– Ble låst inne da jeg kom ut av skapet

Magda(21) har ofra mye for å få være sammen med Sandra(25). Nå drømmer det latviske kjæresteparet om bryllup i utlandet!

I år går pengene fra P3aksjonen til Amnesty, og P3 jobber under slagordet “Å elske er en menneskerett”. Med Niklas Baarli i spissen reiste P3 til Riga for å sjekke ut hvordan forholdene er for lesbiske og homofile i landet, med egne øyne.

Da jeg møtte Sandra skjønte jeg ingenting av følelsene mine, og jeg visste ingenting om homoseksualitet eller det å være bifil.

Forelska

Et av de sterkeste møtene var med det lesbiske paret Magda(21) og Sandra(25), som har ofra alt for å være sammen.

– Da jeg  møtte Sandra skjønte jeg ingenting av følelsene mine, og jeg visste ingenting om homoseksualitet eller det å være bifil. Det var som om hele universet ble satt i bevegelse da vi møttes. Det var mer enn «meant to be», vi er sjelevenner på et helt annet nivå, sier Magda, mens hun ser smilende bort på kjæresten.

Magda slet i flere uker med å forstå og akseptere hva det var hun følte etter å ha møtt Sandra.

– Ukene føltes ut som et helt liv for meg. Det var så vanskelig å akseptere at jeg var forelska i ei jente. Men jeg forstod at jeg ikke hadde noe valg, kontakten mellom oss var for dyp. Vi måtte bare være sammen, og det tok ikke lang tid før familien og slektningene forstod hva det her var.

Magda ble låst inne av faren sin da hun fortalte at hun var lesbisk: (Foto: Tom Øverlie, NRKP3)
Slapp ikke ut

I starten trodde familien at dette var en forbipasserende fase for Magda, men da faren forstod at forholdet mellom jentene var mer seriøst, gikk han plutselig ganske drastisk til verks for å  stoppe det. En dag ringte faren og ba Magda komme til kontoret hans.

– Jeg ante ikke hva som skulle skje. Han sa at han skulle kurere meg, og at jeg ikke fikk lov til å ødelegge livet mitt på denne måten. Jeg sa at jeg ville være med Sandra uansett, og da låste han meg inne på kontoret. Han nekta å slippe meg ut.

Etter å ha spurt pent om å slippe ut flere ganger, turte hun ikke gjøre motstand mer, fordi hun var redd for at faren skulle eksplodere og slå henne. Hun klarte å sende en SMS til Sandra, som igjen prøvde å kontakte politiet.

Politiet sa flere ganger at de skulle sende noen, men i virkeligheten ble vi ignorert.

– Jeg ringte politiet desperat og prøvde å forklare situasjonen. De sa flere ganger at de skulle sende noen, men i virkeligheten ble vi ignorert. Det kom ingen, sier Magda.

Foreldre hennes er skilt, og det var først da faren kalte inn moren for å «kurere datteren» at Magda slapp ut av kontoret og ble med moren hjem.

– Mamma støttet meg ikke, men hun ville ikke at jeg skulle være innlåst. Hun sa :»Hvis du velger dette livet, så må du ta vare på deg selv», og hun tålte ikke å ha fysisk kontakt med meg i starten.

Selvmordsplaner

Slik endte det med at Magda og Sandra, på grunn av press fra begge familier, «rømte» til Tyskland for å slippe unna all dramatikken. Da de kom tilbake fra utlandet, flytta de sammen i Riga, og nå har de vært sammen i over tre år.

– Vi slet lenge, vi var veldig fattige og hadde bare hverandre. I dag snakker jeg av og til med søstra og mora mi, men faren min vil jeg ikke møte. Jeg gjør alt jeg kan for å unngå å gå forbi bygningen der kontoret hans ligger, sier hun.

Jeg hadde satt av datoen: 15.mai 2009. Da skulle det skje.

Sandra og Magda er forlova med tatoverte ringer på armene. Foto: Tom Øverlie/NRK.

