Studine søker deltidsjobb

Denne dokumentaren er laget for Radiodokumentaren på P2.
Av Silje Ese Haugen. Teknisk regi Kjetil Hansen. Konsulent Kari Hesthamar.
NRK Radiodokumentar på P2



 

D a dokumentarist Silje Ese Haugen satte inn en annonse i avisen for å skaffe seg deltidsjobb, mottok hun 50 telefoner fra godt voksne menn som ville kjøpe sex.
Det var ingen kvinner som ringte og hun fikk ikke ett seriøst jobbtilbud.
 
– Jeg var helt uforberedt på den underverdene jeg skulle få innblikk i, jeg ville jo skaffe meg en vanlig studentjobb, ikke bli prostituert.
Mennene var rett på sak og spurte om jeg kunne suge, massere, ha samleie og om jeg kunne støvsuge i sexy undertøy. Det var sjokkerende og ubehagelig, og jeg opplevde flere av dem som truende.
 
Hadde hun oppdaga en skjult arena for sexssalg? Eller oppsøkte mennene bevisst unge jenter som ikke selger sex?
 

Hør dokumentaren
Sitat start
Det er ikke sånn at du kunne tatt en sånn liten snarjobb med en gammel mann?



 

Dundundun

Alt av interesse

 

– Jeg har prøvd å lese litt mellom linjene. Det er ikke sånn at du kunne tatt deg en liten snarjobb med en gammel mann? Sånn kosejobb? Uten samleie, altså. Jeg er pensjonist, så jeg får ikke reisning til samleie. Jeg tenkte å ligge og kose, om du i tilfelle kunne suge, gjør du det? Ikke? Jeg har akkurat passert 70…
– Jeg er bare 20 år, er ikke det litt rart, da?
– Nei, det kunne vært ålreit for meg.
 
Silje Ese Haugen (Foto: Jonas Jeremiassen Tomter, NRK)Denne telefonsamtalen og flere av samme art fant sted da Silje ville finne ut om responskulturen på annonsemarket i Aftenposten hadde endret seg i løpet av 11 år. I 2001 var det ikke et eneste seriøst tilbud å oppdrive etter at annonsen ”Kvinnelig student søker deltidsjobb. Alt av interesse” stod på trykk Aftenposten. I stedet ble hun nedringt av menn som ville betale henne for sex.

 
Nysgjerrig på om hun hadde snublet inn i en skjult arena for sexsalg setter hun 11 år senere inn en identisk annonse for å se om hun fortsatt ville få slibrige telefoner. Hvorfor kontakter menn uskyldige jenter via en annonse i avisen når det florerer av profesjonelle eskortesider på nettet? Silje rekker bare så vidt å stille seg spørsmålet før telefonen begynner å ringe.
 
– Jeg lurte på om du hadde noe å tilby meg jeg? En intimopplevlse oppleve nakenhet sammen? Men det spørs jo hva du vil tillate deg og hva du føler det er verdt i kroner.

Studine søker deltidsjobb

Annonsen i Aftenposten resulterte i over 30 telefoner fra menn mellom 45 og 90 år. Silje satt den eksakt samme annonsen inn i både Bergens Tidene og Adresseavisen, men fikk ikke svar på noen av dem. Som forventet fikk hun heller ingen svar på annonsen hvor hun utga seg for å være mannlig student. Ordene “student” og “studine” skal helt uoffisielt være nøkkelord som brukes av prosituerte i annonser, og signaliserer tydeligvis at man som student trenger penger og dermed er åpen for det meste.

I Aftenpostens annonseavdeling har de aldri hørt om at kvinnelige annonsører blir kontaktet av menn som vil kjøpe sex.

Illustrasjonsfoto: Rashid Akrim, NRK
Politiet i Oslo har mottatt svært få anmeldelser for lignende forhold, så fenomenet er ukjent også for dem.
 
