Kjæresteparet i Shy for Shore elsker å dele bandprosjektet - men sliter med å prioritere romantikk foran musikk.

Sigurd Julius er Årets Urørt!

Årets andre finalister: Sigurd Julius | The Wolves | Farao | Carnival Kids

I et av Amsterdams høye, smale hus, bak vinduer som strekker seg flere meter fra gulv til tak, tilbringer Mari Nordén (24) fra Bærum det meste av dagene sine. Huset er en gammel skole som nå nyttiggjør som et slags kontorfellesskap for kunstere; teatergrupper, fotografer, designere og musikere er spredt ut over flere etasjer.

Da den nyutdannede designeren Mari Nordén lette etter et sted å sy klær var hun heldig. Hun fant ikke bare et sted hvor hun kunne finne arbeidsro med symaskin og fargebaljer; hun fikk også innpass i det eneste av atelierene i den gamle skolen hvor det også var bygget musikkstudio. Dét var gode nyheter for Mari og kjæresten Oz Page (23), som møttes da de spilte i band sammen i London, byen hvor de studerte før de flyttet til Amsterdam.

- Det var helt fantastisk at vi fant dette stedet. Performancekunstneren vi deler atelieret med lar oss bruke studioet han har bygget og instrumentene han så mye vi vil. Det har utvilsomt betydd mye for Shy for Shore, sier Mari.

Ut med gitar, inn med synth

Da Shy for Shore så dagens lys i London, talte bandet fem medlemmer, og spilte det Mari definerer som shoegaze-aktig rock. Da kjæresteparet på henholdsvis bass og vokal bestemte seg for å flytte til et mindre sted og havnet i Nederland, forandret det musikalske fokuset seg.

- Det var selvsagt en avgjørende faktor at det bare var oss to igjen. Vi hadde lyst til å utforske andre uttrykk. Det definitive vendepunktet kom nok da vi så filmen Drive. Da var det ut med gitarene og inn med synthesizerne, sier paret samstemt.

Shy For Shore
  • Profil på Urørt
  • Består av Mari Nordén (24) og Oz Page (23)
  • Lager atmosfærisk elektropop
  • Deltar i Urørtfinalen med låta «The The Heartbreak»
  • Fra Bærum og London, bor i Amsterdam
  • Har gitt ut EPene Sometimes It’s A Heartbreak Not To Introduce Yourself (2013) og 1985 (2013)
Urørtfinalen 2014

Onsdag 29. januar kl 20.25 på NRK3 og P3.no. Direkte fra Studentersamfundet i Trondhjem.
Tv-sendingen ledes av Mari Garås Monsson og Lars Berrum.

Silya, Tarjei Strøm og Mats Norch Bugge utgjør årets dommerpanel.

Disse kan bli Årets Urørt.

Sjekk ut nye Urørt: urort.p3.no

Send U<mellomrom>1 til 1987
Shy For Shore
Then The Heartbreak

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Nå er fokuset å lage musikk som gjerne er fengende i bunn, men også har mer å by på. Atmosfæriske landskap og mye detaljer er stikkord for låtskrivingen. Blant inspirasjonskildene nevnes Twin Shadow, Purity Ring, Depeche Mode, gamle Madonna-låter og Robyn. Selv om åttitallet er en gjenganger i uttrykket, har de ikke noe mål om å høre åttitalls ut.

- Åttitallet er en stor inspirasjon, men vi prøver å få musikken til å høres moderne ut også. Vi vil ikke lage en kopi av det som skjedde på åttitallet, sier de.

Maste seg til audition

Mens Mari tilbringer det meste av døgnet i atelieret, har Oz en "vanlig" jobb ved siden av bandet. Han kommer som oftest syklende til studioet etter arbeidstid, og jobber videre med idéer de hele veien har kvernende oppe i hodet. Paret kan komme på ideer til låter midt på natta eller når de er ute og sykler. Da nynnes de kjapt inn på telefonen, før de tas inn i studio og stadig nye detaljer og lag med lyd legges til.

I studio er de mest opptatt av å leke seg - ingen av dem er skolerte musikere.

- Jeg måtte nærmest mase meg til å få komme på audition til det opprinnelige Shy for Shore. Det var ingen som trodde jeg kunne synge, sier Mari.

