Sushi X Kobe - Øyafestivalen 2019
Terningkast 5

Sushi x Kobe skaper Øyas hittil herligste kaos

Svetten renner, nakkehårene står: Nesten terningkast seks, seks, seks til Sushi X Kobes Øya-konsert.

Det må være litt slitsomt å være den som alltid forventes å lage god stemning, være festens midtpunkt, alltid ha noe morsomt å melde. For noen faller det heldigvis betydelig mer naturlig enn for andre. For Kristoffer Uthaug og Emir Hindic virker det enkelt: Siden man begynte å legge merke til dem som Sushi X Kobe for fire-fem år siden har de etterlatt seg hauger av spissfindigheter, slibrigheter, skallebank, såre danseføtter og kink i nakken.

De har riktignok alltid strukket rapstrikken, lekt seg og eksperimentert mye, men med fjorårets Døden lever lengst finpusset de en hinsides krakilsk, kompromissløs og idiotisk fengende form de var godt i gang med på minialbumet Japan.

Det skaper jo visse forventninger til torsdagens Øya-konsert.

Sushi x Kobe går knallhardt ut fra start med «Overtenning», som på flere måter blir betegnende for de neste femti minuttene. Akkurat som materialet deres, er det aldri ro på scenen. Eller foran, for den saks skyld.

De skriker med imponerende diksjon, akkompagnert av noe av det tyngste og mest feststemte Norge kan by på i 2019.

LES OGSÅ: Headbang til denne

Noe av duoens tiltrekning ligger i hvor dystert, på grensen til dystopisk, mye ved dem er. Likevel er de alltid boblende av livsgnist. Kaoset på det enorme bakteppet på scenen, i takt med de kaotiske produksjonene deres gjør at det lugger i lystene. Nei, ikke bare de lystene. Alt her er snerrende konfronterende, men den sitrende gleden og fysiske reaksjonen det skaper er en endeløs fryd.

Full gass og bånn pinne fra start til slutt gir ikke mange pustepausene. Etter at den tanken har streifet gjennom  «Flasker på flasker» og «Flodbølge» kommer imidlertid det ene pusterommet: «Vet du hva du løper fra» gir oss en lett bris i ørene, før «Metadon/Subutex» gjør at den bølgende massen foran scenen klikker fullstendig.

Nyanser eller subtil dynamikk er ikke gjeldende begreper i Øyafestivalens Sirkus-telt i dag. Det trenger vi heller ikke i løpet av en festivallang konsert.

Forhåpentligvis er folk flest på Øyafestivalen for å kjenne svetten renne, nakkehårene stå og gleden boble over. Det fikk vi med Sushi X Kobe.

Torsdag spilte også Sigrid på Øya, les anmeldelse av konserten hennes på Malakoff tidligere i sommer:

LES OGSÅ: Nesten hjemmeseier

Flere anmeldelser fra Øya får du både av P3 og NRK Kultur.