– Jeg tenkte på en ung dame å ha sex med. Når du er så ubegrenset og skriver “alt av interesse”, så kan det ligge noe bak. Det har i hvert fall vist seg å være sånn før, forteller en av mennene som ringer til Silje.

Opphissende telefonsamtaler

I mylderet av sleske, gamle menn finner Silje ut at de ofte kontakter uskyldige jenter fordi de er ute etter noen som ikke er ekte prostituerte, men også fordi de som resultat av den nye sexkjøpsloven er redde for å bli tatt av politiet.

[soundquote image=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/04/studine-soundquotethumb1.jpg» mp3=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/04/menn_om_hvorfor_uskyldige_jenter.mp3″ quote=»Vil ikke ha prostituerte»]

May-Len Skilbrei (Foto: Pressefoto / Fafo.no)May-Len Skillbrei er prositusjonsforsker og mener at mange menn foretrekker å jakte på kvinner, jenter, som aldri har hatt sex før.
 
Til Siljes forskrekkelse forteller hun at det for mange menn kan være opphissende nok bare å ringe til jenter som egentlig ikke selger seg for å spørre om sex. Flere av Siljes slibrige

telefonsamtaler kan ha vært nok for mannen i andre enden av røret.

Sitat start
Dette krever ingen medisinutdannelse, det er bare en god, avslappende massasje, hvis du skjønner hva jeg mener. Det er ikke vulgært på noen som helst måte, bare en forenklet massasje som gjør at jeg føler velbehag og kan slappe av.

Silje fant aldri en deltidsjobb. Burde hun ha unngått å oppgi kjønn for å få seriøse jobbhenvendelser? Er annonseplassen i Aftenposten faktisk et sted for skjult prositusjon?

Hør hele dokumentaren i toppen av siden. Har du opplevd noe lignende? Fortell om det i kommentarfeltet, eller send en epost.

BylinebildeMadeleine Delp Bergsjø
Madeleine.Delp.Bergsjo@nrk.no

 


 

Dundundun

Hør telefonsamtalene

 

Samtalene er anonymisert ved hjelp av skuespillere, men er gjengitt ordrett.

[soundquote mp3=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/04/annonse_golf_nett.mp3″ format=»large» heading=»Mann 1″ description=»- Litt mer enn en vanlig massasje» size=»2,5mb» duration=»2:44″]

[soundquote mp3=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/04/annonse13_nett.mp3″ format=»large» heading=»Mann 2″ description=»- Det er ikke sånn at du kunne tatt en sånn liten snarjobb med en gammel mann?» size=»1,2mb» duration=»01:19″]

[soundquote mp3=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/04/annonse_sorkedalen_nett.mp3″ format=»large» heading=»Mann 3″ description=»- Når du er så ubegrenset å skriver Alt av interesse så kan det ligge noe bak.» size=»1,8mb» duration=»02:00″]

 
Dundundun

Er dette en sexannonse?

Da Silje Ese Haugen satte inn denne annonse i avisen for å skaffe seg deltidsjobb, mottok hun 50 telefoner fra godt voksne menn som ville kjøpe sex. Det var ingen kvinner som ringte og hun fikk ikke ett seriøst jobbtilbud. Var det noe feil på annonsen? Silje tok med seg annonsen ut på gata for sjekke om innholdet kunne feiltolkes. Se videoen under.

Dundundun

 

Kåtheten gjør menn blinde

Frode Thuen er psykolog, professor, forfatter og forsker. Han setter spørsmålstegn ved motivene til menn som gir denne type respons på den trykte annonsen.

– Kanskje vedkommende har tenkt at det har vært en slags invitt, eller håpet på det.

– Hvem er det som ringer?

– Menn som er underernærte på, eller opptatt av å dekke seksuelle behov. De har tolket annonsen i seksuell retning, mer enn det som er rimelig.

