Årets beste norske plater

Det har vært et strålende norsk musikkår. Her er favorittplatene til P3s musikkredaksjon.

2014 snegler seg ubønnhørlig mot slutten. Snart kan studier, jobb og andre hverdagslige sysler skyves bakover i hodet til fordel for en velsignet periode med høytid, snøengler, surkålmetthet og stille dager innendørs.

Men først må vi ta en nærmere titt på musikkåret som straks takker for seg. I den anledning har P3s musikkfolk på nett og radio – programledere, journalister, anmeldere og produsenter – kranglet, truet, grått og lobbyert seg fram til en felles liste over kremen av 2014-lyd.

Les også: Årets beste internasjonale plater

I dag presenterer vi våre favorittplater fra i år. I morgen kommer listen over årets beste låter – også den stemt fram av P3s musikkmedarbeidere på radio og nett.

Spilleliste: Årets beste plater (Spotify| Årets beste plater (WiMP)

1. Highasakite – Silent Treatment

Fra åpningslåten – den vanvittig vakre, klump i halsen-fremkallende – “Lover, Where Do You Live” er det klart at Highasakite ikke bare hadde nybegynnerflaks da de entret den norske popscenen med debuten All That Floats Will Rain i 2012. Med årets Silent Treatment befester de posisjon som vårt beste popband akkurat nå.

Fantastiske melodier, originale arrangementer og en vokalist med både en stemme og en tilstedeværelse utover det vanlige er blant komponentene i suksessoppskriften. Silent Treatment er storslått, men sjeldent lystig lytting – men med låter som “Since Last Wednesday” og “Leaving No Traces” på samvittigheten er det ikke rart at Highasakite vekker oppmerksomhet langt utenfor landegrensene.

Les anmeldelsen av Silent Treatment

2. Emilie Nicolas – Like I Am A Warrior

Bæringens talent har blitt godt kjent over det ganske land, til tross for kort fartstid. Hun har få fakter og er kanskje tidvis introvert, men gjennom den interessante og vedmodige scenepersonligheten glitrer talentet. Emilie Nicolas har rett og slett en forrykende sangstemme.

Hun har gjennom de tre slitesterke singelene “Pstereo”, “Grown Up” og “Nobody Knows” og trollbindende konserter lagt lista høyt. Da albumet Like I Am A Warrior ble sluppet, kunne både musikkelskere og hovedpersonen puste lettet ut. De ti eklektiske elektropoplåtene omtales som særs vellykkede, og Nicolas viser seg som en usedvanlig god vokalist med skarp låtteft.

Les anmeldelsen av Like I Am A Warrior

3. Store P – Regnmannen

Bergenseren manøvrerer uanstrengt mellom trippy og kontemporære hiphop-produksjoner og honningsøt r&b på det kritikerroste debutalbumet Regnmannen. Han mumler ofte, men får det til å høres fett ut allikevel.

Store P er en snodig karakter med original rapflyt, og beviser med albumet at han har et freidig forhold til sjangerspredning. Et av årets aller beste, norske rapsingler med “Vikje være i din verden” har han også lagd. Dette er fintfølende og hardt om hverandre; Regnmannen har sjeldent et kjedelig øyeblikk.

Les anmeldelsen av Regnmannen

4. Todd Terje –  It’s Album Time

Han har lenge vært en av våre store internasjonale stoltheter, Terje Olsen. It’s Album Time er i så måte bare en bekreftelse på at mannens visjon er bærekraftig – og vel så det – i langspillerformatet.

 

La oss ikke henge oss opp i oslodisko-begrepet. Todd Terjes boblende, lekre og inviterende dansemusikk er tvert imot global, og har mottatt ubetinget og fortjent kjærlighet fra musikkelskere i alle verdenshjørner. Legg til en sjelden musikalitet og en briljant humor som gjennomsyrer det meste av det han foretar seg, og du har en artist og et album det er såre enkelt å elske.

Les anmeldelsen av It’s Album Time

5. Bendik – No går det over

Er du lei deg? Pøh, du har ingenting på Silje Halstensen.

