Usikker fremtid for Øya i Middelalderparken

Denne uken arrangeres Øyafestivalen for ellevte gang i Middelalderparken i Oslo. Om to år kan det hende de må flytte.

– Byggearbeidet vil påvirke festivalen, men akkurat hvordan er det for tidlig å si, sier fungerende informasjonssjef i Jernbaneverket Øst, Trude Isaksen.

Arbeidet det er snakk om er utbedring av Follobanen, som går langs det gamle jernbanesporet rett bak Middelalderparken i Oslo. Parken er hjemsted for tre av hovedstadens festivaler, inkludert Øyafestivalen.

Kulturetaten i Oslo har nå begynt å tenke på alternative områder som kan huse Øya i de årene det står på som verst. Aktuelle valg skal være «Ola Narr»-området på Tøyen, Ekebergsletta og Tøyenparken ved Munch-museet.

Omfattende arbeid

Når de omfattende anleggsarbeidene starter i 2013/14 vil det merkes i områdene rundt.

– Anleggsperioden kan by på utfordringer og de første årene er nok de som er tyngst, sier Isaksen.

Les også: Nytt dobbeltspor Oslo-Ski

Se hvor jernbanetraseen skal gå her (den blå dammen er Vannspeilet i Middelalderparken):

De røde strekene indikerer hvor jernbanesporene vil gå. (Foto: Bioforsk/Jernbaneverket)
De røde strekene indikerer hvor jernbanesporene vil gå. (Foto: Bioforsk/Jernbaneverket)

Jernbaneverket har vært i to møter med ledelsen til Øyafestivalen for å diskutere hvorvidt de er nødt til å finne seg et annet sted å være om et par års tid.

– Vi er opptatt av at vi samarbeider for å finne løsninger, sier Isaksen og vil foreløpig ikke utelukke at festivalen fortsatt kan arrangeres i parken også under arbeidene.

Ingen konkrete flytteplaner

Pressesjef i Øyafestivalen, Jonas Prangerød. (Foto: Scanpix)
Pressesjef i Øyafestivalen, Jonas Prangerød. (Foto: Scanpix)

Festivalen på sin side er mest opptatt av å komme seg igjennom årets arrangement, før de begynner å tenke på fremtiden.

– Vi har ingen konkrete planer om å flytte festivalen foreløpig, fokuset er nå på å gjennomføre årets festival og så kommer vi til å ta innover oss de signalene som kommer om parkens fremtid utover høsten, sier pressesjef Jonas Prangerød.

I mellomtiden har Kulturetaten, som leier ut Middelalderparken til Øyafestivalen, satt i gang noen prosesser slik at de ikke skal bli tatt på senga når den tid kommer.

– Selv om det ikke startes noen anleggsarbeider til neste år, så var det viktig for oss å melde i fra med en gang slik at vi har en plan B. Øya er en viktig musikkfestival for Oslo, sier Anne Olaisen, seksjonsleder for Kultureiendommer.

De har kontinuerlig dialog med festivalen og sier at begge parter forbereder seg på å flytte midlertidig.

– Hvor sannsynlig det er kan jeg ikke si, men det er et såpass viktig arrangement at vi kan ikke overlate det til tilfeldighetene.

Les også: P3 gir deg Øya-opplevelsen

Glade i området

Det er ti år siden Øyafestivalen flyttet til Middelalderparken, etter å ha startet på Kalvøya i 1999. Nærheten til sentrum var en viktig årsak til at de valgte Middelalderparken som festivalområde.

– Vi er veldig glade i området og liker å holde til så tett på byen at det er mulig å ha sånne ting som Øyanatt. Øya hadde også utgangspunkt i et lite knippe utesteder i Oslo, så for oss er Middelalderparken et veldig godt sted å arrangere festival, sier Prangerød.

Etterhvert har Øyafestivalen knyttet sterke bånd til flere og flere av byens konsert- og utesteder, og når Middelalderparken stenger på kvelden fortsetter konsertene innendørs i sentrum gjennom konseptet Øyanatt. Det arrangeres også en omfattende klubbdag før selve festivalen starter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Middelalderparken er såpass sentrumsnært at hovedtrafikkåren inn til Oslo sentrum går rett ved siden av området. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)
Middelalderparken er såpass sentrumsnært at hovedtrafikkåren inn til Oslo sentrum går rett ved siden av området. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

Utfordring å flytte

Hvis de blir nødt til å flytte ut av parken under anleggsperioden kan det bli vanskelig å finne et like godt egnet område, mener Prangerød.

– Det blir en utfordring å finne et område med like god sentrumsnærhet. Men vi har ikke hatt noen konkret planprosess for det her, så det er vanskelig for meg å si hva alternativene er eller hvilken form Øyafestivalen kan ha dersom det er aktuelt å ha det noe annet sted. Sånn det ligger an nå så har vi tankene våre på Middelalderparken og ønsker å bruke den, så får vi se om det er mulig.

Jernbaneverket melder at det er mye som gjenstår før konkrete planer er på plass, men Trude Isaksen understreker at parken også kommer til å bli større etter at arbeidet med Follobanen er ferdig.

– Vi får håpe det også kommer muligheter og ikke bare utfordringer.

Les også: Øya 2010 oppsummert