Videorama!

Det er politisk brodd, nakendansing, og gamle helter i retur når vi samler ukens beste musikkvideoer med Bowie, Weeknd, Calvin Harris, Lil Wayne, og mange flere.

David Bowie – “Valentine’s Day”

Det var fint da David Bowie – i vår høyst gjennomsiktige verden – klarte å overraske alle da han ga ut ny singel i vår. Albumet som fulgte var også bra, og fikk en femmer med på reisen av vår anmelder Marius Asp. Forrige gang Bowie ga ut musikkvideo hadde han Gary Oldman og Tilda Swinton med på laget, og fikk pes av diverse litt vel sure religiøse foreninger. Denne gang gjør han det litt enklere ved å bare spille låten sin med en litt døll gitar i en korridor. Han kan egentlig bare gjøre hva han vil. Han er jo David Bowie.

Lil Wayne – “God Bless Amerika”

Lil Wayne fikk en solid dose kjeft da bilder fra filmingen av “God Bless America”-videoen traff nett. På billedmatrialet ble nemlig den lille sett tråkke på et amerikansk flagg. Akkurat det klippet er ikke med i den ferdige videoen, noe som kanskje er lurt. Bildene og sangen er en kraftig påminnelse om at USA har mye å ta tak i med tanke på Lil Waynes hjemby New Orleans der folk fremdeles sliter etter orkanen Katrina. Fiffig Soul II Soul-linje midt i låten også, for de superobservante der ute.

Calvin Harris – “Thinking About You”

Calvin Harris fortsetter å spy ut singler fra sitt 18 Months-album. Den åttende (!) i rekken er “Thinking About You” med Ayah Marar som stemme. Videoen er en eneste lang sørpe av sex, dans, hud, vold og sjørøvere. Ingenting å klage på der, altså. Les gjerne vårt intervju med Calvin Harris fra Hovefestivalen.

The Weeknd – “Belong To The World”

Det ble litt bråk rundt låten og videoen “Belong To The World” denne uken, siden The Weeknd benytter seg av en sample fra Portishead-låten “Machine Gun” som Bristol-gruppen mente at han ikke hadde rettigheter til. De finner nok ut av det hele til slutt over noen grønne sedler. Selve videoen er 8 minutter lang, og viser The Weeknd gå lettere misfornøyd rundt i et mørkt samfunn østover på jakt etter sin muse som han må dele med verden. The Weeknd dro hjem en femmer av Marie Kommisar for sin konsert på Ultra Music Festival.

Revolution Harmony – “We Are”

Først en forklaring på det hele: Revolution Harmony er satt sammen av tre av metalens mest lekevillige i Devin Townsend, Serj Tankian og norske Ihsahn, og “We Are” er utgitt som en veldedighetslåt der alle inntekter går til Buskaid som hjelper unge aspirerende musikere i Sør-Afrika. Låten er god, mens videoen er ganske dårlig. En kan ikke få alt her i verden.

Pussy Riot – “Like A Red Prison”

Pussy Riot har fått mye oppmerksomhet etter at tre av medlemmene ble fengslet i Russland. To sitter fremdeles fast, og de fengslede har fått mye støtte fra vestlige artister og organisasjoner. Pussy Riot gir seg dog ikke, og postet nylig videoen til låten “Like A Red Prison” som er en kommentar til president Putins lenker til oljeindustrien i landet. Karen på bildet som får olje hevet på seg er Igor Sechin som leder det statlige oljefirmaet. Godt å se at punk-ånden fremdeles lever.

CocoRosie – “Child Bride”

De to søstrene som utgjør CocoRosie har hatt fin suksess med sin eksentriske pop som ligger midt mellom Björk og The Knife et sted. Torsdag 1. august spiller CocoRosie på Rockefeller i Oslo, og du kan vinne billetter derfra via oss. Siste video fra albumet Tales Of A Grass Widow viser en mørk og sørgelig historie om en liten jente som blir giftet vekk til en langt eldre mann.

Lucky Malice – “The Happy Days”

Lucky Malice fra Halden drar til med en sommerperle av en punklåt. Selvsagt billedsatt med fest i vann og på skjær. Friske greier. Sjekk mer av Lucky Malice på Urørt.

Johnny Marr – “New Town Velocity”

Johnny Marr strødde rundt seg med finurlige gitar-riff i The Smiths, men har holdt en langt lavere profil etter det bandets endelikt enn Morrissey. I februar ga Marr ut den småfine platen The Messenger, og “New Town Velocity” derfra har fått en video der Marr traver rundt i forlatte Manchester-gater. Selvsagt er det grått, og selvsagt har Marr en god stil gående.

