17 og snart milliardær

E n 17-åring glir gjennom et litt grått sentrum i Ørnes i Nordland.

Samtidig skinner 17-åringen i designerdress, pensko og solbriller med gullinnfatning. Han haster inn på posten forbi tre humrende, middelaldrende karer.

– Jeg fikk lønna fra NAV i dag, sier han ene fornøyd.

17-åringen hører ikke det. Han har det travelt, heter Simen Vatne og skal bli milliardær.

– Folk her ser nok på meg som en tulling, sier Simen. Men for noen er han Meløys håp.

Til sammen har driftige Simen fått støtte som utgjør over 300.000 skattekroner, til to selskap som nå er nedlagt.

– Jeg syns på ingen måte det har vært bortkasta penger, sier Espen Maruhn i Meløy utvikling.

– Det er ingen andre i Meløy med så stort nettverk. Han har jo til og med egen PR-agent som booker møter for ham. Som 17-åring. Det er jo galskap, sier næringsutvikleren imponert.

På en pub i Oslo har Christian Aass (34) lansering på sitt nye selskap Lokalii, et slags Airbnb som tilbyr utypiske opplevelser fra lokale entusiaster. I 2007 starta Christian og kompanjonger selskapet Bambuser, som ble sentral under den arabiske våren.

Selskapet er i dag verdsatt til mange titalls millioner, men på veien dit gikk noe feil for gründerne.

– Jeg tipper at hvis det blir solgt for 100 millioner kroner i dag, sitter jeg igjen med 50.000 kroner, ler han, og frykter å gå personlig konkurs under oppstarten av sitt nyeste prosjekt.

Norge satser hardere på gründere enn noen gang, i 2015 delte Innovasjon Norge ut 1,6 milliarder i støtte og lån – nesten 50 prosent mer enn i 2014.

Men hva skal til for å bli en vellykket gründer?

Simen har klokkertro på PR, image og branding; han promoterer seg som luksuriøs på sosiale medier, med bilder fra dyre hotell, kjendiser og luksusbiler som han ikke engang kan kjøre. Christian kjører hardt på den gode idéen.

Hør dokumentaren | Les alle sakene

 

– Businessen min akselererte etter jeg kjøpte Louis Vuitton-bagen til 17 000 kroner.

– Simen Vatne (17)

 

 

Den unge gründeren Simen Vatne (17) har klokkertro på PR, image og branding. Designerdress og skinnsko er viktig for å lykkes. (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)
Den unge gründeren Simen Vatne (17) har klokkertro på PR, image og branding. Designerdress og skinnsko er viktig for å lykkes. (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)

En fremtidig milliardær?

 

 

Simen Vatne (17) fra Ørnes skal snart bli milliardær, ifølge ham selv. Han har kutta ut videregående skole og har startet til sammen seks firma! Verktøyet hans er blant annet kjendiser og Louis Vuitton.

 

– Selskapene mine er allerede verdsatt til 40 millioner kroner. Den verdien skal vi øke til to milliarder på tre år.

– Da er du milliardær innen du er 20 år?

– Hvis det går riktig vei kan det bli resultatet ja. Jeg har satt meg som mål å bli milliardær innen 20-åra i hvert fall.

Det er som regel store ord når Simen snakker. Man vet aldri om det er helt sant, men samtidig framstår han stadig vekk som befriende ærlig.

Det er overskya over de bratte, snøkledde Nordlandsfjellene rundt industriparken i Glomfjord. Simen har solbriller på. Kanskje fordi fremtiden ser lys ut. Han skiller seg uansett ut i industriparken:

• Simen er den eneste som må øvelseskjøre med moren for å komme seg til jobb.

• Simen er den eneste som går i designerdress og skinnsko, resten går i hverdagsklær eller arbeidsklær.

• Simen er ikke ansatt, han driver sine egne selskaper og skal bli milliardær.

– Jeg trenger ikke være venn med Justin Bieber, bare jeg har et bilde sammen med han.

– Han skiller seg litt ut fra andre her med livsstilen han promoterer i diverse medier med dyre kofferter, reiser og luksusbiler som han ikke har lov til å kjøre ennå, humrer Paal Erik Olsen.

Paal Erik Olsen er sjefen for kontorlandskapet hvor Simen leier for 3000 kroner måneden.

– Det er kanskje lett å trekke på skuldra og flire fordi han er 17 år og sånn, men det er veldig spennende. Å slutte et utdanningsløp uten å vite alternativet, det synes jeg er tøft, sier Olsen.

Det er nemlig snart ett år siden Simen slutta etter førsteklasse på videregående.

– Jeg hadde ikke tid, forklarer Simen.

Både venner, foreldre og lærere forsøkte å overtale han til å fortsette, men det var sjanseløst.

Simen leier et kontor i Glomfjord industripark. Derfra kontrollerer han «Vatne Gruppen». (Foto: Webjørn S. Espelend, NRK)
Simen leier et kontor i Glomfjord industripark. Derfra kontrollerer han «Vatne Gruppen». (Foto: Webjørn S. Espelend, NRK)

Den fødte gründer

– Jeg så at det ble vanskelig for ham å ikke kunne holde kontakt med forretningsverdenen når han var på skolen. Så skulle han ta det igjen på ettermiddagen pluss lekser, forteller mamma Marit Krokstrand.

Hun sier at det var vanskelig og ingen drømmesituasjon at Simen slutta på skolen, men mener hennes rolle er å støtte og bremse sønnen sin.

– Hvor kommer gründergenet fra?

