Etter at han begynte å skrive låter, klarer ikke Sigurd Julius å stoppe.

Sigurd Julius er Årets Urørt!

Årets andre finalister: Shy For Shore | The Wolves | Farao | Carnival Kids

- Målet er å alltid klare å skape noe bedre, sier Sigurd Julius (22).

Trønderens drømmer handler ikke om anerkjennelse, utsolgte konserter eller velstand. Fra hjembygda Melhus jobber han stødig mot det evigvarende målet å lage musikk som setter i gang folks følelsesapparat. En god omtale får ikke nødvendigvis Sigurd Julius til å føle at han har oppnådd noe.

- Å få skryt for noe man har jobbet med lenge, som plata jeg slapp i fjor, er jo selvsagt trivelig. Det er jo en gang sånn at en blir glad av ros og trist av ris. Men det som betyr mest, er tilfeldige folk man møter som sier at “den sangen der har betydd noe for meg”, at de har laget sønnen sin til den eller giftet seg til den. Folk som har et forhold til musikken er den største drivkraften og  den tilbakemeldinga som betyr mest, sier han.

Bygget eget studio

Den unge låtskriveren virker oppriktig når han lirer av seg de store ordene, der han sitter i en godt brukt skinnsofa i oppholdsrommet på et gammelt stasjonsbygg i Melhus. Bygget nyttegjør nå som øvingsrom og studio, og har blitt bygget om av Sigurd Julius og kompisene, som også er  hans faste band - eller orkester, som denne karen sier. Etter å ha øvd på stabburet hos en annen kompis en periode, måtte de finne et nytt sted. Tanken om å gjøre om det tomme huset på den nedlagt stasjonen til et slags kreativt episenter meldte seg på de daglige turene forbi bygget.

- Nå er det to år siden vi flyttet inn her. Planen var å bare bruke det til øvingslokale, men det var så god plass at vi fikk med oss en lokal lydmann til å lage et studio også. Vi har vært skikkelige heldige. Å bare finne et slikt sted og få bruke det fritt er grunn nok i seg selv til å bo på bygda, sier artisten.

Sigurd Julius
  • Profil på Urørt
  • Sigurd Julius Konstad Haanæs (22)
  • Lager visepop med tekster på trøndersk
  • Deltar i Urørtfinalen med låta «Østavind»
  • Fra Melhus i Sør-Trøndelag
  • Har gitt ut albumet Sigurd Julius (2013), samt EPene Gi et lite pip (2011) og Skull ønska vi va dem vi va da vi ønska vi va dem vi e (2012)
Urørtfinalen 2014

Onsdag 29. januar kl 20.25 på NRK3 og P3.no. Direkte fra Studentersamfundet i Trondhjem.
Tv-sendingen ledes av Mari Garås Monsson og Lars Berrum.

Silya, Tarjei Strøm og Mats Norch Bugge utgjør årets dommerpanel.

Disse kan bli Årets Urørt.

Sjekk ut nye Urørt: urort.p3.no

Send U<mellomrom>2 til 1987
Sigurd Julius
Østavind

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Øvingsrommet og studioet er ikke bare to rom fylt av instrumenter og lyd; her er det vevede tepper på gulvet, broderier og bilder på veggene, fargerike lamper og kombinert lydisolering og dekorasjon laget av gamle bøker fra et skolebibliotek som trengte fornying. Varmt lys og lukta av kaffe bidrar ytterligere til den hjemmekoselige stemninga. Og det er kanskje ikke så rart at de har lage mye i å gjøre det trivelig her. Både oppussing, øving og plateinnspilling er arbeid som tar mye tid. I tillegg kommer kveldene da de like gjerne samles til kaffe eller pils her som hjemme hos hverandre.

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Kreativ av ensomhet

- Orkesteret er utrolig viktig for meg. Å bo på bygda legger noen begrensninger. Jeg har ikke så mange, men de vennene jeg har, betyr utrolig mye. Dessuten er det disse gutta jeg kan takke for at jeg i det hele tatt har funnet musikken, sier Urørt-finalisten.

