Norsk-britiske Carnival Kids har ikke noe mål om å bli like store som Foo Fighters, men takker ikke nei hvis sjansen byr seg.

Sigurd Julius er Årets Urørt!

Årets andre finalister: Shy For Shore | Sigurd Julius | The Wolves | Farao

"OBS! Høy Lydsjekk fra klokken 17.", står det på en plakat på Kulturhuset i Oslo denne grå og kalde januardagen. Det er godt med folk som drikker ettermiddagskaffe eller etter jobb-øl rundt bordene, men lite som minner om konsertstemning. Så når fire energiske gutter i midten av tjueåra entrer scenen for å leve opp til plakat-profetien, er det mange som trekker lengre bak i lokalet. Vokal, trommer, bass og gitar testes etter tur, det ropes og flires og spilles hardt. Lydmannen ser fornøyd ut, det gjør også manageren. Og ikke minst bandet på scenen. - Det er 900 attending på Facebook, så det kan bli trangt, sier Andreas Westhagen (25) , trommis i Carnival Kids, om konserten som skal starte fire timer senere.

Skilte seg ut

Bandet, som i følge seg selv, etter noe intern diskusjon, spiller rock&roll med innflytelse fra både punk og hardcore, har en travel vinter foran seg. Etter kveldens konsert er det bare få uker igjen til Urørtfinalen. Etter den tid står Bylarm for tur. Det betyr mange flyturer over Nordsjøen for gitarist Jethro Fox (24) og  bassist John Stark (24). De to bor nemlig fremdeles i Liverpool, byen hvor de gjennom studier møtte den norske halvdelen av Carnival Kids.

Da Eric Molumby (25)  og Andreas og flyttet fra henholdsvis Stavanger og Elverum for å studere ved "Paul McCartney"-skolen LIPA, møtte de ikke mange sjelefrender - men Jethro og John ble redningen.

Carnival Kids
  • Profil på Urørt
  • Består av Eric Molumby (25, vokal), Andreas Westhagen (25, trommer), Jethro Fox (24, gitar) og John Stark (24, bass)
  • Lager fengende rock med nikk til hardcore
  • Deltar i Urørtfinalen med låta «What To Do When Awake Within A Dream»
  • Fra Stavanger, Elverum og Liverpool
  • Har gitt ut EPen Lateral Living (2012)
Urørtfinalen 2014

Onsdag 29. januar kl 20.25 på NRK3 og P3.no. Direkte fra Studentersamfundet i Trondhjem.
Tv-sendingen ledes av Mari Garås Monsson og Lars Berrum.

Silya, Tarjei Strøm og Mats Norch Bugge utgjør årets dommerpanel.

Disse kan bli Årets Urørt.

Sjekk ut nye Urørt: urort.p3.no

Send U<mellomrom>5 til 1987
Carnival Kids
What To Do When Awake Within A Dream

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

- Den første tida følte jeg meg helt lost. Det var som på videregående, jeg var den eneste som hørte på punk og hadde bustete sveis. Jeg var interessert i metal, rock og punk, mens så og si alle andre på universitet var klassisk skolerte musikere som holdt på med fusion, funk og pop. Men jeg hørte etterhvert rykter om at det fantes likesinnede, og særlig om en gitarist som het Jethro og var interessert i hardcore og punk, forteller trommisen.

Allikevel gikk det åtte måneder før Eric fikk ordnet et møte mellom det som senere skulle bli deler av Carnival Kids. Da det først skjedde, var kjemien umiddelbar.

– Da vi møttes, jammet vi oss frem til fire låter. To av dem spiller vi fremdeles..

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Satser i Norge

Etter endte studier, og mye tid investert i bandet, flyttet både Eric og Andreas tilbake til Norge. England føltes ikke som et blivende sted, selv om de hadde lyst til å fortsette med bandet.

- Vi var nok alene om oppfatningen den gang, men følte at vi hadde noe bra på gang, og ville gjerne holde det gående med bandet. Jeg hadde flyttet tilbake til Stavanger, Andreas til Oslo - og med de to siste igjen i England var det vanskelig å få det til å gå opp, selv om vi jobbet hardt for å få til noen små turnéer og litt tid i studio, sier Eric.

For å gjøre utgangspunktet litt bedre, flyttet de to nordmennene sammen i Oslo, og de to britene sammen i Liverpool. De pendlet frem og tilbake ut fra hvor de fikk spillejobber, men fant snart ut at det var riktigst å satse i Norge.