Thuen forteller at det er mange menn som er villige til å gå veldig langt for å få sex, og at akkurat denne metoden ikke er veldig annerledes enn andre forsøk på å få seg noe.

– De bryr seg heller ikke om sexkjøploven, og tror kanskje at dette er en mer sofistikert måte å gjøre det på, enn å for eksempel finne prostituerte på gata.

– Hvorfor er lysten så sterk?

– Undersøkelser viser at menn generelt er mer interessert i sex og variasjon enn kvinner. Selv om man ser tydelige kjønnsforskjeller, ser man også forskjeller internt blant menn. De aller fleste vil ikke tolke et seksuelt budskap inn i en sånn annonse, mens andre ser muligheten og tar den.

Sitat start
Jeg kan ikke se for meg at dette er modne, harmoniske eller spesielt velfungerende menn.

– Hvorfor tar de ikke et nei for et nei?

– De kan bli veldig fikserte på dette. Jeg kan ikke se for meg at dette er modne, harmoniske eller spesielt velfungerende menn, men at det kanskje er mer stakkarslige typer. Dersom en jente eller kvinne får en slik henvendelse, bør hun begrense seg fra denne personen, og være tydelig på at dette ikke er et interessant tilbud.

– For enkelte vil det være vanskelig å skille mellom disse seksuelle henvendelsene og seksuelle fetisjer, men forskjellen eksisterer?

– Fellesnevneren for disse er kanskje fikserthet, en lukket form for seksualitet. En blir kun tent av dette spesielle, og låser seg til det. Dermed klarer de ikke å se at kvinnen ikke er interessert, de klarer ikke å stille seg utenfor sin egen tenning. De ser heller ikke at en annen virkelighet enn deres egen er gjeldende.

BylinebildeKatrine Opdahl
katrine.opdahl@nrk.no

Psykolog Frode Thuen (Foto Odd Mehus, Aftenposten)
Psykolog Frode Thuen (Foto: Odd Mehus, Aftenposten)


Dundundun

 

Programleder sextrakassert i 8 år

Blant alle henvendelsene Silje Ese Haugen fikk da annonsen stod på trykk, dukket han hun mener er “Trusemannen” opp.

– Jeg fikk en del overhyggelige tekstmeldinger som liksom var feilsendte, fra en som het “Ove” fra Rogaland. Da jeg søkte opp nummeret, skjønte jeg fort at dette var en av identitetene til “Trusemannen».

“Trusemannen” fikk sin femte dom da han i februar 2012 ble dømt til 11 måneders ubetinget fengsel for å ha plaget unge jenter og kvinner på nett og mobiltelefon. Med uoppfordrete forespørsler om brukte truser og tights, kan hans oppførsel trygt karakteriseres som seksuelt krenkende. Saken blir av hans advokat beskrevet som trist, grunnet den dømtes alvorlige psykiske lidelse, “med en betydelig svekket evne til en realistisk vurdering av sitt forhold til andre mennesker”.

Det var først da Telenor anmeldte mannen for bedrageri og svindel for rundt 200.000 kroner, at politiet igjen kunne anholde mannen som er diagnostisert med Aspergers syndrom. Hans forrige dom ble sonet i 2009, da han ble dømt til åtte måneders fengsel.

På Facebook har mange av mannens ofre funnet sammen i gruppa “STOPP G-STRENG/TRUSEMANNEN”, hvor de blant annet har kartlagt flere av mannens identiteter og mobilnummer, med et ønske om å opplyse, advare og hjelpe andre i samme situasjon.

– Mer og mer utspekulert

Line Victoria Husby (29) er ei av jentene som ble kontaktet av det hun mener er “Trusemannen” gjentatte ganger. Hun var progamvertinne i TV2s interaktive program “Sonen” da hun fikk den første henvendelsen, og i hele åtte år plaget han henne med uønskede tekstmeldinger og oppringninger.

