Da amerikanske James Evans delte en låttekst på Facebook-veggen sin, slik han ofte gjør når han hører på musikk, hadde han ingen anelse om konsekvensene dette skulle få.
To dager senere ble han nemlig arrestert, og siktet for å ha kommet med terrortrusler.
– Det er helt uvirkelig. Jeg trodde aldri at det kunne skje, sier Evans i et ferskt intervju med Billboard.
Synger om døde elever
Søndag 24. august satt Evans og hørte på låten «Class Dismissed (A Hate Primer)» av trash metal-bandet Exodus.
Han bestemte seg for å dele refrenget på Facebook-veggen sin, som for enkelte slettes ikke er uvanlig å gjøre.
«Student bodies lying dead in the halls,
a blood splattered treatise of hate.
Class dismissed is my hypothesis,
gun fire ends in debate.»
Hør låten her:
Selv om metalbandet Exodus synger om døde elever, blodsøl og skyting i låten, tenkte ikke Evans at det var mulig noen kunne ta det alvorlig.
Men statusen hans fanget oppmerksomheten til en av Facebook-vennene hans, som tipset skolemyndighetene i Central City, Kentucky. De meldte det videre til politiet.
– Trodde det ikke var farlig
Allerede samme dagen som Evans delte låtteksten, dukket det opp et par politibetjenter på døren hans. De spurte han rett ut om han hadde planer om å skade noen, noe Evans ikke hadde, og skrev en politirapport om hendelsen.
– Jeg trodde at denne samtalen løste problemet, forteller Evans.
Dagen etter dukket de opp igjen. Da var Evans på jobb, men politiet spurte konen om Evans var i besittelse av våpen.
– De fortalte henne at jeg kanskje kom til å bli anmeldt, og at de skulle stikke innom jobben min og prate med meg der. De dukket aldri opp, så jeg tenkte at det umulig kunne være så farlig.
«Truet med å drepe elever»
Først tirsdag morgen troppet politiet opp på Evans arbeidsplass med en arrestordre.
14News skriver at begrunnelsen for arrestasjonen var at Evans hadde «truet med å drepe elever eller andre skoleansatte».
– De satt ikke håndjern på meg, men jeg ble plassert i baksetet av politibilen. Politibetjentene visste jo at jeg ikke var farlig, og de virket ganske sjokkerte selv. De trodde også det hadde ordnet seg, men så fikk de beskjed om å pågripe meg.
Tirsdag 9. september tok Greenville Police Department, som utførte arrestasjonen, avstand fra pågripelsen.
Kunne få fem til ti års fengsel
Evans antok han skulle slippe fri dagen etter pågripelsen, men under et rettsmøte ble han siktet for å komme med terrortrusler, som betyr mellom fem til ti år i fengsel.
– Jeg ble jo bekymret, fordi jeg har en familie å ta vare på. Jeg har en tre måneder gammel sønn. Jeg ante ikke at det kunne komme så ut av kontroll, sier Evans til Billboard.
I hans andre rettsmøte ble det bestemt at saken skulle utsettes et halvt år, og at Evans i mellomtiden skal få psyken sin vurdert. Hvis han samtykker til dette, vil tiltalen bli droppet.
– De kan følge meg så mye de bare vil. Jeg gjør ikke noe galt. Jeg bare jobber og drar hjem. Det er det.
Etter åtte dager i varetekt ble Evans sluppet fri 3. september.
Trussel mot ytringsfriheten
Etter at saken ble kjent kom metalbandet Exodus, som skrev låten Evans siterte, med en pressemelding på deres hjemmeside.
– Exodus tolererer ikke terrorister, trusler eller mobbing. James Evans delte bare låtteksten til et band han liker, og han ble låst inne for det. Sangen «Class Dismissed (A Hate Primer)» blir fortalt gjennom øynene på en galning, og vi aksepterer på ingen måte slike sinnsyke handlinger, skriver gitarist Gary Holt.
– Når vi begynner å overreagere på ting som låttekster og arresterer folk, så gir vi etter for paranoia og er på god vei mot å få et orwellsk samfunn.
Nå har også borgerrettighetsorganisasjonen The Americal Civil Liberties Union engasjert seg, og påtatt seg ansvaret for Evans’ forsvar.
I en uttalelse sier direktøren i ACLU, Michael Aldridge, at de skal stable et sterkt forsvar på beina.
– Grunnloven eksisterer for å beskytte folk mot sensur fra myndighetene for upopulære, men lovlige uttalelser. Det finnes ingen større trussel mot vår ytringsfrihet enn å bli kastet i fengsel for å bruke den.
Voldelige raptekster er ikke bevis
I forrige måned bestemte høyesteretten i New Jersey at voldelige raptekster ikke kan bruke som bevis i rettsaker, med mindre teksten er tett knyttet til saken som diskuteres.
– Man ville ikke antatt at Bob Marley, som skrev den velkjente sangen «I Shot the Sheriff», faktisk skjøt sheriffen, sa en av dommerne da de begrunnet sin avgjørelse.