengen effektiv som en skyvedør på en u-båt. Verset hans er så snaut at det knapt eksisterer, og det «motiverende» røret han bruker sine knapt tilmålte sekunder på å formidle – I am the greatest; hey, this is the proof – evner kun å fremkalle en resignert latterklump i halsen.

Mye tyder uansett på at «The Greatest» blir en låt vi alle må forholde oss til de neste månedene, der vi stadig mer bleiknebbede og forfrosne vakler gjennom offentligheten. Det er heldigvis lov å skru av.

Marius Asp

PS. Kendrick Lamars vers er ikke med i videoen i toppen av saken, uten at det spiller noen stor rolle fra eller til.