– Jeg opplevde at han ble mer og mer utspekulert i måten han tok kontakt på. Med meldinger som “Hei, gøy i går?”, er det for mange naturlig å svare med “Feil nummer”, eller “Hvem er du?”. Da har han etter min oppfatning fått den kontakten han ønsker, og etter kort tid vris innholdet i meldingene om til sex. Selv om han stadig skiftet telefonnummer, kjente jeg igjen tekstmeldingene på ordlyden hans.

Line Victoria Husby (Foto: Linevictoria.no)
Misforstått anonymitet

– Hvorfor tror du at noen velger å ta kontakt med ukjente mennesker på denne måten?

– Hvis man ser bort i fra “Trusemannen”, tror jeg mange misforstår sin egen anonymitet på Internett og mobil. Man er jo ikke anonym, men jeg vil tro at mange får et lite kick i hverdagen av å holde på som dette. Hadde noen svart med “Ok, vi møtes på Bislett Kebab om to timer”, så hadde det aldri i verden blitt noe møte. Jeg er ganske sikker på at det hadde ødelagt hele fantasien.

Natt til lørdag 21. januar 2006 legger Line Victoria ut nummeret til mannen på tv-skjermen, med oppfordringer om å pepre han med tekstmeldinger. Tre dager senere er hun forsidemat i Dagbladet, hvor det blant annet står at hun “hevder å ha blitt trakassert”.

– Der og da mente jeg at jeg hadde gjort noe riktig. Da avisforsiden kom følte jeg meg veldig liten, og at det ble vinklet som at jeg bare var irritert på en seer. Så kom debatten om hvor mye offentlige tv-personligheter skal tåle. Jeg oppfatter meg selv som hardbarka, og dermed burde jeg tåle det.

I Dagbladet-artikkelen beklaget TV2 programlederens handling. Line Victoria måtte legge seg flat og be om unnskyldning.

– Hvorfor svarte du på tekstmeldingene du fikk?

– For min egen selvfølelse. Det var deilig å kunne ta igjen med skarpe svar.

– Hva skjedde dersom du ikke responderte på henvendelsene du fikk?

– Han kunne slutte i en periode, men så startet det opp igjen. Ofte med

Sitat start
Det var deilig å kunne ta igjen.

oppringninger også, han kunne finne på å koble meg inn i gruppesamtaler med helt ukjente mennesker.

– Bør anmelde

– Jeg får vondt inni meg når jeg tenker på alle de unge jentene som får henvendelser fra ham, spesielt de som ikke tør å si ifra til foreldrene sine. Får man slike henvendelser på mobil eller nett, bør man anmelde. Dette er jo voksne mennesker som vet hva de holder på med.

Selv om “Trusemannen” er i fengsel, tror ikke Line Victoria at sextrakasseringen er over.

– Jeg tror han enkelt kommer til å kontakte folk igjen. Dessverre. Etter min mening kommer han aldri til å slutte, det er for fristende. Det er synd at det slås hardere ned på bedrageriet enn all trakasseringen. Det er kjipt for alle som har anmeldt ham, kjempesynd. For meg er det verste redselen for at det finnes copycats der ute. Det kan man jo ikke se bort fra.

BylinebildeKatrine Opdahl
katrine.opdahl@nrk.no



Har du opplevd seksuell trakassering? Fortell om det i kommentarfeltet.



P3.no presiserer at jentene som har samlet informasjon etter trakasseringen opplever at det i stor grad kommer fra samme person. Line Victoria Husby forteller at de gangene hun var i kontakt med politiet fikk bekreftet at det var «Trusemannen» fra Buskerud som hadde kontaktet henne.

