10 låter som ringer julen inn

P3s Amund Grepperud gir deg sitt utvalg julelåter.

P3s Amund Grepperud. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
P3s Amund Grepperud. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Jul blir ikke jul uten riktig soundtrack. Snøen kan lave ned og peisen kan knitre, men har du ikke riktig sang på øret mens det skjer, blir det ikke julestemning.

Vår egen Amund Grepperud, som er på lufta på selveste julekvelden, har satt sammen sitt eget utvalg av julelåter. Som et eksemplarisk juleselskap er innholdet i lista hentet fra alle sjangre. Fellesnevneren er naturligvis likevel julestemning.

Hør Amunds julesending på julaften kl. 19.

Her får du 10 favoritter blant de mange låtene Amund skal spille i sin julesending. Resten finner du i Spotify-listen nederst i saken.

God jul!

Amunds 10 julefavoritter

Destiny’s Child – 8 Days of Christmas

Beyoncé & co. var i 2001 kommet til det punktet i karrieren at det var naturlig å gi ut et eget julealbum. Alle superstjerner med respekt for seg selv går i studio på sommeren og skaper en kunstig julestemning, og trioen fikk idéen til et helt album med julemusikk etter å ha laga denne tidligere i karrieren. Tittelen spiller på Hanukkah, selv om den jødiske høytiden ikke nevnes i teksten.

 

Phoenix – Alone on Christmas Day (feat. Bill Murray)

Phoenix fant gull da de skulle bidra på soundtracket til Bill Murray-filmen A Very Murray Christmas i år. De oppdaga en halvferdig demo av en julelåt som Beach Boys aldri gjorde ferdig og ei heller ga ut. Franskmennene ville covre låta og tok kontakt med låtskriveren, den aldrende strandgutten Mike Love. Han ble inspirert og fullførte låta fra 1979. Historien er et lite juleeventyr i seg selv og låta ble virkelig bra – selv om Bill Murray ikke har noen kremrøst.

 

The Ying Yang Twins – Carol of tha Bellz

Kanyes «Christmas in Harlem» og Run DMCs «Christmas in Hollis» er særdeles god hiphop for høytiden, men til julefesten passer hyllesten til strippeklubb-jula til The Ying Yang Twins best.

 

Emmy The Great & Tim Wheeler – Christmas Day (I Wish I Was Surfing)

Noen ønsker at de var et annet sted i jula. Disse to britene skulle ønske de kunne surfe første juledag og uttrykker det i en av de beste gitardrevne julelåtene av ny(ere) dato.

 

Britney Spears – My Only Wish (This Year)

Britney skaper kanskje ikke julestemning hos alle, men jeg er svak for denne fra høyden av karrieren hennes.

 

Sufjan Stevens – That Was the Worst Christmas Ever!

Sufjan har laga den fineste juleplatesamlinga på mange, mange år med sin Songs for Christmas. 42 julelåter fordelt på fem plater, og har du den boksen trenger du nesten ikke mer julemusikk i livet ditt.

 

The Raveonettes – The Christmas Song

De tidvis støyete danskene har laga mange plater siden starten av dette tiåret. I 2009 kom de med en poppete (til dem å være) julelåt om savn som jeg har hørt på hver jul siden.

 

Darlene Love – Christmas (Baby Please Come Home)

Den 52 år gamle A Christmas Gift For You from Phil Spector ér tidenes juleplate. The Ronettes, The Crystals, Bob B. Soxx og Darlene Love synger amerikansk julepop foran produsentens nyskapende vegg av lyd. Min favoritt fra plata er denne fra Darlene Love.

 

Johnny Cash – Christmas As I Knew It

Det er viktig å huske at alle ikke har det like bra som deg i jula. Johnny Cash hjelper deg å huske på det.

 

Mahalia Jackson – O Holy Night

I dét kirkeklokkene ringer jula inn klokka fem på juleaften hører jeg på denne låta. Jussi Björlings «O helga natt» fungerer også for instant julestemning, men jeg velger helst Mahalias versjon.

Amunds komplette liste

Fortsatt ikke kommet i julestemning? Ingen grunn til bekymring, det er nemlig mer der det kommer fra. I Spotify-lista under finner du resten av Amunds julelåter.