Ut med Jesus, inn med zombier!

Det er ikke bare Jesus som kan gjenoppstå. Fyll påska med zombier og deilig splatter!

Død snø. (Foto: Promo)
Død snø. (Foto: Promo)

I påsken ser vi mye film, både hjemme og på kino. Er du imidlertid lei av filmer om Jesu oppstandelse? Se heller en herlig zombiefilm!

Blodtørstige zombier har vært på film siden 30-tallet. Det var riktignok ikke før George A. Romero og John A. Russo lagde «Night of the Living Dead» i 1968, at zombie-sjangeren fikk skikkelig rotfeste på film. Siden den gang har vi sett mange skrekk- og splatterfilmer med de halvråtne, kjøtthungrige skapningene.

Ikke alle zombiefilmer er like bra. Her har du imidlertid et utvalg kvalitetsplatter du kan kose deg med i påsken.

Zombier i svarthvitt

I «Night of the Living Dead» møter vi det som har blitt den arketypiske zombien. De døde gjenoppstår fra kirkegården og nå er de ute etter menneskekjøtt! Denne svarthvittfilmen viser zombie-sjangeren på sitt beste og må sees før du dør.

Sjekk ut trailer til filmen her:

Living Dead-trilogien

Etter George A. Romero og John A. Russo sitt samarbeid med «Night of the Living Dead» gikk duoen hver sin vei. Romero fortsatte med filmene «Dawn of the Dead» og «Day of the Dead». Sammen med «Night of the Living Dead» ble filmene kjent som «Living Dead-trilogien» som er blitt en kultklassiker.

Dawn of the Dead

I «Dawn of the Dead» fra 1978 har zombie-epidemien spredt seg for alvor. De døde vil ikke dø etter å ha blitt smittet av en uforklarlig pandemi. Vi følger en gruppe mennesker som har søkt tilflukt på et kjøpesenter. De har barrikadert seg inne i et forsøk på å holde horden av menneskespisende døde unna. Dette er ekte splatter på høyt nivå!

Se trailer her:

Det finnes forøvrig også en fabelaktig nyinnspilling av «Dawn of the Dead» fra 2004, som også byr på morbid underholdning.

Blodige eksperimenter

I «Day of the Dead» har zombiene tatt over jorda fullstendig. Kun en liten gruppe mennesker er igjen. Handlingen utspiller seg i en militær bunker, der forskere utfører eksperimenter på de udøde i håp om å finne en kur. Det tar selvfølgelig ikke lang tid før zombiene er på menneskerov nede i bunkeren.

«Day of the Dead», kom ut i 1985. Romeros tredje zombiefilm fikk ikke en like god mottagelse som de foregående filmene, og en del fans ble skuffet. Likevel har også denne filmen fått kultstatus. Filmen byr selvfølgelig på mye gørr og splatter, og er absolutt en zombiefilm verdt å se.

Se trailer for «the darkest day of horror the world has ever known»:

Ein zwei die!

I fjor ble Norge satt på zombiekartet da Tommy Wirkola kom med grøsserkomedien «Død snø». Her møter vi en gruppe medisinstudenter på hyttetur i fjellet. Det viser seg at plassen de besøker har en mørk fortid fra krigen. Snart får hytta besøk av sinte zombier i naziuniform som er sultne på rått menneskekjøtt.

«Død snø» er lemlesting av kroppsdeler, humor og splatter i skjønn forening. Har du ikke sett filmen har du gått glipp av noe. Har du allerede sett den, se den igjen!

Se filmpolitiets anmeldelse av «Død snø» her:

Du kan også lese anmeldelsen her.

Morbid moro

Zombier og humor er en god kombinasjon vi også har sett tidligere. Peter Jacksons «Braindead» fra 1992 er et kroneksempel på god splatterkomedie. I 2004 kom også den britiske komikeren Simon Pegg med filmen «Shaun of the Dead».

Denne hysteriske komedien leker med alle konvensjoner i zombiesjangeren. Med Simon Pegg i spissen, og skuespillere som Bill Nighy og Nick Frost, blir «Shaun of the Dead» et fantastisk stykke film.

Se den gøyale traileren:

Zombieland

En annen god zombiekomedie er «Zombieland». Her får vi det vanlige post-apokalyptiske scenarioet vi gjerne ser i zombiefilmer. Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Emma Stone og søte Abigail Breslin serverer det hele med humor og sjarm.

«Zombieland» er bekreftelsen på at det går an å lage en koselig zombiefilm. Når vi i tillegg får en legendarisk opptreden av Bill Murray, blir denne filmen absolutt verdt å se.

Se Filmpolitiets anmeldelse av «Zombieland»:

Eller les anmeldelsen her.

Ha en morbid påske!