Åpenhetens pris

Ruben debuterte som artist for litt over ett år siden. Han vil at musikken hans skal inspirere de som hører på til å åpne seg.

På nominasjonslistene til årets Spellemannpris finner man popartisten Ruben i to kategorier: nykommer og låt. Han ser på det som en ære å være nominert ved siden av artister som Astrid S, Kygo og Sigrid, men tør ikke å håpe på seier helt enda.

– Det er sjukt stas å være nominert. Det føles som et klapp på skuldra og en bekreftelse på at jeg har gjort en bra jobb, og er noe jeg kommer til å se tilbake på med stolthet, sier han.

Prøver å få frem et budskap

24-åringen fra Barkøy i Troms har på kort tid rukket å utmerke seg som artist, spesielt for sin åpenhet rundt mental helse. Debutlåta «Walls» har i skrivende stund over 25 millioner avspillinger på Spotify og hans nyeste singel «Lay By Me» har ligget på topplista i 12 uker.

Hva er det Ruben har gjort riktig?

– Det er vanskelig å vite hva som er rett eller galt, men jeg prøver å få frem et budskap samtidig som at det skal høres catchy og fint ut.

Motivasjonen for å lage musikk handler ikke om at låtene han slipper skal bli hits, men at det skal føles riktig for han når han slipper dem.

Da han debuterte med «Walls» i slutten av 2017 følte han endelig at han hadde funnet sitt sound som artist. Låta handler om å stenge inne følelsene sine. De følelsene man ofte dropper å snakke om, kanskje spesielt som gutt.

–Jeg følte meg alene om angsten

Ruben har skrevet og laget musikk siden han gikk på ungdomsskolen. Som 13-åring hadde han sitt første møte med sosial angst, uten å vite at det var det det var. Gjennom musikken klarte han å sette ord på hva som foregikk i hodet.

– Det var tungt fordi jeg følte meg alene om å ha det sånn. Jeg hadde blitt fortalt at det å ha sosial angst er det samme som å være redd for folk, og det syntes jeg var så rart. Hvordan kan man være det?

Ruben brukte musikken for å forstå sin egen angst. Foto: Kim Erlandsen

For Ruben handler det mer om at han kan føle seg skjør og være redd for å drite seg ut i sosiale settinger. Noen dager er verre enn andre. Hva skjer når en dårlig dag havner på en dag hvor det skjer noe ekstraordinært, som for eksempel Spellemannprisen?

– Store dager som det kan være ekstra vanskelige for meg. Jeg kan bli veldig inne i mitt eget hode. Jeg spør meg selv konstant hvorfor jeg ikke bare kan glemme de negative tankene, og så blir jeg helt opphengt i det. Samtidig skal man prestere.

Noen ganger hjelper det å ta på seg en maske, men han prøver å være forsiktig med å gå inn i rollen som artisten Ruben for mye. Han er redd for å miste kontakten med seg selv og vil ikke bli en sånn artist som tror han er bedre enn andre.

– Sånt tenker jeg mye på. Jeg tror folk vil bli kjent med meg som person og jeg prøver å ikke sette artist-meg i fokus når jeg snakker med andre. Min greie er jo å være veldig åpen om ting.

Åpenheten

Men hva koster det å være så åpen?

Ruben er ikke redd for å bli stemplet som «han med angst», det finnes jo flere sider ved han enn det. Åpenheten har heller gitt han mye og det er han takknemlig for.

Dette kommer frem på hans nyeste singel «Lay By Me», hvor han takker de som har støttet han og latt han snakke om temaet han brenner så for.

https://www.youtube.com/watch?v=GP-rGCXYrYY

At låta ble en suksess ser Ruben på som en bonus. Det viktigste for han er at musikken hans får de som hører på til å føle noe. Samtidig synes han det er vanskelig å forstå at folk får et personlig forhold til låtene hans.

– Dette er låter som betyr veldig konkrete ting for meg selv når jeg skriver dem, men det at andre virkelig kjenner på sine egne følelser når de hører dem gjør meg bare glad. Det er både skremmende og inspirerende at jeg gjennom musikken min innehar «makten» til å påvirke hva folk føler.

Ingenting føles så godt for Ruben som å vite at musikken hans har gjort noe for hvordan en person tør å kjenne på sine egne følelser.