Derfor bør DU støtte årets P3aksjon

Vold på åpen gate, kasting av avføring, diskriminering og lover som undertrykker ytringsfriheten. Les mer om hvor drøye forholdene er for homofile i Sentral- og Øst-Europa!

Hva gjør vi når mennesker nektes å vise sin kjærlighet? Vi gir dem vår!
I år går pengene fra P3aksjonen til Amnesty og til arbeidet under slagordet: Å elske er en menneskerett! 

Disse skal lede P3aksjonen 2012!

Les mer om årets TV-aksjon her!

Situasjonen for LHBT-personer (homofile, lesbiske, bifile og transpersoner) er grusomme flere steder i verden(noen land praktiserer fortsatt dødsstraff for homofili!!), men du trenger ikke å reise til Zimbabwe eller Uganda for å finne kraftige brudd på menneskerettighetene.

Her er NOEN eksempler på hvor ille det står til hos europeerne i øst:

Kaster avføring i Latvia

Spesielt sjokkerende er det du får se i dokumentaren Homo@lv fra Latvia;

I Riga i 2005, under den første gay-pride paraden i Latvia noensinne, møtte rundt 7o forkjempere av LHBT-rettigheter opp. Da troppet 3000 homofobe motdemonstranter opp med store plakater, munnbind og “No-pride”-skjorter klare til å kaste maling og bæsj på de som deltok i paraden.Med fare for livet måtte lesbiske, homofile og transer søke tilflukt i en kirke.

Regissør Kaspars Goba har fulgt LHBT-miljøet og motstanderne deres i fem år, og fikk dokumentert det som skjedde under 2005-paraden.

Du finner hele dokumentaren på vimeo, men her er en smakebit:

– Jeg ble så skuffa over menneskeheten , og lei meg for at jeg er fra Latvia. Jeg var deprimert en god stund etter å ha jobba med det her, forteller Goba til p3.

Han mener at politikerne i Latvia har store deler av skylda for fordommene og hatet mot homofile i landet.

I stedenfor å prøve å fikse situasjonen, bruker politikerne hatet til å manipulere folk.

No pride: Her demonstrerer folk i Riga mot gay-pride i 2008. (Foto:Amnesty)
No pride: Her demonstrerer folk i Riga mot gay-pride i 2008. De er ikke redde for å bruke sterke virkemidler.(Foto:Amnesty)

–  Det er helt galskap at folk hisser seg opp, kaster bæsj og roper forferdelige ting! Og i stedenfor å prøve å fikse situasjonen, bruker politikerne hatet og aggresjonen til å  manipulere folk. De beskylder homofile for alt som er galt med samfunnet og sier at de er “the center of evil”, og de bruker det for å få flere velgere. Det er helt uakseptabelt, sier Goba frustrert.

Latvia, landet som ligger så nært Skandinavia, driter seg altså skikkelig ut når det gjelder LHBT-rettigheter.

Les også om møtet mellom homofile Niklas Baarli og Janis Smits fra “No Pride” her!

Undertrykker ytringsfriheten i Russland

I realiteten er det nå helt umulig å snakke positivt om homofili i St. Petersburg.

29. februar i år vedtok bystyreforsamlingen i St. Petersburg et lovforslag som forbyr handlinger som offentlig informerer om homofili, biseksualitet og transpersoner. Forbudet gjaldt fra mars 2012 og skal i følge domstolen gjelde 100 år frem i tid. Planen er altså å kjøre på med denne loven til 2112.

– I realiteten er det nå helt umulig å snakke positivt om homofili i St. Petersburg. I tillegg til å være sterkt diskriminerende, gjør loven det vanskelig for LHBT-organisasjoner, menneskerettighetsorganisasjoner og andre å informere om seksuell orientering og kjønssidentitet, sier Patricia Kaatee som jobber som rådgiver i Amnesty.

Enda mer skremmende er det at en tilsvarende lov er oppe som lovforslag på nasjonalt nivå.

Angrep på homofile er vanlig i Russland, og religiøse aktivister med tilknytning til den russisk-ortodokse kirka gikk senest i mai til angrep på folk som deltok i en samling for å promotere homofiles rettigheter.

