Christian Ingebrethsen får være med Benjamin i hans siste uke som lærervikar på Værøy.
► Hør dokumentaren
- Fotosafari på Værøy
- – Det var jo egentlig bare på kødd
- Tre menneskers uvanlige livsvalg
- Den manglende generasjonen
- By vs bygd: – Likere enn vi tror
- Topp 5: Bygdefilmer
- Har du gjort noe uvanlig? Del din historie.
Fotosafari på Værøy
[artikkelgalleri galleriartikkelid=»7594″ bredde=»970″ hoyde=»545″]
– Det var jo egentlig bare på kødd
Det endte med ett år på den lille øya Værøy i Lofoten.- Jeg skrev bare Lofoten i søkefeltet på Finn.no, og så kom det opp et ledig årsvikariat som lærer på Værøy skole. Så jeg søkte – egentlig på kødd, for jeg har jo ingen lærerutdannelse. Men én dag ringte Benjamins telefon, og det var rektor på Værøy skole, som kunne tilby ham et årsvikariat ved skolen. Benjamin takket ja, og det ble et år han sent vil glemme.
– Kunne ikke leve med å ikke ha gjort det
Værøy er den nest minste og den nest ytterste kommunen i Lofoten, med et areal på 17,5 km² og et innbyggertallet på rundt 750. Dette visste Benjamin på forhånd.
– Hvordan det ville oppleves å bo her er vanskeligere å google seg frem til, forteller han, som til slutt kom frem til at han ikke kunne leve med å ikke dra.
[soundquote image=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/09/benjamin_72x65_1.jpg» mp3=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/09/1-til-nettsak-Vikaren-fra-byen.mp3″ quote=»Jeg hadde skrevet en ordentlig søknad, altså»]
– Da hadde jeg brukt resten av livet på å lure på hvordan det hadde vært. Hvis det hadde vist seg å bli det verste året i mitt liv, så greit nok. Det hadde vært lettere å leve med.
Søken etter egen lykke
– Jeg lurte jo litt på: Er det på landet man finner lykken? Selv om jeg ikke var misfornøyd med livet midt i Oslo, så blir man jo usikker på om det er der man hører hjemme. Det er jo det alt dreier seg om, en søken etter å finne sin plass – der man føler man hører hjemme.
– Fredag og lørdag kveld kunne føles litt stusselig når jeg bare satt hjemme på Facebook og så hva alle andre gjorde. Det finnes med andre ord både fordeler og ulemper med Facebook.
[soundquote image=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/09/benjamin_72x65_3.jpg» mp3=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/09/2-til-nettsak-Vikaren-fra-byen.mp3″ quote=»Det er jo et sånt evig søke-lykken-prosjekt, ikke sant?»]
– Folk på landet er ikke lykkeligere enn folk i byen
– De som bor på landet bare tror de er lykkeligere enn folk i byen, fordi de tror at bylivet kun handler om å være vitne til rusmisbruk, prostitusjon og å måtte frykte terror hver eneste dag.
– De fleste på bygda vil nok være mer ulykkelige i byen enn på bygda, men folk fra Værøy er ikke lykkeligere enn de som bor i byen. Alle, uansett hvor du bor, er like problemfokuserte uansett, forteller Benjamin.
Men for folk som bor på Værøy, er den lille øya i Lofoten «lykken på jord».
[soundquote image=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/09/benjamin_72x65_2.jpg» mp3=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/09/3-til-nettsak-Vikaren-fra-byen.mp3″ quote=»Folk på bygda tror de er lykkeligere enn folk i byen»]
► Mer om hva Benjamin mener om folk som bor på landet, og om han selv har blitt lykkeligere – i P3-dokumentaren «Vikaren fra landet»
Christian Ingebrethsen
christian.ingebrethsen@nrk.no
Har du tatt noen spontane og uvanlige valg i livet? Fortell oss om det i kommentarfeltet!
Tre menneskers uvanlige livsvalg
Hva om du gjorde noe helt annet?
