Thomas Seltzer hadde Anne Kat Hærland og Odd Magnus Williamsson som panel i Trygdekontoret. (Foto: Terje Bendiksby/Scanpix, Mattis Folkestad/ NRK)

Thomas Seltzer hadde Anne Kat Hærland og Odd Magnus Williamsson som panel i Trygdekontoret. (Foto: Terje Bendiksby/Scanpix, Mattis Folkestad/ NRK)

Baksnakking er viktig!

3
Skrevet av:
Publisert 6:00 13 December, 2010

Søndagens sending av Trygdekontoret har fått det fiffige navnet Tutti Frutti – rett og slett fordi det handler om alt mulig.

Last ned podkast her!

Gjestene var Anne Kat Hærland og Odd-Magnus Williamson fra Torsdag kveld fra Nydalen. Sammen behandlet de påstander om alt fra framsnakking til sex og singelliv.

Sex og singelliv = dritt

For å ta det siste først. Sex og Singelliv har fått gjennomgå de siste åra, og spesielt filmene basert på serien, som har sine utfordringer på flere plan. Trygdedyret foreslår at Sex og Singelliv hverken har hjulpet sex eller singelliv, og Odd-Magnus og Anne Kat (som overhodet ikke er bitre, eller noe sånt), sier seg enige i det.

– Jeg tror det har ødelagt mye for singellivet, sier Odd-Magnus. Det Sex og Singelliv har gjort for singellivet er det porno har gjort for unge menn. At man får en feiloppfatning og man tror at singelliv er å sitte på cafe mens praten går og alt er hyggelig. Men det er det ikke. Singelliv handler om selvmedlidende søndager.

[audio:https://p3.no/trygdekontoret/files/2010/12/sex-og-singelliv.mp3|titles=Sex og singelliv]

Bono er en fin fyr

Det kan virke som om søndagens sending tok tak i mange av de tingene som folk elsker å hate. Her blir Bono et naturlig diskusjonstema. Spesielt når Trygdebeistet kommer med følgende kontroversielle påstand: Jeg synes Bono er en jævlig fin fyr som gjør fine ting for mange.

– Det er et eller annet med den karmaen til Bono. Hvis han redder en liten gutt så har man en følelse av at han dytta gutten ut i vannet, ringte pressen, også reddet ungen, sier Anne Kat.

[audio:https://p3.no/trygdekontoret/files/2010/12/bono.mp3|titles=Bono]

Bono redder verden også på konsert. For all del.

Liv Ullmann og Gene Simmons

Det er ikke bare Bono som sliter med ryktet. Å være kjendis i Norge er ikke bare lett, i hvert fall når folk ikke husker hva du egentlig ble kjent for i utgangspunktet.

– Norske kjendiser må bli litt mer interessante. Jeg skulle gjerne sett fire stjerners reise med Liv Ullmann og Gene Simmons, for der har vi et eller annet, men en programleder fra barne-tv, Vendela Kirsebom og Espen Shampo Knudsen, det er bare.. nei, sier Anne Kat.

[audio:https://p3.no/trygdekontoret/files/2010/12/Kjendiser.mp3|titles=Kjendiser]
Fattigfolket koser seg

Noe som også er en av Trygdekontorets oppgaver er å betrakte seg selv, og ikke bare samfunnet rundt. De tre forholdsmessige velstående og urbane medlemmene av dagens panel kunne derfor komme med ekspertvurderinger til følgende påstand: “Urbane folk med mye spenn har glemt hva det vil si å kose seg”,

Her er Odd-Magnus’ resonnement om hvorfor fattige koser seg, mens rikfolket lider i pengebingen sin.

– Det er jo en slags sammenheng mellom lav privatøkonomi og høy kosefaktor. Fattigfolk et glade i å ha det varmt på badet. Såkalt harry-varme. De er glade i tøymykner, crocs, stressless, dusjer med massasjeinnstillinger, og den komfortable grorud-bunaden one piece, sier Odd Magnus.

– Mens hos urbane eller rike folk virker det som om det medfører en skyldfølelse å ha god privatøkonomi, som da resulterer i en sjølstraffing i form av ukomfortable designmøbler og bittesmå porsjoner av mat.

[audio:https://p3.no/trygdekontoret/files/2010/12/Urbane-folk.mp3|titles=Urbane folk]

Fattigfolk liker Crocsene sine. Vedder på at de har varmekabler på badet også. Fysj.

Last ned podkast her!

Bygdedyr med neglelakk

I forbindelse med Trygdekontorets tutti frutti-sending ble mange temaer diskutert og behandlet. Et av disse temaene var dette nye flotte ordet, “framsnakking”, som i skrivende stund har 149.053 medlemmer i Facebook-gruppa si.

Framsnakking. Trygdebeistet tok seg friheten til å komme med følgende påstand: Framsnakking er bygdedyret med et kvasi-menneskelig ansikt.

Hvis alle skal begynne bare snakke pent om hverandre blir alle komikerne arbeidslause – det er jo en ting – påpekte Anne Kat. Men tenk – bare tenk hva arbeidsplasser og bygder hadde vært uten baksnakking. Det er jo det som forener oss!

Hør en feiende flott reportasje om Framsnakking i Norgesglasset på P1 her

Tenk bare på bygdedyret. Dette heslige, men velkjente vesenet som gjennomsyrer distrikts-Norge. Baksnakking er jo bygdedyrets ryggrad. Derfor trakk Thomas følgende konklusjon: Fremsnakking – det er bare bygdedyret som har tatt neglelakk på klørne sine.

Svein Spjelkavik er opphavsmannen til begrepet "Framsnakk". (Foto: NRK)

Svein Spjelkavik er opphavsmannen til begrepet "Framsnakk". (Foto: NRK)

Til sist må vi heller ikke glemme hva som er framsnakkingens motivasjon, og det som setter en fin rød julesløyfe på denne ukens sending av Trygdekontoret.

– Jeg synes faktisk at framsnakk er verre enn baksnakking fordi baksnakkelse drives ofte av misunnelse, mens framsnakking, det drives av medynk, sier Odd Magnus.

Last ned podkast her!

Neste sending av Trygdekontoret hører du kommende søndag kl. 12-14.
Del "Baksnakking er viktig!"