World Painted Blood – låt for låt

14
Skrevet av:
Publisert 12:28 3 November, 2009


Slayer har aldri gitt i dørene. Så ikke heller på World Painted Blood. Pyro går gjennom det nye albumet, låt for låt.

Sjekk også denne Slayer-saken hos Lydverket

01. World Painted Blood
Musikk/tekst: Hannemann/Hanemann, Araya
Tema: Utryddelse av menneskeheten
Sitat: ”The apocalypse begins/pain becomes the norm/seeking homicide/beware the coming storm”
Slayer åpner med å gå rett på sak i tittelsporet. Araya gneldrer om at hele befolkningen dør, og vi snakker neppe svineinfluensa. Konklusjonen er at blodet renner over hele verden, og dét er katolikken Araya åpenbart tilfreds med. Riffingen er ekstremt aggressiv og rett-i-ansiktet, og låten får virkelig luft under vingene når Slayer roer ned midtveis og gir oss et mellomparti med masse pauser og frekk hvisking fra Araya: ”Like a disease/spreading death/erasing your existence”. Enormt fett når Lombardo smeller inn basstrommene midtveis i Like a disease-temaet. Vi legger også merke til den tørre og enkle produksjonen som gjør at hvert plekterslag fra King/Hannemann føles som en ishakke som plantes bak øyelokkene. I Slayer-verden er det selvsagt en kompliment.

02. Unit 731
Musikk/tekst: Hannemann
Tema: Andre verdenskrig
Sitat: ”Ripping out teeth to observe/I want blood”
Unit 731 var en japansk forskningsavdeling under andre verdenskrig, og de var så brutale at Jeff Hannemann selvsagt må skrive en låt om dem. Vi snakker gærne soldater/forskere som med stor nysgjerrighet gjorde dyreforsøk-aktige inngrep på mennesker som ikke fikk bedøvelse. Som å operere bort magesekken på krigsfanger, og så koble spiserøret rett på tarmen for å skje hvordan det gikk. Helt sant, sjekk her. Riffingen minner litt om Supremist fra Christ Illusion, og det er hundre prosent full pinne fra begynnelse til slutt. Ingen moshtemaer, ingen bedøvelse.

03. Snuff
Musikk/tekst: King
Tema: Snuff-filmer, altså voldsporno der folk blir drept.
Sitat: ”Murder is my future/killing is my future”
Snuff begynne der Unit 731 sluttet, med kjappe riff som stikker og skjører og vrir seg i ryggmargen. Både King og Hannemann får hver sin gitarsolo i åpningen før Araya kommer inn, og når han skriker ”action!” føles det som et klassisk Slayer-øyeblikk. Denne kunne lett vært på South Of Heaven.

04. Beauty Through Order

Musikk/tekst: Hanneman/Hanneman, Araya
Tema: En aristokratisk seriemorder
Sitat: ”Heated iron bar I will insert inside your cunt”
Slayer åpner albumet som seg hør og bør med å sprenge riffometeret, men roer ned tempoet på Beauty Through Order. Araya leverer melodier over seig riffing og karakteristisk storslagen tromming fra Lombardo. Halvveis pumpes tempoet opp, og Araya får gneldret at ”murder is my birthright”. Arrangementet på Beauty Through Order gjør låten til den mest dynamiske på hele albumet, ved siden av tittelsporet. Dave Lombardo får også lekt seg skikkelig, og da er det bare å lene seg tilbake og la det stå til. Sjekk også (den ufrivillige?) hyllesten til Raining Blood.

05. Hate Worldwide
Musikk/tekst: King
Tema: Anti-religion
Sitat: ”I´m a Godless heretic, not a God fearing lunatic”
Etter åpningen med et klassisk King-riff går det rett inn i ”I stab you right between the eyes”. Igjen låter det klassisk Slayer, spesielt er refrenget rått og brutalt slik kun Huntington Park-kvartetten kan gjøre det. Selv om det er Hanneman som er hardcorekiden i Slayer, har King her levert det nærmeste Slayer kommer  amerikansk 80-tallshardcore på World Painted Blood. En av de beste låtene på platen.

06. Public Display Of Dismemberment

Musikk/tekst: King
Tema: Finanskrisen
Sitat: “Unrest, Marshall Law, society decays”
Vi fortsetter reisen inni Kerry Kings skallede, hatefulle hode. Riffet gir ingenting ved dørene, og Lombardo bygger opp med å skyve riffet kjapt framover. Etter to vers kommer et sinnssykt fett moshtema som først overdøves av en Hannemann-solo som tordner og skriker og skjærer himmelen i to, før Lombardo dobler og lar Hannemann/King rocke seg fram mot avslutningen.

07. Human Strain
Musikk/tekst: Hannemann/Hanemann, Araya
Tema: Verdens undergang
Sitat: ”Day of judgment is now at hand”
Det begynner i midtempo, og Araya snakkesynger over apokalyptisk riffing. De første rundene er Human Strain litt anonym, men låten vokser. Det samme gjelder for såvidt for hele platen, den er såpass intens at det tar tid før låtene sniker seg under huden som et gudløst virus.

08. Americon
Musikk/tekst: King
Tema: Amerikansk utenrikspolitikk
Sitat: ”It´s all about the motherfucking oil”
Slayers låter mer som et rockeband enn thrashgjeng i åpningen på Americon, og på albumet som helhet bidrar det til variasjon og enda mer intensitet. King er åpenbart fly forbanna på alt USA står for, spesielt at hjemlandet hans benytter seg av alle mulige slags krigsunnskyldninger for å fremme big business og grådighet. Klassisk Slayer, og Hannemann får flottet seg med wah-wah. Et av høydepunktene på albumet.

09. Psychopathy Red
Musikk/tekst: Hanneman
Tema: Seiemorder
Sitat: ”Organs cooked, bled out potency”
Dette er den første låten Slayer slapp fra albumet, den ble delt ut til alle som kom på den forrige runden av The Unholy Alliance. Kjapp riffing, og det er åpenbart gjennom hele albumet at Slayer gjør minimalt for å fri til eventuelle nye fans, her er det mer thrash av den gamle skolen enn på noen andre Slayer-album.

10. Playing With Dolls
Musikk/tekst: Hanneman/Hanneman, King, Araya
Tema: Å tømme folk for blod, eller noe slikt. Kanskje det er kannibalisme?
Sitat: ”I never thought the taste of you would be the only thing to make me breathe”.
Og når Slayer først skal fri litt med kosemelodier, gjemmer de det helt bakerst på platen. Playing With Dolls prøver å gjenskape stemningen fra Dead Skin Mask, og selv om de ikke klarer å nå den toppen, er Playing With Dolls en atmosfærisk, skummel sak om en kar som digger å kjenne varmt blod renne over huden sin. Saklig opplegg, som vanlig.

11. Not Of This God
Musikk/tekst: King
Tema: Anti-religion
Sitat: ”You are the sickness, I am the cure” (herlig Cobra-referanse!)
World Painted Blood er først og fremst en plate preget av tett, kjapp riffing som er ment som en murstein i ansiktet, og da er det naturlig å avslutte på drøyeste vis. Not Of This God minner meg litt om klassikeren Reborn, og ikke uventet får King siste ord med sin endimensjonale retorikk om hvor døvt det er med Gud og religion. Som om vi noensinne var i tvil om hva Monsieur King mener om den saken.

Hør hele platen på MySpace


Hva synes våre kjære lyttere og lesere om World Painted Blood? Kjør debatt.

Tags: ,

Del "World Painted Blood – låt for låt"