Tilhengere av Al-Ahly i Egypt gjør seg klar til kamp mot Tunisias Esperance i oktober 2010. (Foto: REUTERD/Amir Abdallah Dalsh)

Tilhengere av Al-Ahly i Egypt gjør seg klar til kamp mot Tunisias Esperance i oktober 2010. (Foto: REUTERD/Amir Abdallah Dalsh)

Fra fotball til opprør

0
Skrevet av:
Publisert 12:00 20 March, 2011

I ukens sending fikk Røyking Dreper besøk av Frode da Costa-Lia, redaktør for fotballbladet Josimar. Det viste seg å bli en eneste lang leksjon i hvor langt fotballfans faktisk er villige til å gå ved hjelp av lidenskap og engasjement.

Last ned Røyking Dreper på Podkast her

Frode nemlig var i Egypt for å besøke en kompis da opprøret mot president Hosni Mubarak startet, og forklarer at det var fotballfansen som startet hele sirkuset.

Josimar-redaktøren på besøk hos Røyking Dreper.

Josimar-redaktøren på besøk hos Røyking Dreper.

– Jeg var i Egypt da opprøret startet, og “the unsung heroes of the revolution” er jo fotballsupportere: De første 1000 på gatene i Kairo var nemlig supportere av en klubb som heter Al-Ahly fra Kairo. Selv om de benekter det, er de en ganske politisk klubb, som fra starten av som var en fra en protestklubb mot britenes kolonistyre i Egypt.

Sammen i kampen

Frode endte opp med å virkelig få smake på revolusjonen. Al-Ahly er den mestvinnende fotballklubben i Egypt med over 50 millioner supportere, og Frode påpeker at det var både tilhengere av Al-Ahly og det konkurrerende laget Zamalek tilstede under starten på opprøret.

– Jeg trodde før jeg dro at det var bare supportere av Al-Ahly som var der, men det var det ikke. Det var også tilhengere av klubben Zamalek, som er hovedrivalen. Det har gått med flere menneskeliv i kamper mellom de to, men dette er første gang de har kommet sammen og kjempet for noe.

[audio:https://p3.no/rd/files/2011/03/egypt-røyking-dreper.mp3|titles=Frode om Egypt]
Tilhengere av Tunisiske Esperance setter hardt mot hardt hos Egyptisk politi under en kamp mot Egyptiske Al-Ahly i Kario i 2010. (Foto: Khaled Desouki/Scanpix)

Tilhengere av Tunisiske Esperance setter hardt mot hardt hos Egyptisk politi under en kamp mot Egyptiske Al-Ahly i Kario i 2010. (Foto: Khaled Desouki/Scanpix)

Livsfarlig engasjement

Foreløpig har det endt som mange håpet i Egypt, og Libya har fulgt etter med sine håp om bli kvitt sin diktator Muammar Gaddafi. Det kan virke som om man ikke burde undervurdere den enorme makten fotballtilhengere har, for Frode trekker frem andre eksempler på historiske hendelser som har sin opprinnelse i fotballsupporteres engasjement. Det skal dog sies at man kunne klart seg fint uten denne typen engasjement.

Følg utviklingen i Libya hos NRK

[audio:https://p3.no/rd/files/2011/03/hvis-du-ser-på-verden-røyking-dreper.mp3|titles=Frode om fotball og konflikter]

– Hvis du ser på verdenshistorien har en rekke kriger startet med enten en fotballkamp eller med fotballsupportere som hovedaktører. Et eksempel er fra Balkan-krigen hvor Arkans Tigre i starten ble rekruttert fra Røde Stjerne-supportere, sier Frode.

Lederen for Arkans Tigre, Željko Ražnatović, ble i 1997 siktet av FNs krigsforbryterdomstol for å ha stått bak en rekke massakrer i krigene i Kroatia, Bosnia, og Kosovo, og blant annet for å ha aktivt deltatt i den etniske rensingen av muslimer i Bijeljina og Zvornik i 1992.

Fotballkrigen

I denne sammenhengen kan man heller ikke overse “Fotballkrigen”, som var en fire dager lang krig mellom El Salvador og Honduras i 1969. Bakgrunnen for konflikten var blant annet uenighet om immigrasjon fra El Salvador til Honduras, og uenighetene og spenningen kulminerte under den andre av tre kvalifikasjonskamper til VM i 1970.

Da koblingen mellom Al-Ahly og opprørerne i Egypt først ble kjent, lagde Banden en reportasje om de mange konfliktene som og hendelsene som har oppstått gjennom fotballsupportere. Hør saken her: [audio:https://p3.no/rd/files/2011/03/fotballbanden.mp3|titles=Banden om fotballbråk]

Vet du om flere konflikter som har oppstått på grunn av fotballkamper eller fotballsupportere? Kommentér i vei!

Røyking Dreper hører du på P3 hver søndag mellom 12.00 og 14.00
Del "Fra fotball til opprør"