Sammenligner homofili med 22. juli

Homofile Niklas Baarli måtte telle til ti inni seg mange ganger i løpet av møtet med den homofiendtlige presten Jānis Šmits i Riga.

Tidligere i år ble det bestemt at Euro Pride 2015 skal holdes i Latvia, et land som er kjent for å behandle lesbiske, homofile, bifile og transpersoner(LHBT) veldig dårlig.

I spissen for å stanse denne priden, samt alle andre homseparader, er Jānis Šmits. Han er leder for den svært homofiendtlige organisasjonen «No Pride» og sitter også som bystyreleder i Riga.

Les også: Hvordan homofile blir behandlet i Latvia og hvorfor du bør støtte årets P3aksjon her!

Niklas før møtet

Niklas Baarli, som er homofil, er en av programlederne som skal lede årets P3aksjon. Han var utrolig spent før møtet med sin latviske nemesis, Jānis Šmits. Av sikkerhetsmessige årsaker og for å i det hele tatt få et intervju med Smits, måtte Niklas holde tilbake om sin legning under intervjuet.

– Jeg kommer til å få usynlige blåflekker

– Jeg håper jeg klarer å holde meg. Jeg kommer til å få usynlige blåflekker, jeg kommer til å måtte telle så hardt til ti på innsiden at det gjør vondt, sa Niklas før han gikk inn for å møte Jānis.

Møttes i et kapell

Jānis hadde funnet det han syntes var et passende sted for intervjuet, nemlig et kapell i Rådhuset.

– Jeg heter Jānis Šmits, jeg er prest av yrke og nå jobber jeg i politikken. Jeg er også styreleder i organisasjonen No Pride. Jeg vil bare si at jeg ikke har noen ekstreme oppfatninger eller tanker, jeg står for det som 70 prosent av den latviske befolkningen mener.

Medlemmer av No Pride er rimelig hissige når de møter opp for å demonstrere mot pridene som holdes i Latvia, og de er ikke redd for å bruke sterke virkemidler. Under tidligere prider i Riga har de kastet både avføring, maling og vievann på de som har deltatt i paraden. På bildet under viser representanter fra No Pride:

Foto:Amnesty

– Kommer fra vesten

På den andre siden står organisasjonen Mozaika, som kjemper for LHBT-personers rettigheter, og som samarbeider med Amnesty. I år går pengene fra P3aksjonen til Amnesty og P3 jobber under slagordet «Å elske er en menneskerett»

Šmits er derimot sterkt i mot arbeidet til Mozaika og Amnesty, og mener de driver med propaganda for homofili.

– De kommer hit med sine syke ideer om homoseksualitet

– Mozaika prøver å innføre holdninger vi ikke er vant til i vår kultur. Den er startet av latviere som er vokst opp i vesten. De kommer hit med sine syke ideer om homoseksualitet og prøver å arrangere parader. Dere må forstå at de kun har som mål å skaffe penger fra utviklingsprogrammer i Europa, sa Jānis Šmits.

Hvilke rettigheter har homofile i Latvia i dag? spurte Niklas.

– De har samme rettigheter som alle andre. Latvia er et av de mest liberale landene i Europa. Problemet er når «rævpulerne» og de lesbiske flytter det intime til det offentlige. Ikke minst støtter den latviske grunnloven den tradisjonelle familiekonstellasjonen mellom mann og kvinne. Pride-arrangement er i strid med grunnloven som skal beskytte barn mot usømmelig påvirkning.

– Gå til legen

Gruppen «No Pride» og styreleder Jānis Šmits har allerede varsla at de vil ta rettslige skritt for å få stoppet Euro Pride 2015, og de jobber med å innføre en lov som setter en sluttstrek for alt de kaller «propaganda for homoseksualitet».

– Når de har «prides» så roper de om at vi som er i mot dem ikke oppfører oss ordentlig, men hva slags reaksjoner forventer de å få når de går rundt sånn? Når noen kommer til et annet land med ideer som er i mot kulturnormer og grunnloven, da kan de ikke forvente å bli tatt i mot med blomster og smil.

– Det er hundre måter å endre seksualiteten sin på

Han mener at homofile må oppsøke hjelp for å endre sin seksualitet, og kom med noen forslag til Niklas, som bare ble mer og mer bleik av svarene til Jānis Šmits.

– Det er hundre måter å endre seksualiteten sin på. Først og fremst kan du få hjelp av kirka, eller så kan du gå til spesialister. Det er bevist at det er mulig å bytte seksualitet.

Jeg kan sammenligne det med det som skjedde i Norge i fjor

Snakket om 22.juli

Men hvorfor skal «de» ikke få lov til å vise kjærligheten til hverandre offentlig, som andre mennesker?

– Det er propaganda og det strider med grunnloven. Jeg kan jo sammenligne det med det som skjedde i Norge i fjor. Hvis noen mennesker trosser grunnloven for å vise fram sine ønsker og vilje, kan det resultere i tragiske hendelser.

Så du sammenligner det å vise at man er homofil offentlig, med å drepe en masse barn?, spurte Niklas sjokkert.

– Ok. Det var kanskje ikke det beste eksemplet, men det strider jo mot grunnloven det også. 

Å elske er en menneskerett

Niklas stilte Jānis Šmits mange spørsmål, men han var svært unnvikende og svarte ikke alltid på det som han ble spurt om. Etter intervjuet var Niklas veldig frustrert.

– Det var jo helt sykt å begynne å blande 22.juli oppi det her. For en provoserende type! Men selv om jeg måtte holde meg i skinnet for å ikke røpe meg, så syns jeg det virka som han prøvde å si ting så forfina som han kunne, fordi han vet at vi kommer fra Norge. 

I Latvia er det mer akseptert å være imot homofili enn å kjempe for LHBT-personers rettigheter. Organisasjoner som «No Pride» er ett eksempel på hvorfor det er så viktig å støtte kampen for retten til å elske den man vil.

Les også: Å elske er en menneskerett på Amnestys sine nettsider!

Les også: Toyota’n til Magdi kan bli din

Les også: Få ditt eget radioprogram!

Les mer om årets TV-aksjon her!