Finurlige forfalskninger

Ting er ikke alltid som de ser ut ved første øyekast. I fjerde episode ser vi at det stemmer både for kunstmalerier, og når det gjelder å peke ut den skyldige. I denne artikkelen tar vi for oss en bitteliten bit av forfalskningens historie.

Forfalskningens kunst

Det er forskjell på en kopi og en forfalskning av et bilde, og forskjellen ligger i at forfalskningen påberoper seg å være the real deal. Francis er ekspert på å kopiere kjente kunstverk. Det var jo slik han i utgangspunktet klarte å stikke av med Rubens-bildet. I kveldens episode så vi at Ella, Max, Francis og Oskar forsøke å redde Sigrid med hjelp forfalskninger av de seks maleriene som ble stjålet i første episode. Kunstforfalskning har en lang, lang, historie, og i Wien finnes det til og med et museum for forfalsket kunst.

Michelangelo ble oppdaget gjennom kunstforfalskning

Ville Michelangelos ‘David’ vært like kjent om  det ikke var for kunstnerens ungdomssynder? Foto: Stephen Dickter

En av de mest kjente kunstforfalskerne i historien er kanskje selveste Michelangelo. Muligens ville  det sixtinske kapell ha sett helt annerledes ut enn det gjør i dag om det ikke hadde vært for den driftige, unge Michelangelos mer lysskye bedrifter:  I 1496, 21 år gammel,  laget han en statue som han kalte ‘Cupido’. Denne behandlet han med syreholdig leire for at den skulle se eldgammel ut. Han solgte den som en gammel original via en kunsthandler, til en italiensk kardinal. Da det senere ble oppdaget at den var falsk fikk Romas rike velgjørere øynene opp for den talentfulle kunstneren, og det ble starten på hans karriere. Og skulpturen? Den skal til sist ha endt opp i England,  i Charles den første sin kunstsamling, og gikk antakelig tapt i en storbrann på Palace of Whitehall i 1698.

Driftig snekker

Nærmere både i tid og rom kan vi nevne at Edvard Munch er en yndet kunstner for kunstskurker å kopiere. Det er for tiden sju kjente falske Munch-bilder i omløp, og det er særlig grafiske blad som frister å forfalske. Men den mest interessante historien er nok den om Casper Caspersen.

Caspersen var snekker i Munchs atelier på Ekely. Der hadde han tilgang til kunstnerens farger, pensler og lerreter, og han hadde i tillegg talent. Etter å ha solgt Munch-forfalskninger ble han til slutt tatt, og i retten måtte mannen faktisk bevise at bildene var falske. Fordi det var mildere straff for å ha solgt forfalskninger enn for å ha stjålet en ekte Munch måtte Caspersen fram med lerret og pensler i rettsalen for å overbevise retten om at det var han som sto bak maleriene.

Forfalskning på film og TV

Kunstforfalskning er også et yndet tema i populærkulturen. I How to steal a million fra 1966 spiller Audrey Hepburn en kvinne som sammen med en innbruddstyv vil forhindre at faren og bestefaren blir avslørt som forfalskere. Av nyere dato kan vi nevne Incognito med Jason Patric og Irene Jacob handler om en mann som forfalsker en Rembrandt. Temaet dukker også opp i samtidige TV-serier, som White Collar og Leverage.

The Spiral-innspurt

“Forfalsk en Rubens” er ikke en oppgave på thespiral.eu. Men det finnes drøssevis av andre, og nå i innspurten er det om å gjøre å ha deltatt i flest mulig av dem, om man vil vinne spillet til slutt. (Selv om vi kan røpe at man også kan vinne med mindre poeng og heftig strategi – eller en god slump flaks.) Her er noen eksempler fra folk som har vært på spiraljakt.

Av bruker ‘epi.cetou.9’

Av bruker ‘acj’

Av bruker ‘GertWillems79’