Årets beste spill

Her er P3 Gamings 10 favoritter fra året som har vært.

Gaming-året 2018 har mildt sagt vært turbulent, men likevel, for et år. NRK direktesender finalehelgen av CS:GO majoren i London, Norge havner på tredjeplass i verdensturneringen i Hearthstone og Mad Catz, og selskapet som kunne få et PlayStation 2-minnekort til å se ut som en transformer har begynte å lage gaming-utstyr igjen.

Redaksjonen P3 Gaming ble også starta opp i år, og derfor så vi det som passende å lage en liste over våre ti favoritt-spill fra 2018.

Sjekk ut P3 Gamings Youtube-kanal her!

LES OGSÅ: Årets beste filmer
LES OGSÅ: Årets beste TV-serier

Dark Souls: Remastered

(PS4, Xbox One, Nintendo Switch og PC)

«Dark Souls» ble først utgitt i 2011 og har siden vært kjent for å være noe av det vanskeligste på markedet. Foto: Bandai Namco

Alle har hørt om Dark Souls. Det er spillet som slettes ikke holder deg i hånda, men heller klasker deg i ansiktet med den og sier «SLUTT Å SLÅ DEG SELV DA». Spillet ble først utgitt i 2011 og har siden vært kjent for å være noe av det vanskeligste på markedet, men det har så mye mer å by på enn en bratt læringskurve. Dark Souls er fylt med interessante karakterer, steder å utforske, historie å google og nå har det fått litt ekstra sminke og en helt ny framerate som du kan “gosse” deg med.

Vi stussa litt på om vi skulle ha det med på listen i det hele tatt siden det jo tross alt er en remaster. Det er til og med ikke den beste på markedet, men det er et spill vi har kost oss ganske mye med i år. Remasteren gjør en god jobb i form av at den fikser store deler (slettes ikke alt) av det som ikke fungerte i den første utgaven. Ta for eksempel PC-versjonen, som var et salig rot man måtte modde selv for at det ikke skulle crashe etter 10min. Det er kanskje ikke så mye å hente her for en som har logga 7000 timer i den første utgaven.

Men om du for eksempel ikke har prøvd noen av Souls-spillene før så er dette en gyllen mulighet for å sjekke ut hva det er alle maser om, på så å si alle konsollene på markedet. Praise the sun, prepare to die, git gud og alt det der.

Beat Saber

(PS4-VR og PC)

«Beat Saber» er et av de få VR-spillene du ikke blir for sjøsyk av. Foto: Beat Games

Beat Saber har kanskje ikke den dypeste historiemodusen. Det har faktisk ingen historie i det hele tatt. Men fy fasan-gryten til tante Berit så gøy det er. Konseptet er enkelt: Du har to lyssverd også skal du slå røde og blå bokser i takt med en sang. Det høres kanskje ikke så spennende ut, men i en verden hvor de fleste nye spill varer i 70 timer og har flere intrikate mekanismer enn et Boeing 737-fly, så er det utrolig digg å ha noe du bare kan hoppe rett inn i.

Det er også et av de få VR-spillene du ikke blir så altfor sjøsyk av, noe som er et pluss i seg selv. Nå er VR-briller fortsatt ganske dyre, men om du ikke er så kresen på kvaliteten kan du jo gå for Playstation sine VR-briller. Da sparer du litt penger, samtidig som du kan si opp medlemskapet ditt på treningssenteret for fytti grisen så sliten man blir av dette spillet.

SoulCalibur VI

(PS4, Xbox One og PC)

https://www.youtube.com/watch?v=sivV5Gg1osw
Se Mikkel og Ole Jørgen teste vennskapet over litt SoulCaliber-spilling i videoen over.

Den sjette delen av SoulCalibur/Soul Calibur/SOULCALIBUR/Soul Edge er like forvirrende, vulgær og hysterisk som de andre utgavene. Stilen og settingen for spillet er som vanlig satt på 1500-tallet, og man får også som vanlig besøk av karakterer fra andre spill. Vi skal ikke engang prøve å gå i detaljer for hva historien i spillet er, men man kan vel forklare det slik som mange andre har før oss; Tekken med sverd.

