Kari Jahnsen (26) har aldri hatt lyst til å leve av annet enn musikk. Etter tre år i London er drømmen i ferd med å oppfylles.

Sigurd Julius er Årets Urørt!

Årets andre finalister: Shy For Shore | Sigurd Julius | The Wolves | Carnival Kids

I en bygård hvor fasaderenoveringen er i full gang, hvor den ellers fantastiske utsikten over en av Londons parker er noe begrenset av stilas og presenninger, byr Kari Jahnsen på engelsk te med økologisk melk. Leiligheten i Shoreditch, som hun deler med to venner, har vegg til vegg-tepper, instrumenter i alle hjørner og store vinduer.

Det er tre år siden hun slo seg ned i byen og startet jobben med musikkprosjektet Farao. Tidligere hadde hun holdt seg i akustiske og organiske lydlandskap - nå var hun klar for å la storbyen ta musikken i en ny retning.

- Musikken min ble fort påvirket av byen, folka og det som skjer i musikkmiljøet her. Nå er uttrykket mitt mer elektronisk. Jeg spiller inn en låt med vokal og elektrisk gitar på macen, og pakker inn delene i flere elementer.

Elsker impulsene

I London er det, i følge Farao, umulig å ikke bli inspirert og påvirket.

- Det er så befriende å når som helst kunne ta opp mobilen for å sjekke hva som skjer, og stikke på en konsert og bli inspirert. Det skjer utrolig mye kunstrelatert her, så mange impulser, og musikkmiljøet er stort og variert. Du finner noe som passer, uansett hva slags musikk du liker.

Farao
  • Profil på Urørt
  • Kari Jahnsen (26)
  • Lager eksperimentell pop
  • Deltar i Urørtfinalen med låta «Tell A Lie»
  • Fra Valdres, bor i London
  • Slipper sin første EP 9. februar.
Urørtfinalen 2014

Onsdag 29. januar kl 20.25 på NRK3 og P3.no. Direkte fra Studentersamfundet i Trondhjem.
Tv-sendingen ledes av Mari Garås Monsson og Lars Berrum.

Silya, Tarjei Strøm og Mats Norch Bugge utgjør årets dommerpanel.

Disse kan bli Årets Urørt.

Sjekk ut nye Urørt: urort.p3.no

Send U<mellomrom>4 til 1987
Farao
Tell A Lie

Foto: Jonas Bødtker, NRK P3

– Hver eneste kveld er det sikkert hundre konserter.

Etter tre år i London føler hun endelig at hun har funnet sin plass. Det har kostet, men vært verdt det.

- Jeg har fått mye mer igjen for å bo her enn i Oslo, hvor jeg bodde før. Min musikk passer bedre her, og jeg har fått et bra støtteapparat rundt meg. Men det tar tid å få innpass i miljøene her, og det er ikke som i Oslo, at du etter kort tid kjenner nesten hele miljøet, sier hun.

Samtidig er tilværelsen i London utfordrende. Husleien er høyere enn i Oslo, og lønnsnivået lavere. For Farao er det å slippe å bekymre seg for neste måneds utgifter en drøm i seg selv.

- Drømmen er å leve av musikken, spille konserter og slutte å bekymre meg for husleia. Men jeg kommer til å fortsette uansett. For meg har det aldri vært noe alternativ å drive med noe annet enn musikk. Det er viktig og riktig for meg å kunne stå på scenen og vise andre hvem jeg er gjennom kunsten min.

Foto: Jonas Bødtker, NRK P3

Dagjobb på bryggeri

I vinter spiller Farao på en rekke bransjefestivaler og slipper sin første EP i tillegg til å være med i Urørt-finalen. Senere i år skal debutalbumet spilles inn og gis ut. Selv om snøballen er i ferd med å akselerere, er Kari fremdeles avhengig av deltidsjobben på et lokalt mikrobryggeri, ti minutters gange unna leiligheten.

I det toetasjes lokalet hvor subwayen dundrer over skinner på taket, lukter det søtt og stramt av gjær og humle. Det er klissete på gulvet og vanskelig å komme seg frem blant pallene med ferdig øl. Fire engelske karer i gummistøvler og arbeidsklær rører i øltankene, stabler kasser og kjører de ferdige varene rundt i lokalet med en tralle.

- Det er bare vi fem som jobber her. Jeg fikk jobben etter å ha vært i puben i andre etasje her en kveld, og kom i prat med sjefen. Han tilbød meg jobb, og nå har jeg vært her i et år, sier Kari.

Uansett om karrieren skulle skyte fart, har Kari lyst til å beholde jobben her. For henne er den en frisone.

- Jeg har jo jobben for å tjene penger, men det er også viktig for meg å ha noe i London som ikke handler om musikk. Det er deilig å kunne gå et sted uten å snakke om musikk hele tiden. Her kan jeg koble ut av alt, du trenger ikke så mye tankekraft for å sette på merkelapper på flaskene. Jeg slapper av og glemmer musikken for en stund når jeg er her.

Foto: Jonas Bødtker, NRK P3

Personlige tekster

"Tell A Lie", som Farao er i Urørtfinalen med, ble skrevet en kveld Kari ikke fikk sove.

- Jeg hadde latt noe skje som jeg burde forutsett, og var irritert for at jeg ikke hadde skjønt tidligere at det kom til å skje, forklarer hun.

Selv om teksten er hentet fra egne erfaringer, er ikke det alltid tilfellet når nye Farao-låter skrives.

- Jeg tror det er viktig å vise litt av seg selv i tekstene, slik at folk kan tro på det. Men jeg skriver også tekster hentet fra ting venner opplever, eller inspirert av noe jeg har hørt eller lest.

I det siste har Kari eksperimentert med å skrive teksten før melodien - noe som er motsatt fremgangsmåte av det hun vanligvis gjør.

- Resultatet blir en helt annerledes låt.

Foto: Jonas Bødtker, NRK P3

Riktig å være alene

Kari er utdannet musiker fra LIPA, og spiller de fleste instrumenter selv. På scenen foretrekker hun å ha med fullt band og fokusere på gitar og vokal selv, men det skjer like ofte at hun stiller alene på scenen. Da hun i høst turnerte som oppvarming for det islandske stjerneskuddet Ásgeir Trausti var det uten band - av økonomiske hensyn. Slike prioriteringer må hun ofte gjøre.

- Innimellom savner jeg å være en del av et band, men for meg er det riktig å operere som soloartist nå. Det er av og til slitsomt å sitte med hele ansvaret for å få ting gjort og å måtte være den som tar alle beslutningene, men det er jo også jeg som får mest ut av det.

Under Urørtfinalen stiller Farao med fullt band, og gleder seg.

- Det er kjempegøy i det hele tatt å ha fåt tplass i finalen. Jeg skjønte det ikke med en gang jeg fikk beskjeden, men nå er jeg kjempegira. Det blir helt sikkert skummelt å tenke på alle i salen, men også gøy. Jeg har aldri spilt på TV før, og gleder meg til å få den erfaringen.

Alt om Urørtfinalen
Let’s Skate This Town
What To Do When Awake Within A Dream
Then The Heartbreak
Årets Urørt 2014
Østavind
Tell A Lie