Napster er tilbake

Strømmetjenesten Napster er klar for Norge og ønsker å konkurrere ut Spotify og WiMP.

Tirsdag ble enda en leverandør av musikk levert digitalt klar for det norske markedet. Napster, som opprinnelig oppstod som en fildelingstjeneste i 1999, er nå klar for Norge og 13 andre europeiske land.

– Det er plass til flere

Napster var i sin opprinnelige form med på å skape en kultur for deling av musikk på nettet, men måtte i 2001 legges ned etter kritikk om ulovlig fildeling. I 2005 åpnet de igjen for lovlig salg av musikk og nå ønsker de å bli størst på strømming ved å «gjøre det enkelt å oppdage ny musikk», som de selv sier det.

Napster er som de konkurrende tjenestene også tilgjengelig på mobile enheter både i online og offline modus. Foto: Promo.
Napster er som de konkurrende tjenestene også tilgjengelig på mobile enheter både i online og offline modus. Foto: Promo.

Med et stadig voksende strømmemarked der norske forbrukere allerede har Spotify, WiMP og Beat tror Napster det er plass til flere.

– Det er plass til flere konkurrenter i det voksende norske strømmemarkedet. Norge er et foregangsland på strømming, og for kundene vil det være bra å ha flere gode tjenester som kjemper om å være best. Napster ønsker særlig å utfordre Spotify ved å gjøre det enklere å oppdage ny musikk, sier Daniel Torkildsen som representerer Napster i Norge, til P3.no.

– Tilbyr lydbøker

Han mener Napster har noe unikt å tilføre markedet som andre tjenester ikke har.

– Napster tilbyr lydbøker, live-konserter og redaksjonelt innhold, i tillegg til å ha det samme store biblioteket som konkurrentene.

Den nye utgaven av Napster tilbyr, i likhet med sine konkurrenter, en 30 dagers gratis prøveperiode. Dersom man blir abonnent koster det 99 kroner i måneden å få tilgang til katalogen på over 20 millioner låter og en rekke tilleggstjenester.

WiMP-redaktør Bjørn Hammershaug jobber for at deres tjeneste skal være det foretrukne valget. Foto: Promo.
WiMP-redaktør Bjørn Hammershaug jobber for at deres tjeneste skal være det foretrukne valget. Foto: Promo.

Hvis man forsøker å opprette en slik prøveperiode blir man imidlertid bedt om å oppgi kredittkort-detaljer. Når prøveperioden er over vil man så automatisk bli trukket 99 kroner i måneden fra kredittkortet.

–  Dette er fordi man skal ha mulighet til å fortsette abonnementet etter gratisperioden på 30 dager. Man står fritt til ikke å fortsette om man ikke ønsker det. Dette er tilsvarende hva Netflix har valgt i Norge, sier Torkildsen.

– Det foretrukne valget

Fra tirsdag er det mulig å bruke Napster til å lytte til strømmet musikk i blant annet Norge, Sverige og Danmark, Belgia, Finland, Irland, Luxemburg, Portugal, Spania, Sveits og Nederland.

Den norske strømmetjenesten WiMP mener det er naturlig at antallet aktører øker når markedet vokser og er offensive i sin holdning til konkurransen.

– WiMP er mer enn et blinkende søkerfelt på en datamaskin. Vi skal være et levende sted der du blir veiledet og guidet inn i musikken. Vi skal gi deg ferske musikktips, være først med nyhetene og rett og slett det foretrukne valget for deg som er glad i musikk, mener WiMP-redaktør Bjørn Hammershaug.

Kommunikasjonssjef Kristin Castillo Eldnes understreker for øvrig at WiMP har en unik posisjon en unik posisjon med redaksjonell lokal tilnærming.

–  Den siste tiden har vi blant annet kjørt i gang WiMP Live, vår konsertsatsning der våre brukere allerede nå kan høre konserter av artister som Jonas Alaska, Gabrielle Aplin og Jake Bugg, WiMP DIY, som lar usignerte artister få musikken sin i WiMP og andre tjenester som WiMP Professional, som lar bedrifter bruke WiMP og før sommerferien kommer også WiMP HiFi med lossless for de som er opptatt av bedre lydkvalitet, sier hun.

– Veldig mange konkurrenter

Rasmus Rex Pedersen ved Roskilde Universitet skriver en avhandling om musikeres vilkår etter den digitale revolusjonen. Til NTB sier han at strømmemarkedet er vanskelig å komme inn på.

– Napster kommer til å være enda en spiller på et marked hvor det er veldig mange konkurrenter for øyeblikket. Grunnleggende er det ikke plass til så mange konkurrerende tjenester, mener han.

 • Thomaqz

  Wimp med Lossless…Konge…endelig god lyd på streaming 🙂

 • woff987

  Det var ikke mange på Napster den gang jeg var der, gitt. Det var den gang man rippet egne kjøpte og betalte cdplater og delte med andre fordi andre delte sine med deg. Det falt ingen inn at det var ulovlig, og det var vel knapt ulovlig heller. Ikke en gang plateselskapene tenkte slik..men så begynte Napster å vokse..hehe.

 • Niccolado

  Så langt er Spotify den beste. Napster er 50 kr dyrere enn det abonnementet jeg har i dag hos Spotify (49,- kr pr md.) og hos Wimp liker jeg ikke den ekle airklienten. Dermed er saken grei for min del. Spotify!

 • Pingback: KASSETTEN ER DEN NYE VINYLEN! : Paris Robbed My Soul()

 • RealJon233

  Topp at det her markedet får mer press og konkuranse, der er mye å gå på. Er det de samme folkene som eier/kontrollerer Napster som før i tiden?

 • Alexander Karlstad

  Spotify har også en web-avspiller 🙂

 • Pingback: WiMP`s venner - Side 6()

 • Pingback: Data til musikk Bedre lyd på Wimp - Side 3()

 • MarcoDiCaprio

  Fikk startet opp prøveperioden på Napster i går. Jeg synes virkelig det er helt krise at det ikke finnes et eget program man bruker, føler den nettspilleren er rotete og vanskelig. Synes også det burde gå an å importere spillelister fra andre steder (iTunes, Spotify, Wimp). Døvt å ikke ha tilgang til de gamle spillelistene sine. Hvis det viser seg at jeg ikke kan noen ting, og at det finnes funskjoner for dette, vennligst si ifra

 • MonsieurMerde

  Spotify trenger i hvert fall virkelig flere konkurrenter. De har utviklet oppdateringer som i lang tid har crashet både på eldre Mac’er og i Windows. Og på tross av mengder av henvendelser fra fortvilte brukere over mange måneder har selskapet vært utrolig laidback og tydeligvis lite bekymret over å skulle miste kunder. Brukerforumene tyter over av oppskrifter på hvordan en kan laste opp gamle versjoner av Spotify og blokkere den automatiske oppdateringen. Say no more! Jeg bytter når som helst, og er neppe den eneste!

 • Pingback: P3.no Musikk » Apple lanserte iTunes Radio()

 • Pingback: P3.no Musikk » – Slik blir musikkens framtid()