Sandras historie er minst like mørk, men endte positivt etter at hun fant den store kjærligheten. Etter å ha følt seg unormal hele livet, gikk hun rundt og var kraftig deprimert i en alder av 21. Hun hadde bestemt seg for begå selvmord, men så hun møtte Magda.

– Jeg hadde satt av datoen: 15.mai 2009. Da skulle det skje. Men så møtte jeg Magda en uke før, og glemte av hele greia. Etter at vi ble sammen og etter at vi har blitt en del av miljøet i Mozaika har vi etterhvert fått det ganske fint, selv om familiene våre fortsatt syns det er vanskelig.

Jentene går ofte hånd i hånd på gata, og tror at det er enklere å vise kjærligheten sin offentlig for lesbiske enn for homofile i Latvia.

Det er ikke lenge siden en dame nektet å ta toget sammen med oss.

– Vi har deltatt på endel «prider» de siste årene, det er ganske skummelt. Vi prøver å være stolte av legningen vår. Det er ikke lenge siden en dame nekta å ta toget sammen med oss, og hun ville skubbe oss ut. Men vi er ganske passive når sånt skjer, da tar vi neste tog i stedenfor.

Jentene er allerede forlova, med tatoverte ringer på armene. Nå drømmer de om å dra til Canada eller Portugal for å gifte seg.

– Hvis det ikke hadde vært for lovene her i landet hadde vi nok vært gift for lenge siden.

Folkets røst

P3 har laga en minidokumentar fra turen til Riga, der Niklas Baarli har møtt alt fra homo-hateren Janis Smits, til lesbiske og homofile i Riga. Den kan du se på p3.no på fredag og på nrk3 klokka 21.00!

Les også: Niklas møtte homofiendtlig prest
Les også: Homofile drepes i Tyrkia

Baarli har også sjekka lunta hos folk i Rigas gater:

Uteliggeren

Den 60 år gamle uteliggeren Laura, satt og blomstra utenfor Den russisk ortodokse kirka i sentrum av Riga. Hun var svært troende.

– Det er er galt. Det er synd og det er ikke slik gud har skapt oss. De må kureres og tilgis av Gud. Det er rett og slett feil. Det er ikke normalt. De har blitt syke.

Studentene

Sandis er 26 år og mener at han ikke vet så mye om homoseksualitet.

– Jeg har ingen sterke meninger, men jeg vil helst at de skal holde seg for seg selv.

Hva hadde du gjort hvis en av dine kompiser kom ut av skapet?

– Jeg aner ikke. Jeg klarer ikke å se det for meg. De må jo få gjøre som de vil, så lenge det holder det på et privat nivå. Jeg vil bare helst slippe å se dem.

Rota studerer på Kunsthøgskolen i Riga, og blir flau av homohetsen i Latvia.

– Jeg kjenner flere som er lesbiske og homofile og jeg skjønner ikke at folk skal ha et problem med at noen har en annerledes legning. De homofile jeg kjenner er noen av de mest kreative og intelligente menneskene jeg vet om. I fjor bodde jeg et halvt år i Nederland, og der er det helt annerledes. Hele Amsterdam feiret priden der, og det var som å ha bursdag. Jeg blir flau av måten de blir behandla på her, og det at folk er så trangsynte her er en av grunnene til at jeg reiste til utlandet.

Familien

40 prosent av den latviske befolkninga er russisk. Denne lille familien var ute og gikk tur da vi huka tak i dem.

Hva er deres syn på homofile, lesbiske og transer?

– Det er ikke normalt. Ingen av delene, sa far i familien kontant.

– Men jeg syns ikke de skal straffes for det heller, så lenge de ikke prøver å spre propaganda til andre, sa mor.

– Så lenge vi slipper å se dem kysse eller holde hender, så kan de vel få holde på med sitt. Men det er helt forferdelig at de arrangerer «prider» for å spre propaganda, og de lager bare masse bråk i byen. De burde få psykisk hjelp, sa far avslutningsvis.

