Langt til bloggtoppen

P3 Dokumentar på TV:

Dokumentarserie i fem deler.

Historier om ung, norsk virkelighet.

Ny dokumentar hver uke:
03.10: Skyldig, jeg?
10.10: Spor 19.

I 2016 blogger nesten 200. 000 nordmenn. Et lite titall av disse, som Fotballfrue, Sophie Elise og Mamma til Michelle, tjener hundretusener av kroner hvert eneste år – takket være produktplassering og reklame.

Men hva med de nesten 200 000 norske bloggerne som ikke tjener penger?

Hva er det som driver dem?

Se hele dokumentaren øverst i saken.

Guro (t.v.) og Pia Kildahl, bedre kjent som Norwaytwins, bruker stadig mer tid på blogg- og videoprosjekter. Aller helst skulle de droppet deltidsjobbene sine og levd på blogginga alene. Foto: Tor Edvin Eliassen, NRK
Guro (t.v.) og Pia Kildahl, bedre kjent som Norwaytwins, bruker stadig mer tid på blogg- og videoprosjekter. Aller helst skulle de droppet deltidsjobbene sine og levd på blogginga alene. Foto: Tor Edvin Eliassen, NRK

 

Norwaytwins

 

Pia og Guro (31) drømmer om å blogge på heltid.

 

− Vi prøver å være oss selv 100 prosent, og det får vi ofte tilbakemeldinger om også – at folk synes vi er ekte. De liker oss fordi vi ikke prøver å være noen andre, sier Pia Kildahl.

Leiligheten hjemme i Moss fungerer ofte som kulisse hun og tvillingsøsteren Guro lager videostoff til deres felles blogg,Norwaytwins. Søstrene lager mat, viser fram innkjøp, tipser om lure oppbevaringsløsninger eller reiser på handletur. Andre faste innslag er dessuten «Taste test», der tvillingene smaker på nye matvarer, samt «Produkter vi har brukt opp» og «Mat på lørdag».

Høres det hverdagslig ut? Det er kanskje ikke så rart. Norwaytwins videoblogger nemlig hver eneste dag. Innleggene er dessuten nøye planlagt: Hver uke lager tvillingene en konkret plan over hva de skal produsere de neste dagene.

− Før satt vi stort sett på sofaen, men jeg føler at vi har blitt flinkere til å komme oss ut nå. Vi finner på ting for at folk skal få noe morsomt å se på, sier Guro.

Et par hundrelapper i måneden

Norwaytwins-bloggen, som også har en tilhørende YouTube-konto, ble opprettet for drøye to år siden. I utgangspunktet hadde søstrene hver sin nettdagbok, forteller Guro.

− Men så fant vi ut at vi heller ville ha et felles prosjekt, for vi har alltid hatt et veldig nært forhold. Det ville være fint å skape noe sammen, sier hun.

− Og siden da har vi ikke gitt oss – for vi synes at dette er ordentlig moro.

Bloggen deres har aldri vært innom den berømte topplista: Vanligvis har Norwaytwins rundt hundre lesere om dagen. Og mens bloggkolleger håver inn 50 000 kroner for et reklamebasert innlegg, tjener Pia og Guro et par hundrelapper i måneden.

− Det vi tjener kan dekke noen av ingrediensene til matlagingsvideoer, for eksempel, sier Guro.

− Men det er ingen store sponsorer som har tatt kontakt med oss. Vi er ikke der. I hvert fall ikke ennå.

 

Vil dele det meste

Selv om Norwaytwins-prosjektet ikke er noen pengemaskin akkurat nå, har tvillingene oppnådd mye annet gjennom blogginga. Brev i posten fra ivrige fans, for eksempel. Og flere nye venner.

− Vi har blitt kjent med mange vi aldri ville blitt kjent med ellers. Det er noe av det fineste med bloggen, synes Pia.

Tilbake i 2014, da de bestemte seg for å opprette Norwaytwins, var de enige om én ting: De skulle dele så mye som mulig. Derfor har de vært åpne om mobbinga de ble utsatt for som barn, og om Pias angstproblemer. Det føles fint å kunne bruke bloggen til å sette fokus på noe viktig.

