17-åringene i The Wolves er for unge til å slippe inn der de spiller. Det stopper ikke punk-drømmen.

Sigurd Julius er Årets Urørt!

Årets andre finalister: Shy For Shore | Sigurd Julius | Farao | Carnival Kids

- Det er noen mandagsmorgener du ønsker du bare var på turné hele tida, i stedet for å stå opp klokka sju og dra på skolen, sier Mads Ystmark.

Han er vokalist i The Wolves. Tromsø-punkerne har utmerket seg som et imponerende liveband med rå låtteft, og har i løpet av sin korte levetid fått lovordene kastet etter seg. Men dét forandrer ikke hverdagen. Som sine jevnaldrende må de fire musikerne møte opp skolen fem dager i uka, uansett hvor lite det frister. Allikevel er de enige, der de sitter samlet i et sterilt klasserom med grønntavle på veggen, lysstoffrør i taket og pulter i et salig kaos på linoleumsgulvet: De skal fullføre videregående.

- Det hadde vært for dumt å droppe ut nå som vi er halvveis. Motivasjonen er kanskje ikke på topp, men det er motivasjon i seg selv å bare bli ferdige, konkluderer de.

Drømmer om friår

Når den tid endelig kommer er planen å ta et friår for å bringe bandet videre. De vil nødig la kickstarten med Rock mot rus-seier og plass i Urørtfinalen gå fra seg.

- Vi må jo prøve.  Det vil være dumt å la en sånn sjanse gå fra seg. Det er ikke alle som er så unge som oss som har fått en sånn sjanse til å la bandet bli noe ordentlig.

Når de går gjennom gangene på Tromsdalen videregående, får de riktignok noen beundrende blikk fra medstudentene. Om det skyldes bandstatusen eller at NRKs kamerateam henger på slep, er uvisst.

- Folk har vel litt blandede følelser for bandet. Tror ikke så mange bryr seg egentlig. Vi har ganske annerledes enn musikksmak enn de fleste her. De fleste på skolen hører på listepop og hiphop, mens vi hører på amerikansk hardcorepunk fra før vi ble født. Men jeg har en lærer som er Sex Pistols-fan og har sans for punk, og han er sjeldent vond å be når jeg søker om kulturelt fravær for å gjøre bandting, sier gitarist Ørjan Myrland.

The Wolves
  • Profil på Urørt
  • Består av Ørjan Myrland (17, gitar/vokal), Sveinung Engvik (17, trommer), Mads Ystmark (17, vokal/gitar) og Marius Platt (17, bass)
  • Lager punk med hardcore-elementer
  • Deltar i Urørtfinalen med låta «Let’s Skate This Town»
  • Fra Tromsø
  • Har gitt ut EPen Straight Outta Krooklyn (2013)
Urørtfinalen 2014

Onsdag 29. januar kl 20.25 på NRK3 og P3.no. Direkte fra Studentersamfundet i Trondhjem.
Tv-sendingen ledes av Mari Garås Monsson og Lars Berrum.

Silya, Tarjei Strøm og Mats Norch Bugge utgjør årets dommerpanel.

Disse kan bli Årets Urørt.

Sjekk ut nye Urørt: urort.p3.no

Send U<mellomrom>3 til 1987
The Wolves
Let’s Skate This Town

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Også støtten fra foreldrene til Urørt-finalistene har vært avgjørende. I tillegg til at de voksne fungerer som et slags management for bandet, får de øve i kjellerstua til trommis Sveinung Engvik så ofte og lenge de vil.

- I begynnelsen var de kanskje litt skeptiske til punken, men nå har det snudd. Faren til Mads er vel den som er aller ivrigst. Han er med oss rundt på spillejobber og sjekker P3-listene nesten daglig for å se om vi har blitt spilt, sier bandet.

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Rock uten rus

The Wolves opplever mye mer interesse fra generasjonen over enn fra sine jevngamle.

- Vi spiller nesten bare på steder der det er 18 års aldersgrense. De færreste på vår alder har sett oss spille live, bare på U18-arrangement. Og da er det gjerne en litt annen stemning. Vi er vant til at folk er litt påvirka når vi spiller, supplerer Mads.