- Vi har opplevd større interesse for musikken vår her, særlig gjennom Urørt. Det er jo ikke like stor kamp om beinet her, og dessuten enklere å tjene litt penger. For meg og Andreas er det jo også mer stas å lykkes her, selv om det kanskje ikke er det for John og Jethro, forteller vokalisten.

Bor oppå hverandre

Nå er det engelskmennene som stadig oftere pendler til Oslo. Hit kommer de for en drøy uke i slengen, og da lever de intenst sammen i leiligheten til Eric, Andreas og forloveden til Andreas på Tøyen.

- De kommer hit, bor på sofaen og gulvet på stuen i den ganske lille leiligheten i en ukes tid. Vi koser oss med bandjobbing og har det gøy, og Elise.. hun holder ut med det, iallfall foreløpig, ler Andreas.

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Carnival Kids samles ofte i forbindelse med spillejobber og turnéer. Det betyr mye venting og henging på konsertsteder - som i dag, når tiden slås ihjel med shuffleboard og øl. Når man lever så tett som de fire periodevis gjør, blir man godt kjent. De fire mener de fungerer overraskende godt sammen.

- Det er aldri rart når vi møtes for første gang på en stund. Vi er umiddelbart tilbake i samme spor, og har det veldig moro sammen. Vi har samme humor og deler interessen for mye av den samme musikken og de samme filmene, så det går bra å nærmest bo oppå hverandre.

Avstand skaper kreativitet

Når bandet først samles, er de alle gira på å utnytte tiden best mulig - og bringer med seg massevis av idéer som har fått modnet siden sist. - Avstanden kan være litt stress, men virker også motiverende. Det har blitt fast rutine at noe av det første vi gjør er å ta tak i ting vi har utvekslet på Skype, og skriver en ny låt ut fra det. Det beste med å være fra hverandre er at vi får bygget opp så mye kreativitet, sier de. Allikevel kan det bli i overkant slitsomt å gjøre unna alt som har med bandet å gjøre på begrenset tid; som sist de var samlet i Oslo og holdt det gående i studio fra tidlig morgen til sen kveld hver dag. Da ble fundamentet for debutalbumet lagt. Det skal spilles inn med Bill Stevenson fra Black Flag, et av Carnival Kids sine favorittband, i Colorado i august. - Det blir helt sykt. Han er en av heltene våre, og måneden der borte blir kombinert ferie og bandjobbing. 2014 ligger an til å bli vårt aller beste år.

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Planlegger ungkarsrede

Drømmen er, som for de fleste band i startgropen, å gjøre musikken til levebrød.

- Håper er jo å kunne leve litt komfortabelt takket vært musikken. Vi har snart såpass bra materiale at det kan være innen rekkevidde etterhvert. Det viktigste for oss er jo å fortsette å lage det vi liker, og ikke å bli store - men vi kan jo heller ikke si at vi ikke vil bli store som Foo Fighters, som vel er det største rockebandet nå - men det viktigste for oss er å beholde den kreative kontrollen og lage musikk vi står inne for oss.

Dersom utviklingen fortsetter i den retning er tiden med avstandsforhold over.

- Dersom vi vinner Urørtfinalen, eller, egentlig uansett i løpet av 2014, kommer nok engelskmennene flyttende til Oslo. Andreas skal jo gifte seg, så da blir jeg, som seg hør og bør, kastet ut av leiligheten. Så da må vi tre finnes oss et ungkarsrede, sier Eric.

I løpet av intervjuet har Kulturhuset gått fra rolig ettermiddagsstemning til å fylles med forventning. Fra et nysgjerrig publikum, men også fra et sultent band. På scenen er Carnvial Kids et gnistrende fyrverkeri - Eric er ute blant publikum allerede i løpet av første låt, og bandet er nesten for svært for den lille scenen allerede.

Kvartetten sier de har mye å gi, og gleder seg til å vise seg frem på TV 29. januar. Andreas er den eneste som har vært på Samfundet i Trondheim før, og resten er spente.

- Vi har hørt gode ting, så det blir fett å innta scenen der.

Alt om Urørtfinalen
What To Do When Awake Within A Dream
Årets Urørt 2014
Østavind
Let’s Skate This Town
Then The Heartbreak
Tell A Lie