 

Som eneste gjenværende medlem av Bendik har hun med andreplaten No går det over gått enda mer brutalt inn i den trøblete kjærligheten, formidlet med et nesten ubehagelig nært og direkte språk, samtidig som de store melodiene har blitt enda større – og bedre. Resultatet er intet mindre enn oppløftende, utrolig nok.

Les anmeldelsen av No går det over 

6. Röyksopp & Robyn – Do It Again EP 

I forrige måned tok Röyksopp et endelig farvel med albumformatet med logisk titulerte The Inevitable End. Men det spørs om ikke disse fem fantastiske låtene fra tidligere i år vil bli stående som en enda sterkere utgivelse når duoens karriere en gang skal oppsummeres.

Det er selvsagt ingen ulempe å ha Robyn med på laget. Men det umiskjennelig röyksoppske lever uansett godt på denne EPen, fra det ultrafengende tittelsporet via kolossen «Monument» til den kantete «Sayit» og gjennomvakre «The Idle Hours Club».

7. Marit Larsen – When The Morning Comes 

Hvem er du, Marit Larsen? Spørsmålet er vel først og fremst av akademisk interesse, men på sin fjerdeplate besvarer hun det uansett med lave skuldre: Den norske artisten som behersker det klassiske popformatet kanskje aller best.

 

When The Morning Comes er spilt inn med sultne Nashville-musikere og produsert av Larsen selv, noe som har resultert i et noe mindre ornamentert lydbilde, der melodiene får skinne enda sterkere. Låter som «Before You Fell» og «Consider This» plasserer seg umiddelbart blant hennes aller beste låter – og det nåløyet er som kjent trangt.

Les anmeldelsen av When the Morning Comes

8. Team Me – Blind As Night

Team Me er kjent for å opptre med en barnlig glede, men indiepopbandet har tatt et steg videre på albumformatet fra lekne To The Treetops til den nye, symfoniske og maksimalistiske anlagte fullengderen Blind As Night.

“Mange av oss lot oss euforisk løfte opp til tretoppene. Blind as Night overrasker ved å være mørkere, allerede fra første sekund. Store arrangementer og truende toner gjør det hele mer dramatisk”, skriver P3s anmelder og triller fem øyne på terningen. Team Me beviser at de er kapable til å veksle mellom det muntre og tidvis storslagne med glans.

Les anmeldelsen av Blind as Night

9. Kråkesølv – Kråkesølv

Fem år etter gjennombruddet har Bodø-bandet Kråkesølv laget sitt beste album så langt. Låtskrivingen er spisset og produksjonen upåklagelig.Bandet har fortsatt å dyrke særpreget sitt, og norske tekster, tjukke gitarvegger og jagende energi bærer albumet.

Ettertenksomme, modne øyeblikk (“Etter økandes livslyst kom dødsangst”, “Bare på besøk”) balanseres av euforiske utblåsninger (“Det resonner ikke i mæ”, “Ikke rart vi blir sprø”, “E du med mæ”). Med Kråkesølv viser kvartetten at de har blitt et rutinert band som også evner å fornye seg.

Les anmeldelsen av Kråkesølv

10. Kaja Gunnufsen – Faen Kaja

Selv om ikke alle enkeltlåtene på Faen Kaja er like sterke, er albumet som helhet et av de viktigste og mest egenartede i det norske musikkåret 2014.

Ved hjelp av enkle språklige virkemidler skriver poeten Kaja Gunnufsen upretensiøst og ofte morsomt om ensomhet, skam og tomhet i tilværelsen. I en tid hvor de fleste konsentrerer seg om den perfekte selfien gir Faen Kaja et ufiltrert  innblikk i en tilværelse mange har omtalt som stusslig – men som egentlig er mer normal enn de fleste av inntrykkene som omgir oss.

Les anmeldelsen av Faen Kaja

Boblere:

11. Ivan AveLow Jams
12. ShitrichMakka Nykinen
13. Hanne Kolstø – Forever Maybe
14. YogutteneD’Sant 3D
15. Mats Dawg – Daogen EP 

Hva er dine favorittplater fra 2014? Si din mening i kommentarfeltet!