Første gang

– Jeg kjenner at det blir vanskeligere og vanskeligere nå.

Snorre Krogsgård flirer. Det er mindre enn 48 timer igjen til han og kjæresten Kristine Sandvik kan kalle seg mann og kone.

Snorre og Kristine har vært sammen i over to år, og de oppfører seg som kjærester flest: Rett som det er holder de rundt hverandre, stryker hverandre på armen eller over låret. Og de kysser hverandre, så klart. Men de har aldri overnatta hos hverandre, ikke en gang sovet i samme leilighet.

Og de har aldri ligget sammen.

 

Snorre og Kristine møttes gjennom felles venner for drøye to år siden. De har vært enige om å vente med sex helt fra starten av, og et sett med «regler» har hjulpet dem med å sette grenser underveis. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

 

Nettopp derfor synes Snorre at ventetida blir ekstra vanskelig å holde ut akkurat nå, når det er så kort tid igjen. For selv om han og Kristine er enige om at de skal vente med sex til de er gift, gleder han seg veldig til bryllupsnatta.

– Herlighet, jeg er jo gutt! Jeg har bestemt meg for at jeg ikke skal ha sex før jeg er gift, men jeg har jo de samme driftene som de fleste andre gutter. Se på henne da, hun er jo råflott!

Kristine ler. Hun gleder seg, hun også. Og selvfølgelig har både hun og Snorre lyst på hverandre, forteller hun.

– Hvis vi ikke hadde hatt prinsippene våre, hadde vi nok gått mye lenger enn det vi har gjort.

«Forbudte» soner

Prinsippene Kristine snakker om er egentlig et slags sett med regler som paret har fulgt – rett og slett for å unngå «farlige» situasjoner. Den viktigste regelen er ikke å sove sammen, forklarer Kristine. Og det går grenser for hvor mye de kan ta på hverandre.

– Vår regel har vel vært at vi ikke tar på hverandre der vi har på undertøy. Det har gått greit, selv om du synes jeg har veldig digg rumpe, sier Kristine.

Hun og Snorre har forberedt bryllupet sitt lenge. De trenger fortsatt noe de kan pynte kirka og festlokalet med, men ellers er det aller meste klart. Ute i bilen står det stabler med Munkholm-kasser, og de har også vært en tur i Sverige for å kjøpe brus.

Bryllupet til Kristine og Snorre er bare noen dager unna, og paret samler inn blader som skal brukes til å pynte i kirka. De gleder seg veldig. Foto: Remi Horgar, NRK P3

 

Det skal bli nok å drikke i bryllupet, men alkohol blir det ikke.

Kristine og Snorre er begge fra kristne hjem. Andre i familien, og de fleste i omgangskretsen deres, har også venta med sex til ekteskapet. Men valget om å bare ha sex med én person hele livet, har de tatt helt selv – det er de begge fast bestemt på. Både Snorre og Kristine bestemte seg for å gå «all in» som 19-åringer.

– Ekteskapet er en ordning som Gud har skapt og som vi tror vil være til det beste for alle mennesker, slår Snorre fast.

Er det forholdet til hverandre eller forholdet til Gud som gjør at dere vil vente?

– Det henger veldig sammen. Hvis jeg først tror at jeg er skapt av en skaper, så tror jeg også at de tingene han mener jeg bør gjøre, er bra for meg. Jeg venter med sex for Snorres skyld, samtidig som jeg gjør det for å gi Gud ære, sier Kristine.

– Vi tror at vi kan leve i relasjon med Gud i hverdagen, og at dette påvirker alle områder av livet.

Hun og Snorre er slett ikke alene om å vente med sex – å holde på jomfrudommen er ikke spesielt uvanlig i miljøet de tilhører.

Snorre og Kristine venter med sex for hverandres skyld, men også for å ære Gud. Mange i miljøet deres tenker på samme måte. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

 

– Det er naturlig å tenke at vi er et sekulært samfunn hvor kristendommen får mindre og mindre betydning, men det er ikke helt riktig, sier Willy Pedersen.

