Norsktoppen!

De 30 beste norske låtene akkurat nå – samlet i en hendig Spotify- og WiMP-liste.

Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge. (Foto: Kim Erlandsen)
Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge. (Foto: Kim Erlandsen)

P3 gir deg til enhver tid den beste, norske musikken samlet i Wimp- og Spotify-lista «Norsktoppen».

Norsk musikk har sannsynligvis aldri vært viktigere – eller bedre – enn akkurat nå. Nivået er skyhøyt og interessen er stor, enten vi snakker om pop, rock, rap, metal, elektronika eller andre sjangre.

– Ny, norsk musikk er en hovedsatsing for NRK P3. Vi jobber kontinuerlig med å finne de beste nye artistene og låtene som setter spor i folks liv. Musikken som farge- og lydlegger en definerende periode eller epoke, sier P3s musikksjef Mats Borch Bugge.

I P3 hyller vi i tillegg våre hjemlige leverandører av magiske musikkøyeblikk gjennom P3 Gull og Urørtfinalen, og gjennom hele festivalsommeren var det mange norske artister som utmerket seg i våre anmelderes ører.  

En jungel av lyd

Det er med andre ord gode tider for populærmusikalske patrioter om dagen. Men det er en jungel der ute – og dét skaper et luksusproblem: Hvilke låter representerer kremen av kremen her til lands akkurat nå?

Dette spørsmålet ønsker vi i P3 å besvare med en ukentlig oppdatert liste over det vi mener er de 30 mest essensielle låtene akkurat nå – tilgjengelig både i Spotify og WiMP. 

Sjekk ut listen her – eller hør direkte nederst i saken:

NRK P3: Nytt norsk – i Spotify | NRK P3: Nytt norsk – i WiMP
Kaveh på Øyafestivalen 2014. Foto: Rashid Akrim / NRK P3
Kaveh på Øyafestivalen 2014. Foto: Rashid Akrim / NRK P3

– Ta temperaturen på norsk musikk

Listen utarbeides av P3s musikkmedarbeidere, og tar utgangspunkt i hele spennvidden du vil oppleve i løpet av en dag i selskap med kanalen. Musikksjef Mats Borch Bugge utdyper:

–  Tendensen er at ny, norsk musikk stadig oftere finner veien over landegrensene og etablerer seg på hitlister rundt om i verden. Det er stas, og derfor lanserer vi nå listen «NRK P3 – nytt norsk», der 30 ferske favorittlåter fra P3s musikkunivers skal skinne samlet. Folk hører på P3 for å bli oppdatert på hva som til en hver tid rører seg, og nå vil folk kunne ta temperaturen på norsk musikk ukentlig.

Listen vil oppdateres hver tirsdag – følg med på disse sidene, eller følg listen direkte i Spotify eller WiMP. 

 • Norvegi

  🙂

 • FrodeFF

  «Folk hører på P3 for å bli oppdatert på hva som til en hver tid rører seg, og nå vil folk kunne ta temperaturen på norsk musikk ukentlig.»

  Dette er nok en sannhet med modifikasjoner. Folk på arbeidsplasser bruker gjerne P3 til lå maskere støyen på arbeidsplassen, men at de følger med for å oppdatere seg skal godt gjøres når de som frisører står med en klippemaskin i hånden eller som snekkere står med sirkelsagen på 3000 omdr. min. Ellers har jeg inntrykk at P3 har blitt ekskludert fra hjemmene og erstattet av streaming som Spotify og Wimp…

  Når det er sagt, har P3 seg selv å takke for å totalt mislykkes i å være trendsettende. Å høre på P3 er som å seg på NRK generelt, bare repriser etter repriser…

  • Prikken1

   Hør p4, Radio Norge, lokale radiostasjoner og du hører mye «gammelt». Når p4 fortsatt kan spille Wrecking Ball av Miley Cyrus som om det var kjempeaktuell og det nyeste som har kommet, så blir jeg irritert. Det går mye i Toto, Queen, Miley Cyrus og Gotye/Kimbra på p4… Det er vel og bra, og det treffer nok mange. Men det er ikke veldig ny musikk som akkurat er sluppet.

