Derfor bør DU støtte årets P3aksjon

Vold på åpen gate, kasting av avføring, diskriminering og lover som undertrykker ytringsfriheten. Les mer om hvor drøye forholdene er for homofile i Sentral- og Øst-Europa!

Hva gjør vi når mennesker nektes å vise sin kjærlighet? Vi gir dem vår!
I år går pengene fra P3aksjonen til Amnesty og til arbeidet under slagordet: Å elske er en menneskerett! 

Disse skal lede P3aksjonen 2012!

Les mer om årets TV-aksjon her!

Situasjonen for LHBT-personer (homofile, lesbiske, bifile og transpersoner) er grusomme flere steder i verden(noen land praktiserer fortsatt dødsstraff for homofili!!), men du trenger ikke å reise til Zimbabwe eller Uganda for å finne kraftige brudd på menneskerettighetene.

Her er NOEN eksempler på hvor ille det står til hos europeerne i øst:

Kaster avføring i Latvia

Spesielt sjokkerende er det du får se i dokumentaren Homo@lv fra Latvia;

I Riga i 2005, under den første gay-pride paraden i Latvia noensinne, møtte rundt 7o forkjempere av LHBT-rettigheter opp. Da troppet 3000 homofobe motdemonstranter opp med store plakater, munnbind og «No-pride»-skjorter klare til å kaste maling og bæsj på de som deltok i paraden.Med fare for livet måtte lesbiske, homofile og transer søke tilflukt i en kirke.

Regissør Kaspars Goba har fulgt LHBT-miljøet og motstanderne deres i fem år, og fikk dokumentert det som skjedde under 2005-paraden.

Du finner hele dokumentaren på vimeo, men her er en smakebit:

– Jeg ble så skuffa over menneskeheten , og lei meg for at jeg er fra Latvia. Jeg var deprimert en god stund etter å ha jobba med det her, forteller Goba til p3.

Han mener at politikerne i Latvia har store deler av skylda for fordommene og hatet mot homofile i landet.

I stedenfor å prøve å fikse situasjonen, bruker politikerne hatet til å manipulere folk.

No pride: Her demonstrerer folk i Riga mot gay-pride i 2008. (Foto:Amnesty)
No pride: Her demonstrerer folk i Riga mot gay-pride i 2008. De er ikke redde for å bruke sterke virkemidler.(Foto:Amnesty)

–  Det er helt galskap at folk hisser seg opp, kaster bæsj og roper forferdelige ting! Og i stedenfor å prøve å fikse situasjonen, bruker politikerne hatet og aggresjonen til å  manipulere folk. De beskylder homofile for alt som er galt med samfunnet og sier at de er «the center of evil», og de bruker det for å få flere velgere. Det er helt uakseptabelt, sier Goba frustrert.

Latvia, landet som ligger så nært Skandinavia, driter seg altså skikkelig ut når det gjelder LHBT-rettigheter.

Les også om møtet mellom homofile Niklas Baarli og Janis Smits fra «No Pride» her!

Undertrykker ytringsfriheten i Russland

I realiteten er det nå helt umulig å snakke positivt om homofili i St. Petersburg.

29. februar i år vedtok bystyreforsamlingen i St. Petersburg et lovforslag som forbyr handlinger som offentlig informerer om homofili, biseksualitet og transpersoner. Forbudet gjaldt fra mars 2012 og skal i følge domstolen gjelde 100 år frem i tid. Planen er altså å kjøre på med denne loven til 2112.

– I realiteten er det nå helt umulig å snakke positivt om homofili i St. Petersburg. I tillegg til å være sterkt diskriminerende, gjør loven det vanskelig for LHBT-organisasjoner, menneskerettighetsorganisasjoner og andre å informere om seksuell orientering og kjønssidentitet, sier Patricia Kaatee som jobber som rådgiver i Amnesty.

Enda mer skremmende er det at en tilsvarende lov er oppe som lovforslag på nasjonalt nivå.

Angrep på homofile er vanlig i Russland, og religiøse aktivister med tilknytning til den russisk-ortodokse kirka gikk senest i mai til angrep på folk som deltok i en samling for å promotere homofiles rettigheter.

