Homofobien i reggae er kulturell

Nico D tar sterk avstand fra hatefulle tekster og synes det er synd at reggaesjangeren forbindes med homofobi.

Nico D sto for kveldens nest siste besøk og varmet opp teltet med sin nyeste solskinnslåt, og allsang i studio.

«Jungelen» er en samarbeidslåt mellom den jamaicanske produsenten Cali Bud og norske Carl Hovind som blant annet står bak låter som «Kallenavn» og «Snakke litt». Sangen er, ifølge Nico D, en slags samfunnskommentar fra hans side.

– Den handler om den urbane jungelen som jeg ferdes gjennom, det jeg opplever og det jeg ser på min vei. Jeg synger mye om urettferdighet som jeg ser- på alle plan. Det er noe jeg vil belyse, forteller den norske reggaeartisten.

Kulturelt problem

Reggae er en sjanger som er kjent for å til tider være svært homofiendtlig, noe Nico D tar sterk avstand fra. Han opplever problemet som et kulturelt problem heller enn et musikalsk.

– Homofobien i reggae handler mye mer om et kulturelt problem på Jamaica, enn det gjør om musikken. Det er ingen automatikk i at utøvere i sjangeren ytrer slike meninger. Hvis du ser på den europeiske scenen er den type hatretorikk nærmest ikkeeksisterende, så jeg opplever det som et kulturelt- og ikke musikalsk problem. Det er veldig uheldig for de 99,9% andre som absolutt ikke kjenner seg igjen i den type retorikk og den type holdninger.

– Det er ingen automatikk i at utøvere i sjangeren ytrer slike meninger

– It’s no joke

Nico D har vært i Jamaica opp til flere ganger og jobbet med store artister fra øya. Låta hans «Ruff Times» sammen med Jah Mason lå lenge på topp i landet. Han har sett homofobien i sjangeren på kloss hold.

– Jeg bruker ikke hat på noen som helst måte i mine tekster, men mange jamaicanske artister gjør dessverre det. Jeg har sett utrolig snille folk si utrolige stygge ting til folk, og jeg opplever det virkelig som en ripe i lakken på den ellers veldig inkluderende, kjærlige og åpne kulturen.

Samtidig er det ikke et tema Nico D vil diskutere når han er der.

-Det er et seriøst og farlig tema for dem, «It’s no joke, you know».

Sizzla-konserten i Oslo tidligere i år ble avlyst på grunn av hans hatfulle tekster om homofile. (Foto: Brad Barket/ Scanpix)

– Jeg har sett utrolig snille folk si utrolige stygge ting

Avlyst grunnet homohat

Tidligere i år ble konserten til reggae og dancehall-artisten Sizzla på Rockefeller, stoppet på grunn av hans homofiendtlige tekster. Han synger blant annet om å brenne og skyte homofile.

I 2007 inngikk imidlertid Sizzla og en rekke andre artister en avtale med The Reggea Compassionate Act, som går ut på å slutte å spre hat om blant annet homofili. Sizzla brøt derimot avtalen med låta «Bad Man Don’t Apologize” hvor han synger:

«De snakker om at vi må be om unnskyldning til homser.
Hva skal vi unnskylde for?
Det er de som må unnskylde til Gud!
En kule er det de fortjener
»

– Det er ekstremt akseptert at homofili er uakseptert på Jamaica. Jeg har selv noen jamaicanske venner som ble sjokkert over hvor åpenlyst homofili var i Norge da de kom hit. Etterhvert har de vendt seg til det og akseptert det. Hatet bunner jo egentlig i uvitenhet.

– Det er ekstremt akseptert at homofili er uakseptert på Jamaica

Skifter mening


Det jobbes aktivt med dette problemet også på Jamaica. Blant annet gjennom navnte The Reggea Compassionate Act som ble signert av sentrale aktører i reggaebransjen som bestemte seg for å slutte med slik retorikk. Et av flere steg i riktig retning som Nico D har lagt merke til.

– I takt med en globalisering av reggarkulturen ser man at flere jamaicanske musikere og artister reiser verden rundt, får nye inntrykk og skifter mening, sier Nico D og legger til:

– Jeg berømmer virkelig de som jobber for homofiles rettigheter på Jamaica. Det er et svært farlig tema som mange blir drept for. De menneskene utsetter seg selv for stor fare.