Det er et slåssespill hvor man bare kan plukke opp kontrolleren, trykke på alle knappene samtidig og bare ha det drit gøy. Hvis du vil ha mer ut av spillet, så finnes det også move-list, du kan lage egne karakterer, mulighet for å spille over nett og to historiedeler man kan bryne seg på.

Super Smash Bros Ultimate

(Nintendo Switch)

Jo mer du spiller, jo gøyere blir det, mener P3 Gaming. Foto: Baindai Namco/Nintendo

Vi i redaksjonen var unisont enige om at vi aldri helt har skjønt greia med Smash Bros – helt til vi fikk prøve det selv i form av Super Smash Bros Ultimate. Spillet går ut på det samme som forgjengerne; Det er et slåssespill, hvor du kan velge mellom karakterer fra gudene vet hvor mange spill, også slår man hverandre til enten du eller motstanderen din suser ut av kartet i et fargerikt inferno.

Smash Bros er svimlende lett å lære seg og det beste er at du kan spille det med hvem som helst og jo mer du spiller, desto gøyere blir det. Du begynner å lære deg angrepene og manøvrene til de forskjellige karakterene, men samtidig kan kjæresten eller din plukke opp kontrolleren for første gang og totalt ødelegge selvtilliten din på under to minutter. Og ja, dette er den type spill som setter livslange forhold og vennskap på prøve, men det er jo tross alt den beste type spill.

Far Cry 5

(PS4, Xbox One og PC)

Musikken i «Far Cry 5» er fantastisk. Foto: Ubisoft

Far Cry 5 er satt i en fiktiv del av USA, Hope County, som er blitt tatt over av en kult-leder og følgerne hans. Jobben din er som vanlig å frigjøre regionen fra ondskapen. Spillet er underholdende, poetisk, samfunnskritisk, harry, klisjefylt, nydelig og buggete. I det ene øyeblikket kan du sitte og storkose deg med dialogen til hovedkarakterene, og i det neste trykke deg til blods på kontrolleren for å hoppe over de intetsigende monologene fra sideoppdragene.

Musikken er fantastisk, og på grunn av den åpne verdenen kan du gjøre stort sett hva du vil. Fisk i to timer, gå på jakt, kjør fly, båt, bil, ATV og hopp i fallskjerm. Kultlederen Joseph Seed er ekkel og interessant, men avdelingslederne hans (om man kan kalle de det) kan være ganske gørrkjedelige. Men om du er ute etter litt god gammaldags action og en god dose humor, så er Far Cry 5 spillet for deg.

Call of Duty: Black Ops 4

(PS4, Xbox One og PC)

Zombie-modusen er solid og proppfull av puslespill i «Call of Duty: Black Ops 4». Foto: Treyarch/Activision

Du er kanskje møkk-lei av Call of Duty, men Black Ops 4 fortjener faktisk litt heder. Nå mangler det riktignok en story-mode, men utviklerne Treyarch har mer enn gjort opp for det. «Blackout» er en av de mer underholdende og velfungerende Battle Royalene på markedet. Tempoet i den rene multiplayer-delen er fortsatt det samme som før. Det går veldig kjapt og det flakser rundt med kniver, lysgranater og kuler.

Heldigvis er det ingen jetpacks og parkouring langs veggene slik som i Black Ops 3. Men frykt ikke, dersom du egentlig ikke er så gira på å bli «quickscopa» av en 12-åring fra Indre Arna mens han langer ut om hans forhold til din mor, så finnes det også et annet suverent alternativ. Zombie-modusen er solid og proppfull av puslespill, våpen og zombier så klart. Hvis du også er en av de som ikke har rørt CoD siden Modern Warfare 2, så kan du med god samvittighet handle inn Black Ops 4.