   Det p3 gjør er å plukke opp nye sanger, flere fra artister/band som er ukjente. De lar de få spilletid. Det er fantastisk og fører til at mange søker de opp på spotify som du nevner. Jeg kan snakke for meg selv og si at mye av det nye som jeg hører på har jeg hørt på p3 først. Det tror jeg ikke at jeg er alene om.

   En jeg kjenner godt er snekker og hører mye på radio, og da fra hørselsvernet. Da fungerer radioen både som lyddemper, men samtidig underholdning og noe en hører på. Det er nok mange som han, som plukker opp ny musikk, og senere søker de opp. Når du og sier at NRK bare har repriser, er jo det litt av greia. Det å spille populære sanger flere ganger er jo hele poenget. Men p3 greier hvertfall å fornye seg og spille musikk som er nytt og aktuelt. Vil du høre repriser svitsjer du over til p4, Radio Norge.

   Det jeg prøver å si er at jo, p3 oppdaterer folk på musikkfronten. I tillegg er de trendsettende og ikke basert på repriser.

   • LuciferRising523

    Jeg oppdager ny og gammel musikk på P13, NRKs nye flaggskip. Hør på Atlantis, Apocalypso, Felbergs Loft eller gode gamle Harald Are Lund.

 • William Freebird Ekornsæter

  Husker jeg så Deathcrush for første gang da dem varmet opp for Dillinger Escape Plan på parkteatret, de var relativt ukjent akkurat då, kult å se at de har komt så lang nå. Jeg fortjener ett »before it was cool» klistremerke

  • LuciferRising523

   Du fortjener «bedre sent enn aldri»-klistremerke. Jeg så dem i mai 2010. Du så dem i oktober 2013. De spilte på Øya i 2011 og Roskilde i 2012. De var «snakkis» allerede sommeren 2010.

   • William Freebird Ekornsæter

    Fuck…

  • Mattis Finstad Hansen

   Fantastisk konsert!

 • Eirik Sognnes

  Takk for at dikka også laga lister for Wimp 🙂

 • fanystad

  Av alle disse var det kun Deathcrush jeg har hørt. Så jeg kan nok ikke en ting om norsk musikk..

 • patrokolus

  Jeg savner Popul Vuh «Queen of all Queens, og Georg Keller Band «Burning Fire» – de er ikke på 78 plater men på Lp, som går på 33 Rpm (Rounds per minute». Håper noen snart legger ned Spotify, de ødelegger rocken, rock albumet, pop-genren, osv. De tilbyr latterlige honorarer, det er noe svensk møl akkurat som Bjørn Borg undertøy og Nordby Kjøpesenter

 • Chased Coincidences

  Og så – tilbake til Prince, Robbie Robbertson, Pink Floyd……..eller til nød, SWAY, før han ble kjedelige Espen Lind

 • Lars Hansen

  Ingen Todd Terje nei, ikke særlig overraskende fra den gjengen.

  edit: Tommel opp for I Was A King, imidlertid.

 • Geir B

  Kult! Kortid kommer Berrgenteipen?

 • LuciferRising523

  Bleurghhhhh… Hihi. Jeg kjøpte nettopp den splitter nye Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso UFO-skiva Astrorgasm From The Inner Space. På vinyl. Ellers må jeg si at denne (se link) er noe av det beste jeg har oppdaget på en stund – den er ikke helt ny, men stadig aktuell. Stå på folkens! http://youtu.be/U-neadtsvzg

 • LuciferRising523

  PS, det jeg nevnte var ikke norsk, men f*** Norge!!! Skal vi klappe oss selv på ryggen nå, og føle oss så bra fordi Peter Nortugh vinner VM i skiflyging? Eller skal vi heller ta til takke med det aller beste, enten det kommer fra Japan, Canada eller Indonesia? Jeg er ikke med på det der «heia Norge, vi må støtte de nårske artistene, ellers blir de lei seg»-opplegget.

 • simen

  Hvor er Hjerteslag? Pokal istedenfor? Er dere seriøse?