Akkurat det med å være for unge til å komme inn gjelder jo også bandet selv. De må passes på når de spiller på steder hvor de egentlig ikke har lov til å være, for å unngå brudd på skjenkeloven. Akkurat det synes guttene er uproblematisk. Rockelivet er for dem, iallfall foreløpig, ikke synonymt med rus.

Gutta kan avlive flere myter om rockelivet.

– Folk tror rockere har masse groupies, men vi som er 17 og har bare eldre fans har nesten ikke groupies.

- Vi tar bandet veldig seriøst, og ville aldri festet når vi er på spillejobber. Iallfall ikke før vi skal spille! Vi vil ikke være enda et band som er drita på scenen.Vi har merket hvor kjipt det er å spille sammen med andre band som  tar det useriøst og drikker mye før de går på scenen, det er kjipt og lager en annen stemning. For oss er det viktig å vite at vi er i stand til å gjøre vårt beste, slik at publikum får det de kommer for.

Kallet til punken

På rockeklubben Blårock henger det plakater av store og små band på veggene. Kaféen, utestedet og konsertklubben - og burgeren de serverer - er smått legendarisk, og tett koblet sammen med Tromsøs rockemiljø.Det er dét miljøet guttene i The Wolves alltid har higet etter innpass i, og der vokalist Mads jobber i oppvasken. Stedet er en hjørnestein for byens musikkmiljø, som i følge The Wolves er varierende.

- Rockemiljøet i Tromsø er veldig variabelt. I perioder kan det være tjue band som holder scenen i gang, men et halvt år senere er halvparten borte. Folk holder seg ikke alltid på rett kjøl. Vi er blant de yngste, men også blant de som har holdt på lengst, fastslår de.

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Det var på Blårock barndomskompisene fikk det endelige dyttet som fikk dem til å danne et band. Sveinung og Mads hadde vært på konsert med bysbarna i Turdus Musicus, og skjønte hva som var deres kall i livet.

- Da vi gikk til bussen etterpå var det sånn… “Vi må starte band”. Det var sykt fett, og vi skjønte at vi måtte lage punk. Vi fikk med resten av gjengen også - vi var kompiser, og alle spilte instrumenter, så det var egentlig ingen grunn til at vi ikke skulle ha startet et band.

I krig mot sparkesyklene

Etter å ha kledd seg ut som punkere med grønt hår og sikkerhetsnåler i klærne før sin første konsert på et juleball på ungdomsskolen da de var 14, har gjengen latt skateinteressen være det som farger musikken mest. Naturlig nok, siden de alle skater og er en del av polarbyens brettmiljø - og siden mange av favorittbanda deres høres hjemme i den klassiske skatepunken.

- For oss har det alltid vært en connection mellom skating og punk. Teksten til “Let's Skate This Town” har alltid ligget der, i bakhodet, selv om den ikke kom frem før vi bestemte oss for å starte band.

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Låta var den første guttene skrev sammen. Teksten handler om frustrasjonen de, som har skatet siden barneskolen, føler på når stadig flere av de som henger i skatehallen i Tromsø raser rundt på sparkesykkel.

- Vårt kull, 96-kullet, er omtrent det siste som skater i Tromsø. Folk kjører sparkesykkel og sykkel i stedet, og det aksepterer vi ikke i vårt miljø. Det er ikke sparkesykkelpunk vi lager. Vi har en slags evigvarende krig mot dem på sparkesykkel.

Seier er ikke viktigst

Når de fire 17-åringene tar låta si med til Samfundet og Urørtfinalen 29. januar, håper de først og fremst å være gode representanter for hjembyen og sjangeren sin. De klarer ikke helt å tro på seier.

- Punk er vel kanskje ikke det flest hører på, så vi har ikke for store forhåpninger. Dessuten ser vi mer på finaleplassen som en døråpner, der det viktigste ikke er hvem som vinner. Kvelertak er et av våre store forbilder, og de vant jo ikke da de var med i Urørtfinalen. Se hvor de er nå, poengterer punkspirene.

Alt om Urørtfinalen
Then The Heartbreak
Tell A Lie
Årets Urørt 2014
Østavind
Let’s Skate This Town
What To Do When Awake Within A Dream