- Hva er Diktaturet?
- En mørk reality-serie med et sosialt eksperiment.
- 8 deltakere blir sperret inne i et fiktivt diktatur
- 8 dager må de bo og leve i Diktaturet
- Deltakerne har portforbud, rapporteringsplikt og ingen kontakt med omverden
- Premien er en reise til en verdi av 100.000
- Premiere 24. august på NRK 1
Den siste uken har vi ertet leserne og lytterne våre med små videosnutter fra et nytt programkonsept på NRK, og mange har sikkert spurt seg om hva som er greia.
Tiden er inne for å lette på sløret.
Det nye programmet er døpt «Diktaturet», og er en mørk realityserie som inneholder et sosialt eksperiment. I dette eksperimentet skal 8 «demokratibortskjemte» norske unge mennesker blir sperret inne i et fiktivt diktatur i 8 dager.
I løpet av disse 8 dagene skal med andre ord deltakerne underkaste seg en usynlig leder som konstant overvåker og styrer hverdagen deres med lange arbeidsskift og portforbud – samt fratar dem muligheten til kontakt med omverdenen. Maten er rasjonert, deltakerne avhøres og de risikerer å havne på isolat hvis de ikke samarbeider.
Deltakerne kan når som helst forlate «Diktaturet» hvis påkjenningen blir for stor, men for en av de som holder ut er premien en reise til en verdi på 100.000 kroner.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=_dEPS7w6wjg&w=560&h=315]
Ekstremreality
Diktaturet er med andre ord ikke som alle andre realityprogrammer. Her er ingen svaiende palmer eller naturskjønne omgivelser, ingen fest og moro på horisonten.
Programutvikler Åse Marie Bendiksen i NRK, som står bak realitykonsepter som blant annet 71 grader nord, peker også på at «spillet» ikke er like fremtredende.
– I Diktaturet går deltakerne inn i det de vet er et fiktivt diktatur. Der hvor andre reality-programmer ofte har gjenkjennbare arenaer, som en gammel gård i Norge eller et luksushotell i varme strøk, så har disse deltakerne valgt å gå inn i noe som er totalt ukjent for norsk ungdom.
– Det krever mot å gå inn i noe som er så uforutsigbart, hvor du ikke har noen som helst mulighet til å påvirke eller «spille spillet», sier hun.
Bendiksen legger til at sjangerbeskrivelsen «ekstremreality» er nærliggende for et konsept som Diktaturet.
– Deltakerne er med på noe ekstremt, de frarøves dagslys, tidsbegrep, har ingen kontroll på hva de skal utsettes for, og de skal bo i de mest nedstrippa, usjarmerende omgivelsene jeg noensinne har vært borti i reality-sammenheng. Dette er rett og slett det drøyeste realitykonseptet jeg har sett, sier hun.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=PGLPpvov_Y4&w=560&h=315]
Hva er et diktatur?
Forestill deg å bo i et land der internett er beskyttet av en statlig brannmur, utfallet av rettssaker kan kjøpes for klingende mynt, overskuddet fra statskassa går i lomma på én person – et land hvor du får stadige krav om å mønstre denne ene personen, og konstant blir lurt til å tro at omkringliggende nasjoner er ute etter deg og familien din.
HØR OGSÅ: Radiodokumentar om Europas siste diktatur
Dette, mine damer og herrer, er ikke dyster fiksjon, men hvordan virkeligheten kan oppleves i et land underlagt styringsformen diktatur. Hitlers enevelde i Nazi-Tyskland på 40-tallet er ett eksempel, den klassiske diktatoren Kim Jong-Un i Nord Korea er et annet.
Selv blomstrende industriland som Kina har fortsatt diktatoriske prinsipper innbakt i politikken sin, som blant annet tillater omfattende sensur av søkeresultater på Google. Målet?
Å hindre befolkningen i å anskaffe informasjon som kan utgjøre en trussel mot det bestående.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=wChMVe41aO0&w=560&h=315]
– Vi tar friheten for gitt
Men selv om Diktaturet tar form av drøy ekstremreality, er programsjef Håkon Moslet i NRK P3 overbevist om at Diktaturet kan tjene en annen funksjon også.
– Vi har lyst til å skape engasjement rundt valget og bevissthet rundt demokratiet. Det er typisk norsk å være demokratibortskjemt – vi tar friheten for gitt, sier han.
For er det slik at norsk ungdom trenger en vekker?
– Det er litt deprimerende å lese statistikk som viser at så mange unge folk ikke bruker stemmeretten. Samtidig vet man at folk i andre situasjoner hadde gjort – og gjør – hva som helst for å oppnå denne retten. Forhåpentligvis bidrar Dikaturet til en bevissthet, avslutter Moslet.
Her stemmer programutvikler Åse Marie Bendiksen med:
– Diktaturet er reality med mening.
Diktaturet har premiere 24. august på NRK 1.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=-KcgrkpIawM&w=560&h=315]