 

Dundundun

Hvordan tolkes egentlig annonsen din? (Illustrasjonsfoto: Rashid Akrim, NRK)
Hvordan tolkes egentlig annonsen din? (Illustrasjonsfoto: Rashid Akrim, NRK)

Slik unngår du de verste telefonene

 

Finn.no har med årene blitt det nye rubrikkmarkedet. Silje satt inn en annonse med teksten “Student søker billig hybel. Hyggelig og ryddig student trenger et billig krypinn i Oslo-området. Supert om du slår på tråden” og la ved et bilde av seg selv. Samme kveld begynte de rare tekstmeldingene å komme:

– Hei, har billig hybel om du er lydig?

Ukjent problemstilling

Lars Vinden (Pressefoto / Finn.no)Lars Vinden er ansvarlig for forbrukertrygghet i Finn. Han jobber for at brukerne skal ha en trygg og god opplevelse, prøver å begrense svindel og lureri og passer på hva som er lov og ikke lov til å ha i annonsene.
 
Han har ingen erfaring med at folk prøver å selge sex direkte via annonser, men indirekte ved at at jenter som legger ut boligønsker og annonser kan få slibrige tilbakemeldinger og tilbud. Eksempelvis billig eller til og med gratis leie i bytte mot spesifikke tjenester.

– Vi oppfatter ikke dette som et stort problem. Vi har over 3 millioner annonser i året og jeg kan telle henvendelsene som gjelder denne problemstillingen på én hånd. Det er en marginal problemstilling for oss sånn sett, men det er noe vi tar på alvor likevel, sier Vinden.
 
Finn-annonsen gir mer uskyldige resultater enn annonsen i Aftenposten. Silje blir blant annet bedt på date av jevnaldrende, og det mener Vinden kan ha noe med det vedlagte bildet å gjøre.

– Hun har ikke gjort noe galt i annonsen, men ser man ung og attraktiv ut på bildet vedlagt annonsen kan man få mer oppmerksomhet enn ønskelig, sier han.

Annonseråd

På spørsmål om hva man konkret kan gjøre med en annonse for å slippe unna de verste telefonene, har Vinden et par helt enkle råd:
 
– Jeg ville tenkt nøye gjennom om jeg ville lagt ved bilde i annonsen. Det er et tveegget sverd; på den ene siden får du vist hvem du er for de seriøse utleierne, på den andre siden kan noen få lyst til å kontakte deg av ymse årsaker, sier han.

Sitat start
Hei. Har en hybel du kan få nesten gratis. Med på alt?

Ellers råder han jenter på jakt etter bolig til å holde annonsen så informativ og saklig som mulig. Han mener det kan lønne seg å heller oppgi en mailadresse enn et telefonnummer, men da må man igjen tenke på tilgjengeligheten for de seriøse utleierne. Ellers råder han jenter til å unngå ord av typen “ung”, “søt” og “pen” og heller være nøytral og nevne egenskaper som er viktig for leietaker. Opplysninger som at man er et ordensmenneske som betaler i tide, har fast jobb og til og med at man er i et forhold kan resultere i at man blir kontaktet av seriøse utleiere i stedet for de gamle grisene. Man kan spørre seg om det i det hele tatt er nødvendig å oppgi kjønn.

– Jeg vet ikke om jeg vil gi det som et generelt råd, men det er ikke nødvendigvis relevant for utleier å vite om du er jente eller gutt, avslutter Vinden.

BylinebildeMadeleine Delp Bergsjø
Madeleine.Delp.Bergsjo@nrk.no



Dundundun
 

Illustrasjonsfoto: Rashid Akrim, NRK
Illustrasjonsfoto: Rashid Akrim, NRK

– Stol på magefølelsen

 

Når en fantasi – det være boligsøkende studiner, drømmen om pene kjendiser, erotisk massasje fra en 20-åring eller brukte truser – settes ut i live, er det et par ting man bør være bevisst på, enten man blir oppsøkt, eller er oppsøkende. 

Grensen mellom en seksuell fetisj og seksuell trakassering kan oppfattes som tynn, spesielt når ukjente menn begynner å ta kontakt.