Flere titalls personer ble pågrepet da homofile prøvde å gjennomføre en demonstrasjon i Moskva i 2011:

Du kan lese mer om situasjonen i Russland på Amnesty sine nettsider.

Angrep med Tåregass i Ukraina

Ukrainas første planlagte Pride måtte tidligere i år avlyses på grunn av opptøyer, vold og manglende sammarbeidslyst fra politiet. En kjent tjenestemann i Kiev-politiet sa til arrangørene av Pride-marsjen at han ikke var villig til å ofre politimennene sin helse på grunn av LHBT-personer.

Det har vært klart helt fra starten av at Kiev-politiet ikke ønska at denne marsjen skulle finne sted.

– Det har vært klart helt fra starten av at Kiev-politiet ikke ønska at denne marsjen skulle finne sted.  De hadde motvillig gått med på å love arrangørene av marsjen, som frykta for sin sikkerhet, å beskytte deltagerne med nødvendige midler, sier Max Tucker i Amnesty Internationals Ukraina om den avlyste paraden.

To LHBT-aktivister ble banka opp og angrepet med tåregass av et titalls ungdommer i sentrum av Kiev, etter at de gikk vekk fra den avlyste marsjen.

Nå om dagen er et lovforslag oppe i Ukraina, som vil “forby informasjon som promoterer homoseksualitet”. Bøter og fengselstraff kan bli et faktum!

Hakekors og brannbomber i Litauen

Under  Baltic Pride 2010, som ble holdt i Vilnius, møtte rundt 500 opp for å gå i paraden og vise sin legning eller støtte til LHBT-personer. Rundt 1000 hissige motdemonstranter møtte opp, noen med hakekors, brannbomber og steiner. Blant motdemonstrantene var flere av landets kjente politikere.

Mange politikere bruker en svært homofobisk retorikk, på grensen til hatefulle ytringer.

Den frivillige organisasjonen Gay League mener at dagens parlament er det verste Litauen noen gang har hatt i forhold til LHBT-rettigheter.

– De vil blant annet stanse kampanjer og informasjon om LHBT, gjøre en grunnlovsendring som som sier at ekteskap kun er en avtale mellom mann og kvinne og det er foreslått lovforbud mot kjønnskifte. I tillegg bruker mange politikere en svært homofobisk retorikk, på grensen til hatefulle ytringer, noe samfunnet bare overser, sier Vladimir Simonko.

Han jobber i den frivillige organisasjonen Gay League i Litauen, som samarbeider med Amnesty, og sier at også media prøver å gjøre homfile og lesbiske til syndebukker.

De presenterer  homofile, lesbiske og transer som et produkt av Vest-Europa.

– De presenterer homofile, lesbiske og transer som et “produkt” av påvirkning fra “liberale Vest-Europa”, og mener for eksempel at paradene er ren propaganda. I tillegg er det lite undervisning i skolen som lærer unge noe om toleranse, sier han.

Les mer om situasjonen i de baltiske landene på Amnesty sine nettsider.

 Amnestys arbeid

Pengene fra årets P3aksjon vil blant annet hjelpe Amnesty til å intensivere arbeidet med å avsløre og dokumentere forholdene i de aktuelle landene, til å påvirke og legge press på myndighetene og til å undervise og informere om LHBT. For å få til det, samarbeider Amnesty med frivillige organisasjoner for LHBT-rettigheter lokalt.

 

Patricia Kaatee jobber som rådgiver i Amnesty. Foto: Tom Øverlie/NRK.

– Det som er viktig i mange øst og sentralauropeiske land, er å gi en synlighet til de som jobber for homofiles og lesbiske rettigheter. Vi vil bidra til at LHBT-personer tør å stå fram, og kjempe for retten til ytringsfrihet.  Retten til å komme ut og si at du er homofil, retten til å snakke om homofili på en positiv måte, er sterkt begrensa slik situasjonen er i de landene nå, sier Patricia Kaatee som er rådgiver i norsk Amnesty.

