Skittent, sjelfullt og storartet

De følte seg altfor ferske til bli Ukas Urørt før tidligst i 2013. Vi overrasket Hold Fast ved å legge vår elsk på deres riffbaserte pønk allerede nå!

– Det er utrolig stas å bli Ukas Urørt! Vi har faktisk fleipet litt om å bli det – at vi kanskje kunne blitt det i 2013 – men så kom dere og tok oss på senga! Det var litt surrealistisk å bli ringt opp av Trine dagen etter 17. mai, forteller  Krister Stabenfeldt og Espen Håland i stavangerbandet Hold Fast. 

Ideen om bandet ble født for et snaut år siden, og først i januar i år var alle medlemmer på plass. Hittil har Hold Fast spilt inn tre låter – og det var nok til å overbevise redaksjonen i Urørt.

P3 Urørt mener:

«Allsangs-moshpitpunk fra et Stavangerband som vi har klokkertro på. Sjelfullt, skittent og blodig.»

Mer om: Hold Fast på Urørt

– Espen og jeg spilte i hvert vårt pop-pønk band, og ville teste ut om vi kunne få til noe, som for oss, var en litt annerledes greie. Espen har også erfaring innen metal, mens jeg i all hovedsak har holdt meg til pop-pønken. Meningen var at prosjektet ikke skulle bli for pop eller for hardt.

– På sensommeren i 2011 hadde vi vår første jam og «I Rest My Case» ble den første låta vi skrev. Åpningsriffet er faktisk det aller første vi laget sammen – og det føltes digg! Deretter fulgte vi det samme sporet og skrev «The Only Way Is Crime» og «Filling Lungs, Snitching Tongues» med et mål om å gjøre en pre-produksjon som skulle vises til folk vi hadde lyst å ha med i bandet, forklarer Krister.

Nå teller Hold Fast følgende medlemmer: Espen Håland (29), Krister Stabenfeldt (32), Hans Vistnes (27), Daniel Vier (24) og Arvid Tjelta (35).

Hør intervjuet fra P3 Urørt her:

Hold Fast ønsker å lage musikk som hverken er for pop eller for hardt. (Foto: Amanda Hardman. Redigering: Morten Espeland)

Hard bølge fra Stavanger

Det er vanskelig å høre Hold Fast uten å trekke paralleller til andre band fra Stavanger; også suksesser som Purified In Blood og Kvelertak opererer i det harde landskapet – det samme gjør Urørt-band som Overthrow, Jagged Vision, A Red Sky Collapse og Shadowmind.

– Det er ikke godt å si hvorfor akkurat denne typen musikk er så stort i Stavanger. Det er helt naturlig å trekke den parallellen til øvrige band fra byen, men folk må heller lytte til andre bands musikk fremfor å trekke raske konklusjoner og sammenligne dem med Kvelertak. Det er mange bra band ute og går, sier gjengen i Hold Fast.

De understreker at både Kvelertaks suksess og byens gode musikkmiljø har vært med på å åpne dører for dem.

– Musikkmiljøet er veldig åpent og alle snakker med alle, og slik vi ser det er det veldig lite konkurranse mellom de lokale bandene. Vi føler at mentaliteten i musikkmiljøet er at man stiller opp på hverandres konserter fremfor å forvente at alle andre stiller opp på ens egne konserter. Den første konserten vi spilte i Stavanger var under Ulydfestivalen som var et fantastisk initiativ fra Ole i Jagged Vision og Anders i Purified in Blood. Vi var satt opp som band nummer to på Cementen klokken syv om kvelden, men vi ble likevel overrasket over hvor mange som kom for å høre på oss. Så tidlig på kvelden risikerer man at det er ganske glissent i konsertlokalet.

Om byens fremste musikkambassadør sier de følgende:

– Kvelertak er utvilsomt et enestående band, som også har åpnet dører for andre lokale band! Men man skal ikke glemme at kua en gang var ei kalv – de har satset alt og fått det til, og det skal de ha all kred for!

Store planer

– Å bli Ukas Urørt gir oss mye ekstra motivasjon til å jobbe enda hardere med både bandet og nytt låtmateriale!

Det kan komme godt med – Hold Fast har nemlig en hektisk tid foran seg.

– Vi har lagt opp en plan for resten av 2012 – nå har vi to konserter igjen før vi tar litt sommerferie, den første er nå på fredag der Hold Fast og Dødsstraff supporter Haraball. Det kommer til å bli helt saiko! Lørdag 2. juni spiller vi på Musikkfest og ser frem til en hel dag med alt det Stavanger har å by på. Det blir alltid en suksess og er en ypperlig anledning til å sjekke ut mange nye band! Etter Musikkfest roer vi ned med konserter en liten stund for å fokusere på nye låter, og i slutten av juni skal vi lage en pre-produksjon av nytt låtmateriale som vi skal nynne på gjennom hele sommerferien. Når sommerferien er over spiller vi inn en EP som skal bli så fet at vi knapt klarer å vente med å begynne innspillingen. Når vi har EP’en i boks skal vi jobbe knallhardt for å spille konserter, og pushe bandet på best mulig måte!

