Staten vil kastrere Luca

– Det er helt jævlig å stå opp hver dag og bli omtalt som feil kjønn.

I dag fikk P3-teltet i Spikersuppa besøk av Luca Espseth, som ble født som kvinne, men som i dag er og vil bli omtalt som mann. Han mener at det er på tide at den norske staten begynner å ta transpersoner på alvor.

At jeg må kastreres for å bli omtalt med rett kjønn er et brudd på mine menneskerettigheter

– For å få være fullverdig mann i juridisk forstand er jeg nødt til å operere bort eggstokkene mine. Det har jeg ikke lyst til å gjøre. At jeg må kastreres for å bli omtalt med rett kjønn er et brudd på mine menneskerettigheter og det er en uholdbar situasjon, sier han.

Hør lydklipp fra da Luca fortalte om hvordan det er å være transperson:

P3aksjonen Luca 1

Må steriliseres

I Norge er nemlig lovverket slik at man må kastreres eller steriliseres for å endre juridisk kjønn. Det betyr at Luca foreløpig må stå som “kvinne” i passet.

Det er helt jævlig å stå opp hver dag og bli omtalt som feil kjønn

– Det er helt jævlig å stå opp hver dag og bli omtalt med feil kjønn. Det er for eksempel ingen jenter som syns det er så hyggelig hvis noen sier “du ser ut som en gutt”. Det er kanskje noe man opplever en eller to ganger i livet, mens jeg blir omtalt som kvinne hele tiden. 

Han kommer med et eksempel på hvordan dette påvirker han i det daglige.

 Staten nekter meg å være den jeg er

– Det høres kanskje ut som en liten greie, men her om dagen skulle jeg sende inn et bevis, til lånekassa på at jeg studerer og da står jeg med kvinnelig betegnelse. Det er veldig ubehagelig. Staten nekter meg å være den jeg er, sier han frustrert.

Ubehagelig

Han er kjempeglad for at årets TV-aksjon støtter Amnesty og organisasjonens arbeid for rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, men skulle likevel ønske at det var enda mer fokus på problemene transseksuelle opplever i Norge.

– De fleste som søker om behandling får det ikke. Du må føle deg “nok mann” og ha hatt det “jævlig nok”, for å få lov til å gjennomgå behandling. Hvis du ikke er villig til å gå hele veien og skifte kjønnsorgan, så mener de at du ikke føler deg nok som en mann til å få hjelp.

Luca mener det blir helt feil at noen andre skal bestemme hvor mye “mann” han eller andre føler seg.

– Alle menn opplever det å være mann helt forskjellig. Det samme gjelder oss-det bare en måte å føle seg “mann” på.

Du kan lese mer om Luca på bloggen hans: “Best med bart”, der av avslutter sitt siste innlegg med setningen “Eggstokkene mine får dere aldri!”.

Til politikerne

Luca sitter i sentralstyret til Skeiv ungdom og i transpolitisk utvalg, og har noen helt konkrete oppfordringer til politikerne.

–  Vi må få et diskrimineringsvern, vi må få lov  til å bestemme selv hva som skal være vårt juridiske kjønn og de som trenger behandling må få det. Ikke bare de som er “trans nok” for legene på Rikshospitalet.

Han tror at en av grunnene til at det er lite snakk om rettighetene til transer i Norge i dag, er at politikerne syns det er vanskelig å snakke om.

– Den sosiale aksepten i Norge er egentlig bra, men politikerne er redde for å ta debatten. En av grunnene til det er nok at temaet er som et minefelt. Det er vanskelig å snakke om kjønnsidentitet.

Ut av skapet

Jeg er ikke opptatt av kjønn eller kjønnsorganer når jeg forelsker meg!

Sammen med Patricia Kaatee fra Amnesty kom han ut av P3s hemmelighetsskap, med følgende melding:

– Jeg er ikke opptatt av kjønn eller kjønnsorganer når jeg forelsker meg!

Patricia, som er rådgiver i Amnesty og som har vært flittig innom P3-teltet, ville dele dette:

– Jeg er en fjortis når det gjelder kjærlighet og forelskelse. Hver gang jeg blir forelska blir jeg sjenert og løper, og da er det jo ikke så rart at det ikke blir noe på meg. 

Kom ned til Spikersuppa og kom ut av skapet du også, eller se hva programlederne driver med AKKURAT NÅ her!

Les også: Tvinges til tvangssterilisering

Les også: Derfor bør du støtte årets P3aksjon