– I det gamle øvingslokalet vårt, som var i en låve, hang det en gang et blodig hjorte-lik fra taket. Sekundene fra vi skrudde på lyset, observerte blod-dammen på gulvet og hjorten som hang taket, til vi skjønte at det var en hjort og ikke et menneske, sitter sterk i. Sånn sett er det kanskje litt rart at vi ikke er et svartmetall-band i dag, med alt det blodet, forteller trioen Padawan fra Sjøholt på Sunnmøre.
16- og 17-åringene har i stedet valgt å eksperimentere med lyder, og lager imponerende elektronisk musikk.
P3 Urørt mener:
De flørter med mørket og fargelegger det med distinkt vokal og imponerende driv. Padawan viser gode takter og overbeviser med et modent og stødig elektronisk uttrykk, selv om de ennå ikke er myndige.
Mer om: Padawan
Padawan består av Kjetil Olsen Amdam (16) på bass og vokal, Martin Abelvik Walbø (17) på elektronikk, gitar og synther og Magnus Grønningsæter (16) på trommer.
Bandnavnet Padawan er en Star Wars-referanse.
– Padawaner er de små Jedi-lærlingene. For oss handler det mer om at det er en fet referanse enn selve betydningen av den. Alle har et forhold til Star Wars, enten det er bra eller dårlig.
Trommer i sakte film
– We Follow er bygd ut av en slags «wall of sound»-greie. Trommelyden startet det hele, den låter veldig stort fordi trommene egentlig er spillt inn dobbelt så fort som de er på låta. Om en legger på mye klang oppfattes det som at trommene går i «sakte film».
– Over det har vi bare bygd på lydveggen med synther og gitarer og til slutt vokalen til Kjetil på toppen. Det har fått lydbildet til å låte veldig stort og åpent. Av og til i låta gjør vi drastiske endringer i dynamikken med å bygge ned eller på veggen veldig plutselig. Melodien er veldig enkel og kanskje litt rar, men den fungerer i forhold til resten av lydbildet. Melodi og tekst kom fort men resten av arrangementet og lydbildet måtte vi jobbe en del med, forklarer de talentfulle tenåringene.
De fleste av låtene til Padawan lages på denne måten; med utgangspunkt i en lyd som bygges ut til et stort og stemningsfullt resultat.
– Vi gjør alt selv, og er veldig fornøyde med det. Martin gjør all produksjonen, den tekniske delen av innspillingen og en hel haug av gitarer og synther samt litt backingvokal. Kjetil synger hovedvokal og spiller bass, enten synthbass eller el-bass. Magnus legger trommer, som oftest akustiske, men med noen innslag av programmerte.
– Selve prossessen er en veldig kreativt spennende prosess, og vi leker oss mye med lyder og lydbildet frem til vi til slutt lager en låt med fast form.
Se videoen til «We Follow»:
[vimeo 36364984 w=464 h=261]
Padawan – We Follow from Padawan Prod. on Vimeo.
Streber etter stemning
Padawan prøver å la musikken være like avgjørende som teksten for hvordan stemningen i låtene deres oppfattes.
– Vi er veldig fan av når musikken har like mye å si for stemningen som teksten eller noe annet har. Når musikken og stemningen i seg selv formidler et budskap eller en bestemt følelse som vi vil få fram. Sånn er ofte musikken våres bygd opp også, at vokalen og melodien kanskje ikke står midt i fokus, men at den fungerer på en spesiell måte i kombinasjon med resten av lydbildet som vi liker veldig godt.
Inspirasjon henter de både fra et bredt spekter av band og verden rundt seg.
– Hva vi liker av andre band er veldig forskjellig. Vi tror nok det som har påvirket oss mest lydmessig er ting som James Blake, Radiohead, The Smiths, The Killers og forskjellige norske band som som Ulver, Kråkesølv, Susanne Sundfør, John Olav Nilsen & Gjengen, og støybandet Puma.
– Ellers er vi veldig inspirert av følelser og stemninger som det er vanskelig å sette helt ord på, men som en kanskje kommer litt nærmere å beskrive med musikk. Naturen og den lille bygda vi har vokst opp i, Sjøholt midt mellom Ålesund og Molde, er også veldig inspirerende.
Varmer opp for Lerche
Padawan i sin nåværende form har eksistert i underkant av to år.
– Vi tre har vært venner siden barnehagen, og vi begynte å spille sammen i 11-12 års-alderen.Musikk har vært kjernen av vennskapet vårthelt siden den gang. Vi var et typisk kjellerband og covret låter vi syns var fete, nesten helt ukritisk til sjanger etterhvert, for vi var da, og er fortsatt, veldig glade i musikk i veldig forskjellige sjangre. På den måten vokste vi veldig inn i hverandre som musikere. Vi har lært oss å spille instrumentene våre i samme tempo som vi har lært oss å spille sammen, fra en veldig tidlig alder.
– Etterhvert utviklet Martin en viss interesse for elektronisk musikk og lydeksprimentering. Det begynte som en liten greie han gjorde selv på nattestid i kjelleren sin, til han etterhvert begynte å invitere de to andre. Det var noe som skjedde da. Siden den gang, akkurat i underkant av to år siden, har vi egentlig bare fortsatt å søke i det landskapet som vi etterhvert fant ut at funka ganske bra.
Hittil har Padawan fokusert mest på å lage låter, fremfor å spille live.
-Nå føler vi at vi har oppdaget et uttrykk og et landskap som vi føler oss komfortable med og stolte av, og da kan vi begynne å konsentrere oss mer om live-spilling. Et høydepunkt på den fronten er jo at vi gjennom Urørt får æren av å spille support for Sondre Lerche den 2. November på Rokken i Volda. Det gleder vi oss til.
– Martin gjorde også nylig en remiks for John Olav Nilsen & Gjengen sin første singel Eurosport fra det nyeste albumet, og fikk veldig god respons på den.
Et høydepunkt
De tre guttene sier det er stort å få være Ukas Urørt.
– Vi skal ikke legge skjul på at det å være Ukas Urørt nå definitivt er et høydepunkt i karrieren vår. Det gir oss en sjanse til å nå ut til flere med musikken vår, i og med at vi kanskje har vært litt innesluttet til nå på grunn av at vi har jobbet mest i studio. Vi håper folk føler musikken vår og følger med på det som skjer videre, for vi har noen spennende ting på gang, sier de.
Padawan slipper sin første EP enten i slutten av 2012 eller begynnelsen av 2013.
– Den er nesten ferdig, så det gleder vi oss veldig til. Et par av låtene derfra, blant annet We Follow som vi er Ukas Urørt med nå, ligger allerede ute på Urørt-siden vår. Sjekk dem ut!
Trioen synes det er mye som er verdt å sjekke ut på Urørt.
– Det er veldig mange band på Urørt, og i det store mylderet er det noen ting vi synes er spesielt fete. Vi kan nevne Verdensrommet, Bendik Baksaas og Phil T. Rich som favoritter. Alle har vært Ukas Urørt før oss, om vi ikke tar helt feil. Veldig forskjellige greier, men alle gjør hver sine ting på ekte.
I tillegg hyller de musikkmiljøet i nærområdet.
– Stort utrop til kompisene våre og alle som har spilt på Ørskog Musikkverkstad. Også gleder vi oss til vår venninne Jenny Langlo kommer med plate. Hun er definitivt inne på noe kult.
Hva synes du om Padawan? Legg gjerne igjen en kommentar under.