Pyro kårer årets mest lovende band 2013

11
Skrevet av:
Publisert 22:45 3 December, 2013

nrkflagg

Som vanlig gir vi litt spalteplass og spilletid til noen av de mange nye norske bandene vi har spilt gjennom året. Dette er de 20 bandene vi har mest tro på fra metal-, punk- og hardrock-undergrunnen.

Som vanlig har vi garantert glemt noen som burde vært med, og vi har blitt nødt til å ta noen vanskelige valg når gode band måtte utelates, men sånn er det når vi gjennom et år spiller veldig mye ny norsk musikk. Dette er våre valg for 2013, og de står vi for.

Leadsledge

leadsledge

(foto: Jarle Hovda Moe)

Leadsledge er et høyst lovende band fra Bergen som imponerte bra med debuten Vices And Values helt mot slutten av 2011, men ble hakket bedre med det de har gjort etterpå. Ep-ene Epilog Pt. 1 og Pt. 2 viste et lekent band som dro inn gjestevokalister som Silje fra Blood Command og Torkjell fra Audrey Horne, og den helt ferske låten Name This Sinking Ship fortsetter fremgangen. Musikalsk befinner vi oss i landet mellom metal og hardcore. Meget bra. Leadsledge finner du via Urørt og Facebook, og under kan du nyte den siste låten fra bergenserne.

Illusion Suite

illusionsuite

Oppblomstringen innen den norske progressive metalen startet ikke i 2013, men i år er det mange band som overbeviser litt ekstra. Noe vår kåring dette året bærer preg av. Illusion Suite fra Oslo ga ut musikk så tidlig som i 2008, men med årets Iron Cemetery-album er de virkelig i siget. Melodiøst og storslått. Du kan sjekke Uni-Twins under, og du kan også treffe Illusion Suite via Facebook eller deres egen nettside.

Mammüth

mammuth

(foto: Espen Geitsund)

Sjelden har et bandnavn passet bedre enn Mammüth. Som da ikke må forveksles med det gamle tjukkasbandet Mammoth. Mammüth er fra Drammen og spiller som navnet indikerer supertung metal. Helt på tampen av fjoråret kom albumet Gone With The Wolves, og vips var vi overbevist. So heavy…. Som ekstra bonus driver noen av medlemmene også med metalfestivalen Music Of Mass Destruction i hjembyen. Du finner Mammüth via Urørt eller Facebook, og hør gjerne den meget gode Killer Elephants under.

Mammüth-Killer Elephants

Hold Fast

holdfast

(foto: Morten Markussen Espeland)

Hold Fast sørger for at det fremdeles kommer strålende ny musikk fra Stavanger. Pur punk og god stemning fra første til siste note. Debuten Filling Lungs, Snitching Tongues kom i år. Kongelåten Hold Fast under. Nyt Hold Fast via Urørt eller Facebook.

Revelation’s Hammer

revelationshammer

Mørk metal fra Sætre via Oslo er det Revelation’s Hammer byr på via sitt selvtitulerte debutalbum som kom i august. Visstnok inneholder Revelation’s Hammer medlemmer som også har vært borti band som Troll og Nidingr, og det er hvertfall solide saker som leveres. Revelation’s Hammer kan sjekkes via Facebook, og jeg fant låten The Crown Of Malice på Youtube. Kan høres under.

Sverm

sverm

(foto: Jarle Hovda Moe)

Kunne litt hardcore fra Bergen friste? Jeg spør ikke meg selv, fordi jeg vet at mitt svar er ja. Med litt hjelp fra Yngve i Blood Command deiset Sverm ned tidligere i år med ep-en Cottonmouth EP. Tre flotte låter gjør at vi gleder oss til fortsettelsen. Cottonmouth i videoform under, og flere låter via Urørt.

Condor

condor

Kolbotn leverer gang på gang, og sist ut gjennom 2013 var Condor som slapp sitt selvtitulerte og svært gode debutalbum i september. Condor pøser på med knallhard og kjapp metal med hint av alt fra thrash til kjapp death, og det er bare å stille seg i køen av beundrere. Diverre finner jeg ingenting av Condor på Youtube eller andre steder, men ta mitt ord for at det hele er kanonbra. Og besøk gjerne Condor via Facebook.

Shevils

shevils

Mer punk/hardcore. Med ganske mye rock blandet i miksen. Denne gang Shevils fra Oslo som har fått overraskende gode kritikker for sin debutplate Lost In Tartarus de siste ukene. Fortjent det. Du kan lytte til debuten under, og sjekke Shevils via Facebook og Urørt.

Deseized

deseized

Over til groove-metal. Deseized fra Ski og Oslo har holdt på en stund, og overbeviser godt med platen Architects Of Our Demise som kom for noen uker siden. Urørt-siden til Deseized er håpløst lite oppdatert, men du finner det du trenger på Facebook. Låten Blood & Oil under.

Deseized-Blood And Oil

Airbag

airbag

Jeg vet. Airbag er ikke nye og de er langt mer etablerte enn at vi egentlig kan kalle dem lovende. Men vi drar Oslo-bandet inn her likevel. Mest fordi langt flere burde få med seg den helt vidunderlige Pink Floyd-aktige musikken som Airbag har laget på sine to album. The Greatest Show On Earth kom nettopp på lille Karisma Records, og er så bra at jeg ikke har ord. Ingen ord. Gjør deg selv en god tjeneste. Sett deg inn i Airbag via bandets nettsider eller Facebook. Du bør også sjekke den lille videoen under her.