 • Malin

  Sophie elise – lionheart? Hvor er den? Det er tøft som blogger å gi ut en låt, i tillegg har/er den høyt opp på listene, dette er det norske folk vil høre 🙂

  • LuciferRising523

   Hva mener du med «Det er tøft som blogger å gi ut en låt»?

 • larsa1101

  Og hvor er Svømmebasseng??

 • Sondre

  Helt latterlig at ondt blod ikke er med.

 • philisofia

  Typisk: Ikke en skikkelig rock n’ roll-låt!!! Hva med «Whatever happen» med Petter Baarli???

 • tsengebretsen

  .. Og hvor er denne? Er kanskje ikke hip nok for p3. https://www.youtube.com/watch?v=2jMB-p4ZWTs

 • FrodeFF

  Redaksjonens totale mangel på kunnskap er bevist nok en gang. Det blir automatisk feil å promotere listepop som «de beste» norske låtene. Spesielt for dem som faktisk har musikksmak.

  At redaksjonen gjentakende ganger setter seg til doms over musikk er utrolig arrogant når det hele baseres på musikksmaken, eller rettere mangelen på den. Liste-musikk er ikke et kriterie for god musikk, men for musikk som blir hørt mye. Og som alle vet, er folkesjela en smule smakløs. På dette grunnlag baserer redaksjonen sine «lister». Det er også dette som er redaksjonens gjentakende flopp og burde forlengs ha vært grunnlag for oppsigelse. Dere er overhodet ikke verdige lønnen norske skattebetalere spanderer på dere. Sette i sammen spillelister av andre spillelister… seriøst?

  Hvis dere viser slik forakt for musikk og viktigheten av dens innhold, hvorfor jobber dere da med musikk?

  • All makt åt Tengil

   Et supert innlegg! Jeg synes NRK sin avdeling for 14-25-års lyttergruppe er temmelig kjip jeg óg. Det er synd at p3 ikke benytter seg av folk med musikalsk ballast, slik som p2 i alle år har gjort. Kriteriene for å være musikk»journalist» i redaksjonen kan sammenlignes med å skrive for se&hør, Kvinner og Klær osv. Hvor mange ganger må en høre om by:larm, linnea dahle, kvelertak, highasadyke og maja vik. Foruten Kvelertak er vel bandet Staer det norske ensemblet som turnerer mest – og hvem i alle dager i p3 har hørt om Staer? Jeg mener at norsk musikkbransje er for dus med hva som skjer på p3 og deres ansatte.

  • tomnormanntrender

   «At redaksjonen gjentakende ganger setter seg til doms over musikk er utrolig arrogant »

   «Og som alle vet, er folkesjela en smule smakløs.»

   Hehe, dagens dobbeltmoral.

   • FrodeFF

    Hva er dobbeltmoralistisk ved å påpeke at medier i dag hjernevasker publikum med simpel musikk. Gjenkjennelsesfaktoren er noe av det mest viktige for å kunne slå igjennom hos de store massene. Når så mediene forer folk med det samme om igjen og om igjen drukner de virkelig gode komposisjonene i masseprodusert skitt. P3 er en av verstingene når det kommer til spredning av og hjernevasking med middelmådig musikk.

    • Steinar Karlsen

     Så sant som det er sagt!

  • Steinar Karlsen

   HEAR! HEAR!

   HEAR! HEAR!

 • Urbeka

  «Folk hører på P3 for å bli oppdatert på hva som til en hver tid rører seg» Dette er noe av det mest komiske jeg har hørt dette året. P3 har gjennom økende kommersialisering og fokus på sine innbilte målgrupper i aksellererende grad spilt seg selv ut av relevans og er ikke i nærheten av den innflytelse de hadde på norsk kulturliv for 10 år siden. Sannheten er at de fleste som virkelig ønsker å følge med på hva som skjer når det gjelder både norsk og internasjonal musikk har sluttet å høre på P3.

  • Steinar Karlsen

   HEAR! HEAR!

 • Eivind Eriksen

  Å kalle engelskspråklig musikk for norsk blir som å kalle sushi for en norsk matrett fordi han eller hun som spiser det er født og oppvokst i Norge.