Glemmer å være kjærester

Da Mari bestod auditionen med glans, og bandet ble dannet i London for noen år siden, hadde hun og Oz bare møttes gjennom venner én kveld. Da forholdet begynte å utvikle seg, tok de en alvorsprat. De ville ikke risikere å la kjærlighet og eventuelt påfølgende bitterhet ødelegge for bandet, og ble enige: musikken er viktigst. Det mener de fortsatt, og påstår at de noen ganger glemmer å være kjærester i tillegg.

– Musikken er viktigst.

- Vi er Shy for Shore hele dagen, 24 timer i døgnet, og greier ikke å “skru av” når vi er hjemme. Men vi prøver å begrense bandpratet hjemme. Litt sånn "nå er det Netflix og Lillyhammer-tid", ler Mari, så det blå- og rosafargede håret hopper.

Selv om det innimellom kan være utfordrende å spille i band med kjæresten, ser de flere fordeler enn ulemper.

- Det er iallfall lettere å bare være oss to i en duo, enn å være et par i band med flere medlemmer. Da kunne det noen ganger bli dårlig stemning fordi vi støttet hverandre i diskusjoner, for eksempel. Nå har vi ikke det problemet lengre. Dessuten er det veldig kult å dele dette prosjektet, reisene og opplevelsene som følger med. Bandet er vel på en måte barnet vårt, ler de.

- En drøm som oppfylles

Første gang Shy for Shore gjorde seg bemerket i Urørt-sammenheng, var på Slottsfjellfestivalen i sommer. De var plukket ut til å spille på Urørt-scenen, og utmerket seg med en energisk spilleglede og sterke låter. Da sommerferien var over, ble de umiddelbart kåret til Ukas Urørt. At de nå er i finalen, synes de er overveldende.

- Det er en drøm som går i oppfyllelse. Mange store band har kommet fra Urørt. Det er kult at musikken vår er satt pris på, sier de.

Under finalen skal de, som de øvrige finalistene, spille live på TV for første gang. Enn så lenge lar nervøsiteten vente på seg.

- Nå synes vi det først og fremst er gøy at vi får vise oss frem til så mange. Vi er ikke så veldig nervøse, men før vi skal på kommer nok hjertet til å gå ekstra fort. Men det vi gleder oss aller mest til er å få nye venner som er interessert i det samme som oss, sier Mari.

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Savner norsk musikkmiljø

Paret synes nemlig ikke miljøet for undergrunnsband i Amsterdam er så mye å skryte av.

- Det er mange klubber for techno og rave, og en del for jazz og punk. For indie- og mer poppa musikk er det vanskelig å få spillejobber og lite miljø. Jeg tror det er mye bedre i Norge, mye på grunn av Urørt, sier Mari.

Allikevel har de falt for byen, som de mener har langt mer enn tulipaner og et liberalt syn på narkotika og sexkjøp å tilby. Det er heller ikke vanskelig å tro på, når de sykler sukkersøtt side om side over de små broene mellom kanalene, eller når de surrer rundt på  et av byens mange marked, hvor Mari handler inn tekstiler, og de kikker på alt fra Doctor Martens-sko til gamle broderier og DVDer som garantert er enten piratkopierte eller ripet opp.

- Vi blir nok ikke her for alltid, men akkurat nå er det deilig å bo her, særlig siden vi har et så bra sted å jobbe på og husleien er lav, sier Mari.

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Krangler om farger

Det visuelle uttrykket er viktig for Shy for Shore. Mari syr alle sceneantrekkene sine selv. På scenen er hun allerede kjent som en energisk vokalist.

- Jeg prøver faktisk å tone meg litt ned, siden bandet jo faktisk heter Shy (beskjeden) for Shore. Men jeg elsker farger og det åttitalluttrykket, så det er ikke så lett.

Akkurat på dette punktet er det ellers svært så synkroniserte kjæresteparet uenige. Mens Mari vil ha sterkest mulige farger, store mønstre og prangende antrekk, og begynte å sy finaleantrekket sitt i god tid før jul, vil Oz ha mørke, enfargede klær - og har ingen anelse om hva han kommer til å kle seg i på Samfundet 29. januar.

- Mari kan plutselig dukke opp i en diger, knallblå kreasjon hun har sydd. Vi har kranglet mye om farger og antrekk, men jeg har lært meg å leve med det, ler han.

Alt om Urørtfinalen
Årets Urørt 2014
Østavind
Then The Heartbreak
What To Do When Awake Within A Dream
Tell A Lie
Let’s Skate This Town