Fattig, men sexy

H vert år flytter unge kreative mennesker fra Norge til Berlin for å jobbe med blant annet musikk.

28 år gamle Sandra Kolstad guider oss gjennom den tyske hovedstaden når vi forsøker å finne svar på hva det er med denne byen som gjør at unge norske musikere emigrerer hit for å jobbe kreativt?

Hva får de gjort her som de ikke får gjort hjemme og hvor godt integrert er de i det berlinske samfunnet?

Bli med til et fattig, men sexy Berlin og møt musikerne Sandra Kolstad, Henning Severud og Erik Knive Skodvin – samt Berlin-ekspert Knut Hoem.

Hør dokumentaren
– Mange synes byen er grell, at det er brutalt her. Men jeg elsker det brutale.
 

«Med sine to albumutgivelser blir Sandra Kolstad (28) – om noe motvillig – gjerne omtalt som den norske dronninga av elektro-pop. Hun har nå bodd i Berlin i over tre år. (Video: Jonas Brenna og Trine Sollie, NRK)

Kulturflyktninger

Unge, norske kreative mennesker emigrerer til Berlin. Hvorfor?

– Det er billig å være her. Jeg har jo muligheten til å leie et fantastisk atelier hvor jeg får jobbet godt, og et eget studio.

Hvert år flytter unge og kreative personer fra Norge til den tyske hovedstaden. Artisten Sandra Kolstad (28) er en av disse. For tre og et halvt år siden flyttet hun hit til Berlin med sin kjæreste.

Klisjéfylt kunstnerby

– Noe av det fineste med denne byen er at det er mulig å gjøre omtrent alt. Det kommer folk hit med ideer – som både er kjempegode og kjempedårlige. Og mange av disse realiseres, forteller Sandra.

– Jeg har sett så mange dårlige konserter og teaterforestillinger, og helt forferdelig kunst. Men også det motsatte: Ting som er så bra, som er toppen av alt!

Det er nok blitt sånn at Berlin er en klisjeefylt kunstnerby, hvor stadig nye og kreative sjeler strømmer til.

– Det er masse dansker, svensker, spanjoler og amerikanere her. Det kom en bølge fra New York til Berlin da økonomien knakk der, forteller Sandra.

Tysk techno

– Berlin er et kraftsentrum når det kommer til elektronisk musikk:

Sitat startDet kommer folk hit med ideer – som både er kjempegode og kjempedårlige.

 

– Her finnes Berghain, en gigantisk techno- og sexklubb som trekker hundretusenvis av mennesker. Pluss et utallig antall mindre smalere scener, sier Sandra.

Historien om den nå verdenskjente tyske technoscenen begynte en gang midt på 70-tallet, forteller Knut Hoem, litteraturkritiker i NRK og forfatter av boka Berlin – en veiviser.

Love parade

– Midt på 70-talet oppsto noe som ble kalt «Berliner Schule» hvor en del mennesker eksperimenterte med det som da var høymoderne synthesizere og sequensere. På slutten av 80-tallet kom Love parade.


“Knut Hoem om bade- og drikkekulturen i Berlin”


– Så det som startet som noen hundre mennesker ved Brandenburger Tor var plutselig blitt en million som danset nedover til technomusikk – noe som igjen førte til en enorm vitalisering av technoscenen som gjorde at en haug med nye klubber kunne holde åpent året rundt, forklarer Knut.

Fattig – men sexy

– I tysk sammenheng er Berlin faktisk en veldig fattig by. De to tingene som berlinerne tjener pengene på er turisme og det er at de er blitt hovedstad, forteller Knut.

– Mange synes byen er grell, at det er brutalt her. Bygningsmassen og skiltene. Mye er veldig stygt her. Men jeg elsker det brutale, sier Sandra.

– Ellers vil jeg si meg enig med byens borgermester, at Berlin er «arm, aber sexy«.

– Fattig, men sexy.

 

Hør dokumentaren

 

BylinebildeTrine Sollie
trine.sollie@nrk.no

BylinebildeNareas Sae-Khow
nareas.sae-khow@nrk.no