  • Skoffelompa

   Når komponist, tekstforfatter og utøver er norsk, vil det vel være feil å kalle musikken engelsk, selv om språkdrakten er engelsk? Hvis din logikk skulle følges, måtte all musikk som er skapt innenfor en gitt sjanger, identifiseres med opprinnelseslandet for sjangeren. Uansett språk. Det blir feil

  • Steinar Karlsen

   Og alle norske forfattere som oversettes til engelsk må da bytte statsborgerskap? 😉

 • Falsum

  Skal ta en lytt på denne, da det er en håndfull jeg ikke kjenner.
  Savner umiddelbart Team Me som er aktuelle med ny skive nå. Den høres svært bra ut.

  • Magnus

   Team Me er da første sang på Spotify lista der.

   • MariusAsp

    Lista oppdateres løpende. En ny låt fra Team Me kom inn i dag.

    Hilsen Marius, P3 Musikk

 • Tommy Lyng

  Gabrielle på 16. plass! Javel…

  • Steinar Karlsen

   Ja kan du forstå hva hun gjør på en liste over….musikk?

 • Steinar Karlsen

  Musikk?!?!?
  Kjære P3, musikk er komponert, orkestrert og bygget opp gjennom møysommelig arbeid av musikere.
  Det er IKKE programmert på et gutte(jente)rom.

  Ønsker dere et eksempel på norsk MUSIKK? Lytt til siste Major Parkinson (Twilight Cinema).
  Her finner du mer musikk, og musikalitet, en alt P3 har spilt til sammen siste 5 år!

  At kommersielle kanaler lar seg presse til å spille musikken plateselskapet har planlagt skal være «sommerens hit» er en ting. NRK derimot, som har mulighet til å promotere skikkelig musikk, og ikke trenger å la seg presse av plateselskapene, er enda være da de bare dilter etter og spiller svadaen uansett.

  Virker på meg som musikkredaksjonen består av en gjeng folk som fornekter voksenalderen og klorer seg fast til fjortisåra med nebb og klør.

  • Stian Nilsen

   Jeg synes oppriktig synd på deg. Når bitterheten slipper taket vil du forhåpentligvis kunne se ting litt klarere, og innse at musikk ikke bare er DEG og DITT.

 • trieste

  Bra liste. Hva skulle en gjort uten P3.

 • Vegard Dahl

  Nå er jo ikke disse listene basert på hva som nødvendigvis er best musikk kvalitets messig. Nå er de basert på antall spillinger. Ergo de mest populære låtene…..
  Ingen grunn til å ta på vei og klage på journalistene, kommersialiseringen osv osv….

 • Peter Bering

  Norge har abdisert og underkastet seg søppelet fra USA i slik grad at unge nordmenn nå bare lever og ånder for å bidra med USA-konformt søppel og kanskje, «tenk om, giid», bli invitert til selveste «Amerika» for å vise hvor perfekt mentalt utslettet de er.

 • egil jensen

  Hvorfor ligger det kommentarer her som ble postet for flere måneder siden?

 • Bender

  Hvor er Trippy Turtle?

 • Stian Nicolaysen

  Ivan Ave – Low Jams finnes på Spotify nå. Burde gjøre rom til en låt derfra på den lista!

 • mjau123

  Er det ikke noen knapp eller noe sånt som gjør at man får åpnet listen i spotify-programmet på pcen?

  • Anne Lijane

   Samme med Wimp 🙂

 • Lynxal

  Akkurat nå: Ida Jenshus og Shallow River.

 • Kefirmelk-kefirikkjekaffe

  Slem hemoroide-heter Norges mest seriøse hit!

 • Gerd Upnes

  Hvorfor er det ikke mulig å finne denne listen i Wimp??
  Det er jo heller ingen kobling mellom denne nettsaken og Wimp, slik at man kan høre sangene i det ordentlige Wimp.

 • Guest

  Jeg er kul

 • jon

  bare dårlige huff izabell

 • Trond Mathis

  spidergawd da?

 • Flavio Duarte Andersen

  hvorfor finner jeg ikke listen i spotify når jeg skrivern inn?? alts NRK P3 Norsktoppen