– Shit, det der var drøyt!

Det er reaksjonen Abu og Tara Lina håper du får når du ser deres nettserie Tabu med Abu, som hadde premiere i går. Se første episode her!

Se alle episodene her!


I kveld klokka 19.00 kan du se første episode av Tabu med Abu, nettserien der Abubakar Hussain (26) og Tara Lina Shahin (18) tar tak i tabuer om innvandrere – Et bisart talkshow med 100 prosent usensurert humor.

– Istedetfor å skrive en kronikk, eller ha en debatt på Dagsnytt 18, der man ikke kommer fram til noe, vil vi blåse opp fordommene, forteller Abubakar Hussain, som nå er aktuell med en ny nettserie og kaller seg for Abu.

– Jeg ble stoppa av politiet helt tilfeldig

 

Opplevde rasisme

Mange kjenner til Abu og Tara fra sosiale medier, og begge har mange følgere både på Twitter, Facebook og Vine. Det var også her reisen til Tabu med Abu begynte, etter at Abubakar starta den mye omtalte hashtagtråden «#HvisJegVarHvit».

– Jeg ble stoppa av politiet helt tilfeldig på vei hjem fra jobb, uten noen grunn. Det har skjedd meg flere ganger, og jeg fikk rett og slett behov for et utbrudd på Twitter. Det var min måte å reagere på. Deretter tok hashtaggen helt av, og Dagbladet ringte meg samme kveld og spurte om jeg ville skrive om hvorfor jeg starta den, sier Abu.

Tre dager senere ringte NRK og spurte om han ville være med å lage en ny nettserie.

– Jeg har aldri vært så glad i hele mitt liv. Jeg har prøvd å gjøre noe med livet mitt i det siste, men har bare vært en veldig dårlig pakkis – som man kaller det. Jeg er ikke utdanna, og jeg jobba som butikksjef i en Apple-butikk. Dette er en veldig bra og ny start for meg.

Ikke Dagsnytt 18

I Tabu med Abu er Abubakar Hussain talkshow-vert og får besøk av alt fra politikere og bloggere til musikere og skuespillere. Tara Lina Shahin er utegående reporter, i tillegg til å være Abus veldig bestemte høyre hånd i studio.

– Jeg håper folk skjønner hvor teite fordommene er

 

– Vi håper at folk vil tenke «Oi,shit. Det der var drøyt», samtidig som de ler av det og skjønner hvor sykt teit fordommene er, sier Abu.

I følge både Abu og Tara blir nettserien en veldig annerledes type drøy underholdning og tabuer tatt opp av helt andre karakterer enn det folk har sett tidligere.

– Det er en 18-åring og en pakkis fra Lørenskog som skal snakke om fordommer, og få folk til å skjønne at det er mongo, sier Tara, og legger til at de ikke er så godtroende at de tror hobbyrasistene og «kommentarfelt-folka» kommer til ta poengene.

Hør Abu bli intervjuet av Radio Migrapolis.

Tabu med Abu-intervju med Migrapolis

 

Bror/søster-forhold

tiwtter
Printscreen av meldingen Tara fikk av Abu om å være med i serien.

Da Abu fikk tilbud om å lage en ny nettserie for NRK kjente han bare Tara gjennom Twitter, men ville gjerne ha enne med på laget.

– Jeg satt på togstasjonen i Oslo og venta på toget mitt hjem til Stokke, da jeg plutselig fikk melding fra en pakkis på Facebook. Det var Abu. Jeg har faktisk printscreen, forteller Tara.

Abu måtte godprate med henne, før hun sa ja.

– Jeg var sykt usikker, hadde sosial angst og gud vet hva. Det er kleint å si, men det er også noe av det beste som har skjedd i mitt liv. Det er noe jeg alltid har hatt lyst til, men det handler om å tørre.

Etter at Tara Lina begynte å jobbe for med Abu, bytta hun videregående skole fra Stokke til Oslo for å slippe å bruke så mye tid på å pendle.

Har blitt pensum

Og allerede har det serien vil sette søkelys på blitt tatt ordentlig tak i. Tabu med Abu har nemlig blitt pensum i samfunnsfag for videregående skole. Gjennom åtte oppgaver skal elevene diskutere relevante temaer i klassen.

– Jeg fikk sjokk da jeg leste det. Å være pensum er kult. Jeg ble dritglad. Da har jeg jo fått til noe av det jeg ville, at folk diskuterer fordommene. Jeg håper det blir flere oppgaver, sier Abu.

