Victoria Elisabeth Høye er 20 år og kommer fra Oslo. Hun har gått et år på folkehøgskole, og nå har hun flyttet til Bergen for å studere informasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen.
– Jeg synes det er gøy å flytte hjemmefra og bestemme helt selv når det gjelder matlaging, økonomi og vask, sier Victoria.
Ola Gimse Estenstad er 19 år og kommer fra Melhus i Sør-Trøndelag. Han har flyttet hjemmefra for første gang, og skal begynne å studere medievitenskap i Oslo. Nå har han funnet seg til rette på sitt nyt rom, og gleder seg til å bli kjent med hovedstaden.
– Det vanskeligste med å flytte hjemmefra tror jeg blir å venne seg til en ny by, få nye venner og bli en mer ansvarlig ungdom. Og bo for seg selv er noe helt annet enn å bo med familien sin, sier Ola.
Frihet og ansvar
Kristin Fredriksen er helsesøster i Sit, Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim. Hun tror mange nye studenter vil synes det å planlegge tida vil være utfordrende.
– Å planlegge dagen din selv tror jeg kan bli en utfordring for mange. Det er ingen som drar deg opp om morgenen, ingen som handler og lager mat for deg, sier Kristin.
Å holde en god døgnrytme og et godt kosthold tror hun også kan være utfordrende for de som akkurat har flyttet hjemmefra.
Ensom etter fadderuka
Isabelle Aimee Gabarro (24) og Maren Rotmo (26) jobber med «God start», et pilotprosjektet i regi av Sit, ved NTNU i Trondheim. Undersøkelser de siste årene har vist at mange studenter opplever ensomhet. Målet med «God start» er å skape møteplasser for nye studenter slik at de kan skaffe seg et sosialt nettverk. Isabelle og Maren tror mange kan kjenne på en ensomhetsfølelse etter at fadderuka er ferdig.
– Mange opplever et press for å etablere venner før fadderuka er ferdig, men det er viktig å huske på at oppstarten varer lenger enn de to første ukene. Det er fremdeles mye tid og mange muligheter til å bli kjent og finne nye venner etterpå, sier Maren.
Husker dere hva dere slet med som ny student?
– For meg var det å flytte inn i et kollektiv med studenter jeg ikke kjente. Folk hadde helt forskjellig vaskerutiner. Av og til følte jeg at jeg måtte være sosial selv om jeg hadde mest lyst til å slappe av, forteller Isabelle.
Hun anbefaler alle kollektiv å lage en samarbeidsavtale.
– Sett dere ned sammen og skriv en avtale om hvordan dere ønsker å ha det i kollektivet, sier Isabelle.
Marens største utfordring som fersk student var å hanskes med sin først utleier.
– Jeg måtte sjekke i loven hvilke rettigheter jeg hadde som leietaker. Jeg måtte tåle å få litt kjeft, men likevel stå på kravene. Å stå opp for seg selv er noe som også følger med den nye tilværelsen som student, sier Maren.
1. Si «ja»!
Er du ny på et sted og ikke kjenner så mange – prøv å si «ja» til invitasjonene og arrangementene du får! ? På den måten får du møtt mange potensielle nye venner. Sier du ofte «nei» i begynnelsen, kan du risikere at folk slutter å invitere deg med på det som skjer. ☹️ Derfor: si ja til fadderuke, vors, fotballkamper, tur i parken, middager osv.
2. Bli kjent med byen
Bruk de første dagene på å bli kjent på det nye studiestedet ditt. Ikke bare på området undervisningen foregår, men også i resten av byen. ? Gjør deg kjent med kollektivtilbudet, butikker, parker, turområder – slik vil du oppdage hvilke tilbud og muligheter som finnes der du bor.
3. Få deg en hobby
Har du en hobby eller spesiell interesse? Da har du en ypperlig mulighet til å få venner med samme interesse! ⚽️ ? Meld deg inn i et kor, et fotballag, et politisk parti, studentforening, bli frivillig i en organisasjon.
4. Flytt inn i et kollektiv
Flytter du inn sammen med noen vil du kanskje ikke føle deg så alene de første ukene på et nytt sted. ? ? Studentene du bor med er potensielle venner, og gjennom den kan du møte enda flere folk!
5. Sett opp en kollektiv-avtale
For å unngå krangling og dårlig stemning i kollektivet, sett opp noen regler. ? Hvor ofte skal det vaskes og hva menes med «vaske» – er det å tørke over servanten og støvsuge, eller er det rundvask?
6. Finn en studiekompis
Først venter fadderuka, men deretter skal det studeres! ? ? Det kan være lurt å finne en studiekamerat slik at dere kan pushe hverandre. Det er vanskeligere å droppe forelesning dersom noen forventer at du møter dem der.
7. Spør!
Ikke vær redd for å stille spørsmål! ❓ Bruk fadderne dine godt – de har erfaring som studenter, er kjent i byen og har garantert mange gode råd. ?
8. Spis sunt
Skal du holde ut gjennom studiedagen, trenger du et godt kosthold. ? ? ? Skal du følge med på forelesning, sitte på lesesalen og være sosial på kveldstid, trenger du energi. Sørg for å få i deg nok og riktig mat.
9. Sov
Kanskje vil det skli litt ut i fadderperioden, men sørg for å få nok søvn. ? ? Å møte opp på forelesning eller kollokviegruppe hjelper ikke dersom du ikke er uthvilt!
10. Ring en venn
Ofte tar det litt tid før man får nye venner på et nytt sted, så bruk de du har hjemme. ???? Ring hjem og fortell venner og familie hvordan dagen har vært og hvordan du har det. ☎️ De hjemme er garantert nysgjerrig på hvordan du har det på et nytt sted.