− Jeg synes en god blogg er at man deler av seg selv. Man skal skrive om det man har lyst til å skrive om, ikke det man tror andre vil lese, mener Guro.

Da hun gjennomgikk en fedmeoperasjon i fjor, fikk leserne være med på deler av prosessen.

− Jeg så på dette som en mulighet til å hjelpe og opplyse folk som skal gjennom det samme. Vi ser at mange av de mest leste innleggene våre handler om operasjonen min, sier hun.

 

Et levebrød?

Guro har gått ned over 40 kilo det siste året, og snart er det Pias tur: I august begynte hun på det innledende kurset hun må gjennom før hun kan møte kirurgen. Kanskje, hvis hun er heldig, er hun klar for operasjon like etter nyttår.

I mellomtiden kan leserne følge med på utviklingen gjennom «Pias vektreise», som er en egen kategori på bloggen. Den blir sannsynligvis mange innlegg de neste månedene.

− Jeg kommer til å dele så mye jeg kan, helt fram til operasjonen. Forhåpentligvis får jeg filmet noen tanker og følelser fra selve operasjonsdagen også, sier Pia.

Både hun og Guro merker at de har utvikla seg mye siden de opprettet bloggen. De er tryggere foran kamera, flinkere til å være åpne om ting, mer kreative enn de var før. Den siste tida har de turt å eksperimentere litt mer også, både innen humor og musikk. Egentlig har de lyst til å drive med dette på heltid, begge to.

− Drømmen er at bloggen gir oss muligheten til å være kreative på fulltid – at vi får muligheten til underholde folk. Vi har blitt så trygge på oss selv at vi klarer å se kvaliteten i det vi gjør, sier Guro.

− Vi vet at vi kan gjøre en god jobb!

 


Fakta om blogging:

– Ordet blogg er avledet av web-logg, altså nettdagbok – og dukket for alvor opp i det norske språket i 2005. I 2002 var det én norsk avisartikkel som inneholdet ordet «blogg». I 2004 var det 25, og i 2005 var det 244 artikler. De siste årene har antallet ligget på rundt 3-4000 artikler. Nesten 200.000 nordmenn blogget i 2016.

– Sophie Elise er bloggdronningen for tiden. I et intervju med Dagens Næringsliv hevdet hun å tjene over fire millioner kroner i 2016.

– Andre toppbloggere er Mamma til Michelle, Fotballfrue og Trines matblogg. De ligger typisk mellom 30.000 og 80.000 unike lesere daglig. Til sammenlikning er det 68.000 som leser papirutgaven til Dagsavisen hver dag.


 

Line Orfjell

Journalist Line Orfjell

Webjørn S. Espeland

Journalist Webjørn S. Espeland


 

Tre om Norwaytwins

 

Norwaytwins ligger kanskje ikke på topplista ennå, men de har mange dedikerte følgere. Noen av dem er kjente fjes.

 

Else Kåss Furuseth (36), humorist

 

Hva liker du ved Norwaytwins?

– Det er for lite usminka bloggsøstre som fokuserer på kos i landet. For første gang i livet en blogg jeg og søstern føler vi kan identifisere oss med!

Hva slags videoer/bloggposter liker du best?

– Jeg liker samtalene med moren – også er min absolutte favoritt «ting de har brukt opp».

Hvor ofte følger du Norwaytins?

– Ofte.

Hvordan oppdaget du dem?

– Søstern tipsa meg!

 

Morten Hegseth Riiber (30), programleder i VGTV

 

Hva liker du ved Norwaytwins?

– Nest etter kjendispar er kjendistvillinger min favorittkonstellasjon, altså. Ashley og Mary-Kate, Tia & Tamara, Marcus & Martinus – you name it. Norwaytwins fyller et hull i bloggmarkedet; joda, vi har speiltvillingene.blogg.no, men de er for små til å være spennende å følge med på. Norwaytwins er så nedpå og folkelige. Og jeg liker at de har bloggholdningen til superstjerner, selv om følgertallene kanskje ikke gir dem hundretusenvis av sponsorkroner. Det er fint og fascinerende med folk som ikke unnskylder seg for å ville bli sett.