– Det tror jeg i grunn han har funnet på selv. Jeg kan ikke se noen i familien som har samme evnene som Simen, hverken på farssida eller morssida. Vi er egentlig ganske rolige alle sammen.

I dag er han den eneste i Ørnes sentrum som går med Louis Vuitton-bag til 17.000 kroner. Han går faktisk rundt med to slike bager.

Ørnes ligger i Meløy kommune, som i 2012 mistet 650 arbeidsplasser da hjørnesteinsbedriften REC la ned virksomheten – et hardt slag for en kommune med 6500 innbyggere. Nylig ble Meløy rangert som den aller dårligste av Norges 428 kommuner av Kommunal Rapport.

Kommunen har gjennom Meløy Utvikling gitt over 300.000 kroner til Simens prosjekter. Noe som har resultert i to oppstartede selskap, som nå begge er nedlagt.

Det første skulle selge ståhjulinger i nord, men salget stoppet opp etter bare 2-3 stykker.

► Les: 15-åring med enerett på ståhjuling i nord

Det andre selskapet skulle bli «Nord-Norges største kjøpesenter på nett». Det ble det aldri.

Men Espen Maruhn i Meløy Utvikling synes ikke det har vært bortkasta skattepenger.

– Men det har ikke blitt noen arbeidsplasser?

– Nei, men om det ikke ble fast fisk denne gangen, så er jeg sikker på at Meløy har bruk for en sånn som Simens kaliber. Det er strengt tatt ingen i Meløy med så stort nettverk som Simen har opparbeidet seg.

Dessuten er næringsutvikleren imponert over Simens evne til å gå videre til nye prosjekter, og skrote det andre gründere ville tviholdt på som sine hjertebarn.

– Hvem på 17 år har 20 utviklere som jobber gratis for seg? Han har jo til og med egen PR-agent som booker møter for ham. Som 17-åring. Det er jo galskap, forteller næringsutvikler Maruhn imponert.

 

 

Lunch with @meisterlinni at Dinner #lunch #dinner Snapchat: Simenkv

Et bilde publisert av ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀Snapchat: Simenkv (@simenvatne)

 

 

– Kjendisbilder gir suksess

– Jeg har utrolig mange kjendiser i nettverket mitt. Alt fra Johan Andresen, Idar Vollvik og Katharina Andresen, verdens yngste milliardær. Men også kjendiser som Linni Meister, Matoma, Lene Alexandra og en del Paradise Hotel deltakere, sier den unge serieentreprenøren fornøyd.

For kjendiser er viktig. Det er de som har mest makt i samfunnet, ifølge Simen, og bilder sammen med kjendiser er gull verdt for 17-åringen. Hans forbilde og pengecoach, JT Foxx, skal en gang ha betalt 40.000 dollar for et femten minutters møte med Starbucks-sjefen Howard Schultz.

Han bruker ennå det bildet, og det gjorde sånn at han fikk suksess. Ett bilde med Starbucks-sjefen, sier Simen og fortsetter:

– Jeg trenger ikke være venn med Justin Bieber, bare jeg har et bilde sammen med han.

Simen har også en filosofi om at det er viktig å omgås rikinger for å bli rik.

– Hvis du vil tjene en million kan du ikke lære det av en lærer, som bare tjener 300.000-400.000 kroner.

Ståhjulinger og kjøpesenter

Solen har gått ned over Ørnes og tettstedets 1600 innbyggere. Mellom de markerte fjellene kan man høre tung musikk fra en diger jacuzzi. Simen har selskap med gamle skolevenner, i det han omtaler som «Ørnes’ eneste basseng».

I bassenget skåler fire 17-åringer med champagneglass plassert i lanken. Det er eplejuice i glassene.

Få meter nedenfor ligger bedehuset, en barnehage og en garasje hvor tørrfisk henger til tørk. Tørrfiskgarasjen tilhører huset hvor rapperen Joddski/Jørg1 fra gruppa Tungtvann vokste opp. Men ungdommene i bassenget hører på Broiler og Freddy Kalas.

Firmaet som svømmebassenget er kjøpt gjennom var hans eget. Dét firmaet er allerede nedlagt.

Interstore skulle nemlig bli «Nord-Norges største kjøpesenter på nett». Både lokalpressen og Meløy Utvikling hadde tro på prosjektet.

► Les: Simen (16) skal skape Nord-Norges største kjøpesenter på nett

Simen med gamle skolevenner, i det han omtaler som «Ørnes’ eneste basseng» utenfor hjemmet hans. (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)
Simen med gamle skolevenner, i det han omtaler som «Ørnes’ eneste basseng» utenfor hjemmet hans. (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)

Til sammen har Simen altså fått over 300.000 kroner i støtte til sine prosjekter. Det er lite sammenlignet med de seks millionene Telemark fylkeskommune betalte First House for å utvikle null arbeidsplasser – men det er mye for en 17-åring. Til nå har Simen samme resultat som First House.

Interstore skulle lanseres september 2015. Det skjedde aldri og selskapet ble nylig avviklet.

Avisa Nordland skrev om nedleggelsen på følgende måte i avisen den 3. mars i år:

«Da Avisa Nordland omtalte prosjektet 15. juni i fjor hadde han skaffet seg lokaler i industriparken i Glomfjord. Så dro han ut for å sanke investorer, og fikk en viktig lærdom med på veien.

Det som skjedde var at han kom i kontakt med eliten blant investorene i Norge.

– Interstore ville blitt størst fra Trøndelag og nordover, men ville fått én ekstra dags levering til resten av Norge, konkluderer Simen.

