Lytter-rapport fra Metallicas Orion-festival!

473
Skrevet av:
Publisert 10:00 28 June, 2012

(Metallica, her fra Valle Hovin 2012, foto: Tom Øverlie)

Metallica arrangerte nylig egen festival i USA. En av Pyros trofaste lyttere var ringside og rapporterer til deg.

Pyro har eminente lyttere og lesere. Av og til tar noen ting litt videre enn vanlig, som for eksempel karene som rapporterte hjem fra Metallicas 30-års jubileum i San Fransisco, eller Rockens Riddere som reiste til Roadburn Festivalen og leverte reisebrev. Siste herre som leverer på skyhøyt nivå er Gaute Tangen, som helt uoppfordret sendte oss denne mailen med informasjon om sine opplevelser på Orion-festivalen til selveste Metallica. Vi takker og bukker.

Rapport fra Orion Music + More 23&24 Juni i Atlantic City:

I en alder av 40 år var det på høy tid å komme seg på en musikkfestival, og som iherdig Metallica-fan i nesten 30 av de årene var det ikke vannskelig å la seg lokke når Metallica lager sin egen festival med over 30 band, bil-utstilling, filmvisninger og stand-up. Beste måten å komme seg til Atlantic City er å fly til Newark og leie en bil der. Jeg hadde booket fly til Philadelphia for å spare tid, men det var bare trøbbel, og flyene begge veier ble kansellert. Neste år leier jeg bil i Newark… Tog til Philadelphia og så videre til Atlantic City er også en grei måte å komme frem på.

Selve programmet var fylt med veldig mange forskjellige band som gutta i Metallica liker, og her var det alt fra country via indie til metal. De største non-metal banda var nok Modest Mouse og Arctic Monkeys.

(Metallica, her fra Valle Hovin 2012, foto: Tom Øverlie)

Dag 1, lørdag hadde jeg plukket ut følgende band: The Sword, Suicidal Tendencies og Metallica, i tillegg til stand-up showet. Det første vi gjør er å gå og se på bilene. Mange kule gamle amerikanere i diverse former. Både James Hetfield og Robert Trujillo har biler utstilt sammen med et spesielt utvalg fra amcar-miljøet. På utstillingen går vi rett på James som går rundt og studerer bilene sammen med fotografer, samtidig som han håndhilser og gir high fives til fans. En god start på dagen.

(foto: Gaute Tangen)

Første band vi hørte ble introdusert av Robert Trujillo. En fra Metallica introduserte hvert band og artist som spilte på festivalen. The Sword spilte en time på Fuel-scenen, og de imponerte som en veldig samspilt gjeng med bra lyd. Høydepunkt Tres Brujas. Etter et par øl og litt mat var det klart for to timer med stand-up med to av vertene fra That Metal Show, samt Eddie Bruer med sin ”Heavy Metal Comedy Tour. Etter min mening kunne Eddie Bruer med fordel ha snakket litt mer og vært litt mindre rockestjerne. Han gjorde forøvrig gode parodier av James, Lars, Brian Johnson og Rob Halford.

(Metallica, her fra Valle Hovin 2012, foto: Tom Øverlie)

Turen gikk så videre til Suicidal Tendencies med store forventninger. Dessverre var lyden elendig, men bandet ga alt med klassikere som You Can’t Bring Me Down, War Inside My Head og Possesed To Skate. Høydepunktet var selvfølgelig da Robert Trujillo kom på og spilte fire sanger med sitt gamle band! Kveldens aller største høydepunkt var dog da Metallica spilte Ride the Lightning-albumet i sin helhet, og da de fremførte Escape live for aller første gang. Andre höydare var Creeping Death, Ride the Lightning og Battery. Metallica var tydelig fornøyde med dagen, og det var publikum også.

Dag 2, søndag stod Ghost, Volbeat, Sepultura, Avenged Sevenfold og Metallica på planen. Jeg startet med en tur til Kirks Krypt for å se på Kirk Hammets samling av monstre og gitarer, etterfulgt av museet med orginal-bilder fra flere av albumene, gitaren James brukte på Kill ’Em All-innspillingen, og hodet fra settet på …And Justice for All-turnéen.

(foto: Gaute Tangen)

Første band ut var Ghost som var et interresant band, men ikke helt min smak. Volbeat var et kjærkomment nytt bekjentskap, og et herlig liveband. Som Raga Rockers på sitt hardeste og beste. Øl og Volbeat er en perfekt kombinasjon. Topp fra start til slutt. Husker best Guitar Gangsters and Cadillac Blood og coveren I Only Want To Be With You.
Deretter fikk med oss et par låter fra Erik Church før Sepultura startet. De sparket hardt i gang, og er ikke et av mine favoritt band, men man hører da kvalitet når det spilles…

Kveldens nest største band var Avenged Sevenfold som viste hva de var gode for. Jeg har vært litt ambivalent til A7X før nå, men dette var utrolig bra, og flere A7X-låter skal anskaffes snarlig. Høydepunktene var Nightmare, Welcome To The Family og  A little Piece Of Heaven. Metallica avrundet helgen med The Black Album i sin helhet. De smilte fra øre til øre etter en meget vellykket festival, og spilte på sitt beste. Eneste minus var at de gjentok syv sanger fra dagen før, men alt i alt en perfekt avslutning på helgen.

(foto: Gaute Tangen)

Er du Metallica-fan så må du på denne festivalen neste gang de arrangerer den, som sannsynligvis blir neste år. Skulle de forbedre noe ville det være å sette opp bandet som skal på rett før Metallica på samme scene, ikke spille samme sangene dag to, pluss å ha flere hardrock og metalband. Litt mer fyrverkeri for avslutte det hele dag to.

Kort oppsumerte plusser og minuser:

+ Stor variasjon.

+ Metallica introduserte de andre artistene.

+ Stor variasjon av mat, god tilgang på drikke, og minimalt med køer til alt.

+ Bra lyd for nesten alle og et Metallica i storform.

– Spilte for mange sanger på nytt dag to.

– Langt å reise.

– For mange indieband.

Tags: , , ,

Del "Lytter-rapport fra Metallicas Orion-festival!"