Han er professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, hvor han blant annet har jobba med en større undersøkelse om kristendom og seksualitet. Studien følger over 2400 mennesker fra de er tenåringer til de er i midten av 20-åra, og 98 prosent av deltakerne oppgir at de debuterte seksuelt før ekteskapet.

I studien er det rundt tusen personer som anser seg som kristne på en eller annen måte, og av disse er det litt over to prosent som venter med sex til det året de gifter seg. Denne gruppa går også under kategorien «aktivt kristne» (noe som innebærer at de ofte går i kirka og deltar i organisasjonsarbeid). Det er usikkert om de faktisk venter helt til bryllupsnatta. Uansett er tendensen i studien tydelig: Deltakerne som anser seg for å være «litt kristne» oppgir også en seinere debut enn de ikke-troende.

– Overraskende nok gjelder dette også klining. Blant de ikke-troende i studien er det over 70 prosent som har klint når de er 15 år, men antallet minker jo mer kristne de er. Av de 167 personene som er «aktivt kristne» er det bare 36 prosent som har gjort det samme, forteller Pedersen.

Nerver og forventninger

– Jeg merker at jeg er litt nervøs for kirkebiten, sier Snorre.

Han sitter og spiser frokost sammen med forloveren sin, Mathias. Dette blir Snorres aller siste frokost som ugift – og som jomfru. Tradisjonen tro tilbringer han og Kristine formiddagen hver for seg. Bryllupet finner sted i Stokke, hvor Kristines foreldre bor – og først ser det ut til at dagens begivenheter blir en fuktig affære: Regnet pøser ned utafor.

Men så, like før vielsen, titter sola fram.

– Kristine og Snorre går ikke inn i ekteskapet på en lettvint måte. Dette er en veloverveid beslutning, grunnlagt på en overbevisning om Guds vilje, sier prest Rune Solheim.

Brudeparet gir hverandre sitt ja, og kirka bryter ut i stor applaus når de kysser hverandre. Kanskje ligger det en ekstra forventning i lufta. Alle gjestene, over hundre stykker totalt, vet godt hva Snorre og Kristine har venta med – og hva som skal skje nå som de endelig er gift.

Endelig mann og kone! Prest Rune Solheim erklærer Snorre og Kristine for rette ektefolk, og kirka bryter ut i jubel. Foto: Dag Skorstøl

 

Foreldrene til Kristine har selv erfaring med å vente med sex.

– For oss har det vært helt naturlig å leve avholdent til vi er gift. Jeg tror Bibelen er instruksjonsboka for livet, forteller Kristines far, Tormod Sandvik.

Har det vært et forbud i familien?

– Å, nei! Sånn tror vi ikke det fungerer.

Snorre og Kristine fester helt til gjestene begynner å dra hjemover. De får hjelp av familien til å stable sammen stoler og bord. Noen venner av Snorre kommer bort og dulter ham i skulderen.

– Nå skjer det, Krogsgård! Nå er du gift og kan gjøre hva du vil!

Snorre og Kristine setter seg i en taxi som kjører dem til et hotell. Der skal de tilbringe sin første natt som mann og kone.

Som en klam klo

– Vi brukte mye tid på å diskutere hvor langt man kan gå med kjæresten. «Er det synd hvis han tar deg på puppene?», for eksempel. Og «kan han ta på deg under genseren»?, sier Gunhild Maria Hugdal.

36-åringen har, i likhet med Snorre og Kristine, vokst opp i et kristent miljø. Da Gunhild var yngre, opplevde hun at det var et krav at hun skulle vente med sex til hun var gift. Miljøet rundt henne var i overkant fokusert på akkurat dette, sier hun selv.

Det føltes som en klam klo over hele ungdomstida hennes.

– Nå tenker jeg at det var meningsløs bruk av tid og tankekapasitet, sier Gunhild.