Håndballspiller uten grenser
– Selv om sport betyr mye for mange og var viktig i livet mitt, kan det føles meningsløst å bruke livet på å kaste en ball. Jeg er mye mer fornøyd med det jeg gjør nå fordi jeg ser at det funker og hjelper folk.
Ble skadet
Alexander røk akillessenen under VM i 2009 og ble dermed rådet til å slutte å spille håndball på grunn av skaden. Men han prøvde allikevel, dessverre uten hell.
– Det var da jeg begynte å fundere over hva jeg skulle gjøre etter håndballen.
Rett etter oppholdet i Uganda søkte Alexander jobb i Leger Uten Grenser.
– Vil alltid tilbake
Nå har Alexander jobbet i organisasjonen i over 2 år. Han har vært logistiker og senere feltkoordinator i både Pakistan, Kongo, Libya og Niger.
– Jeg er glad for å ha funnet mitt sted, der jeg ser at det vi gjør virkelig virker. Hver gang jeg kommer hjem fra felten har jeg alltid lyst til å dra ut igjen. Motivasjonen er alltid der.
Syklet fra Norge til Mosambik
– Jeg har aldri vært så veldig glad i å sykle, og trente heller ikke spesielt mye før vi dro. Men selv om vi syklet over 600 mil, angrer jeg ikke et sekund på at jeg gjorde det.
Magne og kameraten tok båten over til Kiel og syklet derfra til Thessaloniki i Hellas på rundt 30 dager. Videre tok de fly til Nairobi og syklet derfra til Maputo, hovedstaden i Mosambik.
– Ta en dag av gangen
– Det var selvfølgelig en eksotisk og flott opplevelse sånn naturmessig, men først og fremst gav det meg en følelse av at selv om et mål kan virke stort og fjernt, så kommer man litt nærmere for hvert skritt man tar. Og når man nærmer seg slutter man å tenke på målet, og blir mer oppmerksom på selve situasjonen der og da, heller enn å telle hvor langt det er igjen.
– Folk vi møtte i Europa reagerte med vantro, men i Afrika har de et annet forhold til å det å bruke kroppen sin. Da vi fortalte at vi hadde syklet fra Norge, så de på oss og sa rolig: «Ja, det var jo et stykke.»
– Utover det så fikk vi mang en dose latter, gjerne fra hele landsbyer i plenum. Mange tenkte nok at vi var helt idioter, og det hadde de kanskje rett i også, egentlig.
Følelsen av å ikke ha kontroll
Magne mener at turen har gjort mye med ham – også på det personlige plan.
– En følelse av å gi slipp og ikke ha helt kontroll er noe alle har godt av, tror jeg. Så jeg har vel kanskje blitt flinkere til å holde roen i stressede situasjoner. Og etter å ha sett deler av Afrika, lærer man også å sette pris på hvor bra vi har det her i Norge.
Sauegjeter i Toscana
– Jeg ville ikke bare ta noen måneder ex.phil på Bali. Jeg ville leve primitivt – vekk fra penger, TV og egentlig folk også. Så en dag, da jeg satt jeg hos ei venninne og fortalte om mitt behov, nevnte hun at faren kjente noen som drev en liten gård i Toscana.
Sauer og møkk
Kort tid etter satt Andrea på flyet til Toscana. Hun visste kun at de hadde ulønnet arbeid til henne på gården som gav henne kost og losji. Men hun visste ikke hva slags arbeid som ventet henne og hvor lenge hun skulle bli der.
Fortell oss din historie: Har du gjort tatt noen uvanlige livsvalg? Del det i kommentarfeltet.
Sjelero
Andrea føler hun har blitt flinkere til å være alene etter oppholdet.
– Jeg fikk virkelig en sjelero og ble kjent med meg selv, og jeg fikk kjent på hvor godt det primitive livet kan være, uten alt det materielle. I tillegg har jeg jo skrevet dagbok fra hele oppholdet. Den håper jeg å gi ut i bokform en dag.
