Musikkvideoen har alltid vært en arena der artister provoserer, utfordrer og tøyer strikken – noen ganger for kunstens skyld, andre ganger for publisitetens. Videoene vi har blitt servert det siste året er intet unntak. Vi kårer 2014s mest kontroversielle musikkvideoer!
The Flaming Lips ft. Miley Cyrus – «Lucy in the Sky With Diamonds»
Kortfilmen «Blonde SuperFreak Steals the Magic Brain» åpner med at Miley Cyrus våkner fra det som ser ut til å være en overdose. Det falt ikke i god jord hos narkotikamotstandere, som mener videoen normaliserer og glorifiserer dop. Cyrus har nok ingen høy stjerne hos dem fra før av, og denne videoen – proppfull av sopp, regnbuer og andre åpenbare LSD-referanser – satte sinn i kok, nok en gang.
Maroon 5 – «Animals»
I «Animals» forfølger bandets frontmann Adam Levine en kvinne, før de i slutten av videoen ender opp med å kline mens de er nakne og dekket av blod. Videoen har blitt sterkt kritisert for å dehumanisere kvinner og glamorisere vold. Oppmerksomheten har nok vært nøye kalkulert; før lansering sa Levine i et radiointervju at videoen «kommer til å bli snakket om».
Lana Del Rey og Marilyn Manson – ikke utgitt klipp
I et intervju fra 2013 nevner regissør Eli Roth (Hostel) en video han lagde med Lana Del Rey og Marilyn Manson som er «så syk at den er innelåst i et hvelv«. I sommer ble videoen publisert på nett. Voldtektsscenen, der regissøren tvinger seg på en kjempende Del Rey, skapte overskrifter verden over. Videoen ble raskt trukket tilbake, og en representant for Manson tok avstand og hevdet at klippene han figurerer i stammer fra gammelt av. Verken Roth eller Del Rey har kommentert filmen.
Katy Perry – «Dark Horse»
I «Dark Horse» har Perry, for anledningen utkledd som Kleopatra, magiske krefter som hun blant annet bruker til å sette fyr på en potensiell frier. Både mannen, klærne og dermed også smykkene hans brenner opp – også et halskjede det står «Allah» på. En underskriftskampanje som mente dette var blasfemisk fikk over 65 000 signaturer, og halskjedet er nå digitalt fjernet fra videoen.
DJ Broiler – Money»
Promovideoen for singelen «Money» viser et stunt der en gutt hopper over en bil som kjører i over 150 km/t. Søndre Buskerud politidistrikt opprettet straffesak mot sjåføren, mens de største nettavisene i landet satte eksperter på saken for å sjekke om videoen var ekte eller ikke. Til slutt innrømmet Broiler at stuntet bare var et filmtriks, politiet henla saken – og guttene hadde fått over en million klikk på Youtube.
Lady Gaga ft. R. Kelly – «Do What U Want»
Musikkvideoen til «Do What U Want» ble aldri utgitt, angivelig fordi det i fjor høst dukket opp en haug med overgrepsanklager mot regissør Terry Richardson samtidig som videoen skulle lanseres. Noen har kanskje tenkt at dette var en litt uheldig kombinasjon og valgt å legge videoen på is. Men i sommer fikk kjendisnettstedet TMZ tak i noen klipp fra den.
I begynnelsen av videoen ligger en skadet Gaga på operasjonsbordet. Ifølge Page Six spør hun legen, spilt av duettpartner R. Kelly, om hun noen gang vil kunne gå igjen.
– Yes, if you let me do what I want with your body. I’m putting you under, and when you wake up, you’re going to be pregnant, svarer han.
R. Kelly har også har vært gjennom et par runder med anklager tidligere – blant annet om overgrep mot mindreårige og besittelse av barneporno.
Mastodon – «The Motherload»
2014 er virkelig rumpas år: Også metalbandet Mastodon kjørte på med en overflod av twerkende kvinner i «The Motherload». Nærbildene av ristende kvinnerumper ble møtt med motstand fordi mange så på dem som rasistiske og kjønnsdiskriminerende. The Guardian, for eksempel, kalte videoen «et absolutt lavmål». Bandet forsvarte videoen med at de ikke bare har lagd en parodi på andre musikkvideoer – men også en hyllest til undergrunnskulturen i hjembyen Atlanta, der det ble twerket på utestedene lenge før Miley Cyrus twerket på scenen.
Taylor Swift – «Shake It Off»
I «Shake It Off» rister Taylor Swift av seg de negative kommentarene hun får – bokstavelig talt. I en av scenene danser hun ballett med hvite ballerinaer, mens hun twerker med fargede jenter i en annen. Videoen førte til et ras av nye negative kommentarer. Kritikerne mener videoen er med på å opprettholde stereotypier – en av dem som ropte høyest var rapperen Earl Sweatshirt fra Odd Future, som twitret at videoen er «støtende og skadelig».
Avril Lavigne – «Hello Kitty»
Med «Hello Kitty» gikk Avril i samme felle som Taylor Swift. Selv omtaler hun videoen som en hyllest til hennes japanske fans, men mange mente videoen snarere fremstår som en parodi. Emneknaggen #avrilracist trendet på Twitter og videoen ble fjernet fra Youtube i en periode. Kritikken gikk på fetisjiseringen av kulturen, etterligningen av asiatisk aksent og de uttrykksløse, japanske danserne. «Cultural appropriation», kalles det – vår tids blackface.
Nicki Minaj – «Only»
Det er vrient å ikke dra kjensel på nazismereferansene i lyric-videoen til «Only» – likhetene til det tredje rikets ikonografi og propaganda er umiskjennelige. Blant de som har reagert er The Anti-Defamation League, en organisasjon som jobber mot antisemittisme. De har kalt videoen «dypt forstyrrende og krenkende» fordi de mener den trivialiserer Holocaust.
(Minaj’ «Anaconda» fortjener også å bli nevnt i denne lista, hvis kroppsfiksering satte enorme fotspor i popkulturen i år.)