Som gikk i tenkeboksen, og kom opp med et nytt prosjekt. Det var så spennende at han klarte å skaffe 100.000 kroner på fem minutter via Snapchat mot sine nye kontakter.»

Etter forespørsel opplyser Avisa Nordland at den siste påstanden er bygget på Simens uttalelser.

Det er jo interessant når du ser det tredje punktet på lista «Simens åtte nøkler til suksess»: Overdriv/hype, men aldri lyv.

Simen går aldri langt uten sine to Louis Vuitton-bager på tilsammen 34 000 kroner. Og solbrillene til 4000 kroner. (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)
Simen går aldri langt uten sine to Louis Vuitton-bager på tilsammen 34 000 kroner. Og solbrillene til 4000 kroner. (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)

 

Doing some christmas shopping??❄️ #louisvuitton #christmas #business Add Snapchat: Simenkv ??

Et bilde publisert av ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀?Snapchat: Simenkv ? (@simenvatne)

 

 

Magiske Louis Vuitton

Simen går aldri langt uten sine to Louis Vuitton-bager på tilsammen 34.000 kroner. Han mener at forretningene hans akselererte etter han kjøpte disse. Liftmillionæren «Rikingen» – kjent fra VGTV – skal forøvrig ha Louis Vuitton-tapet i sin leilighet på Tjuvholmen.

Også svindeldømte Waleed Ahmed fortalte i 2013 til P3 Dokumentar om sin store forkjærlighet for det franske luksusmerket. Han hevdet å ha kjøpt klær, belter og lommebok av Louis Vuitton for 60.000 kroner. Uten sammenligning for øvrig.

► Les og hør hele P3-dokumentaren om Waleed Ahmed i «Millionbløffen?»

Serieentreprenør Simen har også solbriller av samme merke.

– Er det dette som det kommunale tilskuddet på 300.000 kroner hat gått til; Louis Vuitton-bager?

– Nei, det mange som tror det, men jeg er veldig nøye på å skille. Jeg har aldri brukt offentlige penger eller bedriftspenger til mitt private forbruk. Selv om det går ett i ett.

– Hvordan skiller du det da?

– Det er veldig lett å skille. Du går ikke ut å kjøper en bag til 17.000 kroner for kommunens penger. Da får du overskrifter, og ikke all PR er god PR!

– Du kan ikke legge ut bilder på Facebook der du går på McDonald’s eller ligger i sofaen og drikker øl.

– Hvordan har du råd til så dyre bager?

– Jeg har jobba som kokk siden jeg var 11 år. Jeg får mange spørsmål fra folk som tror jeg er steinrik.

– Hvor mye handler du klær for?

– Solbrillene kosta 4.000 kroner, men det er jo verdt det. Man må alltid tenke på image, hvis jeg hadde møtt JT Foxx i hettegenser, hadde han aldri blitt min coach, og jeg ville ikke bli invitert for å holde ulike foredrag.

– Hvor mye koster dressen?

– 10.000 kroner.

– Har du mange dresser?

– Ja, eller, jeg har to dresser. Jeg har fått kommentarer på at jeg går i den samme dressen.

– En til 10.000 kroner og konfirmasjonsdressen?

– Nei, den ser ut som pose. Men hvorfor skal en snekker bruke dårlig hammer og sag? Utstyret til en forretningsmann er klærne.

– Er ikke analogien med snekkerens hammer det produktet han selger?

– Nei, hammeren brukes til å komme til det han vil. Hammeren til forretningsfolk er image, PR og branding.

Simen holder stadig foredrag rundt omkring i landet og han har planer om å coache unge gründere. Her snakker han på sin gamle videregående skole – hvor han nå har sluttet, for å satse fullt og helt på sitt gründerliv. (Foto: Webjørn S. Espelend, NRK)
Simen holder stadig foredrag rundt omkring i landet og han har planer om å coache unge gründere. Her snakker han på sin gamle videregående skole – hvor han nå har sluttet, for å satse fullt og helt på sitt gründerliv. (Foto: Webjørn S. Espelend, NRK)

Revolusjon og 50 cent

På skjermbakgrunnen på Simens kontor i Glomfjord står det «Vatne Gruppen. Est. 2016». Under paraplyselskapet Vatne-gruppen har han nå fire nye selskaper, forteller Simen:

AdSocial: Et selskap som knytter til seg personer med mange Instagram-følgere, for å kunne sende ut reklame senere.

Smate: En ny sjekkeapp.

Armilla Norway: Et smykkemerke.

Smooth: Foreløpig hemmelig, mens svaret ligger i navnet.

I tillegg har Ørnes-gutten stadig foredrag rundt i landet og han har planer om å coache unge gründere. Heller ikke her er Simen beskjeden:

– Jeg skal lage revolusjon. Jeg og mine folk ønsker å skape en revolusjon innen entreprenørskap og unge gründere.

17-åringen mener at entreprenørskapsutdannelsen i Norge er veldig dårlig anlagt. At studentene ikke får den infoen de trenger for å lykkes.

– Jeg ønsker å gå foran som forbilde og en person unge gründere kan lære av. Revolusjonen skal skje både i Norge og internasjonalt. Det er det jeg skal snakke om i Orlando.

– Jeg skal vise at det er mulig å droppe ut av skolen og tjene den første million dollar før du er 18 år!

Selv har han bare et halvt år på å tjene sin første million.

I november er det planlagt at han skal holde et foredrag i Orlando i USA, på et av de mange millionærtreffene som hans idol JT Foxx arrangerer. Dit skal ifølge Simen også rapartisten 50 Cent og skuespilleren Samuel L. Jackson.

