Twitterfesten senker mobilnettet

Telenor og NetCom øker kapasiteten, men kan ikke garantere perfekt mobildekning under Øyafestivalen.

I fjor bukket mobilnettet under for presset av ivrige mobilbrukere under Øyafestivalen. Med et publikum som lever livet med mobilen i hånda var mengden bilder og video som ble lastet opp fra festivalområdet enorm.

Presseansvarlig for Øyafestivalen Jonas Prangerød (Foto: Katrine Opdahl NRK, P3)

Les også: Øya-publikumet sprengte mobilnettet

Det var så mange mennesker som postet bilder og videoer på Facebook og Twitter samtidig, at nettverket ble overbelastet slik at det til slutt ikke var mulig å ringe eller sende SMS.

Teleselskapene hadde rett og slett ikke kapasitet nok til all datatrafikken, og fortvilede kunder fikk dermed ikke delt sine konsertopplevelser på sosiale medier.

– Folk har behov for å dele sine opplevelser med andre. Når de gjør det på sosiale medier samtidig er det klart det blir problemer, sier presseansvarlig for Øyafestivalen, Jonas Prangerød.

Folk har behov for å dele sine opplevelser med andre.

Pressesjefen beskriver et publikum som aktivt bruker sosiale medier under kulturelle arrangementer.

– Dette er en trend som har økt over lang tid, men som har eksplodert de seneste årene ettersom flere og flere får seg smarttelefoner.

Siden i fjorårets festivalsommer har mobilbrukerne fått enda et sosialt medie å dele sine opplevelser på. Bruken av Instagram har eksplodert og folk deler bilder som aldri før. Er teleselskapene forberedt på bruken av datatrafikk under årets Øyafestival, eller vil mobilnettverket knele fullstendig i år også?

Les også: Pleier du egoet ditt med Instagram?

Mange ville dele sine konsertøyeblikk da Kanye sto på scenen under Øya i fjor. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Kanye West ble belønnet med terningkast 6 for sin konsert under Øyefestivalen i fjor. Han kan være noe av grunnen til mobildatastormen under Øyas første dag i 2011.

Folk er mer opptatt av festen på Twitter enn å følge med på selve konserten.

Kan ikke garantere

Dekningsdirektør ved Telenor, Bjørn Amundsen, forteller at Øyafestivalen var en stor utfordring i fjor og at han ikke var komfortabel med kapasiteten Telenor fikk avviklet.

Bjørn Amundsen er dekningsdirektør i Telenor. (Foto: Telenor)
Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen kan ikke garantere for problemfritt mobilnettverk på Øya. (Foto: Telenor)

— Vi har gjort betydelige tiltak i området for å øke kapasiteten og vi har også folk på selve festivalområdet i år, sier Amundsen.

Han kan likevel ikke garantere at mobiltrafikken vil bli helt uproblematisk i år heller.

— Når vi ser på bruken på for eksempel Jutin Bieber-konserten på Opera-taket og minnekonserten for 22. juli på Rådhusplassen i år, så ser vi at folk er mer opptatt av festen på Twitter enn å følge med på selve konserten. Når mediene oppfordrer til å sende inn bilder og videoer hjelper heller ikke dette på presset på mobildatanettverket.

— Vi ser at SMS og tale går greit, men gitt at det blir pent vær med rekordmange besøkende på festivalen i år, så kan jeg ikke garantere at det ikke blir problemer også i år, spesielt på datasiden.

I fjor tredoblet vi kapasiteten, men hadde likevel for lite kapasitet på datatrafikk.

Skylder på media

Dekningsdirektør i NetCom, Tommy Johansen, mener også at fjorårets mobilkapasitet på Øya var problematisk.

— Det er helt klart at økningen av smarttelefoner og bruken av sosiale medier er grunnen. Media og arrangørene av festivaler og konserter oppfordrer folk til å laste opp bilder og dele på Twitter. All den trafikken er meget krevende for et mobilt nettverk når kanskje flere tusen bruker mobildata helt samtidig, sier Johansen.

— I fjor tredoblet vi kapasiteten, men hadde likevel for lite kapasitet på datatrafikk. I år har vi nytt utstyr på de fire basestasjonene rundt festivalområdet, med mer datakapasitet og maksimal talekapasitet.

Dekningsdirektøren mener de i år vil kunne klare å levere tilfredsstillende når det gjelder tale og SMS.

— Ved slike arrangement er det tøft å garantere og love mange, mange megabit hele tiden. Vi målte trafikken ved minnemarkeringen på Rådhusplassen 22. juli og vi ser at den maksimale hastigheten går ned med så mange mennesker på et sted, men du vil kunne ringe og sende bildemeldinger. Det går ikke så fort som man normalt er vant til, men det går an.

– Gud skaper ikke mer frekvens

Faglig redaktør i Teknisk ukeblad, Odd Richard Valmot forteller at det hele kommer an på antall basestasjoner på området. Jo flere mennesker det er på et lite område, er med på å sprenge kapasiteten til stasjonene på stedet.

– Man kan ikke slåss mot fysikken. Det er begrenset plass i eteren og dermed også en grense på hvor mye man kan ringe, streame, knipse og tekste. Gud skaper ikke mer frekvens for å si det sånn, sier Valmot.

Kan ikke tilby trådløst nett

Etter fjorårets kaos ville ledelsen for Øyafestivalen vurdere om de skulle tilby trådløst nett på årets festival. Det ville vært en stor avlastning for mobildatanettet.

Presseansvarlig Jonas Prangerød avkrefter nå at det blir åpent trådløst nett på festivalområdet.

— Det viser seg at dette er vanskelig å gjennomføre. I en park som på ingen måte er et kvadrat, men som er full av kriker og kroker, vil det bli vanskelig å få til et trådløst nettverk, sier han.

Opplevde du nettverksproblemene i fjor, og hvordan takler du mobilkaoset? Del dine erfaringer i kommentarfeltet.