Slik kan du hjelpe flyktningene

Flyktningekrisen preger en hel verden, og mange har et ønske om å hjelpe. Sjekk ut hvordan her!

Over 59 millioner mennesker er nå på flukt i verden, viser tall fra Flyktninghjelpen. De flykter fra krig, sult og konflikt, i håp om et bedre liv. Dette er det høyeste tallet siden IDCM begynte å føre statistikk i 1989.

LES: Dette er NRKs temadag – Flukten til Europa

Her er oversikten over hvordan du kan hjelpe dem.

Slå av en prat

Det er aldri feil å slå av en prat. Enten du møter en flyktning på den lokale kneipa, i gata eller mellom reolene i nærbutikken, vær inkluderende og trivelig. Kontakt i hverdagen er viktig for å vise at de er velkomne. Kanskje kan du hjelpe dem med å fylle ut søknader eller andre skjemaer, bistå i bruk av nettbank, e-post og så videre. All hjelp er god hjelp!

LES OGSÅ: 38 miniportretter fra Kos

Syns du det er vanskelig å oppsøke fremmede mennesker alene, kan du for eksempel bli flyktningeguide gjennom Røde Kors, eller folkevenn gjennom Norsk folkehjelp.

Bli flyktningeguide hos Røde Kors her
Bli folkevenn gjennom Norsk Folkehjelp her



Flyktningene kommer seg stadig lenger nord i Europa. Slik ble de mottatt i Tyskland på onsdag.


Gi bort navnet ditt

Din underskrift kan utgjøre en forskjell. Underskriftskampanjer har gjennom tidene blitt brukt som et hjelpemiddel for folk som ønsker å vise sin støtte til en sak. Til en hver tid har menneskerettighets-organisasjonen Amnesty flere underskriftskampanjer gående. De kan du lese mer om her:

Skriv under på Amnestys aksjoner her


Invitér på en aktivitet!

Den første tiden i et nytt land kan være preget av mye venting, usikkerhet og stillesitting. Er du kanskje en student som ikke har så mye penger å gi bort, men som likevel er villig til å donere bort noe av tiden din?

LES OGSÅ: Norges lengste kø

Hvis du tar kontakt med flyktningtjenesten der du bor, er det ikke verre enn å spørre om det finnes noen som trenger en kompis eller velkommen-til-oss-fadder. I stedet for å sitte pal på mottaket og vente, kanskje de vil bli med på bowling, løkkefotball eller en rolig piknik i marka.

Mange organiserer seg nå gjennom lokale Facebook-grupper for å engasjere seg og for å være med på ulike aktiviteter. «Refugees Welcome To Norway» har laget en oversikt:

Oversikt over de lokale Facebook-gruppene finner du her


Se hva de lokale flyktningemottakene trenger:
[googlemaps https://www.google.com/maps/d/embed?mid=z0o_SngptUGs.ksPphsyARLz8&w=750&h=600]


Tilby husly

Er det noe den siste tiden har vist, er det at du ikke trenger å være hotellmilliardær for å gi husly til mennesker i nød. Facebook-gruppa «Har du plass til en ekstra i hjemmet ditt» har på kort tid fått over 4000 medlemmer, og det er dessuten opprettet en egen nettside for de som vil registrere sin velvilje. Vil du åpne hjemmet ditt?

Registrer din interesse hos Tilfluktshjem.no

Har du plass til å huse noen som trenger det? Registrer deg på Tilfluktshjem.no. (Foto: Skjermdump)
Har du plass til å huse noen som trenger det? Registrer deg på Tilfluktshjem.no. (Foto: Skjermdump)

Bli verge

Barn har vanligvis foreldre som verger, men noen av menneskene som ankommer Norge er barn som har reist uten foreldrene sine. Disse har et spesielt behov for tilsyn, og trenger voksne de kan være trygge på. Vergen skal være en juridisk erstatter for foreldrene og tale barnets sak i møte med offentlige instanser som skole og helsevesen.

LES OGSÅ: Filmer om å være på flukt

Anne Aakervik, som har vært representant for 17 år gamle Omid Tinzai i løpet av hans ti måneder lange opphold i Norge, sier til NRK at vergerollen er en givende oppgave.

– Det er en veldig berikende oppgave. Jeg får masse påfyll, men det er også krevende. Du må ha evne til å få kontakt med barn og ungdom, forstå deg på det norske samfunnet og kjenne barnas rettigheter, sier hun.

Les mer og fyll ut søknad på vergemål.no

Anne Aakervik er representant for 17 år gamle Omid Tinzai. Hun er blant annet med ham på møter med norske myndigheter. (Foto: Dag Trinh, NRK)
Anne Aakervik er representant for 17 år gamle Omid Tinzai. Hun er blant annet med ham på møter med norske myndigheter. (Foto: Dag Trinh, NRK)

Gi penger

Som Tom Hjertholm i Norsk Folkehjelp påpeker overfor NRK Møre og Romsdal, har engasjementet for å hjelpe vært stort også i distriktsnorge.

De har fått inn enormt med klær og leker, og nå er det egentlig andre ting de trenger mer. Det er ingen stor nyhet, dette: Å donere en pengesum til en eller flere av de humanitære organisasjonene, liten eller stor, er fortsatt god hjelp til selvhjelp.

Her kan du hjelpe:

Denne listen er utarbeidet på bakgrunn av info fra de humanitære organisasjonene Røde Kors, NOAS, Amnesty, Norsk Folkehjelp, Flyktninghjelpen, Leger uten grenser, Kirkens nødhjelp, Redd barna, CARE, Norwac, SOS Barnebyer og Caritas Norge.

Flyktninghjelpen:
SMS «flukt» til 2454 (200,-)
Bli fadder
Start din egen innsamling

Røde Kors
SMS «FLUKT» til 2272 (200,-)
Gi via gavetelefon, kontonummer, eller på annen måte.

Norsk Folkehjelp
SMS FLUKT til 2160 (200,-)
Gi enkeltbeløp eller start din egen innsamling.

NOAS (Norsk Organisasjon for Asylsøkere)
SMS «NOAS» til 2160 (100,-)
Bli fastgiver.

Leger Uten Grenser
SMS «LEGE HJELP» til 2377 (100,-)
Bli fastgiver.

Kirkens Nødhjelp
SMS «AKUTT» til 2468 (200,-)
Gi en gave.

Redd Barna
SMS «FLUKT» til 2434 (200,-)
Gi en gave.

Care
Start din egen innsamling eller gi et enkeltbeløp.

NORWAC
Gi et engangsbeløp – via bankoverføring eller Paypal.

SOS Barnebyer
Ring 820 44 708 (200,-)
Eller gi din støtte på andre måter.

Caritas Norge
Gi en donasjon

TIPS: Det er lurt å sjekke om organisasjonen du vil gi penger til er godkjent av Innsamlingskontrollen. Når de har godkjent en organisasjon forplikter den seg til å følge spesielle regnskapsregler og underlegger seg ekstern kontroll. Det gjør at man er trygg på at pengene man donerer kommer trygt frem.

Sjekk hvilke organisasjoner som er godkjent her

Har du andre tips til hvordan man kan hjelpe mennesker på flukt? Legg igjen din beskjed i kommentarfeltet.