JT Foxx er en relativt omdiskutert amerikaner, som kaller seg «World’s #1 Wealth Coach». Foxx virker i alle fall til å tjene godt på å coache – og gjøre dypt inntrykk på – unge folk som vil bli rike.

Foredragene til Simen handler først og fremst om hvordan man skal framstå for å tiltrekke seg investorer. Som han sier:

– Du kan ikke legge ut bilder på Facebook der du går på McDonald’s eller ligger i sofaen og drikker øl.

Forsida av Avisa Nordland, fra henholdsvis 5. januar og 3. mars 2016. (Faksimiler av Avisa Nordland)

Avisen Nordland skrev 5.januar 2016 at Kristine Ullebø hadde signert avtale med Simen Vatne.
Avisa Nordland skrev 5.januar 2016 at Kristine Ullebø hadde signert avtale med Simen Vatne.

Manglende kontrakter

Simen har de siste ukene holdt foredrag på skolen hvor han gikk i fjor og på gründerweekend i Bodø. Før et foredrag for millionærklubben på Aker Brygge ble Simen presentert med at han har 4,5 millioner følgere på sosiale medier. Men på Instagram har Simen i overkant av 2200 følgere.

De 4,5 millioner følgerne som det snakkes om skal tilhøre hans firma AdSocial.

– Hvilke store fisker har du kontrakt eller avtale med?

– Vi har blant annet avtale med Kristine Ullebø, Linnie Meister og Vegard Harm.

– Men da jeg ringte Kristine Ullebø (toppblogger og modell med 712.000 Instagram-følgere) og Vegard Harm (Vine-fenomen med 112.000 følgere) sa begge de at de ikke hadde kontrakt eller avtale med deg?

– Jo. Har du snakka med dem?

– Begge to.

– Jo, det fungerer ikke sånn at de har kontrakt. De blir registrert hos oss. Så de blir registrert som ansatt.

– Hva må til for å bli registrert da?

– Da ringer vi dem og så registrerer de seg på nett. Vi kommer til å sende ut en kontrakt nå som systemet er ferdig.

– Men de virka ikke sånn superinteressert, om jeg skal være ærlig. Men du sa du hadde kontrakt med dem. Og de sier du ikke har det.

– Tuller du? Ikke ta det med da.

– Jo, alt skal med.

Altså det fungerer sånn at de godtar «terms and conditions», og det innbærer at de får en kontrakt tilsendt. Det her er bare en misforståelse.

Forteller Simen, mens han publiserer et bilde av oss på Instagram med emneknaggene #nationaltv og #documentary.

Det gjenstår å se om han blir rik på sine selskaper og unorske tilnærming, men få rundt han blir nok forundret om det skjer.

► Hør hele historien om de unge gründerne Simen (17) og Christian (34) i P3-dokumentaren «17 og snart milliardær»

Webjørn S. Espeland

Dokumentarist Webjørn S. Espeland


 

Simens åtte nøkler til suksess

 
– Mange vil si at jeg ikke er i stand til å gi en oppskrift på suksess i og med at jeg ikke har skapt suksessbedrifter enda. Men jeg kan dele mine tips til hvordan man kan komme dit som jeg er i dag basert på hva jeg har gjort for å lykkes til nå. Bedriftene mine vil uansett ha en verdi på over to milliarder innen fem år, konstaterer den unge gründeren Simen Vatne (17).
 

 

Gettin dressed??? #bentley #yacht #suit #business Snapchat: Simenkv✨

Et bilde publisert av ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀?Snapchat: Simenkv ? (@simenvatne)

 

 

Her er Simen åtte konkrete tips som skal hjelpe deg å oppnå suksess:

1. Skap et interessant og business-relatert image

2. Ikke vær redd for å stå frem i media, og tilegn deg gode kunnskaper innen PR

3. Overdriv/hype, men aldri lyv

4. Vær aktiv på sosiale medier og bli sett med personer du ønsker å bli som

5. Hold deg til bransjer som er lukrative nå eller som kommer til å bli det

6. Ikke test ut ting selv om du heller kan se og lære av konkurrentene

7.
Sats innen etablerte bransjer og skap din egen nisje innenfor bransjen

8.
Ta imot råd fra andre businesspersoner og skaff deg en coach (simenvatne.com)

► Hør hele historien om de unge gründerne Simen (17) og Christian (34) i P3-dokumentaren «17 og snart milliardær»

Webjørn S. Espeland

Dokumentarist Webjørn S. Espeland


Gründeren Christian Aass (grønn lue) sammen med alle de som gjennom tjenesten «Lokalii» har møtt opp på ølsmakingen på Crow bar i Oslo. (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)

– Bedre med seks konkurser

 

Forrige gang Christian Aass (34) startet et firma måtte han tvangsselge leiligheten, selv om produktet hans ble delaktig i de arabiske revolusjonene. Nå prøver han igjen.

 

 

Syv av personene rundt pubbordet har betalt for ølsmakingen på Crow bar i Oslo. De to andre håper på bli rike på den. Christian Aass arrangerer den første opplevelsen for hans nye selskap Lokalii.

– Vi har jo en våt drøm om at dette lille møtet med oss ni rundt bordet her kan øke verdivurderingen på selskapet med noen titalls millioner. Så det kan hende at ølene vi drikker her er en god investering!

