Apple inn i «strømmen»?

Apple skal planlegge en ny strømmetjeneste som kan komme tidlig neste år.

Det digitale markedet for musikk er i endring. En stadig større del av forbruket har flyttet seg fra nedlasting over på strømmetjenester som Spotify og WiMP. Apple har lenge vært den største aktøren i nedlastingsmarkedet med sin iTunes, men har ennå ikke lansert noen utfordrer i det nye markedet.

Apple ønsker å lansere en tjeneste som likner på nettradioen Pandora, der du får automatiserte spillelister ut fra hvilken musikk du liker. Foto: Promo.
Apple ønsker å lansere en tjeneste som likner på nettradioen Pandora, der du får automatiserte spillelister ut fra hvilken musikk du liker. Foto: Promo.

Som Pandora?

De sitter imidlertid ikke stille og ser på at markedsandeler forsvinner. Ifølge Bloomberg jobber Apple nå med en strømmetjeneste som skal likne på Pandora, for lansering tidlig i 2013.

Pandora er en slags internettradio som spiller musikken den tror du liker, ut fra visse kriterier. Tjenesten er blant de største aktørene i det amerikanske markedet, men ikke tilgjengelig utfor landet.

Det er ikke første gang det rapporteres om at Apple jobber med en konkurrent til strømmetjenestene, men nå skal utviklinga ha kommet mye lenger. Etter at de første historiene om Apples utviklingsarbeid begynte komme har aksjene til Pandora falt i verdi med 12 prosent.

Planlegger ny app

Det er mye hemmelighetskremmeri rundt den nye tjenesten og Bloomberg har bare anonyme kilder.

Kildene forteller at Apple planlegger å lansere en egen applikasjon for iPhone, iPad og iPod Touch, men at tjenesten ikke skal være laget for vanlige nettlesere. De ønsker at det skal være mulig å kjøpe låter man har hørt i de automatiserte spillelistene for nedlasting.

Det som gjør at Apple ennå ikke har fått ut fingeren og lansert en slik tjeneste skal være problemer med å få lisensieringsavtaler med plateselskaper for bruk av musikken. Forhandlingene skal den siste tiden imidlertid ha blitt intensivert og Apple ønsker seg en løsning som er mer fleksible i forhold til bruk av musikken.

Pandora skal ha en avtale som sterkt begrenser hvor ofte en låt eller artist kan spiles, mens Apple blant annet jobber for å få muligheten til å spille nye utgivelser tidligere.