Hva slags videoer/bloggposter liker du best?

– Jeg liker best når de åpner glossyboxene sine og anbefaler ukens produkter. Da hygger jeg meg.

Hvor ofte følger du Norwaytwins?

– Jeg leser bloggen når jeg har tid til overs på jobb, ser de på Instagram når de dukker opp i feeden min og hygger meg med dem på YouTube dersom jeg trenger noe ekstra lystig å se på. #norwaytwinsforever

Hvordan oppdaget du dem?

– Jeg ble tipset av en fan av dem.

 

Linnéa Myhre (26), forfatter og tidligere toppblogger

 

Hva liker du ved Norwaytwins?

– Jeg liker at de er så fine og ekte, og at de er så dedikerte i hva de gjør. De koser seg med det, og ser ikke ut til å la seg styre av lesertall og tilbakemeldinger.

Hva slags videoer/bloggposter liker du best?

– Jeg liker de filmene hvor de viser fram ting de har kjøpt. Lurer på hvor de gjør av alt.

Hvor ofte følger du tvillingene?

– Jeg får med meg blogg- og instagramoppdateringer hver dag, mens YouYube-filmene sparer jeg gjerne opp til helgen.

Hvordan oppdaget du dem?

– Jeg fant en av innkjøpsvideoene deres ved en tilfeldighet, og synes de først og fremst var fascinerende. Men i ettertid har jeg begynt å bli genuint glad i dem, og jeg liker å følge med på hva de gjør.

Webjørn S. Espeland

Journalist Webjørn S. Espeland


 

Frederik skrev sine første blogginnlegg hjemme på gutterommet. - Det hadde vært gøy å være på toppen, sier han. Foto: Tor Edvin Eliassen, NRK
Frederik skrev sine første blogginnlegg hjemme på gutterommet. – Det hadde vært gøy å være på toppen, sier han. Foto: Tor Edvin Eliassen, NRK

Ishockey, eldreomsorg og sminke

 

Frederik (17) elsker å skrive om det han brenner for – selv om han får hard motbør i kommentarfeltet.

 

− Jeg har lyst til å gjøre bloggen min til noe mer enn en blogg, sier Frederik Jacobsen.

Han opprettet «Frederik JJ» like før nyttår i fjor. Da hadde han nettopp slettet sitt gamle bloggprosjekt, som het «Life and Food». Det nye prosjektet, som strengt tatt ikke er så nytt lenger, vil han selv beskrive som «litt fashion»: Innleggene er ofte preget av klær, sko og sminke. Sistnevnte er en stor interesse for Frederik, og han lar seg gjerne inspirere av såkalte makeup tutorials – sminke steg for steg – på YouTube.

− Det varierer hvor mye sminke jeg bruker selv, men det kan godt bli en del når jeg er på skolen. Foundation, maskara, litt svart eyeliner… sånne ting. Jeg har fått et par kommentarer på det, men folk er som regel positive, sier han.

− Det blir selvfølgelig en del negativt også – men det prøver jeg å drite i.

Noe av det fineste med bloggen er å kunne skrive om de tingene han brenner for, synes Frederik. Som i vinter, da han publiserte et innlegg om nedskjæringer i helsevesenet. «Jeg har ikke noe i mot flyktninger for alldel, men jeg synes det er fælt at Norge glemmer de eldre og værner om flyktningene», skrev han.

− Jeg føler at bloggen gjør at jeg får tømt hodet litt, på en måte. Det er veldig greit!

https://youtu.be/9Kmx7-zpDqg

 

Om å være annerledes

Frederik har nettopp begynt på sitt siste år på videregående – etter to år på kokkelinja har han nå startet på teknisk- og industriellproduksjon på en helt ny skole. I sommer flyttet han på hybel i Lillehammer, sammen med tre andre fra klassen. Det føles fint å være sin egen herre. Og bloggen? Den skal forhåpentligvis bare vokse de neste månedene, forklarer Frederik. Vanligvis har han rundt 400 besøkende om dagen.

Målet er å bikke 1000 daglige lesere innen året er omme.