Lokalii er et slags Airbnb som skal tilby unike, lokale opplevelser til folk som er på tur. Gjennom en app og nettsidene kan Lokalii tilby en haug med opplevelser: Flytende sauna og isbading i Oslo, kiting for dummies i Hemsedal eller en løpende DJ i hovedstadens gater. Litt annet enn guidepakker kan tilby, altså.

Flere av deltakerne på ølsmakingen kunne tenke seg selv å arrangere opplevelser.

– Jeg kunne tilbydd gjeddefiske i hemmelige vann og bading i Oslos beste jettegryter, sier en.

Christian Aass og makkeren har ikke søkt statlig støtte, fordi det krever mye mer papirarbeid og etterarbeid enn å gå rett til investorene. Gründeren mener også at det kan være mye god lærdom i en flopp eller konkurs.

– Da vi var i Silicon Valley i fjor sa en av investorene at de heller ville investere hos noen med seks konkurser enn noen som skulle starte opp for første gang.

Delaktig i Den arabiske våren

Lokalii er ikke det første selskapet Christian Aass og kompanjongen har startet opp. For åtte år siden starta de opp en strømme-app som kunne sende levende bilder over telefonen.

Det ble en suksess og fiasko for Aass.

Strømme-appen heter Bambuser, og ble kjapt en internasjonal hit. Den finske utgaven av NRK, YLE, gjorde i 2010 Bambuser til en alternativ publiseringsplattform. Et svensk politisk parti kringkastet partikonferansen sin via Bambuser. Under Den arabiske våren i 2011 ble Bambuser brukt flittig av demonstranter som sendte ut usensurerte videoer til verden. På en av toppdagene ble det sendt 10 000 direkterapporter fra Egypt via Bambuser.

Egyptiske protester. (Foto: AP/Amr Nabil)
Egyptiske protester. (Foto: AP/Amr Nabil)

Selskapet Christian Aass var med på å starte har i dag 19 ansatte og er verdsatt til opp mot 100 millioner kroner. Det blir kanskje solgt i disse dager.

– Jeg tipper at hvis det går for 100 millioner, sitter jeg igjen med 50.000 kroner. Aass ler, med overraskende lite bitterhet. Under investorinnhenting i oppstarten ble eierandelen til grunderne kraftig tynnet ut.

– Vi henta vel inn penger i ti omganger. Jeg vet ikke om jeg eier en promille en gang. Det er vel en kjent story for mange grundere det.

Under oppstarten av Bambuser fikk han varsel om tvangssalg og måtte selge leiligheten sin. Det koster å starte å starte opp selskap. Både økonomisk og jobbmessig. Nå har han lært, og jobber 200 prosent, med full jobb ved siden av oppstarten av Lokalii.

– I verste fall må jeg leie ut leiligheten og bo hos foreldra mine, men jeg tror jeg er bedre rusta denne gangen.

► Hør hele historien om de unge gründerne Christian (34) og Simen (17) i P3-dokumentaren «17 og snart milliardær»

Webjørn S. Espeland

Dokumentarist Webjørn S. Espeland


Simen Vatne (17) skal tale på millionærklubben, før den kjente seriegründeren Idar Vollvik – som kan kalles en superstjerne i dette miljøet. Mobilkameraene går varme og selfies med Vollvik pumpes ut på sosiale medier. (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)
Simen Vatne (17) skal tale på millionærklubben, før den kjente seriegründeren Idar Vollvik – som kan kalles en superstjerne i dette miljøet. Mobilkameraene går varme og selfies med Vollvik pumpes ut på sosiale medier. (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)

Anti-jante-millionærklubben

 

 

De går i fargerike slips, kaller seg anti-jante-klubben og tenker amerikansk. Etter foredragene stilles de opp på to linjer for å selge seg til hverandre.

 

I foajeen på konferansesenteret på Aker Brygge vrimler det av fargerike slips og dyre dresser. Det er klart for det månedlige møtet i «The Millionaire Underdog Club», en verdensomspennende ny millionærklubb, stiftet av den selvomtalte selvskapte milliardæren JT Foxx.

På programmet i dag står poster som «Networking», «Speed Networking» og «Open Networking and Deal Making Sessions».

– Det fine er at du aldri vet når du får bruk for nettverket. Det er ikke viktig hvem du kjenner, men hvem som kjenner deg, forteller Marius Nybø (28).

Marius har tatt turen fra Ålesund. Som alle andre medlemmer har han betalt 10.000 kroner i årsavgift.

Simen skal holde et foredrag for de oppmøtte i «The Millionaire Underdog Club». (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)
Simen skal holde et foredrag for de oppmøtte i «The Millionaire Underdog Club». (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)

Simen Vatne er andre taler på millionærklubben. Det går et sus gjennom forsamlingen når han blir presentert som en 17-åring som eier fire selskaper. Han snakker på engelsk, om sine kjerneverdier image, PR og branding. Og høster stor applaus.
Siste taler er den kjente seriegründeren Idar Vollvik. Han er superstjerne i dette miljøet, mobilkameraene går varme og selfies med Vollvik pumpes ut på sosiale medier.

Her er skamløs selvpromotering ikke bare et hedersord, det blir sett på som en nødvendighet.

Vollvik forteller at han har starta opp 53 selskaper og har hatt 52 suksesser, og at det ikke er gøy å bli kalt en stor taper av norsk presse, særlig ikke fremfor barna, men at journalistene trolig ikke har barn og at de trolig heller ikke har sex. Forsamlinga ler voldsomt av den siste kommentaren.

«Verdens beste kommentar», sier en av de dresskledde.