Messerscmitt

messer

Messerschmitt fra Halden fikk spillejobb på årets Hovefestival og serverte en svært tung og god sak med sin selvtitulerte plate som kom i vår. Musikalsk befinner vi oss i sludge- og doom-land, og Messerschmitt må være blant de aller beste aktørene innen sjangeren her i Norge. Hør Messerschmitt på Urørt og les mer om dem på Facebook. Låten Shine kan du nyte her.

Messerschmitt-Shine

Wellfear

wellfear

Wellfear er ikke et helt ferskt band ettersom de har holdt det gående siden 2008, men det var først med andreplaten Illusions Unveiled at vi oppdaget dem. Melodiøs metal med både tyngde og finesse har vi ikke mye av i Norge, men Wellfear går sammen med Shadowmind i front. Du finner litt fra Wellfear på Urørt og Facebook, samt videoen til Knight And Day under.

Remorse Is For The Dead

remorse

At det unge bandet Remorse Is For The Dead fra Kristiansand mest sannsynlig har tatt navnet sitt fra en Lamb Of God-låt betegner også litt av musikken de spiller. Det handler om tung og teknisk moderne metal av meget høy klasse på de få låtene vi har hørt. Det ser ut som om Remorse Is For The Dead sliter litt med medlemsmassen sin, men om de klarer å holde en stabil line-up kan det være mye godt i vente fra sør i landet fremover. Du kan høre og laste ned låter via Urørt, du kan lese mer om bandet via Facebook, og du kan også sjekke ut låten Recreation under.

Among Gods

amonggods

En av de virkelige godbitene som kom vår vei i år var debuten til Among Gods fra Bergen. Platen med samme navn som bandet ble en doom-favoritt gjennom 2013. For selv om det dukker opp litt dødsmetal her og der velger jeg å kalle Among Gods for doom. Flere av medlemmene har fartstid fra en annen doom-favoritt i Syrach, og oppfølgeren som skal hete Monument er visstnok ventet i februar. Sjekk Among Gods via Urørt og Facebook, og hør The Plague under.

Among Gods-The Plague

Oslo Faenskap

oslofaenskap

Oslo Faenskap kommer selvsagt fra Oslo, og også de kan plasseres i den moderne metal-båsen, selv om det også er mye punk-attitude i uttrykket deres. 2013 var et godt år for disse unge metalbajasene. Ikke bare fikk de ut platen sin, de spilte også på både Hove og Øya. Ikke dårlig. Det ryktes om et forrykende liveshow, så du er herved advart. Oslo Faenskap finnes på Urørt og Facebook, og har også laget en musikkvideo som du kan se under.

The Regent

regent

(foto: Mads Oftedal Schwencke)

The Regent forteller at de kommer fra Trondheim, Levanger, Halden og Sarpsborg, så det er litt vanskelig å plassere dem geografisk, men jeg tror at de opererer ut fra førstnevnte sted. Samme kan det være. Det er musikken som teller, og der er The Regent i storform på ep-en Initiation som kom i våre hender i løpet av året. The Regent lager en meget god miks av hardcore og punk som minner om band som Anti-Flag og Propagandhi. Ingenting å utsette. Sjekk ut The Regent via Urørt og Facebook, eller sjekk videoen til Ghost Of A Thousand under.

Man The Machetes

Man The Machetes

Man The Machetes har fått ganske mye oppmerksomhet i år etter at de slapp albumet Idiokrati på Indie Recordings. Ved første, andre og tredje gjennomlytt høres det gjerne litt vel Kvelertak ut, men Man The Machetes har også egne kvaliteter som ikke skal undervurderes. Oslo-bandet kan sjekkes ut via Urørt eller Facebook, og har også laget video til låten Mageplask.

Exploding Head Syndrome

EHS_foto-Morten-Espeland-640x426

Mer Oslo. Denne gang Exploding Head Syndrome som nettopp ga ut debuten sin Disciples Of Reason. En meget hyggelig overraskelse med gode punk-låter på rekke og rad. Geir Zahl fra Kaizers Orchestra er visstnok egentlig med i bandet, men han har lang pause for å holde på med andre ting. De andre medlemmene klarer seg utmerket på egenhånd. Du kan høre Exploding Head Syndrome via Urørt, Facebook eller du kan bare nyte videoen til Black Gold her.

Plain

plain

Oslo igjen. Det gror i hovedstaden. Nå til den mer rocka delen av scenen. Plain har tatt med seg deler av grungen, men på en god måte må sies. Det var lite galt med selve grungen, men selve begrepet ble litt slitt da alskens band gjorde sitt beste for å låte drit utover sent 90-tall. Plain tar derimot med seg deler av sjangeren, hiver på litt stoner, og lager dermed god rock for 2013. Plain finner du via Urørt og Facebook, og du kan også høre låten Outside her.

Plain-Outside

Vicinity

vicinity

Litt progmetal må vi også ha, og da drar vi til Trondheim og finner Vicinity som slapp det jeg tror er sin debut Awakening tidligere i år. Fine greier. Hør selv i låten Mass Delusion og sjekk bandet via Facebook.

Vicinity-Mass Delusion

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Del "Pyro kårer årets mest lovende band 2013"