 Kjæresteparet

Dette latviske kjæresteparet gikk seg en kveldstur i parken. De sa først at de ikke mente noe særlig om homoseksualitet.

– Vi vet vel ikke helt hva vi mener, vi har ikke tenkt så mye på det.

Etter litt om og men klarte de likevel å diskutere seg til et svar, sammen som par:

– De er vel bare vanlige mennesker, som oss. Men de burde brukt andre metoder for å få fram budskapet sitt. Priden blir for voldsom for folk.

Her er et utdrag fra minidokumentaren som kommer på p3.no og på NRK3 på lørdag klokka 21.00:

 

 • Arranged_Clone

  Ikke vanskelig å forstå farens skam over datterens valg.

  • Daniel Bolstad Fløde

   Viss ein ikkje orkar tanken på at barnet eins skal ha rett til å verte elska og å elska nokon, så bør ein aldri få barn. Det er ondskap.

   • Arranged_Clone

    Når barnet er på vei, skal det ikke drepes.

    • Ondskap har mange ansikter, og angst / uvitenhet som i ditt tilfelle er alltid roten til det.Drap,krig etc. er bare en del av det onde.Du er ogsaa med paa aa spre det motsatte av kjaerlighet med ytringene dine.

     • Arranged_Clone

      Feministisk føleri.

      • Feministisk? Fordi jeg er en kvinne? Föleri? Fordi jeg er en kvinne?

       • Arranged_Clone

        To rette, gitt.

    • Arranged_Clone

     Her blandet jeg diskusjonene jeg svarte på. Svaret var ment til en abortdiskusjon.
     Et mer korrekt svar til Daniel B.F’s postmoderne føleri, er at foreldre har full rett til å føle skam over barnas uhumskheter – enten det er kriminell levevei eller seksuelle perversjoner.

 • Men slutt og fortell verden om det!! Jeg er ikke interessert i å høre om homser og lesper!! Slutt og mas i media om det, – vi er drita lei å høre om det!!
  Lev deres liv privat som dere mener er estetisk og etisk  forsvarlig efter deres  mening, – men hold for faen meg opp å messe om det i media.
  PS.: Det er selvagt ikke riktig av en far eller mor eller hvem det måtte være, å  påtvinge frihetsberøvelse.
  http://www.sxu.se

  •  Lesper? Hm…er folk som lesper ofte i mediene?

  • Daniel Bolstad Fløde

   Ja herregud, kven bryr seg om menneskerettigheiter liksom. Korleis folk har det er skikkeleg likegyldig.

  • Anonym

   «Vi er drita lei og høre om det». For et infantilt argument. Hvem faen er VI? Det er deg du representerer. Du har dog rett til og ytre deg, om hva du vil, hvordan du vil, men kom ikke og representer noen andre en deg selv. Andre kan så vurdere om det har noen verdi eller om det tilhører det kloakk landskapet av kommentatorer vi ser prege debatten i norske aviser daglig. 
   Dette er bare en overskrift. Jeg anbefaler folk og sette seg inn i bakgrunnen for at denne saken publisereres. Det er viktig. 

 • Frode Pedersen

  Hvordan kan jeg få kontonummeret til Sandra eller Magda? Gir de gjerne 500 kroner slik at de kan ta en tidsreise til det moderne samfunnet i Canada eller Portugal. Jeg giftet meg i Paris og det er en av de fineste dagene i mitt liv, og jeg unner alle å få oppleve konsentrert kjærlighet mellom to mennesker som feires og får en utdypende mening.

 • låst inne når hun kom ut av skapet?..det var også en setning…

 • Anonym

  Er den P3-aksjonen dere reklamerer for her relatert til TV-aksjonen? Blir litt forvirret nå.