Etter Vollvik kommer grunnleggeren av millionærklubben, han som virkelig håver inn penger på dette, JT Foxx, opp på skjermen.

Det presenteres som en direkteoverføring, men det er tydelig et opptak. Som trolig sendes på alle klubbene rundt i verden.

► Les og hør hele P3-dokumentaren om Waleed Ahmed i «Millionbløffen?»

Simens forbilde og pengecoach, JT Foxx dukker opp på skjermen i salen. Det presenteres som en direkteoverføring, men det er tydelig et opptak. (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)
Simens forbilde og pengecoach, JT Foxx dukker opp på skjermen i salen. Det presenteres som en direkteoverføring, men det er tydelig et opptak. (Foto: Webjørn S. Espeland, NRK)

I videoen intervjuer Foxx en gammel mann som har jobbet med Donald Trump i over 40 år, og som kan fortelle at Trump er en bra og flink type. Den gamle mannen skryter også fælt av JT Foxx, før han gir noen tips for å bli rik – som å finne flinke forvaltere.

Neste punkt på programmet er et kostelig skue. Alle medlemmene (med eksklusiv pin på dressen) slippes ut i foajeen, mens de som ikke har betalt årsavgiften må sitte igjen. De stilles opp på to linjer, det er tid for speed networking!

Alle får tre minutter til å selge seg selv til sidemann, før de får beskjed om å snu seg for å pitche seg til andre sidemann.

Så hvis du allerede frykter mektige nettverk, kan dette gi grunn til bekymring!

► Hør hele historien om de unge gründerne Simen (17) og Christian (34) i P3-dokumentaren «17 og snart milliardær»

Webjørn S. Espeland

Dokumentarist Webjørn S. Espeland


– Først må du ha en god idé i bunn. Det vanskeligste er alltid om idéen er noe man kan lage et marked av, forklarer Tom Staavi i Finans Norge. (Foto: Finans Norge / CF-Wesenberg)
– Først må du ha en god idé i bunn. Det vanskeligste er alltid om idéen er noe man kan lage et marked av, forklarer Tom Staavi i Finans Norge. (Foto: Finans Norge / CF-Wesenberg)

Idé eller image?

 

 

I likhet med Simen Vatne (17), mener også den kjente seriegründeren Idar Vollvik at branding helt essensielt, og peker på Apple. Økonom Tom Staavi er helt uenig – og peker også på Apple.

 

Simen Vatne (17) predikerer PR, image og branding som nøklene til suksess. Gründer Christian Aass (34) sier at hans selskaper kunne vært mer opptatt av branding, men produktet i bunn er det viktigste.

Idar Vollvik har starta opp 53 selskaper, blitt begjært konkurs seks ganger det siste året – og er tydelig på hva han mener er det viktigste.

– For fire år siden ble hundre tusen engelskmenn spurt om hva som var verdens største oppfinnelse. Tidligere har svarene vært hjulet; eller elektrisitet, telefonen og lignende. I 2012 ble vinneren Iphone!

– Så branding og merkevarer i dag er «åååååh».

Vollvik sukker eller stønner for å understreke viktigheten.

anti-jante-millionærklubben er den 28-årige entreprenøren Marius Nybø fra Ålesund enig.

– Du kan helle Coca Cola over på en annen flaske, uten å ha sjanse til å selge det til samme prisen.

I likhet med Simen Vatne (17), mener også den kjente norske seriegründeren Idar Vollvik at «image is everything». (Foto: Webjørn S. Espelend, NRK)
I likhet med Simen Vatne (17), mener også den kjente norske seriegründeren Idar Vollvik at «image is everything». (Foto: Webjørn S. Espelend, NRK)

– Mange gikk over fra Sony Walkman til Ipod!

Tom Staavi var tidligere redaktør i Dine Penger, og er nå informasjonsdirektør i Finans Norge. Han også snakker om Apple, men med motsatt fortegn av Vollvik.

– Produktet har jo vært i bunnen. Ta Ipod: Den revolusjonerte musikklyttingen over natten. Mange gikk over fra Sony Walkman til Ipod!

– Det samme gjelder for appene på Iphone. Så nytt og så enkelt! Senere har det kommet mange nye produkter på markedet som sikkert fungerer like bra, så i dag er kanskje brandingen det viktigste for Apple.

– Hvor viktig er PR, image og branding for en gründer?

– Det er helt avhengig av hva produktet er. Først må du ha en god idé i bunn. Det vanskeligste er alltid om idéen er noe man kan lage et marked av. Innen teknologi finnes trolig svært mange ganger så mange forkastede ideer som vellykkede, sier Staavi.

Norge mistet mobiltelefonen

Som informasjonsdirektør i Finans Norge er han opptatt av at det skal bli lettere å skaffe investorer her i landet. Og at vi er dårlige på såkalt kommersialisering.

– Norge er veldig gode på forskning og utvikling, men det er alt for ofte det ikke blir arbeidsplasser av det, sier Staavi.

Et godt eksempel er mobiltelefonen. Norge var i 1981 det tredje landet som startet opp helautomatisk mobilnett. Det norske mobilselskapet Simonsen produserte det finansavisene omtalte som mobiltelefonenes Rolls Royce. Flere av modellene var de letteste på markedet. Men det ble aldri storproduksjon, og Finland og Sverige stakk av som de første store mobilprodusentene.

Norge har også mistet posisjonen som verdensledende innen solcelleproduksjon og el-biler. Staavi peker på at vi er langt fremme innen forskning på legemidler og bioteknologi, forskning som helst blir solgt til utlandet.