− Jeg har begynt å legge større planer nå, videoblogger og giweaways og sånne ting. Det er viktig å ha samarbeidspartnere, så jeg prøver å få til noen møter også – det hadde vært fint å få en avtale med noen innen sminke og mote.

Ved siden av skolen og bloggen er Frederik en av Lillehammers ivrige ishockey-supportere, og flere i miljøet har tatt en titt på bloggen hans.

– Innleggene mine har blitt godt mottatt i supporterklubben, og det er jeg sykt takknemlig for, konstaterer Frederik.

– Men man blir jo alltid akseptert i den gjengen – så lenge man ikke heier på Hamar, da.

I sommer annonserte Frederik at også en annen hobby vil få større plass på bloggen framover: Nå skal han satse stort på musikk. Stilen hans er god og blanda, ifølge ham selv – både rock, pop og jazz har fått plass på repertoaret. Foreløpig går musikkprosjektet veldig fint, konstaterer han – flere spillejobber er i boks allerede.

Frederik har gått to år på kokkelinja, men nå har han begynt på ny skole. Han synes det er vanskelig å bestemme seg for hva han vil bli. Foto: Tor Edvin Eliassen, NRK
Frederik har gått to år på kokkelinja, men nå har han begynt på ny skole. Han synes det er vanskelig å bestemme seg for hva han vil bli. Foto: Tor Edvin Eliassen, NRK

− Det ser lyst ut, ja! Jeg har begynt å ferdigstille den første sangen jeg har skrevet, og jeg skal prøve å få den ut på bloggen så fort som mulig. Låta handler om å være annerledes i samfunnet – litt sånn som meg, egentlig.

En av grunnene til at Frederik valgte å slette den første bloggen sin, var de stygge kommentarene som stadig ramlet inn under innleggene. «Frederik JJ» skulle være en slags ny start – men det tok ikke lang tid før de anonyme kritikerne var på plass igjen.

− De som kommenterer tør jo ikke å bruke sine egne navn, de gjemmer seg bak skjermen istedenfor. Det er egentlig ikke noe å bry seg om, men jeg blir jo lei meg likevel – og begynner å lure på om det er noe gæli med meg.

Slutten på rykteflommen

I slutten av april publiserte Frederik et langt, personlig innlegg på bloggen. Han skrev om mobbinga på barneskolen, følelsen av å ikke passe inn. Og om ryktene rundt legningen hans. «Jeg har jo blitt mobbet for at jeg er homsete, men sannheten er at jeg er Metrosexuell», forklarte Frederik – og understreket at en metroseksuell gutt gjerne liker sminke og styling, uten å være homofil av den grunn.

Men det var da. I midten av august, etter flere måneder med tankekaos, sto Frederik fram som homofil.

− Jeg var veldig nervøs da jeg skrev det på Facebook, særlig fordi det var dagen før skolen begynte etter sommerferien, sier han.

«Det er ikke lett for meg og stå fram med dette, med tanke på hvor mye hates og mobbing jeg har fått. Jeg har fått mange homovitser slengt etter meg de siste 2 årene og har bare ledd av de, men innerst inne har det gjort fryktelig vondt», sto det i statusen.

Endelig kunne han være åpen om det han hadde gått og grubla på så lenge.

Facebook-status-3

– Etter at jeg publiserte blogginnlegget hvor jeg kom ut som metroseksuell, gikk jeg noen nye runder med meg selv. Det tok sin tid, men jeg fant jo ut av det til slutt. Nå har jeg gjort det, og det føles utrolig bra, sier Frederik.

− Og fra nå av slipper jeg alle spørsmål og rykter rundt det.

Både kompiser og familie støtter ham fullt ut, forteller han – og han har fått mange hyggelige tilbakemeldinger på Facebook. Foreløpig har ikke bloggleserne til Fredrik fått vite noe ennå, men det kommer kanskje et innlegg etter hvert. Det har liksom ingen hast.

− Men responsen fra folk rundt meg har vært helt fantastisk så langt, sier Frederik.

− Jeg kunne ikke drømt om noen bedre vennegjeng!

Line Orfjell

Journalist Line Orfjell