Knallharde Bits Between drømmer om livet på veien - men lovpriser også tilværelsen på bygda.

Flere intervju: Synne Sanden | Phil T. Rich | Ekkolodd | Intertwine

Råde, Østfold: I et veikryss mellom gamle distriktsveier av varierende standard, står et håndmalt skilt. Det viser en enkel oversiktstegning over Haugaveien, hvordan den slynger seg innimellom jorder og gårdsbygninger, og med de ulike husnumrene skrevet med forseggjorte tall, nærmest i skjønnskrift. Det er til et av disse husene vi skal. Litt lengre inne i den lille veien står et treskilt, også dette hjemmelaget, hvor det står "honning" med store bokstaver. En pil peker opp mot et gårdstun på en høyde. Et nytt og et eldre hus, en låve, og et stort antall biler står på tunet. På trappa til det rødmalte, eldste huset, står fem gutter i millitærbukser, dongerijakker og capser med bandlogoer. Blomsterpotta som fungerer som askebeger er fylt av regnvann, og sneipene dupper rundt.

Det rødmalte huset er hjemmet til Hans "Hansi" Tømmerholen (20) - en av to gitarister i hardcorebandet Bits Between. Han er odelsgutt på familiegården, og oppvokst i det nyeste huset på tunet. For to siden flyttet han over til den gamle kårboligen.

- Jeg tok det store steget, fleiper han.

Guttene stumper sigarettene,  hilser pent, sparker forsiktig i bakken og hutrer i punkeuniformene sine.

- Vi har ryddet for anledningen. Tok en liten dugnad i går. Dere får bli med inn.

Bits Between
  • Profil på Urørt
    Intervju, Ukas Urørt
  • Spiller hardcore
  • Deltar i Urørtfinalen med låta «Hell To Pay»
  • Fra Råde/Moss i Østfold
  • Slapp albumet Chosen Death i fjor
  • Send U 4 til 1987 for å stemme på Bits Between
Urørtfinalen 2013

Onsdag 6. februar kl 19.45 på NRK3 og P3.no. Direkte fra Studentersamfundet i Trondhjem.

Marit Larsen, Chirag Patel og Mats Borch Bugge er årets dommere.

Disse kan bli Årets Urørt.

Alt om finalen på P3.no/musikk

Send U<mellomrom>4 til 1987
Bits Between
Hell To Pay

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Elsker bygda

Inne i huset blir vi møtt av et gammeldags bondekjøkken - blåmalt, med skrå skyvedører i overskapene. I vinduene henger rutete gardiner med blondekant. Den moderne kaffemaskinen og et par frossenpizzaesker er det eneste som bryter med tidskoloritten.

De to stuene i første etasje er omgjort til henholdsvis studio og øvingslokale for bandet.

- Det er utrolig digg å kunne øve når vi vil. Vi slipper å forholde oss til booking av øvingsrom og husro etter klokka 23. Jeg kan ringe Hansi klokka to om natta fordi jeg har kommet på et bra riff. Det er deilig å kunne være kreativ når det passer oss - og slippe å forholde seg til andre folk som øver i samme korridor, sier Andreas Nilsen - den andre gitaristen i bandet.

- Dessuten er det fantastisk å ha studio vegg i vegg med øvingslokalet. Hvis vi kommer opp med noe fett, kan vi spille det med en gang. Det er her debutalbumet vårt ble spilt inn, skyter en av de andre inn.

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Foruten de to gitaristene, består Bits Between av Christian Lampe på bass, Paal Johannessen på vokal og Petter Cindahl på trommer. Med unntak av Petter, som er fra Moss, har de fem spilt sammen gjennom hele ungdomstida.

Vi sitter i den av stuene som fungerer som studio mens kamerateamet rigger klart til intervju i øvingsrommet. I dag skal bandet filmes for første gang - til en presentasjon som skal vises under Urørtfinalen. Ventetida slås ihjel med pistasjnøtter, tulletysk og prat om bandet.

- Vi begynte å spille sammen for et par år siden. Vi startet som et punkband, men bevegde oss etterhvert mot thrash metal. Til slutt landet vi på amerikansk hardcorepunk. Vi er mer rett fram enn mange norske hardcoreband, som ofte har mye melodiøse greier i låtene sine.

–Vi er in your face, med fokus på tøff vokal

Andreas spiller Span over anlegget. Det norske bandet som blant andre huset Jarle Bernhoft har en høy stjerne hos østfoldingene.

- De låter fremdeles tøft, selv om det er lenge side skiva kom ut. Men han ene i bandet skiftet jo helt retning. Startet med noe hipstergreier og fikk Statoilstipend, sies det.

Bandet ler. De har ingen planer om å skifte sjanger eller image. Debutalbumet Chosen Death, som ble sluppet i fjor, ble i sin helhet spilt inn i dette rommet.

Livet er best på turné

Det oransjemalte øvingsrommet vegg i vegg er fylt av forsterkere, høyttalere og instrumenter. På veggene henger plakater og t-skjorter bandet fikk trykt opp da de var på turné  sammen med Halden-bandet Warp Riders i fjor sommer. Bandet mimrer mer enn gjerne om ukene de tilbragte på veien.

- Å være på turné med elleve kompiser er det beste vi har opplevd. Det var lite glamorøst - vi sov under presenninger og dreit i skogen - men hadde det utrolig fett. Drømmen er å kunne fortsette det livet.

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Om knapt to uker er de et steg nærmere å oppfylle drømmen. Da spiller de direkte på TV, som en av fem kandidater til å bli Årets Urørt. I dag er Urørt-teamet for å bli bedre kjent med hardcorehåpet. Kamera går, og de fem karene er pakket sammen i en treseter trukket i velour. Det fnises og fikles nervøst med vannflasker og penner.