– Norsk kreftforskning er kanskje den fremste i verden, uten at jeg vet hvor mye den blir kommersialisert i Norge.

«Dødens dal»

Finans Norge-direktøren bekymrer seg for at det er vanskelig å få inn penger til nye selskaper i Norge.

– Vi har mange småbedrifter på 2-3 ansatte her i landet, det er vel og bra, men det er vanskelig å tro at det er det som skal ta over etter oljenæringen.

Han tror typiske norske gründere henter penger fra familie og venner, pantsetter hus og tar opp lån.

– Så møter de det som serieentreprenører kaller «dødens dal», altså de tre årene hvor idéen skal utvikles til et salgbart produkt.

Staavi mener det at skattesystemet i Norge favoriserer eiendomsinvestering.

– Nå sier jeg ikke at alle skal løpe ut å investere i ferske, norske idéer fremfor bolig! Men det gjør noe med pengeflyten at alt blir investert i eiendom, mens mindre tilfaller næringsliv og gründerskogen, sier Staavi.

Hva tenker du? Hvor viktig er branding, og hvor viktig er idéen?
Si din mening i kommentarfeltet.

► Hør hele historien om de unge gründerne Simen (17) og Christian (34) i P3-dokumentaren «17 og snart milliardær»

Webjørn S. Espeland

Dokumentarist Webjørn S. Espeland


 

To unge gründere

 

(Foto: Privat)
(Foto: Privat)

Vemund Eldegard (19) fra Førde

 

Hva er din forretningsidé?
– Naturlig kosmetikk og hudpleie gjennom merkevaren ELDE.

Hvordan går det?
– Vi har solgt over 3000 produkter på veldig kort tid. I mai lanserer vi vår endelige kolleksjon og utvider til seks nye internasjonale markeder, med 34 nye butikker. Jeg gleder meg veldig. Utover høsten håper jeg vi kan lansere enda flere produkter som endrer synet til de fleste på naturlig kosmetikk.

► Les også: Vemund (17) lagar hudprodukt på kjøkkenet

Hva var din første jobb, og hvor gammel var du?
– Min første jobb var når jeg var 12 år gammel. Da søkte jeg om jobb på min lokale Spar. Jeg fikk jobben, noe som egentlig er veldig rart med tanke på alderen. Jeg jobbet der i tre år som ekstrahjelp på gulvet, ryddet, satt på plass varer og vasket. 79 kr i timen hadde jeg.

Hva er nøkkelen til suksess med din idé?
– Jeg tror nøkkelen til sukess i kosmetikkmarkedet er å virkelig vite hva kundene vil ha. Dette gjelder egentlig alle nye gründerideer. Du kan brenne så mye for din idé, men om den ikke selger og du ikke klarer å skaffe deg kunder bør du finne en ny.

Hvorfor vil du ikke heller ha en trygg og ordnet hverdag som ansatt?
– Jeg har alltid vært en kreativ person, som liker å gjøre ting selv. Jeg liker å ha en utfordrende arbeidsdag som krever mye og jeg elsker å lære nye ting. I tillegg synes jeg det er veldig gøy å kunne leve friere enn de med fast jobb.

Hva driver deg?
– Kundene mine driver meg. Jeg elsker å få høre tilbakemeldinger om produktene mine, eller å se reviews og omtaler på nettet. Det gøyeste jeg vet er videoomtaler, det er så sykt artig å se noen snakke og skryte av et produkt jeg har vært med å utvikle. I tillegg driver ideen om å gi markedet et tryggere, og mer effektivt tilbud meg veldig.

Hvor rik skal du bli?
– For meg handler det ikke om å bli rik. For meg handler det om å tilby et alternativ som er viktig og som trengs. For å bekjempe hudsykdommer, allergier og i verste tilfeller hudkreft, må vi tenke oss nøye om, og gjøre noe med dagens kosmetikkmarked. Jeg tror at dersom du ønsker å være selvstendig næringsdrivende bare for å bli rik, så kommer du ikke til å lykkes. Folk vil se tvers igjennom deg. Dersom du virkelig får til det du arbeider for, så er det å tjene godt bare en veldig stor bonus.

Hvor opptatt er du av imagebygging?
– Jeg tror merkevaren sitt image er veldig viktig. Verdiene den har står veldig i stil med hva de moderne skandinaver vil ha. Minimalistisk, rent, enkelt, men effektivt. Personlig liker jeg å ha et bra image, og jeg elsker mote og klær, og jeg liker å føle meg bra.

Hvem er dine forbilder?
– Mine store forbilder er Audrey Hepburn, for hennes humanitære arbeid. Jeg er også veldig imponert av Leandra Medine fra Manrepeller.

(Foto: Privat)
(Foto: Privat)

Tom Erik Nilsen (17) fra Alta

 

Hva er din forretningsidé?
Kronstadposten er en ultralokal avis som er tenkt å være et lettlest produkt med interessant lesestoff. Noe som «Hvermandsen» er opptatt av.

Hva var din første jobb, og hvor gammel var du?
– Jeg har ikke ikke arbeidet med annet enn Kronstadposten siden jeg var 11 år.

► Les også: 16-åring gjør suksess som redaktør

Hva er nøkkelen til suksess med din idé?
– Det har gått sakte fremover hele tiden, etter som folk og annonsører har blitt kjent med avisen. Er vel ikke noen økonomisk suksess ennå, men jeg forsøker å lage aktuelt stoff som folk vil ha. Ikke for store, tunge og negative saker, men gjerne de positive og litt kortere sakene.