P3aksjonen begynner torsdag klokka 15.00, og herfra kjøres det på med aksjonering, musikk og god underholdning i hele 80 timer!

Se konsertene fra fjorårets P3aksjon her!

40 Responses to “Derfor bør DU støtte årets P3aksjon”

 1. Anonym

  Det er ubegripelig at folk kan bry seg så mye om at noen elsker noen av det samme kjønn.Homofili påvirker jo ingen andre enn de som er det. På lik måte som at brunost kun påvirker de som liker det.Jeg ønsker ikke død over de som liker brunost. Jeg tenker ikke på de en gang.Homofili er observert i 1500 dyrearter, mens homofobi er observert i kun èn dyreart. Likevel argumenteres det for at det er homofili som er unaturlig

  • Agamemnon

   Voldtekter forekommer hyppig i dyreriket, det samme gjelder kannibalisme. Siden disse adferdene åpenbart er “naturlig” etter den samme logikken du benytter, må det vel være på sin plass å benytte “-fobi” begrepet om dem som ikke støtter voldtekt og kannibalisme også da, eller hur? 
   Ja, for du er vel ikke motstander av noe som er så naturlig, er du vel? 

   • Anonym

    Dette blir for dumt. 

    1. Det er homomotstandere som bruker argumentet at det er “unaturlig”
    2. Det er forskjell på voldtek og homofili. Homofili som ikke har noen offer. Det er ikke sammenlingbart på noe som helst måter. Det g
    3. Forbi betyr ubegrunnet frykt. Det er ingen grunn til å frykte homofili. Voldtekt derimot har man en god grunn til å frykte,

    • Agamemnon

     1. Det er homotilhengerne som stadig henviser til dyreriket for å sannsynliggjøre at homosex er “normalt” for menneskearten.
     2. Det er mange forskjeller på voldtekter og homofili, men det er et faktum at begge deler er svært utbredt i dyreriket og således må kalles “naturlig”. Det blir inkonsekvent og dobbeltmoralsk å plukke ut atferdsmønstre man liker og rasjonalisere det med at det “ikke har noen offer”. Homoseksuelle sprer blant annet AIDS, og det er god grunn til å frykte/hate slike personer. Faktisk viser seriøs forskning at det du kaller “homofobi” er adaptivt i biologisk forstand, og dermed er en nedarvet, positiv egenskap. (kilde: Robin Baker: Sperm Wars)3. Fobi betyr ubegrunnet frykt. Frykt for homoseksuelle er som sagt ikke nødvendigvis ubegrunnet (se punkt 2). Såkalt “homofobi” er da heller ingen medisinsk diagnose som er anerkjent av seriøse helsemyndigheter noe sted på kloden, men snarere en politisk hersketeknikk som politisk korrekte venstre-liberalere og progressive bruker for å sverte sine motstandere. 

     • Anonym

      Mangel på kunnskap og fakta i det innlegget der ga meg AIDS.

      Du er et godt eksempel på hvorfor slike ting som denne P3-aksjonen må skje

      • Agamemnon

       Det er jo du som mangler kunnskap og fakta. Jeg kan underbygge mine påstander med kilder og henvisninger til seriøse forskere; dine påstander er basert på synsing og ønsketenking. 

       • Jan-Erik Ek

        Oooh, hvor har du dette fra da? Mikke mus klubben? Hvordan kan noen ta dere seriøst noen gang? Aldri.. Skriv under dit eget navn, så skal jeg ta deg seriøst. Som regel når folk skriver under nick, så er de gjerne fjortiser som syns at dette er så moro, lite vellykkede menn som gjerne er bitter, eller rett og slett at du ikke tør å skrive under eget navn.

        • Agamemnon

         Jeg snakket ikke til deg “Jan-Erik Ek”. Du har forresten ikke prøvd å argumentere mot det jeg sa heller. 

          • Agamemnon

           Hvorfor er det så viktig for deg å vite hva jeg heter? Det er da for svarte ikke avgjørende for sannhetsgehalten i argumentene mine – eller din evne til å argumentere imot dem. Det er bare en avsporing som du benytter deg av for å slippe å forholde deg til selve saken. En innrømmelse av  manglende tillit til egne standpunkter. 

