Aldri mer Friends Arena!

3
Skrevet av:
Publisert 13:21 15 July, 2013

Maiden Friends arena 2

Vår mann som kan lyd, Nrk-tekniker og Maiden-fan Håvard Wien, reiste til Sverige for å se favorittbandet sitt. Rapport her.

Iron Maiden – Maiden England 2013 – Friends Arena, Stockholm lørdag 13. juli 2013

Det var en festdag. Min 25. Maiden-konsert. Den første var på min 12-årsdag i Drammenshallen i 1986.Jeg har vært på alle i Norge siden det, pluss noen i utlandet, og med store forventninger tok jeg på meg den originale «Seventh Tour of a seventh tour» t- skjorta som ble kjøpt i Drammenshallen i 1988. Den har blitt grå og utvasket. Sømmen mellom armene og skulderen råtnet bort en gang på slutten av 90-tallet, og denne skjorta blir bare brukt på festdager (les: Maiden giger). Det er alltid gøy med de anerkjennende blikkene, og når noen spør om jeg virkelig var på denne turneen. Seventh Son-turneen var det siste store turneen Maiden gjorde før det gikk nedover på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet. Den største produksjonen de noensinne hadde tatt ut på veien.

På Gardermoen lørdag formiddag var det selvsagt en del Maiden trøyer. Dessverre var det ingen Flight 666, men det var god stemning, og fleste tok seg en øl før flyet gikk over til Sveariket.

maiden

(Dickinson i Trondheim, foto: Jørn Gjersøe/Nrk)

Vi ankom Stockholm, og det var Maiden trøyer overalt. Stockholm var blitt til Maiden Town! Etter innsjekk på hotellet og en kjøttbit i magen satte vi kursen for The Anchor. Et metal vannhull på Sveavegen midt i byen. Allsang på puben allerede kl 16 lovet bra. Det ble noen øl der – og en kjapp burger – før vi tok taxi til arenaen. Hele området på Solna var preget av bygningsarbeider som ikke var ferdige, og Friends Arena ser ikke enorm ut på utsiden, men det er fordi baneplan ligger ca. 10 meter under bakken. Oppvarmingsbandene Voodoo 6 og Sabaton ga vi faen i. Vi var der kun for en ting.

Vi kom inn i det Sabaton takket for seg. For en arena!! Første inntrykket var at dette var den flotteste arenaen jeg hadde vært noensinne. Det så rett og slett dødsfett ut. Ølsalget derimot var ikke imponerende, med køer fra helvete. Men vi rakk et par øl før introen til Doctor Doctor. Deretter intro og Moonchild.

Seven deadly sins
Seven ways to win
Seven holy paths to hell
And your trip begins

Setlisten er sikkert kjent for de fleste. Med en katalog som Maiden har vil det alltid bli debatt om setlistene. Årets er en av de safeste de har kjørt på lenge. Fokus på Seventh Son-låtene selvsagt, og de største hitene i tillegg. Jeg gledet meg mest til Phantom of the Opera, Seventh Son og Afraid to shoot strangers. Ingen Alexander the great denne ganger heller…, men veldig kult med The Prisoner. En låt de ikke har gjort siden 1988, og den jeg husker best fra gigen i Drammenshallen. Ingen store overaskelser altså. Samme setlista som de gjorde i Nord-Amerika i fjor sommer, og egentlig en litt kjedelig setliste for oss som har sett dem en del ganger. Tenk om de bare hadde hatt 2-3 låter de byttet om på hver kveld? En Flash of the blade eller Sun and steel som hadde trillet opp fra hatten?

Spotify setliste:

I det den akustiske introen på Moonchild er over og bandet kommer på scenen med jubel og fet pyro blir vi smertelig klar over at dette ikke blir den festen vi hadde håpet. Lyden var helt for jævlig. Bare drønn og ekko av lyd som slo tilbake. Det var helt katastrofe.

Vi sto ca. 20 meter til høyre for miksebordet, men etter 4-5 låter gikk jeg så lang frem jeg kom. Tipper jeg sto 25 meter fra scenen. Det var litt bedre der i og med at jeg kom nærmere høytalerene og fikk mere direktelyd, men fortsatt katastrofalt dårlig. Jeg vet at Maidens faste lydmann Doug Hall ikke er med på denne turneen, og at det har vært en del kritikk på lyden. Men SÅ JÆVLA dårlig kan vel ikke den nye fyren være? Folka rundt Maiden har ører de også, og manager Rod Smaalwood er kjent for sin «Rod-love» om ting ikke er helt på stell

Showet ellers var upåklagelig. Veldig mye pyro til å være Maiden. Tre Eddier. Høyepunktet var nok Seventh of a of seventh son-låta, men hele opplevelsen ble egentlig ødelagt av den rævva lyden.

Maiden Friends arena 1

Anmeldelser fra Aftonbladet:

Ljudet är arenaburkigt och bullrande oömt, stundtals närmast olidligt bedrövligt.

Min svenske svigerfar var på en av Bruce Springsteen-konsertene på Friends Arena i mai. Da jeg spurte hvordan det var fikk jeg denne tekstmeldingen tilbake: «Bruce var bra, men de måste nog gjøra noget med ljudet på den der arenaen». Friends Arena er en fantastisk bygning, og når Zlatan scorer på brassespark er det sikkert vanvittig fett å være der (om du er svensk, og ikke synes fyren er en stor dust…), men Friends Arena er et fotballstadion. Og definitivt ikke noe konsertlokale.

Tags: , ,

Del "Aldri mer Friends Arena!"