Sommerens svaberg-hit

Hils på Chris Holm. Ukas Urørt er opptatt av å formidle historier.

Han er til daglig bassist i de to norske bandene The Alexandria Quartet og Bloody Beach. I tillegg driver han et produksjonsselskap med Dominic Owen i London. Men de siste årene har han også  hatt et lite ess i ermet, soloprosjektet som nå har gjort han til Ukas Urørt med låta “When I die”

Urørt mener:

”Chris Holm leverer sommerens svaberg-hit og man må nesten spørre seg om han er sponset av Piz Buin. Dette er så varmt, fengende og deilig at man bokstavelig talt kjenner UV-strålene blafre over huden.”

MER OM: Chris Holm på Urørt

– Det begynte vel som for mange andre, på grunn av ei jente. Det var vel kanskje på ungdomsskolen en gang at jeg begynte å lage låter på egenhånd.

På nyåret valgte 25-åringen å legge ut noen låter på Urørt. At han nå har fått god respons gir han inspirasjon til å fortsette videre.

– Dette betyr veldig mye for meg. At noen faktisk har hørt låten min og liker den! Urørt er, som som så mange andre også har sagt, nydelig. At nye artister hver uke blir eksponert på nasjonal radio og hjulpet frem i dagslys er kult!

Låta When I Die markerer på mange måter starter for soloprosjektet. (Foto: Ivar Sandvig Thorsen)
Låta When I Die markerer på mange måter starten for soloprosjektet. (Foto: Ivar Sandvig Thorsen)

Mørkt tema

Men allikevel en følelse av frihet og romantikk. Slik oppsummerer Bergenseren handlingen i låta “When I Die”.

– Jeg husker jeg gikk gjennom byen og traff en gammel kompis som stod og solgte gatemagasinet Megafon. Låten ble til samme natt, så jeg regner med det er en del av bakgrunnen for låten. Jeg sa til min søster at den handlet om to junkier, og hun ble skuffet over at den ikke handlet om evig kjærlighet. Så folk må tolke den akkurat som de vil, forteller Chris.

Hvis det ikke er situasjoner som dette som trigger låtene, bygger Chris som regel bare på melodier han har i hodet.
– Starter ofte med fine akkordprogresjoner eller en fin tekstlinje, og så prøver jeg finne en fin melodi til. Det blir mye “fint” her nå, men jeg liker fint. Tror den eneste fellesnevneren for hver låt er “frøken cuba libre”.

Foreløpig benytter han seg av sine nieser og nevø på  mellom 3 og 10 år til å sjekke kvaliteten på låtene han lager.
– Hvis de danser, så er det fett. Lager de grimaser, så bare kutter jeg de.

– Imperfeksjonist

– Jeg vektlegger gode melodier, så jeg håper det er karakteristisk for det jeg lager. Jeg kan vel kalle meg selv for en imperfeksjonist, så innspillingene mine kan vel også oppfattes som litt skitne og uferdige, men det er det beste jeg vet. Så lenge det banger når det crankes høyt er det fett!

Chris er opptatt av å fortelle historier gjennom musikken sin. (Foto: Ivar Sandvig Thorsen)
Chris er opptatt av å fortelle historier gjennom musikken sin. (Foto: Ivar Sandvig Thorsen)

Brede inspirasjonskilder

Chris blir veldig inspirert av det gode miljøet som er i Bergen.
– Det er så mange bra band og fine mennesker. Gamle og nye kompiser, og ikke minst damer i alle former og fasonger.

Musikalsk har han alltid vært fascinert og inspirert av musikkmiljøet i Chicago.
The Sea And Cake, Gastr Del Sol, Sam Prekop, Bobby Conn og alle folka der er litt av gjeng. Når jeg ikke henter inspirasjon derfra setter jeg på Ghostface Killah eller all musikk som fremkaller følelser, og det er det masse av nå til dags!

– Jeg tror det er veldig tilfeldig hva man digger. Det kommer helt an på hvilken sinnstemning og situasjon man befinner seg i første gang man hører eller setter på noe nytt. All musikk er viktig for noen.

Mye på gang

– Nå håper jeg å få satt noen konserter i nærmeste fremtid og fortsette å lage musikk for meg selv! Ellers er det ett nytt album med The Alexandria Quartet på trappene, mange konserter og  7″ utgivelse med Bloody Beach, to album med Charlie Sloth i løpet av året, Notty Culture album, pluss at jeg har låter med på kommende album av Rodney P og Killa Benz. Det blir ett spennende år!

– Andre favoritter på Urørt?
– Urørt har mye bra musikk, og det er vanskelig å vite hvor man skal begynne. Jeg er blodfan av mine venner i Hypertext, og ser veldig frem til de slipper skive. Og jeg synes Fjorden Baby! ga ut ett av fjorårets feteste album. Razika er alltid en fryd for øret, og akkurat nå klarer jeg ikke å slutte å høre på låten til Cold Mailman. Big ups.

– En siste appell til folket?
– Please, ikke vær så selvhøytidelig eller høy på deg selv. Det er så sykt mye annet bra å være høy på.

Hør også intervju med Chris Holm i Urørt på P3, onsdag mellom klokka 21 og 23