En reise gjennom indievåren

Det er vårløsning for helt ålreite indiepoputgivelser i disse tider. Vår anmelder Jørgen Hegstad ser nærmere på ti av dem.

Hver måned kommer det altfor mange utgivelser til at en ussel musikkredaksjon rekker å ta for seg alle sammen – ikke minst i indiesfæren, der lyttebunken svaier faretruende og kiler den den dårlige samvittigheten på daglig basis.

Det betyr ikke at det ikke finnes gull å grave fram fra de alternative gruvene. Vår største nerd på området, anmelder Jørgen Hegstad, gir deg en kjapp gjennomgang av det som er verdt å notere seg av brustne hjerter i durstemt landskap de siste par ukene.

Wild NothingEmpty Estate EP

Jack Tatum går stadig lengre vekk, heldigvis, fra det etter hvert forflatede uttrykket «shoegaze». 2012s Nocturne var et steg i den retning, men Empty Estate EP er nærmest som en gjenfødelse å regne. Det låter lettere, åpnere og mer ryddig, og det kler ham. Spesielt på åpningssporet «The Body In Rainfall», noe av det beste fra den kanten.

 

Big Eyes: Almost Famous

Jeg hadde med en låt fra denne trioen på ukens Best akkurat nå-miksteip også, men jeg er så glad i dette bandet at flere lydeksempler må frem i lyset. De er en del av et av Seattles mest spennende alt-rockmiljø for tiden, bestående av nittitallsnikkende band med sterke, kvinnelige frontfigurer (sjekk også Swearin’ og Waxahatchee). Åpningssporet på Almost Famous setter standarden for hvordan denne type fuzz skal høres ut.


DungeonesseDungeonesse

Dette er det nokså snodige two-step/r&b-prosjektet til Jenn Wasner fra det normalt sett langt dunklere kunstrockbandet Wye Oak, men som en del av Dungeonesse blir hennes røst nærmest kommersielt appellerende. Dog ikke mer enn at dette blir gitt ut på den strenge etiketten Secretly Canadian, men resultatet er såpass catchy og vakkert at det kan nå et publikum Wasner vanligvis ikke har noen befatning med.

Attic LightsSuper De Luxe

Skotsk band som på dette albumet blir i overkant puslete og generisk, litt på grunn av at vokalist Kev Sherry har en tendens til å synge som om han serenaderer en gjeng svenske backpackere rundt et bål på Ko Phagnan. Åpningssporet og singel «Say You Love Me», derimot – en herlig, smånostalgisk tripp tilbake til nittitallets Weezer. Høres ut som en 2013-oppdatering av Rivers Cuomos b-spor «Susanne».


The Phoenix FoundationFandango

Dette New Zealandske bandet fikk sitt gjennombrudd med det veldig fine albumet Buffalo (2010), men Fandango låter dessverre sjelden som noe annet en mindre fantasifull og slappere utgave av dette, og har fått velfortjent hard medfart også. Hadde bare flere låter vært av kaliberet til «The Captain».


Team SpiritTeam Spirit EP

Ayad Al Adhamy sluttet som keyboardist i småstore Passion Pit for å satse på punk-popprosjektet Team Spirit. Bra for oss! Dette er svært festlige saker, catchy og småskittent, ofte akkompagnert av relativt vulgære videoer (google på eget ansvar). Team Spirit EP er debut-EPen, fem nydelig låter i den samme tåkete tralten. Her er bestelåten «MRDR It’s OK».


Shannon And The ClamsDreams In The Rat House

Et bandprosjekt som aldri kommer til å bli noe annet enn kuriøst. Denne Californiaduoen lager femtitalls-doowoplåter med svært skitten lyd, blandet med en grei porsjon blues og garasjerock. Over femten låter blir det en munnfull det krever innsats for å svelge, men i små doser er det absolutt lyttverdig – som på «Rip Van Winkle».


Saturday Looks Good To MeOne Kiss To End It All

Jeg har alltid heiet på SLGTM, fordi Fred Thomas har levert en temmelig stødig strøm av sukkersøt pop av den typen som roper etter bærenett med potettrykk og jenter med prikkete sommerkjoler og hårbånd, og sannelig er ikke mannens åttende album også full av den type inntrykk. Alt treffer ikke like godt, men liker du høydepunktet «Invisible Friend», er det mye godt å finne her.