Da han var 16, hadde nemlig ikke Melhus-gutten så mye som tatt i en gitar. Han gikk på videregående og skulle bli møbelsnekker, men fikk lyst til å spille gitar "fordi alle kompisene gjorde det". Etter at han begynte har det ikke vært noe alternativ å slutte.

– Jeg tror det bodde mye musikk i meg som aldri hadde fått utløp.

- Musikken bare er der, inni meg, og vil ut. Jeg har ikke noen god forklaring på hvorfor jeg holder på, og det er vanskelig å forklare hvor den kommer fra. Det går av seg selv.

Mens den stillestående tilværelsen utenfor allfarvei virker avskrekkende på de fleste i begynnelsen av tjueåra, er det slik Sigrud Julius vil ha det. I gårdshuset han leier tilbringer han timesvis i eget selskap hver eneste dag.

- Jeg trives med å bo på Melhus. Jeg har aldri vurdert noe annet, og det er sikkert fordi jeg trives. Det har nok en sammenheng med at det ikke skjer så mye her, på godt og vondt. Du er nødt til å bruke deg selv på en annen måte når du må finne på noe selv. Du må dyrke den kreative delen av hjernen, og trives i ditt eget selskap. Det gjør jeg.

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Kompiser på 70

Han beskriver seg selv som en rastløs fyr, som alltid har tusen prosjekt på gang. Er det ikke musikken, er det alltid noe som må fikses på den knallgule Saaben fra 1973 han impulskjøpte på Finn.no, et snekkerprosjekt som tar tid, kantareller som må plukkes eller fisk som må fiskes.

- Som oftest har jeg alltid noe jeg skal, men innimellom klarer jeg å sitte å stirre i veggen i timesvis, eller se inn i et bål ei hel natt.

Noe av evnen til å finne ro, kan nok 22-åringen takke kompisene - som ikke nødvendingvis er jevnaldrende - for.

- På bygda blir man tvunget til å forholde seg til dem man møter, og får venner man ikke ville møtt ellers. Jeg har kompiser på både 12 og 70, og det synes jeg er stas. Jeg er veldig glad i folk, spesielt folk som han noen særtrekk og er seg selv. Det er flere av dem på 70. Det er ikke alltid man tør å være seg selv helt ut når man er ung.

En annen egenskap som kan gjøre det fristende å sette merkelappen "gammel mann i ung kropp" på Sigrud Julius, er ønsket om å leve enkelt. På bygda er husleia lav og fristelsene få, så musikken må ikke finansieres med fast jobb på dagtid. I de periodene han trenger inntekt, tar Sigurd Julius strøjobber som gitarlærer på den lokale kulturskolen eller håndverkeroppdrag.

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Bor i et loppemarked

- Jeg både bor og jobber jo i et slags loppermarked, men liker det. Gjenbruk er bra, og jeg er storfornøyd med å ikke bruke så mye penger. Jeg liker å tusle i skogen og fiske, jakte og plukke sopp. Livsstilen er ikke bare idealistisk motivert, den er også en konsekvens av at det ikke er så innbringende å bruke det meste av tida på å spille gitar.

Også på transportfronten står gjenbruk i fokus hos artisten. Men valget av bil, den knallgul Saaben fra 70-tallet, var mest styrt av nostalgi.

- Onkelen min hadde en identisk da jeg var liten. Jeg har et barndomsminne om hvor gøy det var å sitte i baksetet på den og kjøre gjennom skogen, så da jeg så den på Finn, måtte jeg bare kjøpe den, selv om den måtte totalrenoveres og jeg ikke kunne noe om bil. Men dét har jeg lært.

Om Saaben får bli med til Urørtfinalen, er usikkert. Da kjører nok Sigurd og orkesteret heller den hvite Toyota Hiacen som nyttegjør som bandbil. Sigurd gleder seg.

- Det blir stas. Å spille konserter er gulrota som venter bak alt arbeidet med musikken. Vi har spilt i Storsalen på Samfundet  én gang tidligere. Da var det nesten ikke folk der. Nå tipper jeg det blir ganske annerledes.

Alt om Urørtfinalen
Tell A Lie
Årets Urørt 2014
Østavind
What To Do When Awake Within A Dream
Let’s Skate This Town
Then The Heartbreak