Svein Skeid

Svein Skeid er leder i LLHs, Diagnoseutvalg Revise F65 og arkitekten bak den norske friskmeldingen av fetisjisme og sadomasochisme i 2010. 

– Helt først, hva er en fetisj?

– Tradisjonelt defineres fetisjisme som seksuell tenning på bestemte gjenstander, klesstykker eller legemsdeler hos partneren. Noen vanlige fetisjer er sko og støvler, føtter, lær, og gummi. Fetisjisme kan også defineres som en aktivitet, for eksempel en avtalt maktrollelek mellom samtykkende parter, også kalt bdsm eller sadomasochisme.

Skeid påpeker at fetisj vanligvis er mer enn å tenne på “døde gjenstander”. Vanligvis må det være et menneske tilstede.

– Vi snakker om samtykkende voksne som kler seg i fetisj til gjensidig nytelse. Gleden av å se og bli sett. Fetisjer og fetisjisme er ganske vanlig i samfunnet. Det amerikanske Kinsey-instituttet regner med at 5-10 prosent av befolkningen praktiserer en eller annen form for bdsm og fetisjisme.

– Hvor går grensen mellom en forespørsel og trakassering?

– Forskjellen på en forespørsel og seksuell trakassering vil jeg si er “informert samtykke”. Det innebærer blant annet at begge parter må ha “samtykkekompetanse”, det vil vanligvis si at man er over seksuell lavalder og at begge parter har en gjensidig forståelse av hva som skal foregå. 

– Fetisj og bdsm er noe begge parter ønsker og oppsøker, og det skal være berikende for begge parter. 

Etter hvert som fetisj og bdsm blir mer allment akseptert i samfunnet, ser Skeid en mulig fare for at overgripere kan prøve å bortforklare sine handlinger ved å påstå at det var fetisj og sadomasochisme, slik den såkalte MMS-legerettsaken viste.

Mange av ofrene for uønskede tilnærminger på nett og mobil er svært unge, ned i barnealder.

Sitat start
Føles noe galt, så er det antagelig dét.

– Hvordan kan en forebygge seksuelle overgrep?

– For om mulig å forebygge seksuelle overgrep i forbindelse med fetisjisme, anbefaler jeg foreldre å utvise en positiv interesse for hva unge foretar seg på Internett, for eksempel hvem de chatter med og hva de eventuelt avtaler med fremmede.

For de som vurderer å treffe folk de har møtt i sosiale forum, har Skeid en oppfordring om å stille utdypende spørsmål om vedkommendes formål med møtet.

– Dersom vedkommende nekter å svare, eller ikke har noe godt svar på de spørsmålene som er viktige for deg, la for all del være å møte vedkommende. Har ikke den andre parten respekt for dine spørsmål, er sjansen liten for at parten respekterer deg når dere faktisk møtes.

– Stol på magefølelsen din. Føles noe galt, så er det antagelig det.

BylinebildeKatrine Opdahl
katrine.opdahl@nrk.no

 

Dundundun

«Har stor kuk, vil pule»

Det er mange måter å søke kontakt på. Noen bruker sprittusj og nærmeste offentlige toalett.

En kondom flyter i en sølepytt utenfor det offentlige toalettet ved Sognsvann. Vi åpner døra, og utedasslukta slår imot oss. Kontaktannonser av det mer direkte slaget er skriblet på veggene. «Har stor kuk, vil pule», og et telefonnummer. Se bildene under.

[artikkelgalleri galleriartikkelid=»2653″]


 

P3dok som podkast

Alle våre radiodokumentarer kan lastes ned som podkast, slik at du kan lytte på dem når du vil – og hvor du vil. Abonner på våre podkaster enten via Itunes eller via RSS.

(NB! Musikken som brukes i våre dokumentarer er ikke med i podkastversjonene pga. rettigheter. Fullversjonene – slik de blir sendt på radioen – kan du strømme direkte på toppen av siden.)