En gang, mens hun fortsatt gikk på ungdomsskolen, lufta hun tankene sine for en prest. Det føltes veldig strengt med et totalforbud mot sex før ekteskapet, mente hun. Hun kunne ikke forstå hva det skulle være godt for.

«Hvis du ikke kan bøye deg for Guds bud på dette, kan du ikke kalle deg kristen», svarte presten.

For Gunhild Maria Hugdal føltes det katastrofalt å debutere seksuelt før ekteskapet. Foto: Det teologiske menighetsfakultet / MF

 

Men Gunhild venta ikke til hun var gift. Hun hadde sex for første gang som 18-åring, sammen med sin daværende kjæreste. Det føltes ganske fælt. Katastrofalt, faktisk.

– Jeg sa til venner og familie at jeg ikke lenger kunne leve som kristen. I etterkant tenker jeg at dette er noe jeg kunne vært spart for.

I dag er Gunhild selv utdanna teolog. Etter fire år i prestekjole jobber hun nå med en doktorgrad om kristen, feministisk etikk på Menighetsfakultetet i Oslo, hvor hun blant annet forsker på abortspørsmålet. Selv om Gunhild ikke er enig i det strenge synet på utenomekteskapelig sex, anser hun seg selv som konservativ kristen.

– Jeg er konservativ på den måten at jeg mener seksualitet hører til i trygge og tillitsfulle relasjoner med kjærlighet. Kjærlighet av den typen bærer også med seg drømmen om evighet – men vi vet jo alle at den drømmen ikke alltid realiseres, sier hun.

Men har den klamme kloa fra ungdomstida ført til at sex føles mer skambelagt for henne? Nei, tror Gunhild.

– Seksualitet ble alltid presentert som noe veldig positivt, så lenge det var mellom mann og kone. Jeg har kanskje fått med meg en mer positiv holdning til sex enn jeg ville fått andre steder, sier hun.

Bryllupsnatta

På et spisebord på Grønland i Oslo står det stabler med ubrukte tallerkener av porselen. Snorre og Kristine har ikke hatt tid til å finne plass til alle bryllupsgavene sine ennå. De eier denne leiligheten sammen, og det er en god stund siden de kjøpte den – men Snorre har bodd her alene fram til nå.

Foreløpig har det nybakte ekteparet bare rukket å henge ett bilde på veggen – et bibelsitat. «Gleden i herren er deres styrke», står det.

– Det handler om at man kan være glad, uavhengig av omstendigheter, forklarer Kristine.

Sitatet er også inngravert i gifteringene deres, som selvfølgelig har vært på plass siden bryllupet. Den natta, da Snorre og Kristine kom fram til hotellet, var veien fra døra til senga lang. Først og fremst fordi Kristines antrekk ikke var spesielt samarbeidsvillig.

«Gleden i herren er deres styrke» er et viktig budskap for Snorre og Kristine. Dette sitatet er også inngravert i gifteringene deres. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

 

– Det tok en evighet å ta av seg brudekjolen og alle hårspennene. Etterpå tok jeg på meg en silkeslåbrok, som jeg hadde kjøpt for å være litt fin – det var jo bryllup. Og så satt vi der og prata sammen. Vi visste jo at vi måtte bort til senga på et tidspunkt, sier Kristine.

Klokka ble seks på morgenen før det nybakte ekteparet ble enige om å legge seg. Og da de lå tett inntil hverandre i senga, forsvant den småkleine stemninga fullstendig.

– Vi begynte å ta på hverandre og kysse litt. Og da var det bare… jeg hadde jo aldri sett Snorre naken før, sier Kristine.

– Selvfølgelig var vi nervøse og spente. Men vi hadde prata så mye om det på forhånd, og vi lo masse underveis. Det gjorde at det ikke ble noen stor greie. Og hvis det ikke hadde funka, ville vi prøvd igjen dagen etter.