Flere titalls personer ble pågrepet da homofile prøvde å gjennomføre en demonstrasjon i Moskva i 2011:

Du kan lese mer om situasjonen i Russland på Amnesty sine nettsider.

Angrep med Tåregass i Ukraina

Ukrainas første planlagte Pride måtte tidligere i år avlyses på grunn av opptøyer, vold og manglende sammarbeidslyst fra politiet. En kjent tjenestemann i Kiev-politiet sa til arrangørene av Pride-marsjen at han ikke var villig til å ofre politimennene sin helse på grunn av LHBT-personer.

Det har vært klart helt fra starten av at Kiev-politiet ikke ønska at denne marsjen skulle finne sted.

– Det har vært klart helt fra starten av at Kiev-politiet ikke ønska at denne marsjen skulle finne sted.  De hadde motvillig gått med på å love arrangørene av marsjen, som frykta for sin sikkerhet, å beskytte deltagerne med nødvendige midler, sier Max Tucker i Amnesty Internationals Ukraina om den avlyste paraden.

To LHBT-aktivister ble banka opp og angrepet med tåregass av et titalls ungdommer i sentrum av Kiev, etter at de gikk vekk fra den avlyste marsjen.

Nå om dagen er et lovforslag oppe i Ukraina, som vil «forby informasjon som promoterer homoseksualitet». Bøter og fengselstraff kan bli et faktum!

Hakekors og brannbomber i Litauen

Under  Baltic Pride 2010, som ble holdt i Vilnius, møtte rundt 500 opp for å gå i paraden og vise sin legning eller støtte til LHBT-personer. Rundt 1000 hissige motdemonstranter møtte opp, noen med hakekors, brannbomber og steiner. Blant motdemonstrantene var flere av landets kjente politikere.

Mange politikere bruker en svært homofobisk retorikk, på grensen til hatefulle ytringer.

Den frivillige organisasjonen Gay League mener at dagens parlament er det verste Litauen noen gang har hatt i forhold til LHBT-rettigheter.

– De vil blant annet stanse kampanjer og informasjon om LHBT, gjøre en grunnlovsendring som som sier at ekteskap kun er en avtale mellom mann og kvinne og det er foreslått lovforbud mot kjønnskifte. I tillegg bruker mange politikere en svært homofobisk retorikk, på grensen til hatefulle ytringer, noe samfunnet bare overser, sier Vladimir Simonko.

Han jobber i den frivillige organisasjonen Gay League i Litauen, som samarbeider med Amnesty, og sier at også media prøver å gjøre homfile og lesbiske til syndebukker.

De presenterer  homofile, lesbiske og transer som et produkt av Vest-Europa.

– De presenterer homofile, lesbiske og transer som et «produkt» av påvirkning fra «liberale Vest-Europa», og mener for eksempel at paradene er ren propaganda. I tillegg er det lite undervisning i skolen som lærer unge noe om toleranse, sier han.

Les mer om situasjonen i de baltiske landene på Amnesty sine nettsider.

 Amnestys arbeid

Pengene fra årets P3aksjon vil blant annet hjelpe Amnesty til å intensivere arbeidet med å avsløre og dokumentere forholdene i de aktuelle landene, til å påvirke og legge press på myndighetene og til å undervise og informere om LHBT. For å få til det, samarbeider Amnesty med frivillige organisasjoner for LHBT-rettigheter lokalt.

 

Patricia Kaatee jobber som rådgiver i Amnesty. Foto: Tom Øverlie/NRK.

– Det som er viktig i mange øst og sentralauropeiske land, er å gi en synlighet til de som jobber for homofiles og lesbiske rettigheter. Vi vil bidra til at LHBT-personer tør å stå fram, og kjempe for retten til ytringsfrihet.  Retten til å komme ut og si at du er homofil, retten til å snakke om homofili på en positiv måte, er sterkt begrensa slik situasjonen er i de landene nå, sier Patricia Kaatee som er rådgiver i norsk Amnesty.

P3aksjonen begynner torsdag klokka 15.00, og herfra kjøres det på med aksjonering, musikk og god underholdning i hele 80 timer!

Se konsertene fra fjorårets P3aksjon her!