          • Jan-Erik Ek

           Hahaha, jo det er faktisk avgjørende for sannhetsgehalten i dine såkalte argument. For det første så ville du virket mer seriøs enn det du gjør nå. Nå gjør du deg selv egentlig bare til latter. Selve saken er faktisk å diskutere artikkelen, og ikke å klemme ut av seg dritt. Litt moro å lese at du skriver, sitat -En innrømmelse av  manglende tillit til egne standpunkter. Sitat slutt. Hvordan kan man ha en manglende tillit til sine egne standpunkter? Om man ikke har tillit til sine egne standpunkter, så har man dem rett og slett ikke. 

         • Jan-Erik Ek

          Og jo. Du har “snakket til meg” hele tiden. For du har kalt meg pervers, jeg burde bankes opp, sprer aids gjør jeg visst også. Om ikke polletten har trillet ned enda, så skal jeg hjelpe deg litt. Ja, jeg er en av disse fryktelige og grusomme personene som kan elske en av sitt eget kjønn. Og for din informasjon, så heter jeg ikke “Jan-Erik Ek”. Jeg heter Jan-Erik Ek!

       • Anonym

        Selv om du henviser til noen så gjør det ikke det seriøst.
        Fobi er som alle ord et definert ord. Det betyr ubegrunnet frykt og det er ikke noe du kan argumentere for å forandre det faktumet.

        Du mener mine påstander er basert på ønsketenkning og synsing, men likevel er det du som påstår at det er ikke forbi å være redd for homofile pga AIDS. Det landet med størst AIDS-problematikk er Afrika og der spres AIDS primært av heterofile. Det er verken synsing eller ønsketenkning. Det er fakta.

     • Anonym

      Her ha vi et lite eksperiment som skal besvare litt om dette med “jeg har rett til å hate de pga AIDS”

      Hvor mange homofile kjenner du?
      Hvor mange har du i nær omgangskrets?
      Hvor mange der har AIDS/HIV?

      Mitt svar er:
      Jeg kjenner personlig 12 homofile. Det vil si venner, ikke bare bekjente.
      3 av disse er i min nære omgangskrets. Det vil si èn snakker jeg med daglig, èn snakker min samboer med daglig, og et par som vi snakker med noen ganger i måneden.
      Om vi da strekker dette ut til bekjente så blir det mangle fler og ingen av de har AIDS.

     • Anonym

      1. Homosex er naturlig, offer- og barnløst. Det blir allerede født for mange barn i verden. La homsene adoptere dem.

      2. Heterofile sprer også AIDS. Det er større sjanse for å bli voldtatt av en heterofil med AIDS enn en homofil. Du sprer ubegrunnet hat og frykt. Seriøs forskning? Du har funnet én forsker som har det samme synet som deg, og han er omstridt i vitenskapelige kretser. Du lider av bekreftelsesbias, en mild kognitiv defekt.

      3. Så homofobi finnes ikke? Les ditt eget punkt nummer to igjen, haha. Plukk din egen bjelke ut av rævva før du begynner å sutte på andres fliser, eller hvordan det var.

      Folk med dine holdninger er tusen ganger mer til skade for samfunnet enn homofile noengang kan være. Heldigvis utgjør du den utdøende minoriteten her. Tipper du bruker dette som en ventil for de meningene som er for sinnsvake til at du tør ytre dem ute i virkeligheten. Men her, på internett, er du AGAMEMNON, konge over menn, hersker over topp femti lista til kommentarfeltsystemet hos NRK.no, forsvarer av kjerneverdier og nedtramper av avvik.

      Du vet at de som fant opp brukernavnet ditt elska å pule unger? Gjerne av samme kjønn?

      Si ifra om du trenger noen å snakke med. God bedring enn så lenge.

 2. Agamemnon

  Godt å se at det fortsatt er noen land som har en viss standard for hva man kan opptre med i offentligheten. Disse “pride” paradene er vel det ultimate tegnet på en sivilisasjon som synger på siste verset; seksuelle avvik organisert for å provosere i full offentlighet.
  Og nei, jeg kommer aldri noensinne til å gi en krone til “Amnesty” når de bruker pengene på å markedsføre en pervers livsstil. 

