Vidunderlige villspor

Kid Astray inviterer til keitete indiedans, og er Ukas Urørt med “The Mess”.

– Benjamin, Even og Jakob hadde et møte med vår manager, der vi ble gjort oppmerksom på at fristen for å melde seg på by:larms demokonkurranse var dagen etter.

– Siden vi der og da ikke hadde noen gode, ferdiginnspilte demoer, satte Benjamin og Jakob seg ned dagen etter og skrev låta. Den ble skrevet og produsert bare i løpet av snaue seks timer. Sangen handler om løgn og falske forhåpninger, forklarer sekstetten Kid Astray fra Akershus.

P3 Urørt mener:

Knapt myndige Kid Astray tar oss med på en euforisk reise gjennom poplandskapet. ”The Mess” har et fantastisk anslag, byr på store refreng, behagelige vokalharmonier og et driv som innbyr til keitete dansing. 

Mer om: Kid Astray

Kid Astray  består av Benjamin Giørtz (17) på vokal og piano, Elizabeth Wu (18) på synth, vokal og perkusjon, Alex Meek (18) på gitar, Even Steine (18) på gitar, Håkon Sageng Carlin (18) på bass og Jakob Bechmann Hansen (17) på trommer og vokal.

De møttes da de startet på Rud videregående skole i 2010.

– Alex, Benjamin, Elizabeth og Håkon hadde spilt sammen tidligere, så de dannet et slags utgangspunkt for det som senere skulle bli Kid Astray. Det var vel ikke gått mer enn 3-4 uker etter vi møttes før Jakob og Even var en del av prosjektet.

– Benjamin har laget musikk siden han var ti år, og han var også den første til å presentere en låtidé for resten av bandet. Han er fremdeles den mest aktive låtskriveren i bandet, forteller de.

På villspor

Kid Astray fant inspirasjon til navnet sitt hos vennebandet Sassybeat.

– Etter at vi startet å spille sammen brukte vi flere uker på å brainstorme og finne fram til et navn som kunne identifisere oss og soundet vårt. Noen venninner av oss fra skolen spiller i et band som heter Sassybeat, og i 2011 slo de igjennom med låta “The Mouse and the Bear”.

– I låta er det en linje som går “I am astray flying my kite”. Jakob lurte på hva “astray” betydde, og etter å ha funnet betydningen foreslo han navnet “Kid Astray” (barn på villspor). Det er med andre ord ingen større mening bak navnet vår, vi synes bare at det klinger bra. Vi er veldig fornøyde med navnet vårt.

Eksperimenterer

Kid Astray har lekt seg med flere musikalske uttrykk.

– Vi har vært innom både litt tyngre musikk i Muse-gata og litt mer funky musikk, i retning Jamirouqai. Nå befinner oss i pop/indiepop-sjangeren, og prøver å vinkle den litt annerledes enn mye av populærmusikken i dag.

– Vi er veldig opptatt av at vi skal spille alt selv, og prøver å  unngå sleezy, programmert pop-faktor. Alle i bandet har sin egen musikksmak og spillestil, og dette setter preg på musikken vår. Låtene våre er en eneste stor blanding av den musikken vi liker.

Bandet bruker mye tid på å jobbe fram nye låter.

– Når vi skriver låter tar vi som regel utgangspunkt i en idé som en i bandet har kommet med. Noen ganger jobber vi sammen gjennom prosessen og bidrar med hvert vårt, andre ganger kommer Benjamin med et ferdig produkt. Akkordprogresjon og melodi kommer gjerne først, tekst til slutt.

Inspirert av Paskalev

En av artistene som har inspirert Kid Astray, er Årets Urørt, Mikhael Paskalev.

– Mikhael Paskalevs tilnærming til detaljer og vokalharmonier er til stor inspirasjon. Produksjonene hans er også veldig raffinerte og særegne.

– I tillegg henter vi inspirasjon fra band som Kaizers Orchestra og Foster the People. Kaizers har et veldig rått og upolert sound, men samtidig stor musikalsk teft. “Det fine i det stygge”. Foster the People utfordrer pop-begrepet, og har funnet en veldig fin balanse mellom det elektroniske og det analoge, synes vi.

Av andre Urørt-band, ser Akershus-bandet opp til Tuba Tuba.

– Det er veldig kult at de synger på norsk, det er mye humor og de har funnet sin greie.

Arbeid gir avkastning

Da “The Mess” ble plukket ut til å være Ukas Urørt, hadde den kunne ligget på nett i noen få dager. Det synes bandet er stas.

– Det er en av våre største opplevelser som band. Det er morsom når alt arbeidet gir avkastning, og gøy å få eksponert musikken vår for et større publikum.

– En annen stor opplevelse var da vi ble spilt på radio for første gang, og som et resultat av det fikk kontakt med vår nåværende manager Alex Braathen.

Bandet har bestemt seg for å stå på også videre framover.

– Vi skal skrive og spille inn så mange låter som mulig. Vi skal også spille flere konserter.

Hør også intervju med Kid Astray i Urørt på P3, onsdag klokka 21 – 23.