Spider-man

(PS4)

https://www.youtube.com/watch?v=qLcibOmju88

Liker du spill som Ratchet and Clank, Sly Cooper og Tony Hawks Pro Skater kommer du til å digge Spider-man. Historien er underholdende nok og slåssingen er tilfredsstillende, men det er ferden til de forskjellige oppdragene som er best. Når man svinger gjennom bygningene i Marvels utgave av New York får man nesten samme følelsen som når man satt på huskestativet som barn (og som voksen for den del). Du skal ingen steder og du vet ikke helt hvorfor du gjør det, men likevel sitter du der og disser frem og tilbake, om og om igjen uten å bli lei og det blir bare artigere jo høyere fart du får. Nå kan vi ikke med god samvittighet anbefale å kjøpe en PS4 bare for å spille Spider-Man, men om du har en eller har tenkt å kjøpe en så er det absolutt verdt å spandere på seg dette spillet også.

Return of the obra dinn

(PC og Mac)

Grafikken i «Return of the Obra Dinn» er inspirert av de første Macintosh-spillene. Foto: Lucas Pope

Return of the Obra Dinn er en rar og intens opplevelse. Året er 1807 og skipet Obra Dinn dukker plutselig opp igjen, seks år etter at det på mystisk vis ble borte. Ved hjelp av egen intuisjon, en bok og et kompass som lar deg se selve dødsøyeblikket til folk, skal du finne ut hva som har skjedd med skipet og alle de 60 personene om bord. Grafikken på spillet er inspirert av de første Macintosh-spillene, men om du heller vil ha følelsen av at du sitter og spiller på en IBM 8503 eller en Commodore 64 så kan du altså endre på dette i innstillingene. Jepp. Så nerdete er dette spillet, og vi digger det.

God of War

(PS4)

Det er utrolig forfriskende å se Kratos i en ny setting. Foto: SantaMonica/Sony

I God of War spiller du fortsatt som gode, gamle, sinte og tidligere krigsgud Kratos, bare at han nå har flytta til Nord-Norge og har fått seg skjegg. Dette er det femte spillet i serien, om man ikke teller med PSP og PS Vita spillene. Hvor de forrige stort sett er basert på gresk mytologi, får vi i denne utgaven bryne oss på de norrøne gudene.

Vi var en smule bekymret da vi så at det neste God of War-spillet hadde totalt bytta tema og spillestil. I de forrige spillene var jo Kratos nærmest som en hyperaktiv seigmann som dobbelthoppa gjennom nivåene i en dis av vold, fastsatte kameravinkler og greske guder. I det nye så det nesten ut som man skulle styre en tanks gjennom en tur-sti. Heldigvis tok vi feil. Det er utrolig forfriskende å se Kratos i en ny setting og det virker som han har vokst litt siden han bestemte seg for å banke opp hver eneste gud i Olympus. Spillet er også en fryd for øynene, og spilles slettes ikke som en tanks gjennom en tur-sti.

Red Dead Redemption 2

(PS4 og Xbox One)

https://youtu.be/eQe74KSx4Ko?t=1562
I Red Dead Redemption 2 kan du ri hest, kidnappe folk eller sprenge et tog, som Mikkel og Ole Jørgen liker å gjøre.

Red Dead Redemption 2 er helt klart vårt favorittspill i år. Ikke bare fordi det er den videoen vi har fått mest visninger på. Å nei du, slettes ikke. Det har en helt rå historiemodus, en ganske så solid flerspillerdel også er det rett og slett et skikkelig bra gjennomført spill. Hele den åpne verdenen føles ut som den lever og karakterene føles ut som de er tatt rett ut fra en sesong av Deadwood.

Om du forventer at det er som GTA så kommer du nok til å bli litt skuffet. Det har helt klart sine likheter, men for noen vil det nok kanskje være litt i tregeste laget. Det er et stort kart å utforske og du må som oftest komme deg frem via hest og ikke et helikopter. Når det er sagt så finner du alltid noe interessant på veien til neste oppdrag og selve verdenen ser helt vanvittig bra ut. Det er den type spill hvor du gang på gang rider ut for å gjøre et oppdrag og ender opp med å gjøre noe helt annet, uten at det har plager deg noe særlig. Liker du cowboyer, dype historier og lange, lange rideturer i skog og mark? Da er det ikke mer å si enn; peis på.

Savner du noen spill på listen vår, eller er du for eksempel totalt uenig med førsteplassen? Legg igjen en kommentar her, eller på kanalen vår; youtube.com/p3gaming. God jul og sånn da! ?