  Om jeg gir penger til TV-aksjonen, vil alt gå til homorettighetsarbeid? I så fall vil jeg ikke gi. Det er en viktig sak, for all del. Men det er tross alt mye annet Amnesty jobber med som er viktigere, og da jeg ikke har uendelig  med penger må jeg prioritere. 

  Om jeg gir penger til de som kommer på døra, vil pengene gå til å hjelpe folk med å ha sex med hvem de vil, eller vil de gå til folk som blir torturert for sine meninger?

  • Daniel Bolstad Fløde

   Dette er ein av mange ting.

   Sex har ingenting med saken å gjere. Det står ikkje eit ord om sex i artikkelen. Ikkje tenk så perverst, dette handlar om kjærleik. Kvifor er det verre å verte torturert for meiningene sine enn å vert torturert for kjenslene sine, forresten?

  •  Går til menneskerettsarbeid. Dvs lavere enn homoarbeid, etter min mening.

 • Pengene går til de som trenger det minst. de som ikke kan stå imot overmakten.
  Det er menneskerettigheter man snakker om. De minstre rettighetene man har i ihvert land.
  De minstre rettighetene. Alle burde unne menneskene dette!
  Finnes ikke lavere rettigheter enn menneskerettigheter, de står lavest.  Hva skal man si? de laveste rettigheter?

  De som må kjempe for menneskerettighetene i sitt eget land har et reelt problem! De skjemper for rettferdighet i domstolen, som …:-)

  Jeg ber dere alle, gi til menneskerettsbærerne! Også meg 🙂 Vet ikke helt hvordan si det,, men menneskerettighetene, og befolkningen, fortjener sympati! De har det vondt…

  Når man ser bort fra tappene….
  håper alle vil vi! Snakker meg til …ehmm. Håper alle vil gi!

  Håper alle vil gi!!!! Vær så snill! 🙂 

  Forøvrig….Kristne… gir fordi de vil…gi et bedre liv til de som trenger, de som får sine menneskerettigheter brutt, uavhengig av muslimer, jøder, kristre….
  Gi av ditt hjerte, men ikke mer enn du kan klare!!!

 • Artikkelen viser; som så mange kommentarer ikke bryr seg om: at kjærligheten…står størst..
  Kjærligheten sier Jesus, det sier disse to også!
  Kjærligheten er den som vinner over alt!

  Disse to, kjærligheten, inget problem i mine øyne, ei heller i Jesu øyne.

  Lev sammen, lev vel, elsk hverandre, elsk Jesus!

  • Anonym

   Litt ironisk å dra inn religion i denne saken

 • Anonym

  Alle mennesker må få lov å bestmme selv hvordan dem vil leve sitt eget liv..
  Kjønner ikke at folk kan ha den oppfatningen med all den kunnskapen vi har om dette tema i 2012.
  Til og med i dyreverden finnes homofile par:) Jeg tror ikke at en homofil hest tenker at nei homofil kan jeg ikke være, for det står i biblen at dette er feil:))  

  Om det er kjærlighet mellom en mann og kvinne eller kvinne og en kvinne så er vel det viktigste at dem er glad i verandre. du blir ikke smittet av dem å gå forbi dem på gata..

  Bli bare så provosert av sånne holdninger.. 

 • Anonym

  Sannsynligvis låst inn i det samme skapet hun nettopp var kommet ut av…

 • Pingback: p3.no » Armands skulle “kureres” for homofili()

 • Pingback: Norge - "Homofile muslimer vil heller dø enn å stå fram"()

 • Anonym

  Å elske er en menneskerett. Det at du har en annen legning enn resten av flertallet, skal ikke ta fra deg den retten. Du er jo fremdeles menneske. Folk er generelt ekstremt egoistiske, og vi lever i en kald verden… Det å prøve og benekte og rakke ned på kjærlighet fordi noen trangsynte oppfatter den som feil, gjør verden kaldere og kaldere. Det er utrolig trist å se. La folk få elske hvem de vil, det har vi INGENTING med! Å elske er en menneskerett. Jeg støtter Amnestys arbeid!