Christian Ingebrethsen
christian.ingebrethsen@nrk.no
Den manglende generasjonen
Han flyttet fra den lille bygda Snubba i Nordland som 16–åring for å ta utdanning og oppleve verden. Heimly er ikke den første som har rømt bygda etter grunnskolen – uten å komme tilbake.
I følge Statistisk Sentralbyrå flytter ungdom hjemmefra mye tidligere i de mindre sentrale kommunene, enn i de større byene.
Fire av ti som har vokst opp i en av de minst sentrale kommunene bor i en mer sentral kommune i dag. Noen få etablerer seg på bygda etter endt utdanning, men mange flytter aldri tilbake. Fotograf Per Heimly er en av dem.
– Jeg måtte bare ut i verden. Jeg har litt for mye Peer Gynt i meg til å bli igjen et sånt sted, forteller fotografen.
Heimly vokste opp i en bygd med mellom 40 og 50 innbyggere i Evenes kommune i Nordland.
– Dessuten måtte jeg flytte for å få den utdannelsen jeg ville ha. Jeg skulle jo tross alt bli superfotograf, så jeg var nødt til å komme meg til Oslo, gliser Heimly.
Utdanning er hovedgrunnen
På mange steder, som blant annet Snubba og Værøy, finnes det ingen videregående skole. Ungdommen må derfor flytte allerede etter endt grunnskole, men mange ungdommer flytter aldri hjem igjen. Rektor på Værøy skole, Anne Margrethe Arntsen, er bekymret.
– Dessverre ser vi også her at ungdommen utdanner seg bort i fra Værøy. Noen få, spesielt gutter, velger å bli i fiskeyrket. Men de fleste kommer ikke tilbake og det er et problem for stedet, forteller Arntsen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
[soundquote mp3=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/09/Vikaren-fra-byen-Rektor-til-nettsak.mp3″ format=»large» heading=»- De utdanner seg bort fra Værøy» description=»Anne Margrethe Arntsen om unge som flytter fra Værøy» size=»2,12mb» duration=»01:32″]
Bygdekulturen har tapt
– Det er i byen de spennende jobbene, restaurantene, kafeene og de korte avstandene ligger. For norsk ungdom er dette ofte definisjonen på det gode liv, konkluderer de med i undersøkelsen.
Bygdeungdomslaget kommer dermed med et forslag til løsning på problemet.
– Det vi kan gjøre i dag er å skape en ny kultur. En ”rurban” kultur, som kommer den urbane kulturen i møte, men som tar opp i seg det beste fra både bygd og by. For å kunne skape en slik kultur må norske bygder og norske bygdefolk bli kulere og mer profesjonelle. Det må bli slutt på å se på byene som en konkurrent. Bygdene og bygdefolket må heller se til byen, lære av byen og bli mer lik den. De må glemme sære gamle holdinger som en gang skulle gi særpreg.
– Skjedde for lite der
Per Heimly så ingen grunn til å flytte tilbake til hjembygda. Men han forstår dem som valgte å bli igjen.
– Da vårt kull flyttet vekk ble rundt halvparten igjen i bygda, noe jeg har forståelse for. Noen passer bedre til å bo et sånt sted enn andre, men jeg er ikke en av dem. Jeg bare måtte vekk.
Rektor Arntsen, som nå har bodd på Værøy i 24 år, anbefaler alle å bo et slikt sted og er ikke bekymret for det synkende befolkningstallet.
– Værøy er et fantastisk sted å bo med mange trivelige folk. Vær og klima kan være en utfordring, men det setter bare en spiss på tilværelsen, smiler rektoren og slår fast:
– Dette er et livskraftig samfunn som vil bestå lenge. Det er jeg helt sikker på.
Christian Ingebrethsen
christian.ingebrethsen@nrk.no
Hva må til for at du skal flytte på bygda? Gi din mening i kommentarfeltet.