Infinite – “Destiny”

K-popen er over oss for fullt, og denne uken er det guttene i Infinity som leverer video. De synger og danser samtidig. Hvem skulle trodd?

Moby – “A Case For Shame”

Noen som husker Moby? Han lille med issen som laget søvnig elektronika? Han er hvertfall på gang med nytt album kalt Innocents i oktober som skal gjestes av folk som Wayne Coyne, Mark Lanegan og Damien Jurado. I videoen til smakebiten “A Case For Shame” er det Cold Specks som er gjest, og alt egentlig en lek med kamera i bassenget til Mobo i L.A. Fin låt.

Braids – “In Kind”

Mye mer vann blir det når kanadiske Braids går natur-crazy i videoen til den rolige og svevende låten “In Kind”. For fans av Cocteau Twins og den typen kunst-pop. Som meg.

Joy Formidable – “Silent Treatment”

Ahhhh. Joy Formidable. Et band etter min smak. Og et band som har gitt ut et av årets beste album med sin Wolf’s Law som jeg ga en femmer da den kom. Her har “Silent Treatment” fått en liten fiks av William Orbit. Låter fremdeles meget bra. En svart-hvitt og halvfølsom video sper på godheten.

Riff Raff – “Mr. Popular”

Det er ikke sikkert at Riff Raff vinner noen popularitetskonkurranse etter å ha saksøkt James Franco for mange millioner, men han har kalt sin nye låt for “Mr. Popular” uansett. I teksten forteller Riff Raff at han er den hvite LeBron James, og dermed blir det litt oransje ball i videoen, da vettu.

Jacuzzi Boys – “Double Vision”

Det går for seg når fire damer lar festen gå ut over en gammel stakkar i Jacuzzi Boys-videoen “Double Vision”. Ikke bare går de fysisk løs på nevnte herre og hans bil, de stjeler også sistnevnte. Men ikke før de har danset litt. Det ser ut som om den eldre herren til slutt synes at det hele er ganske ok.

Terror – “I’m Only Stronger”

Amerikanske Terror er tøffe i sakte film. De er egentlig alltid tøffe, men litt ekstra tøffe i kulde og slowmotion.

Goldfrapp – “Drew”

Duoen Goldfrapp hadde sin storhetstid rundt 2005, men Alison og Will fortsetter å lage god musikk med utgangspunkt i det elektroniske, men også med store innslag fra andre sjangre. I “Drew” er Goldfrapp i pop-modus, og i videoen koser Alison seg med diverse imaginære og nakne mennesker.

Fifth Harmony – “Miss Movin’ On

Fifth Harmony er fem unge kvinner mellom 16 og 20 som kom på tredjeplass i amerikanske X-Factor, men som ble plukket opp av Simon Cowell likevel. Første singel og video er “Miss Movin’ On” som handler om at den beste måten å komme over et nylig kjærlighetsbrudd på er å ta med vennene på tivoli. Høres fornuftig ut.

Flaming Lips – “Turning Violent”

Flaming Lips pleier å lage videoer som er ganske koko, men bandet holder seg i skinnet på “Turning Violent” der de spiller samtidig som ett eller annet rituale foregår foran dem. Ganske uskyldig til Flaming Lips å være. “Turning Violent” er hentet fra årets Lips-album The Terror som fikk en femmer av Marius Asp i april.

Panic At The Disco! – “Miss Jackson”

Først kom Fall Out Boy tilbake, og nå dukker Panic At The Disco! opp igjen også. Hva skjer? Er det 2006 igjen? Comeback-låten “Miss Jackson” har fått en video som det ikke er så lett å skjønne, men det går hvertfall ut over Katrina Bowden (hun peneste i 30 Rock) som fullstendig mister hodet. Albumet Too Weird To Live, To Rare To Die kommer i oktober. Kan ikke si at jeg gleder meg.

A$AP Ferg/A$AP Rocky – “Shabba”

A$AP-duoens nye låt er en slags hyllest til Jamaicas egen Mr. Loverman Shabba Ranks, og han dukker faktisk også opp i videoen til “Shabba” sammen med Snoop fra The Wire. Ustilig tekst på låten. Kjenner at jeg er lei av at rappere skryter av seksualaktiviteten sin.