Slik var Oscar

Oscar-festen er så vidt i gang i L.A. – vi gir deg høydepunktene fra prisutdelingen.

Kathryn Bigelow tar i mot pris for "The Hurt Locker". (Foto: Gary Hershorn, Reuters)
Kathryn Bigelow tar i mot pris for "The Hurt Locker". (Foto: Gary Hershorn, Reuters)

Det ble ikke den prisfesten James Cameron mest sannsynlig hadde forestilt seg for sin “Avatar”, i stedet var det Katheryn Bigelow og filmen “Hurt Locker” som stjal oppmerksomheten under årets Oscar-utdeling.

Se: Bildene fra Oscar-utdelingen

Les: Her er vinnerne

Både “The Hurt Locker” og “Avatar” var nominert til 9 priser hver, og ved endt utdeling var sto det 6-3 til “The Hurt Locker”.

Filmpolitiets Birger Vestmo fulgte NRKs første direktesendte Oscar-utdeling sammen med publikum, og som publikum lot han seg også overraske over “The hurt locker”s innhåving av priser.

– Jeg er overrasket over at “The Hurt Locker” dro hjem hele 6 Oscar-priser, sier Vestmo etter endt prisutdeling. Jeg likte filmen godt ved Norgespremieren, men hadde ikke trodd at den skulle stå igjen som den store vinneren etter nattens utdeling.

– Det var også veldig moro at Katheryn Bigelow vant regi-prisen. Jeg har likt hennes filmer i 21 år, helt siden jeg så «Near Dark» i 1989, og samtidig var det kanskje på tide at en kvinne endelig vant denne Oscar-prisen.

Storeslem

På forhånd var han overbevist om at juggernauten “Avatar” skulle rake med seg de fleste tekniske prisene, og den gjeveste: “best motion picture”.

– Den endte imidlertid på “bare” 3 priser (beste foto, visuelle effekter og art direction), og James Cameron & Co kan nok med rette føle seg litt snytt. «The Hurt Locker» gjorde rett og slett storeslem!

Selv om “Avatar” ikke hanket inn forventet antall priser, er Vestmo ikke i tvil om hvem som er kveldens store taper.

– Tarantinos “Inglourious Basterds” var nominert til hele 8 priser, men fikk bare for beste mannlige birolle.

Overraskende

– Den kanskje største overraskelsen under nattens utdeling var at Michael Hanekes “Det hvite båndet” ikke vant Oscar for “Best foreign language film”, fortsetter Vestmo. Mange, deriblant jeg, følte dette var et sikkerstikk, etter at filmen vant både Cannes, Golden Globe og BAFTA.

I stedet gikk prisen til den argentinske filmen “El secreto de Sus Ojos” (“Hemmeligheten i deres øyne”) fra Argentina, som få har sett. Den må være virkelig bra, og jeg gleder meg til Norgespremieren 26. mars.

Les: Birger kommenterer med publikum

Mange av årets Oscar-kategorier ble som forventet. Jeff Bridges var alltid soleklar favoritt til å vinne en statuett for sin rolle som Bad Blake i «Crazy Heart», mens Christoph Waltz hadde Oscaren i lomma etter rollen som oberst Hans Landa i Tarantinos «Inglourious Basterds».

Det var litt mer spennende blant de kvinnelige skuespillerne, men Sandra Bullock vant prisen for innsatsen i “The Blind Side”, og snøt Meryl Streep for Oscaren hun kunne fått for rollen i “Julie & Julia”.

Torstein Nybø var fornøyd med å bli nominert til Oscar (Foto: Jan Henry S. Fosse, Mediamente AS)
Torstein Nybø var fornøyd med å bli nominert til Oscar (Foto: Jan Henry S. Fosse, Mediamente AS)

Ingen norsk pris

Det ble ingen Oscar til den dansk-norske dokumentaren “Burma VJ”, men den norske gjengen bak filmen sier at anerkjennelsen ved å bli nominert forplikter deres videre arbeid.

– Vi gleder oss på vegne av vinnerne, det var ingen klar favoritt her, og alle ville vært like verdige vinnere, sier produsent Torstein Nybø. For oss har dette uansett vært helt fantastisk. Det har vært en ære å bli nominert, og det har vært en utrolig interessant reise for oss her å bli kjent med Hollywood. Vi skal sette terskelen høyt og utvikle flere sterke dokumentarfilmer.

One Response to “Slik var Oscar”

  1. Superbit

    Tusen takk for at dere endelig sendte showet live! Håper det blir slik neste år også! Det var supert å sitte oppe med vennegjengen å se på 🙂

    The Hurt Locker var forresten en verdig vinner av årets Oscar. Er mest uenig i at Tarantino ikke vant for beste manus.