   • Agamemnon

    Takk for omtanken, men det er nok mer synd på de som skriver under på massemedienes ekstremt skjeve fremstilling av disse problemene. Ironisk nok de samme mediene som kritiserer land som Russland og Kina for “manglende demokrati og ytringsfrihet”. Ser ut til at du er en av disse som sluker propagandaen rått. 

  • Arranged_Clone

   Det er flere som støtter det synspunktet, min venn.

  • Anonym

   Hadde det ikke vært slike som deg, så hadde det heller ikke vært noen homoparade

   • Agamemnon

    Jeg kommer til å fortsette og si hva jeg mener om disse avvikerne, selv om det får samtlige av dem til å strømme ut i gatene for å provosere. Jeg er forresten ikke så veldig opptatt av sodomittene som sådan, jeg er mer interessert i hva det sier om vår sivilisasjon at slikt forfall blir stadig mer utbredt og akseptert. Det finnes historiske paralleller i andre høykulturer, og vi vet jo hvordan det gikk med dem. 

 3. Arranged_Clone

  Hvorfor skal man støtte kampen mot dem som reagerer på den homofile perversjonen?

   • Agamemnon

    Det der er en sannhet med store modifikasjoner; selv i de gamle østblokklandene er det veldig få som blir banket opp “kun fordi dem er homofile”. De som blir banket opp er jo nettopp slike som deltar i disse fordømte paradene, der de viser seg frem på den mest udelikate måte og nærmest gnir sine perverse avvik opp i øynene på folk – inkludert små barn. Slike ber jo om å få seg en på kjeften. 

   • Arranged_Clone

    Selvsagt. Det ligger i selve forståelsen av ordene og begrepene. Likevel bør ikke en eneste organisasjon eller aksjon som har til hensikt å gjøre noe for den homofile perversjon sees på med den minste anelse positiv vinkling.
    De homofile høster som de sår.

 4. Jan-Erik Ek

  Men jeg må si at du er fryktelig feig! Og det er det samme med dine like tenkende. Dere tør så og si aldri å skrive slike kommentarer under eget navn. Alltid skal dere gjemme dere bak et nick som dere tror er sååå kult… Syns egentlig bare synd på dere. Stakkarslige er dere!

   • Agamemnon

    Jeg tipper at det store flertallet av befolkningen innerst inne deler mitt syn. Dere er ikke så mange som dere liker å tro – selv om dere har alle mediene og kultureliten i ryggen. At dere roper høyest tyder på desperasjon – men dere skremmer ikke meg med VARM LUFT.

    • Jan-Erik Ek

     Jeg tror nok ikke at det store flertallet av befolkningen støtter ditt syn, men jeg skal ikke være den som tar fra deg din illusjon.

   • Agamemnon

    Jeg har et bedre forslag: Hva om vi her i Nordvest-Europa forsøkte å ta litt lærdom av disse landene som har fått føle den kommunistiske trusselen på kroppen, og som gjenkjenner homobevegelsen som en kommunist-front med det samme de får øye på den? Hva om vi lot oss inspirere av de som har gjennomskuet konsekvensene av homoliberalismen? 

    • Kristoffer

     Haha. Sammenligne “homoliberalismen” med kommunismen, den var ny. Vet du hva kommunisme er? Tror homsene har skyll i Sovjet? Du tror vel ikke at Norge blir styrt av Allah også vel? 

    • Jan-Erik Ek

     Kommunistisk front??!! Vær så snill da. Du kan da umulig ha satt deg inn i hva Priden egentlig handler om du? Hva med at du gjør det før du kommer med kommentarer som ikke hører noe steds hjemme??

 5. Åsmund Svendsen

  Kjempebra  att noen land sier nei til sodoma og gommora tilstander,att de vet hva som er rett,Gud skapte ikke Adam and Stev, men Adam og Eva.Folk tilbake til JESUS!