Likere enn vi tror
De klassiske fordommene om bygda som harry og byen som farlig lever fortsatt, men sannheten er at forskjellen mellom stedene er blitt mindre enn før.
Hun trekker blant annet frem sosiale medier som en viktig grunn til denne endringen.
– Økt kontakt gjennom sosiale medier gjør at avstand og bosted er mindre viktig, sier Haugen.
Fordommene lever
Likevel lever mange av fordommene fortsatt i ungdom på byen og i bygda. Haugen mener ungdommene i byen står for den største skepsisen.
Medias skyld
Mens de sosiale mediene er med på å viske ut forskjellene er media for øvrig med på å dyrke fordommer og stereotypisering.
– Populærkulturen og media presenterer ulike bilder av bygda enten som idyll, som i serien Himmelblå, eller som kjedelig og bakstreversk. Reklame spiller også på stereotype forestillinger om bygd og by.
– Eksempler på det er Vossakorv- og Lotto-reklamene. Andre veien får for eksempel kriminalitet, vold og utrygghet i byen mye oppmerksomhet i media.
Flere vil til landet
Maja Farstad, forsker ved Bygdeforskning, mener også at teknologien har gjort forskjellene mellom by og bygd mindre. Hun mener også at folk flest ønsker å oppleve både typiske urbane og rurale (landelige, jour. anm.) kvaliteter.
– De internasjonale trendene som når byene først, folkemengder og anonymiteten man kan oppleve i byen og natur, stillhet og særnorske tradisjoner på landet, er faktorer som vi tiltrekkes, sier Farstad.
En undersøkelse gjennomført av Senito for Nationen, viser imidlertid at flere byfolk vil til landet enn omvendt. Hver tredje Oslo-borger ønsker å skaffe seg et nytt liv på landet. Ønsket om å komme nærmere naturen samt større og billigere bolig og bedre tid er kvaliteter som lokker byfolk til bygdene.
Adiele Helen Krüger Arukwe
adiele.helen.arukwel@nrk.no
Hva gjør egentlig et sted attraktivt?
Samfunnsprogrammet Ekko på NRK P2 sendte deler av Vikaren fra byen og snakket om dette temaet fredag 7. september.
[soundquote mp3=»https://p3.no/wp-content/uploads/2012/09/Ekko.mp3″ format=»large» heading=»Knut Vareide fra Telemarksforsking forklarer» description=»Ulike steder blir rangert etter et attraktivitetsbarometer. Programleder er Mona Myklebust.» size=»11,1mb» duration=»08:09″]
Topp 5: Bygdefilmer
De rurale strøk har blitt presentert på mange måter på film, både sjarmerende, ektefølt, humoristisk, mørkt, dystert, eller rett og slett absurd. Her er Filmpolitiets liste over de beste bygdefilmene!
Smala Sussie
Svensk bygdeliv er akkurat så føkka at det er perfekt for en feel-good-komedie. Har du ikke sett denne? Gjør det nå!
Deliverance
Dypt inne i Amerikas sørstater. Et sted og en situasjon du håper aldri å ende opp i. Dette er bygdekult på sitt beste.
Få meg på for faen
Denne filmen er for vestlandsbygda det Bare Bea var for drabantbyen: ei til tider sylkvass skildring av livet mellom fjell.
Svidd neger
Bønder i byen? Nei, ta deg en bolle. Denne norske kultfilmen handler blant annet om en neger i sameland.
Gudene må være gale
I en litt annen bygd, i en litt annen tid, prøver buskmannen Xi å levere ei colaflaske tilbake til gudene.
P3dok som podkast
Alle våre radiodokumentarer kan lastes ned som podkast, slik at du kan lytte på dem når du vil – og hvor du vil. Abonner på våre podkaster enten via Itunes eller via RSS.
(NB! Musikken som brukes i våre dokumentarer er ikke med i podkastversjonene pga. rettigheter. Fullversjonene – slik de blir sendt på radioen – kan du strømme direkte på toppen av siden.)