Hvorfor vil du ikke heller ha en trygg og ordnet hverdag som ansatt?
– Er jo litt artig og utfordrende å prøve å skape noe selv.

Hva driver deg?
– At folk er positiv og interessert i produktet. Gleder meg stort hver gang det kommer nye abonnenter og når folk tipser om stoff sender inn spennende bilder.

Hvor rik skal du bli?
– Det har jeg ikke tenkt på.

Hvor opptatt er du av imagebygging?
– Tenker jo på det hver dag, ønsker å bli oppfattet som positiv.

Hvem er dine forbilder?
– Mitt forbilde er Petter Northug. Har hatt han som forbildet store deler av livet. Det er vel kanskje spesielt siden han driver noe helt annet, men å se at han har trua på det han driver med og at han får det til er veldig inspirerende.

► Hør hele historien om de unge gründerne Simen (17) og Christian (34) i P3-dokumentaren «17 og snart milliardær»

Webjørn S. Espeland

Dokumentarist Webjørn S. Espeland


 

Sjekk også disse historiene:

 

P3 Dokumentar fortalte i 2012 historien om Waleed Ahmed, som i ettertid er blitt dømt for bedrageri. Eventyret om «Grønt Norge» er en historie om pågangsmot, store visjoner og en svart Porsche som nå står og skinner på Enebakk. (Foto: Rashid Akrim, NRK)
P3 Dokumentar fortalte i 2012 historien om Waleed Ahmed, som i ettertid er blitt dømt for bedrageri. Eventyret om «Grønt Norge» er en historie om pågangsmot, store visjoner og en svart Porsche som nå står og skinner på Enebakk. (Foto: Rashid Akrim, NRK)

Bløffmakeren

 

I 2012 ble den unge bløffmakeren Waleed Ahmed avslørt. Gründerhistorien om «Grønt Norge» var for god til å være sann. Hør hele P3-dokumentaren.

 

På «ei strand i Dubai» startet det som skulle bli et norsk gründereventyr. En nyutviklet solcellelader til Iphone.

– Genialt, roste næringsminister Trond Giske etter å ha hatt oppfinnelsen til ungguttene Waleed Ahmed og Flemming Bordoy i et halvt år.

I følge avisene eksploderte salget i både Norge, Kuwait og USA. Guttene reiste verden rundt og møtte Kofi Annan, mediebaroner og to dronninger. Dessuten skulle ”Norges Mark Zuckerberg” få møte Barack Obama. Historien skulle til og med bli Bollywood-film.

Høsten 2011 skrev pressen at 20-åringene hadde tjent 12 millioner kroner i 2010, og kunne se fram til mellom 28 og 750 millioner kroner i 2012.

► Les også: Alle nyhetssakene om Waleed Ahmed

Problemet var bare at produktet ikke fungerte så godt som Trond Giske ville ha det til. Avtalene med verdens største teleselskaper ble aldri noe av. Nå er guttene uenige om hvorvidt de har tjent penger i det hele tatt. De er til og med uenige om at de fortsatt er venner.

Eventyret om Grønt Norge er en historie om pågangsmot, store visjoner og en svart Porsche som nå står og skinner på Enebakk.

► Se/les/hør hele historien i P3-dokumentaren «Millionbløffen?»

 

 

Født i feil århundre

 

Stig Roar (23) og Øyvind (32) er ekte gamlisungdommar. Høyr heile P3-dokumentaren.

 

Studenthybelen til Stig Roar Olsen (23) blei eit internettfenomen i sommar. I dag er den dekt til fest.

Hybelen er 19 kvadratmeter og er fylt med trampeorgel, sveivegrammofon, kniplingsdukar, sølvtøy og porselensservise. Gjestane er venta klokka halv fem. Ganske tidleg til å vere ein studentfest.

Bordet er allereie dekt med krystallglas og porselensservise. Musserande vin, portvin og Dronning Mauds fromasj står også klart.

Huset til Øyvind Nilsen (32) får Stig Roars studenthybel i Stavanger til å framstå vanleg og A4.

Øyvind er også hekta på 1800-talet, og har fylt opp stua si med servise, koppar og vasar av fajanse, eit steintøy som minner om porselen. Til saman har han 33 000 gjenstandar frå gamle dagar i huset. For han har fajansesamlinga vore ei livbøye gjennom ein tøff oppvekst.

Dei er begge relativt langt frå å vere typisk norsk ungdom.

Stig Roar elskar klunkestilen frå 1880-tallet. Øyvind har elska fajanse sidan han var sju år gammal. Stig Roar har ingen venner på sin alder med same interesser, Øyvind har slitt med utestenging og mobbing.

Dei har begge valt å vere seg sjølv og dyrke sine spesielle interesser. Olsen og Nilsen.

Dei bur berre ein time frå kvarandre. Nå skal dei møtast for første gong – på fest hos Stig Roar.

► Sjå/les/høyr heile historia om gamlisungdommane Stig Roar Olsen (23) og Øyvind Nilsen (32) i P3-dokumentaren «Født i feil århundre»

Webjørn S. Espeland

Dokumentarist Webjørn S. Espeland


 

P3dok som podkast

 

Alle våre radiodokumentarer kan lastes ned som podkast, slik at du kan lytte på dem når du vil – og hvor du vil. Abonner på våre podkaster enten via Itunes eller via RSS.

(NB! All musikk som brukes i våre dokumentarer er ikke nødvendigvis med i podkastversjonene pga. rettigheter. Fullversjonene – slik de blir sendt på radioen – kan du strømme her på vår nettside.)