- Urørtfinalen er en unik sjanse til å få vist fram musikken vår for et mye større publikum. Sist vi skulle det, gikk det ikke så bra. Vi skulle varme opp for Social Suicide på John Dee og gledet oss skikkelig. Men dagen før konserten fikk jeg spysjuke. Det var ti minutter mellom dobesøkene, og jeg hadde ikke sjanse til å gå på scenen. Dama mi sa hun aldri hadde sett et mer misfornøyd ansikt enn mitt den dagen, sier Andreas.

Nå ler bandet av episoden. Men rundt konserten i fjor sommer var det ikke like god stemning. Vokalist Paal gjorde et tappert forsøk på å spille gitar samtidig som han sang. Allikevel ble konserten halvveis.

- Det er den eneste gangen vi har fått en anmeldelse, og den var ikke spesielt hyggelig. Det er selvfølgelig kjipt. Vi er innstilt på at det skal gå bedre på finalen. Vi får bare isolere oss i forkant for ikke å bli sjuke, ler de.

Som seg hør og bør for hardcoreband, har alle i Bits Between opptil flere tattoveringer. På kjøleskapet til Hansi henger utkast til nye kunstverk. Flere av tattoveringene er minner knyttet til bandet. På leggen har hele gjengen tattovert lydmannen som var med dem på sommerens turné - den beste i sitt fag, i følge den entusiastiske gjengen. På hver av tommelknokene har badmedlemmene en iøyenfallende B - som danner bandlogoen når hendene møter hverandre. Ingen tvil om at gutta er oppofrende nok til å leve rockedrømmen fullt ut. Per nå finansieres den gjennom jobber i nærområdet - på Smart Club, som telefonselger, som snekker og på omsorgsboliger.

- Etter at vi ble Ukas Urørt har sjefene våre plutselig blitt veldig velvillige til å gi oss fri til å spille konserter. Folk tilbyr seg å ta vaktene våre. Vi har gått fra å ikke bli tatt helt seriøst i lokalmiljøet til å bli støttet og oppfordret til å satse på bandet. Også av foreldrene våre, som nok ikke helt har skjønt hvorfor vi har brukt så mye tid på musikken, sier de.

Når bandvirksomheten begynner å gå bra, følger gjerne spørsmålene om økonomi på. Selv om håpet er å kunne leve av musikken, er det langt fra å være en realitet nå.

- Når sånt kommer opp, pleier vi å spørre "tjener du penger på å spille golf?", eller hva nå enn den som spør har som hobby, ler de.

Drømmen til Bits Between er å permittere seg fra jobben for å satse på musikken. Turnéen i fjor sommer ga mersmak.

- Det finnes ikke noe fetere enn å være på turné med de beste kompisene du har og spille nye konserter hver kveld. Vi levde i en skikkelig boble og hadde ingen bekymringer. Ingenting annet enn musikken spilte noen rolle. Jeg tror knapt vi dusjet i løpet av de to ukene. Lukta i bandbilen ble ganske stram etterhvert.

Drømmen kan være nærmere enn de tror. For tre år siden var Kvelertak i Urørtfinalen - nå låter refrenget på den nye singelen deres "Veien e mitt nye hjem - aldri ha en jobb igjen."

Honning, hardcore og høyballer

Intet gårdsbesøk uten en omvisning. Etter at TV-intervjuet er overstått, viser gjengen oss stolt rundt på familien Tømmerholens gård. I Honninglåven dyrker foreldrene til Hansi sin nye lidenskap; økologisk honning. I følge bandet er den bra både på smak, og for slitne rockestemmer.

- Da vi skulle varme opp for Social Suicide tok vi med en krukke i gave til dem. En av gutta i bandet hadde vistt levd på loff og honning resten av turnéen, sier Hansi mens han viser oss rundt i det lille lagerrommet. Utenfor, på det islagte gårdstunet, står Hyundaien som har fraktet Bits Between rundt på turné. Den nokså skranglete minibussen er pyntet med bandklistremerker og har fått påmontert et eksternt horn.

–Topp å ha når vi kjører forbi fine damer.

Selv om gutta drømmer om livet på veien, er de fulle av lovord om hjemkommunen.

- Det er ingenting som kan dra meg herfra, bortsett fra hvis musikken krever at vi flytter til mer sentrale strøk, fastslår bassist Christian. Hendene ligger trygt plassert i lommene på den svære hettegenseren mens han prøver å beholde fotfestet på isen. Tåka ligger lavt, sikten er kort og det er surt gufs i lufta. Det ryker fra pipa på huset til foreldrene til Hansi, og noen svarttroster kikker på oss fra et tre. Bortsett fra noen vogntog som kjører fordi på hovedveien, er alt stille.

Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Vi rusler mot jordet hvor frosne høyballer ligger lagret. De er mye større enn man aner når man kjører forbi - og alle bortsett fra Christian gir opp forsøket på å klatre opp på dem for å bli foreviget.

- Honning, hardcore og høyballer. Det er det livene vårt er tuftet på. Det er befriende å bo på landet.

Sjelefred er et klisjéfylt ord, men det er nettopp det guttene later til å ha når de rusler over jordet, på vei til å sette seg i hver sin bil når intervjuet er over. De gir ikke bare de rolige omgivelsene, men også musikken de spiller æren for det.

- Vi spiller sinna musikk, men er aldri sinna. Vi får nok ut det vi måtte ha av frustrasjon når vi spiller - og ellers er vi  snille som lam. 

Synne Sanden
King In My Kingdom

Intertwine
So What

Phil T. Rich
Gal

Ekkolodd
Perler

Bits Between
Hell To Pay