I tillegg til bandvirksomheten har alle medlemmene fulltidsjobb eller studerer, har samboere og barn å fylle tiden med.

De er ikke i tvil om hva som har vært den største karriereboosten hittil:

– Det aller første må vel være at vi faktisk klarte å bli ett band, og begynne å spille live. Det andre å bli spillt tre uker på rad på sendingen til Urørt på radioen. Og det siste, som topper alt, er å bli Ukas Urørt!

Sjekk ut videoen til «Filling Lungs, Snitching Tongues»:

En rød tråd i livet

Ukas Urørt-låta «Filling Lungs, Snitching Tongues» ble til på en bakfull lørdag.

– Krister hadde ett groovy riff som det var enkelt å lage energiske trommer til. Vi hadde egentlig bare idé til vers og refreng på denne låta da vi gikk i studio – men når jeg blir gira får jeg fort visjoner, og blir lett inspirert både musikk- og tekstmessig.Musikken til låta tok endelig form i studio hvor jeg som sagt også ble meget inspirert tekstmessig. Hadde egentlig en ganske kjapp idé på rytmikk og melodi til denne låta.

– Teksten handler om alt det vonde og det gode som blander seg sammen og fucker ting totalt opp i hodet på deg. Altså; eksempelvis hva alkohol kan gjøre med deg når du er på tuppa og egentlig bare vil kaste alt på dynga. Samtidig som du alltid prøver å holde en rød tråd i livet. Hvor langt kan ting gå før det eksploderer og alt det vonde tar over, forklarer Espen.

Det er som oftest Krister og Espen som bygger skjelettet til Hold Fast-låtene.

– Det starter som oftest med at Krister har et riff og jammer det ut sammen med Espen mens han sitter bak trommene (trommer er Espen sitt hovedinstrument), eller at riffene kommer mens vi jammer. Når vi har nok riff som vi er fornøyde med jammer vi frem arrangementet til låta. Så spiller vi låta på Hold Fast-øving og former resten sammen.

Da det ferske bandet skulle få et navn, ville stavangergutta ha noe som kunne relateres til livet på sjøen.

– Vi hadde flere alternativer til bandnavn og alle kunne relateres til det harde livet på sjøen. Men den dagen Espen kom på øving og hadde tatovert Hold Fast på fingrene sine var det ingen tvil om at det måtte bli navnet på bandet!

De ville ha et bandnavn som kunne relateres til livet på sjøen, derfor ble det Hold Fast (Foto: Amanda Hardman. Redigering: Morten Espeland)

– Støtt ditt lokale band

Gjengen i Hold Fast synes spørsmsmålet om favorittband og inspirasjonskilder er vanskelig å svare på.

– Vi er allsidige lyttere av musikk og kan influeres av så mangt. En av Kristers helter, som ingen får lov til å kaste dritt om, er det britiske bandet Snuff og albumet Demmamossabebonk, et album som har alt; meget velskrevne låter og et organisk og rått lydbilde. I tillegg har han veldig sansen for, tro det eller ei, pop-pønk som for eksempel de gamle låtene til Green Day, de fabelaktige musikerne i Mad Caddies, og råskapen i Rancid for å nevne noen. Espen synes Rancid er entekstmessig høydare å strekke seg etter. Poesi av høyeste rang! I tillegg synes vi Gallows som har en sinnsyk råskap i alt de gjør, og elsker den sinnsyke energien til Comeback Kid. Dessuten har vi akkurat begynt å høre på den nye Social Suicide-plata, og vil og anbefale den på det sterkeste!

Av urørtband nevner de Feilfødt, Overthrow, Feel the Aftermath, Bits Between og Oslo Ess.

Espen har flere jern i ilden og oppfordrer alle til å sjekke ut de andre prosjektene hans på Urørt.

Strangle the Dead, The Performing Monkeys, k[nine] og Alien Ken som jeg er session/live trommis for. Sjekk også ut Sublime Eyes som Arvid Tjelta er vokalist i. Arvid var også en av vokalistene i k[nine].

I tillegg er bandet klar på hva de vil oppforde til når de blir bedt om å komme med en apell til folket;

Support you local music! Vi sender en stor takk til alle som går inn på Urørt for å laste ned eller høre på låtene våre og publikum som kommer på konsertene våre. Vi skylder dere kun det beste fra Hold Fast.

Urørt 23. mai


Gikk du glipp av Urørt på radio? Hør sendingen med Hold Fast her. To timer med det beste fra nettsidene. Jørgen Hegstad anbefaler Dennis Olsen og LINE. Programleder er Mari Garås Monsson. | Last ned sendingen

Hva synes du om Hold Fast? Legg gjerne igjen din mening under!