Se traileren som oppgaven er basert på her:

La oss bli med på en samfunnsfagstime med Abu og Tara. Her er noen av spørsmålene fra pensum som elevene får beskjed om å diskutere i klassen:

Oppgave 1)

Abubakar fekk både og ros og ris, og somme meinte han var rasistisk med motsett forteikn. Kva meiner de?
Abu: Det var ikke rasistisk ment fra min side. Det var sånn ‘straight up’: hadde jeg vært hvit så hadde livet mitt vært litt enklere i Norge. Det kan man ikke se bort i fra. Bare med tanke på navn,  jeg hadde nok fått flere jobbintervjuer hvis navnet mitt var et annet.  Det var frustrasjon, men ikke ment som rasisme. Folk begynte med #HvisJegVarSvart etterhvert, og da sa jeg «værsågod, få høre».

Oppgave 2)

Kva fordommar finn de i videoklippet over?
Tara: At du har Flat Top-skjerf. Det er et veldig dyrt skjerf. Haha. Men det er jo en terrorist som sitter i en hule, en gisselvideo med mannsjåvinistisk preg over hele videoen, hvor en ung jente danser i bakgrunn med hijab.
Abu: Jeg sier ikke noe av det som står i teksten. Det er en parodi på en terroristvideo, der jeg blir bedt om å lage terroristvideo fordi det selger. Å få svartinger til å jobbe som svartinger, det er det som selger.

Oppgave 3)

Kvifor ler vi av videoen?
Tara: Men lo de? Det vet vi ikke…Hehe. Du nevner jo Bislett Kebab en gang.
Abu: Alle tre gangene jeg snakker, så sier jeg ikke noe av det som står i teksten. På morsmålet mitt sier jeg noe sånt som «Bislett Kebab har satt opp prisene» og at bysykkelkort har blitt dyrere.

Oppgave 4)

Trur de tv-program som Tabu med Abu er med på å forsterke eller førebyggje fordommar?
Abu: Jeg håper selvfølgelig på forebygge, men noen kan jo kanskje mistolke det også.
Tara: Men hvis du mistolker det, da er du dum. Det er kanskje en fordomsfull ting å si, men da er det noe som har gått galt i oppveksten din. Hvis du tolker det som «nå skal jeg bli mer fordomsfull, nå skal jeg gå ut og skrike til alle svartingene jeg ser at de stjeler, at sigøynere er tyver og at jeg digger æresdrap». Da er det noe galt et sted.

Abu: Hvis folk ikke skjønner at vi har blåst opp en fordom, så..
Tara: ..da trenger de ikke casting til Tangerudbakken eller Paradise. De glir rett inn der.

Oppgave 5)

Veit de om nokon andre som har brukt humor mot rasisme og fordommar?
Abu: Eddy Murphy gjorde det på 80-tallet. Da han farga seg hvit på Saturday Night Live. Veldig morsom sketsj. Han later som han er hvit, og kommer inn hvor som helst og får taxi overalt. Det er noe av det morsomste jeg har sett.

Oppgave 6)

Er humor eit godt verkemiddel mot stereotypar og fordommar? Kvifor?
Abu: Jeg syns det. Jeg har i alle fall fått mye positive tilbakemeldinger når jeg har brukt humor i kronikker tidligere, men samtidig har jeg fått 600 kommentarer om hvorfor jeg bør dra tilbake til hjemlandet mitt.

Tara: Kanskje på tide og ta hintet da, Abu?

Abu: Jeg tror humor funker bedre enn de kjedelige debattinnleggene. Man må ha litt mer selvironi, og ikke alt er rasisme.

Vi skal jo ikke gjøre Norge fordomsfritt

Tara: Alle har fordommer. Jeg har fordommer og Abu har fordommer. Det er jo ikke det at vi skal gjøre Norge fordomsfritt. Det går ikke. Det er like usannsynlig som at Siv Jensen klarer det bra de neste fire åra. Vi kan ikke være seriøse hele tida, vi må tørre å le litt av det også.

Abu: Jeg følger mange politikere og sånn på Twitter som er så politisk korrekte. Jeg leser det de skriver og diskuterer, men det kommer ingenting ut av det. De blir jo aldri enige, så hvorfor ikke le av det?

Tara: Jeg blir ofte stemplet som en hykler, for jeg har moral og står sterkt på det jeg mener er rett og galt, samtidig som jeg har drøy humor. Det må være lov å balansere de to. Det kan ikke være så svart-hvitt at man enten er politisk korrekt eller mongo. Det må være lov med en blanding.

Abu: Ja, det er det som mangler. Hadde vi bare hatt bedre humor, hadde verden vært et bedre sted!

Se første episode øverst i saken!