KissesHeart In L.A.

Det finnes flere bra band som består av ektepar (The Weepies! Mates Of State! The Handsome Family!), og Kisses føyer seg inn i denne gjengen. Selv om deres relativt dansbare elektropop noen ganger blir forglemmelig, som Bear In Heaven på sine minst inspirerte øyeblikk, er det tilløp til storhet både hist og her.


DeathfixDeathfix

Dette er, av alle ting, det eksperimentelle powerpopbandet til trommeslageren i det nådeløse punkrockbandet Fugazi – Brendan Canty, med kumpaner. Over et helt album blir det vel mye eksperimentering og vel lite pop for undertegnede, men når det sitter snakker vi Cheap Trick-riff og Big Star-refreng som tar pusten fra en.

Jørgen Hegstad

Har du noen favoritter fra den siste tiden å dele? Bruk kommentarfeltet! 

 • Ole Peder Brandtzæg

  Flott samling! «Teenage», singelen fra Veronica Falls’ siste skive, er en av årets bedre poplåter i min bok. «3am Spiritual» fra Smith Westerns’ kommende plate er også fin.

  • Veronica Falls er dritbra, men litt for gammel for denne listen, fant jeg ut. Veldig spent på Smith Westerns-albumet! Svært nysgjerrig på hva Jagwar Ma, Camera Obscura, Hanni El Khatib og Band À Part kan levere utover sommeren også.

 • FrodeFF

  Bare så synd at vi som ikkje har tryneboka blir nektet å høre på….

  • Enig!

  • Knoppen14

   Ja, snakk om å la seg bruke som vervekanal. Pinlig!

  • Ole Peder Brandtzæg

   Hva er det du mener?

   • Knoppen14

    Hvorfor legge ut de omtalte låtene kun til lytting i Spotify, sånn at kun de som har Spotify får hørt dem? Hvorfor ikke benytte en åpen avspiller, som feks Soundcloud el.l., sånn at man ikke trenger å være tilknyttet Spotify (og dermed Facebook)? Dette ligner på skjult markedsføring, – ikke verdig NRK! Jeg vet at man godt kan finne fram til låtene på egenhånd, – men det er ikke poenget.

    • Ole Peder Brandtzæg

     Ser den, men man må da vitterlig ikke ha Facebook for å ha Spotify? Dessuten ligger jo ikke alt lovlig tilgjengelig (eller tilgjengelig overhodet) på åpne avspillere som SoundCloud, YouTube o.l. (Ikke at jeg skal påstå at artister får enorme inntekter fra streaming.) I tillegg kommer spørsmålet om Hegstad skal bruke tiden sin på å lete opp låtene på SoundCloud eller skrive…

    • speed400

     Hva er problemet med å finne disse låtene på youtube omg, litt mer fantasy kanskje du trenger !!??

     • Knoppen14

      Som jeg nevner så er det absolutt ikke noe problem å finne låtene i andre kanaler! Men, dette er et prinsipielt spørsmål. NRK er allmennkringkasteren i Norge og har en del krav til sin produksjon når det gjelder variert program og innhold, feks skal en gitt andel foregå på nynorsk og det skal ikke være åpen reklame for kommersielle interesser for å nevne noe. Derfor passer det ikke inn i NRK sin profil å ha sine musikkanmeldelser kobler til EN kommersiell avspiller. Så enkelt som det. Og disse kravene kan ikke lempes på med ressursbruk som begrunnelse.

 • Ole Peppe
 • FraOven

  En referanse til 90-talls-Weezer er for min del nok til å sjekke ut Attic Lights. For to uker siden slapp Captain, We’re Sinking ut sitt andre album «The Future Is Cancelled», perfekt poppunk og årets til nå beste plate. Også har Lemuria akkurat gitt ut en 7″ og Bad Ideas’ Compromise er også solid

 • Pingback: NRK Lydverket » Spilleliste mandag 27. mai()

 • Fossum

  Genial tråd!
  Lager du ofte sånne?
  -og er det bare treige meg som ikke får det med meg..?

  • Takk, du! Dette er første gangen, men det kan kjapt bli flere. Det bruker jo å hope seg opp noen ganger i året!