Men joda – første gang gikk over all forventning, helt uten prestasjonsangst og pinlige situasjoner. Det er både Snorre og Kristine skjønt enige om.

– Og dette her må du ikke si til noen, men det ble to ganger, sier Snorre og ler.

Det nybakte ekteparet har flere bøker med kristent budskap i samlinga si. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Nå som Snorre og Kristine er gift, kan de også flytte sammen. Bryllypsgavene er fortsatt ikke rydda på plass. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Kristine har gitt ham lov til å abonnere på en dyr kaffe som han får i posten én gang i måneden, og nå står han og kverner den. Det hender at han vekker Kristine med kaffe på senga også. Å omgås hverandre tett har blitt helt naturlig for dem.

– På bryllupsreisen syntes Snorre kanskje at jeg var litt vel fri til å gå rundt naken, sier Kristine og ler.

– Ja, hun var ikke snau!

Angrer dere på at dere venta?

– Nei, jeg angrer absolutt ikke. Jeg synes det er skikkelig godt å vite at jeg kan gi det fineste og næreste jeg har til Snorre. Jeg elsker ham, og jeg vet at han elsker meg. Vi kommer til å være sammen hele livet, sier Kristine.

Fordømmelse og skam

Samtidig er paret enige om at det sikkert finnes andre i samme situasjon som ikke har hatt det like enkelt.

– Jeg tror det er mange som har opplevd mye skam opp gjennom tida. Det kan være at de har prøvd å vente, og ikke greid det, eller at de har hatt seksuelle erfaringer de gjerne skulle vært foruten. Da har nok dessverre mange opplevd mye fordømmelse fra andre kristne, sier Kristine.

– Men vi tror på en Gud som alltid står klar med ny nåde og nye sjanser når man har bomma litt.

Snorre og Kristine er glade for at de venta med sex, men de er veldig klar over at alle ikke er enige med dem. – Vi skal ikke dømme andre, sier Snorre. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

 

Hvordan hadde det vært å komme hjem og fortelle foreldrene dine at du har hatt sex uten å være gift?

– Nei, de ville… kanskje de ville sagt «oi»? Eller, huff – nei, jeg vet ikke, sier Kristine.

– Jeg tror de ville sagt noe sånt som «oi, det var kanskje ikke så smart», tipper Snorre.

– Det er to parallelle tanker her. Vi er overbevist om at levereglene i Bibelen er bra, samtidig som vi ikke skal være noen som dømmer andre. Vi mener ikke at du ikke har et godt ekteskap eller samboerskap hvis du velger annerledes enn oss. Absolutt ikke!

Snorre og Kristine understreker at det å vente med sex har gjort at de har fått enda bedre tid til å bygge et sterkt vennskap seg imellom. Det er viktig for forholdet, tror de.

– Sex har vi all verdens tid til å bli gode på, sier Snorre.

► Hør mer om Snorre og Kristine i P3-dokumentaren «Første gang»

Remi Horgar

Dokumentarist Remi Horgar


 

Flere historier fra P3 Dokumentar

 

Renate er ulykkelig forelska i Bård. Snart skal hun gjøre et siste forsøk på å vinne hjertet hans. Klarer hun det? Sjekk ut P3-dokumentaren «En ulykkelig kjærlighetshistorie»!

 

 

Artist Kaja Gunnufsen gikk fra å være «desperat singel» til å bli mor. Hva skal hun lage låter om nå? Sjekk ut P3-dokumentaren «Fra pop til pupp»!


 


 

P3dok som podkast

 

Alle våre radiodokumentarer kan lastes ned som podkast, slik at du kan lytte på dem når du vil – og hvor du vil. Abonner på våre podkaster enten via Itunes eller via RSS.

(NB! All musikk som brukes i våre dokumentarer er ikke nødvendigvis med i podkastversjonene pga. rettigheter. Fullversjonene – slik de blir sendt på radioen – kan du strømme her på vår nettside.)