– Aper elsker å runke!

Dvergsjimpanser løser konflikter med sexorgier og apene runker mer enn noen andre. Vi besøkte sex-zoolog Petter Bøckman på jobb.

Juntafil på P3 er et program om sex, kropp og følelser – for oss mennesker. Men hva med dyrene, har de også sex? Petter Bøckman er zoolog ved naturhistorisk museum i Oslo. Petter er det man kan kalle unormalt opptatt av dyr, og det er spesielt en del av dyrenes verden han er interessert i: Deres sexliv. Hver torsdag kommer derfor Petter på besøk til Tuva Fellman i Juntafil for å svare på spørsmål fra seksuelt frustrerte dyr.

Onanering og plastdyr

– Aper runker jo som bare rakker’n, spesielt de som sitter i dyreparker. De kjeder jo livet av seg der, så da blir de stort sittende å nappe laksen. Dette har faktisk vært et problem i flere dyreparker, da dyrene stort sett sitter og drar laks foran publikum.

Vi befinner oss på kontoret til den skjeggete sex-zoologen. Et kontor fylt til randen av støvete bøker, matrester og plastdyr. Petter veiver med armene og snakker om dyrenes privatliv med den største selvfølgelighet.

– Hjorten er også en skikkelig runker. Den bretter kroppen og gnikker dermed snoppen sin mot brystbeinet. Og så har vi jo hvalrossen da, gliser Bøckman og illustrerer energisk hvordan hvalrossen onanerer, før han henter et bilde av en organgutang som har laget sin egen dildo.

Ei bok og en ape. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)
Ei bok og en ape. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

Har mye å lære av dyrene

– Vi mennesker har mildt sagt et streit sexliv i forhold til mange dyr. At noen av oss har rare fetisjer og vil smøre seg inn med mat i senga og sånt, er ingenting i forhold til hva dyrene liker. Men dyr tenker ikke så mye som oss mennesker, og der har vi kanskje noe å lære. De bryr seg ikke så mye om hvem de har sex med på samme måte, og er mer eksperimentelle rundt hvordan de bruker kroppen under akten.

Bøckman forteller at det er svært varierende hvor mye sex dyr har. Mens noen bare puler en gang i løpet av sitt liv, lever andre dyr i et evig sexharem.

Løver tenker ikke på barn. De er bare kåte.

– De sosiale dyreartene er nok de som har mest sex, som løver og aper. Hos dem har sex en funksjon utover det å parre seg, som hos oss mennesker. Løver tenker ikke på barn, de er bare kåte de, forteller Bøckmann iherdig.

Løser konflikter med sexorgie

Mennesket løser gjerne konflikter ved hjelp av språklig kommunikasjon. Dvergsjimpansen derimot, velger å løse uenigheter på en helt annen måte.

– I stedet for å løse alle interne konflikter i flokken med vold kaster de seg rett og slett ut i en diger sexorgie – gjerne på tvers av kjønn og generasjoner. Den som til slutt har hatt flest partnere i sexorgien vinner konflikten! Det blir liksom survival of the sexiest på en måte, humrer Bøckman og konkluderer med at dvergsjimansen uten tvil er det kåteste dyret som finnes.

Doggy style?

Den mest vanlige og tryggeste stillingen for oss mennesker er gjerne misjonærstillingen. Men hvilken stilling foretrekker dyrene når de skal kose seg?

– Dvergsjimpansene bruker misjonæren, sånn som oss. Men det mest vanlige blant pattedyr og fugler er nok doggy style. Krypdyr er mer glad i å gjøre det sidelengs, mens hvalene er nødt til å gjøre det buk-mot-buk på grunn av den noe upraktiske kroppsfasongen. Dyrene er flinke til å bruke alle slags kroppshull og stillinger egentlig, forteller Bøckman.

LES OGSÅ: Oralsex i dyreriket

Bøckman forteller. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)
Bøckman forteller. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

Topp tre største baller i dyreriket

Etter en halvtimes prat om parring, spermier, egg og onanering ufordrer vi sex-zoologen: Hvilke dyr har de største ballene?

– Dypvannsmarulken, utbryter Bøckmann som åpenbart er inne på et tema han liker å snakke om.

– Den lever helt på bunn av havet og har ganske store baller, da finnen blir en eneste stor bjelle under akten. Men så har du jo kråkebollene da, som i grunn bare er testikler med en tynt skall utenpå. Brekker man opp en kråkebolle finner man noen gule kladder inni – det er ballene. Når folk gafler i seg kråkeboller i syden, så må de huske at det de egentlig stapper i seg er kråkebolleballer.

– Men førsteplassen går nok til en type gresshoppe der testiklene utgjør en tredjedel av kroppsvekten. Det må vel bli vinneren her, konkluderer han.

Petter hos Juntafil. (Foto: Jonas Jeremiassen Tomter)
Petter hos Juntafil. (Foto: Jonas Jeremiassen Tomter)

Petter hos Juntafil

Hør Petter svare på en SMS fra en dvergsjimpanse, som er redd for at den er unormaldvergsjimpanse

Her kan du også høre om en kåt breiflabb som en glad i breiflabbsexbreiflabb

Trykk HER før å høre flere utgaver av spalten “Dyr har også sex” i Juntafils podcast, eller hør på programmet torsdag mellom 17 og 20.